Daca tot sunt in "posturi utile" mood, hai sa fac un post si pe tema Essen. Cu mentiunea ca tot ceea ce voi scrie este aplicabil plecarilor din Cluj.
1. Drumul
In general, alternativele calatoriei in Europa sunt masina, respectiv avionul. Am decis sa ignor caruta, autocarul/autocamionul si sania. Am sa le iau cu rand, cu avantajele si dezavantajele fiecareia. 3 avantaje si dezavantaje de caciula:
Masina:
- Avantaje:
*
Flexibilitatea programului - Cei care aleg masina vor avea avantajul de a-si aranja excursia dupa bunul plac. Se pleaca seara/naoptea pentru a ajunge acolo pe dimineata, direct in mijlocul actiunii? Sau se prefera condusul pe timpul zilei, pentru a ajunge la hotel seara pentru un dus/somnic bun?
*
Cazare - Strans legat de flexibilitatea programului este si flexibilitatea alegerii locului unde se va alegea cazarea. Nu mai sunt locuri in Essen? In maxim 40 km sunt Dortmund/Dusseldorf/Gelsenkirchen/Bochum, toate alternative extrem de bune pentru cazare. Si probabil mai ieftine pe perioada targului decat ceea ce se poate gasi in Essen.
*
Spatiu pentru dusul/adusul de goodies - Ce ne doare cel mai mult cand mergem la Essen, nu? Degeaba ne vom stabili tot felul de limite, limitute si bariere la ce luam/nu luam, totul se va narui ca un castel de nisip odata ajunsi acolo. Asa ca va fi nevoie mare de spatiu; masina, fata de avion, are avantajul portbagajului.
- Dezavantaje:
*
Oboseala - Oricat de obisnuiti suntem cu masina, un drum de 15-20 ore cu masina e hardcore. Mai prindem si lucrari la drumurile patriei si deja plecam in vacanta cu capsa pusa.
*
Costul - Via Michelin aproximeaza la 170 EUR drumul dus - 145 EUR combustibil + 25 EUR taxele de drum. Dus-intors, rotunjit, ajungem la 350 EUR. Mult dom'le, dincolo era mai ieftin!
*
Elementul surpriza - Pateste ceva masina, suntem buni de plata. Putin probabil, insa posibil. Fata de o masina inchiriata, pe care am da-o inapoi si am luat alta.
Avionul:
- Avantaje:
*
Costul - Dus-intors, Cluj - Dusseldorf pentru 2 persoane cu WizzAir in perioada 19-26 Octombrie ~= 250 RON. Pretul unui Descent. Cluj - Dortmund 20-25 Octombrie 2 persoane ~= 250 RON.
*
Time is money - De pe str. Tulcea, Cluj pana pe Herr Muller Strasse din Dortmund (exista asa ceva?), 4 ore. Tinand cont ca zborurile spre Germania sunt in jurul amiezii, se ajunge numai bine pentru check-in, pranz si o scurta (unica?!) plimbarica de recunoastere a zonei.
*
No stress - Daca nu avem surprize cu compania aeriana la momentul decolarii/aterizarii, ar trebui sa avem aceeasi stare de spirit pe care am avea-o daca am trece orasul sa ne vizitam prietenii. Pentru mine acesta este cel mai mare avantaj - detest sa fiu irascibil din cauza oboselii.
- Dezavantaje:
*
Program fix - Mai ales in cazul companiilor low-cost, schimbarea datei zborului costa mult mai mult decat biletul in sine. Asadar, suntem legati de data/ora la care am cumparat biletul
*
Mobilitate - Daca nu se va gasi/nu se va dori cazare in Essen, va fi necesara inchirierea unei masini. Eu unul nu consider acest fapt un dezavantaj, insa pentru altii acest cost suplimentar ar putea intra la dezavantaje. Daca se aduna 4 diuzi (sau o combinatie de diuzi si diude) la o masina, deja scorul pe persoana/zi devine acceptabil.
*
Spatiu - Un bagaj/persoana s-ar putea sa fie cam a zecea parte din ceea ce ar avea nevoie un gamer la Essen. Dezavantaj care ar putea sa fie compensat daca se gaseste un amic boardgamer de pe forum cu masina - il incaltam cu tot ce am cumparat si am scapat. Eventual il mituim cu o bere
Si acum cateva observatii personale.
1. Daca ar fi sa merg, as merge doar cu Lavinia, fara Evelin. Din pacate, nu cred ca se poate.
2. Intre Dortmund si Dusseldorf, aleg fara sa clipesc Dusseldorf in conditiile in care ambele zboruri sunt in aceeasi zona de pret. Nu de alta, insa la aprox 25 km de Dusseldorf este Wuppertal (Club Butan anyone?!).
Prietenii (care au ascultat A State of Trance 400)
stiu de ce! Board gaming + o seara de clubbin = dementa!
3. As lua cu mine 1 tricou, 3 bucati de sosete, cativa budigai si ATAT! Ah, si cel mai mare bagaj de cala pe care l-as gasi.
Daca cumva reusim sa ne eliberam acel weekend, am sa suflu goarna aici pe forum. Cu cat mergem mai multi, cu atat distractia ar fi mai mare.