Am inceput cu un scenariu simplut, fetele (cu nemtii) contra baietilor (cu aliatii). S-a instalat terenul din scenariu si fetele aveau 9 unitati de infanterie si una de tancuri si noi 6 de infanterie si 0 de tancuri. Mi s-a parut un pic dezechilibrat, pana am vazut ca mai era si un shpil cu unitati aeropurtate: tii in mana o unitate la ceva distanta deasupra tablei de joc si dai drumul soldatilor. Acolo unde cad, daca nu mai e o alta unitate si n-au cazut in afara tablei de joc mai "puiesc" niste unitati. Eu le-am "parasutat" si nu mi-a iesit decat una.Adica final 9-7 infanterie si 1-0 tancuri.
Tragem cartile, 5 noi cu aliatii, 4 fetele cu nemtii. 5 este mai mare ca 4, nu? Doar la prima vedere! Cand fetele au doar super carti speciale si baietii doar carti de mutat unitati pe tabla, 4 devine muuuult mai mare
NE-AU CIURUIT!!! (nu stiam ca doare asa...
Ce spuneam la inceput? ca nu-mi plac jocurile de razboi? Ei acuma are si o completare : mai ales cele in care norocul nu tine cu mine!
A urmat apoi "Vinhos".Eram foarte curios, ca am auzit lucruri bune despre el. Jocul vine cu multe componente, mari si mici.Cele mai multe, mici: cartonasele cu banii, cartonasele cu vinurile, cu podgoriile, cu vinariile etc.
Am jucat o sesiune demo in care ne-au fost explicate regulile jocului si apoi un joc complet. Sesiunea demo in 4, jocul complet in 3 pt ca cineva trebuia sa mearga dimineata devreme la munca.
Pe langa plansa mare de joc, fiecare jucator are o plansa proprie de joc pe care poti sa pui pana la 4 siteme complete de procesare a strugurilor : podgoria, cladirea pentru vinificatie, pivnitele.ca orice joc de societate care se respecta, are si meeplesi: oenologii care-ti cresc valoarea vinului daca ii ai in cladirile pentru vinificatie. Toate astea le obtii prin cumparare sau ca diverse bonusuri de la podgoriile pe care le cumperi.
Jocul este foarte complex caci pe turul tau poti sa faci multe actiuni: sa-ti cumperi podgorie, sa-ti cumperi cladiri de vinificatie, pivnita, oenologi, sa-ti vinzi vinul, sa-l exporti, interactionezi cu banca, obtii bani prin creditare... Toti jucatorii pot face toate actiunile, dar numai primul nu plateste. Daca vrei o actiune care a fost deja luata de alt jucator trebuie sa-i platesti si lui si sa platesti valoarea cumparaturii. E foarte imprtanta ordinea jucatorilor si de aceea jocul iti da posibilitatea sa alegi sa fii primul in tura urmatoare daca nu faci o alta actiune.
Pe langa astea, mai ai targuri unde poti stabili relatii cu 3 oenologi cunoscuti care in schimbul unui vin de-al tau care are anumite caracteristici iti permit accesul la anumite bonusuri foarte importante pentru scorul final.Unele pot fi luate de mai multe ori si de mai multi jucatori, altele doar o data si de maxim 2 jucatori.
Aaa...Ca si in realitate ai ani buni si ani rai care-ti influenteaza productia. Jocul are implementat un sistem de vreme care-ti creste sau scade produtia de struguri si care-ti spune si ce vinuri doresc cei 3 oenologi cunoscuti ca sa te poti inscrie la favorurile lor.
Dupa cum am mai zis, complexitatea e foarte mare, sunt multe chestii pe care le poti face si multe directii din care poti obtine puncte. Fiind asa complex si jucandu-l doar 1 data, nu stiu cum sa-l explic sa fie inteles de cineva care nu stie deloc despre ce-i vorba.Cred ca e bine sa te dezvolti pe toate daca poti, dar cum la mine a fost primul joc, am vandut la inceput niste vinuri sa fac rost de bani si m-am concentrat pe bonusurile oferite de cei 3 oenologi cunoscuti.
Satisfactia a fost ca, in ciuda faptului ca a fost primul meu joc, am castigat in fata prietenilor care aveau vreo 2 jocuri in plus la activ
Mi-a placut! Daca castigi, e meritul tau, iar daca pierzi, tot la fel.Spre deosebire de Memoir
L-as mai juca, poate nu foarte des din cauza complexitatii, dar merge oricand a trecut ceva timp de la ultimul joc