Dezamagiri.....

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
bogdanpocol

Dezamagiri.....

30 May 2011, 12:40

Sunt topuri cu cele mai bune joace pe n criterii, eu vreau sa vad un top al celor mai proaste (in special daca ati avut asteptari mari de la ele si nu sa dovedit a fi asa)
As fi curios sa vad si eu ce joace v-au dezamagit pe voi. O sa incep eu cu cateva joace care plac multor prersoane, dar pt mine personal si pt grup au fost super slabe......

1. Dominion - l-am jucat ieri si mi sa parut super borring, amesteci, cumperi, joci actiuni......aveam impresia ca suntem 4 oameni la masa care se joaca singuri cu un pachet de carti.....din cand in cand ne mai fortam unul pe altul sa decartam cateva carti.....dupa un joc de dominion nu mai aveam chef decat sa dorm.... (ii mai dau o sansa oricum, poate nu am avut starea necesara pt el.....) - Desi e considerat unul din cele mai bune joace pt mine a fost o DEZAMAGIRE

2. Race for the galaxy - BLEACH....urat, urat, urat - super strategic, dar pe mine doar cu atat nu m-a prins

3. Power grid - foarte sus pe bgg dar mie mi se pare cel mai urat si lung joc de licitatie ever. parca nu se mai termina, nu atrage cu absolut nimic.

4. pandemic - cel mai slab cooperativ pe care l-am jucat.

PS - NU VREAU SA JIGNESC FANII JOACELOR DE MAI SUS (poate ca sunt bune in felul lor dar nu sunt pt mine). Pur si simplu pt mine au fost dezamagiri.
daca aveti si voi dezamagiri si vreti sa le impartasiti scrieti despre ele aici.

CostyBGB
Special Meeple
Special Meeple

Re: Dezamagiri.....

30 May 2011, 12:57

Chiar am avut saptamana trecuta un articol pe tema asta: http://www.boardgames-blog.ro/board-gam ... au-placut/ .

Cred ca pana la urma este o chestie de gusturi, de dispozitia pe care o ai, de cine iti explica jocul. Din comentarile primite, ma gandesc sa mai dau o sansa BSG -ului (dupa ce o sa vad si eu din serial), la restul, inca sunt in dubii... :D
Costy de la BoardGames BLOG (primul blog de boardgames din Romania)
Colectia de jocuri BGB

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

30 May 2011, 13:03

Cu totii am fost dezamagiti la un moment dat de un joc sau altul si sunt sanse mari sa mai avem parte de jocuri care nu ne atrag, chiar daca citim despre ele inainte si credem ca ne-am facut o parere.
Dar ce e urat, plictisitor si neinteresant pentru unii dintre noi, poate fi ingenios, frumos si foarte bun pentru altii.
Mda, beauty is in the eye of the beholder. :)

Cat despre mine... Carcassonne si Alhambra le-am gasit foarte plictisitoare, Ticket to Ride lipsit de substanta si sec, Catan e la mila unui zar si a "negocierii"... Through the Desert il gasesc monoton desi e colorat si foarte strategic... Le Havre si Puerto Rico m-au facut sa casc desi am simtit infinitele strategii posibile... Castle Panic nu s-a ridicat la inaltimea entuziasmului din review-ul lui Scott... si sunt convins ca vor mai veni si altele.

Ar trebui sa facem un top cu jocurile astea, un fel de "Zmeura de aur". :)

imba
King Meeple
King Meeple

30 May 2011, 13:20

Pai aici ar fi cele clasice:

Carcassonne. Bun, deci facem o harta, punem meeples si..atat? Hmm. Bine macar ca nu stam 1 ora pentru asta. Factorul de noroc si lipsa de Wow-factor a facut jocul sa cam paleasca in comparatie cu o bataie cu zombie sau cursa pentru cea mai cea galaxie.

Settlers of Catan. Deci ne alegem cele mai prolifice locuri: un 6, un 8 si un 5. Incepe jocul. Urmatoarele 30 de ture se da orice alt numar (inclusiv 9 de 7 ori consecutiv!) dar nu al meu. Game over. Bun, poate a fost o intamplare. Jucam alt joc, alta tactica: un 8 un 9 si un 10. Poate acum reusesc sa iau si eu macar un bun. Urmatoarele alte 30 de ture se da un singur 9 care imi da o super piatra cu care sa ma arunc de pe cel mai apropiat pod intr-un rau. Nu cred ca are sens sa spun de ce am o super aversiune fata de Catan acum. Pur si simplu in alte jocuri se poate sa mai faci ceva chiar daca nu dai super zar intotdeauna: folosesti o carte (LNOE), muti un skill (Arkham Horror), cheltui influenta (Troyes), distrugi un support token (Space Hulk: Death Angel), folosesti un tao token (Ghost Stories) sau chiar nu te afecteaza ce iese la zar (Tales of the Arabian Nights), dar in Catan, nu dai cu zarul, nu ai resurse, stai si asisti cum ceilalti se joaca. Player elimination cu scuza ca poate la un mom dat in tura 31 o sa iti vina si tie un lemn si o oaie. Bleah.

Cand mai imi vine, o sa mai adaug ca mai am de unde.

tasurinchi
King Meeple
King Meeple

30 May 2011, 15:13

In general sunt destul de tolerant si incerc sa vad partile bune in orice joc, insa am si eu cateva care m-au impresionat negativ. Nu stiu daca sa le numesc dezamagiri, fiindca nu as putea spune ca am avut mari asteptari de la ele. Asadar, nominalizarile mele la "Zmeura de aur":

Ra - domnul Knizia s-a intrecut pe sine in sens negativ cu Ra. Tematica aproape zero, iar gameplay-ul absolut p.l.i.c.t.i.s.i.t.o.r: tragi cartonase cu diverse simboluri, le pui pe tabla, la un moment dat licitezi pentru ele. Le castigi si le adaugi in fata ta in incercarea de a colecta diverse seturi punctate care mai de care mai alambicat. Cele mai lungi 45 de minute din viata mea, bleah. Exista jocuri de licitatie mult mai bune si mai distractive si in care tematica chiar se potriveste cu mecanicile (printre ele si Modern Art de acelasi autor)

Chaos Marauders - tragi carti cu care construiesti armate de goblini (parca). Si iar tragi carti si mai adaugi niste goblini la armate. Si tot asa vreo 4-5 ture pana iti faci 2-3 armate grase. Totul e bine si frumos pana cand domnul X din stanga ta trage si el carti si nimereste la un momentat o anume carte pe care ti-o arata, da cu UN zar si iti distruge TOATE armatele. Say whaat??

Dominion - l-am jucat doar online de cateva ori si chiar am incercat sa-mi placa, fara succes, insa. Cumperi carti, joci carti, cumperi carti, joci carti etc etc etc O fi interesant pentru unii sa incerci sa faci diverse combo-uri cu cartile din pachet, nu insa si pentru mine.

ciocanul

30 May 2011, 17:12

Carcarssone: mi se pare cel mai urat joc, cred ca prefer barbut in loc de asta. Pur si simplu ai putine optiuni si 80% noroc.
Risk&clonele: lent, mult prea lent, dureaza enorm si poti sa mergi sa mananci si sa faci un dus intre ture pe final de joc pana iti vine randul.
Power Grid: nu ar fi fost rau daca faceau un sistem de licitatie mai interesant si nu sa adormi cu 21,22,23,24,25,26....zzzzzz, 30, 31,...stai sa numar bani...e bine...32,33,34...zzzzz.....stai sa numar banii...iara, wtf ? :D

taticu

30 May 2011, 18:54

chiar daca nu e asa mare interactiunea la dominion, mie tot imi place, actiunile sunt f.bine definite si depinde doar de tine sa gasesti varianta optima de a le lega... si cu ceilalti poti interactiona comentand cartile sau cand cumpara fiecare...

pentru mine dezamagire a fost fabula, pacat de artwork...

deeug
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Game Explorer

30 May 2011, 20:00

Cand am desfacut jocul mi-au iesit ochii din cap ca la melc :): o grafica superba care avea culorile foarte bine alese, piesele de o excelenta calitate, fiecare personaj/ categorie de personaje individualizat/ individualizate - opere sculpturale (chiar daca in plastic)...mi-am zis ca este un joc superb! Si parerea a ramas aceeasi si acum...doar pentru partea vizuala.
L-am jucat de mai multe ori (ca prima oara aproape intotdeauna nu e concludent) si...nu prea m-a/ ne-a impresionat...:(.
Despre "Shadows over Camelot" e vorba. Poate surprinzator pentru multi...
La mine a functionat mai bine Pandemic.

adrim
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: euro-epic

30 May 2011, 20:34

Ce frumos :) In sfarsit un topic in care sa ne spunem of-urile. Cred ca impresiile negative sunt cel putin la fel de utile ca si cele pozitive, poate chiar mai utile. Eu unul cand imi caut o jucarie noua, primul lucru pe care il fac este sa citesc pe BGG comentariile userilor care i-au dat rating 1, 2 si 3. Daca constat ca ceea ce i-a deranjat pe ei nu este relevant pentru mine, inseamna ca sunt sanse mari sa fi dat peste un joc bun. Asadar multumim pentru topic si sa purcedem la of-uri.

Dintre dezamagirile mai noi:
Yggdrasil - un fel de Arkham Horror simplificat, la fel de plictisitor doar ca din fericire dureaza doar o ora si nu ocupa toata camera - bun pentru copii pana la 13 ani
Jungle Speed - este mult prea agresiv pentru un party game, nu este prea elegant sa te repezi la totem pocnind o domnisoara peste maini. Din fericire exista o alternative excelenta la acest joc: Dobble - cu asta nu am dat gres ori de cate ori l-am scos pe masa indiferent cu cine l-am jucat.
7 Wonders - nu e rau deloc, doar ca nu straluceste asa cum m-am asteptat. Am avut sperante foarte mari de la el, pentru ca imi plac jocurile cu carti si tot ceea ce am citit despre el suna foarte bine. Dar s-a dovedit a fi mult mai limitat in realitate. E un joc bun, doar ca se consuma prea repede.

Dintre dezamagirile mai vechi:
Memoir 44 - mecanica "pe 3 flancuri" devine extrem de frustranta. Din punctul meu de vedere jocul asta e "stricat" de la radacina. Prefer Catanul, acolo macar iti asumi norocul de la inceput, nu te amagesti cu asa zise strategii.
Reteaua energetica - daca nu avea rating asa mare cred ca l-as fi primit mai bine. E un joc "cinstit", n-ai ce sa-i reprosezi, doar ca pur si simplu nu are sare si piper. Este adevarat ca l-am jucat doar in 2 sau 3 jucatori. Am citit de curand ca e mult mai bun in 5 - o sa-i mai dam o sansa.
Arkham Horror - mult zgomot pentru nimic. Forma fara fond. Un haos de poveste cu un milion de brizbrizuri cârpite pe o mecanica mult prea simpla. In esenta totul se reducela banalul joc "Razboi", doar ca sunt folosite zaruri in loc de carti.

Legat de ce s-a scris mai sus, intradevar, Dominion - jocul de baza poate fi destul de boring. De aceea l-au reeditat ulterior in forma Dominion Intrigue ca extensie stand-alone (se poate juca fara jocul de baza). Noua ne place Intrigue foarte mult. Si daca mai e combinat cu inca cateva extensii iese nebunie.

Shaikan
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dark Lord @ Natiunea Jucatoare

30 May 2011, 21:11

[quote="adrim"]Ce frumos :) In sfarsit un topic in care sa ne spunem of-urile. Cred ca impresiile negative sunt cel putin la fel de utile ca si cele pozitive, poate chiar mai utile. Eu unul cand imi caut o jucarie noua, primul lucru pe care il fac este sa citesc pe BGG comentariile userilor care i-au dat rating 1, 2 si 3. Daca constat ca ceea ce i-a deranjat pe ei nu este relevant pentru mine, inseamna ca sunt sanse mari sa fi dat peste un joc bun. Asadar multumim pentru topic si sa purcedem la of-uri.

Dintre dezamagirile mai noi:

Reteaua energetica - daca nu avea rating asa mare cred ca l-as fi primit mai bine. E un joc "cinstit", n-ai ce sa-i reprosezi, doar ca pur si simplu nu are sare si piper. Este adevarat ca l-am jucat doar in 2 sau 3 jucatori. Am citit de curand ca e mult mai bun in 5 - o sa-i mai dam o sansa.

Sincer, nici nu as pune pe masa Reteaua pentru mai putin de 4 jucatori. My advice, joaca-l in 6, e cel mai bun cu numarul maxim de jucatori si pentru un joc in care conteaza strategia e usor de inteles si la mine a prins bine la toti jucatorii noi...mai ales la fete....si pot spune ca si dupa 7 jocuri...as alege oricand Reteaua peste alte jocuri mai populare :)....but its a matter of personal tastes.

Eu sunt relativ nou in lumea boardgames, nu pot sa zic ca am avut multe dezamagiri...

De mentionat ar fi sincer Small World...e foarte bine cotat....multe review-uri pe BGG cu laude pentru el....recomandat, cu pasiune as zice, si de cei de la Red Goblin de unde l-am luat incat chiar ma entuziasmasem...

Pentru grupul meu a fost genul de joc in care toti se uitau la ceas si la turn marker asteptand ca jocul sa se termine...desi conceptul parea fun....it just didn't click with us....poate conteaza si grupul...si cu oameni mai agresivi ar fi devenit mai fun...dar pur si simplu nu m-a impresionat cu nimic...frumos artwork....frumos colorat....frumoasa ideea de combinatii rase cu abilitati dar cam atat....atacam o persoana doar ca sa ma atace si el din razbunare...ca sa imi bag rasa in declin si sa revin turul viitor si sa-l fortez sa isi bage si el rasa in declin...suna fun...dar dupa 3 jocuri am decis sa il vand...it just wasn't.

Arkham Horror a fost de asemenea un oarecare let down...don't get me wrong...mi s-a parut ok jocul si l-as mai juca....dar la cata valva i s-a facut ma asteptam la ceva mai mult....la o atmosfera mai sumbra...la ceva care chiar sa ma faca sa ma simt ca joc un horror( monstri desenati pe o bucata mica de carton nu prea au efect)...sadly m-a lasat cu un oarecare gust amar in gura.

criss

31 May 2011, 14:41

Pentru mine un singur titlu a fost super-dezamagitor: Race for the Galaxy. Intre timp mi-am dat seama ca nu-mi plac jocurile fara tabla de joc, doar cu carti de joc. Asa ca am vindut Dominion sigilat, fara sa-l mai desfac sau sa-l invat. Nu voi mai cumpara niciodata jocuri care nu au tabla de joc.

DanielIndru
King Meeple
King Meeple

31 May 2011, 14:46

criss wrote:Nu voi mai cumpara niciodata jocuri care nu au tabla de joc.
E foarte discutabila partea asta... :)
Consideri ca Thunderstone Dragospire sau Glory to Rome au o tabla de joc? Dar Summoner Wars?
La Louis XIV sau Blue Moon City nu exista tabla de joc, dar se formeaza o suprafata de joc din tiles.
Pana la urma nici Carcassonne nu are asa ceva. :)

Chiar e asa de importanta bucata aia de carton? Pana la urma poti sa-ti faci singur ceva "player aid" si pentru RftG sau pentru orice alt joc care nu are.

suf
King Meeple
King Meeple

31 May 2011, 14:48

@criss: Cred ca la orice joc de carti se poate adapta o tabla de joc :D. Desi sper sa nu se intample vreodata, daca ar fi sa aleg intre jocurile cu tabla si cele fara tabla (presupun ca la tine tabla = harta de vreun fel) atunci as renunta la cele cu tabla fara sa stau pe ganduri.

boredgamer

20 Jun 2011, 23:43

Eu cu Carcassonne nu m-am inteles deloc. E prea...linistit. La inceput m-am bucurat ca nu are zaruri, parea un joc bazat pe strategie (ceea ce nu neg ca este). Dar, desigur, reusesc sa am ghinion si la Carcassonne, tragand de fiecare data cele mai neinteresante si nepotrivite piese.
Totusi, ca multe alte fenomene controversate din lume, desi sunt mai multi care l-au mentionat in acest thread, Carcassonne este unul din cele mai jucate jocuri in Romania.

In legatura cu Jungle Speed, sunt de acord cu adrim. Desi este foarte dinamic, este prea violent uneori, pentru persoane mai pacifiste. Dobble este, intr-adevar, mult mai potrivit. Singura problema, totusi, este ca dupa foarte multe jocuri trebuie sa cumperi altul. Eu n-am gasit inca o metoda prin care sa protejez cartile, si se deterioreaza foarte repede.

suf
King Meeple
King Meeple

21 Jun 2011, 00:02

Nici mie nu mi-a placut Carcassonne, ba chiar ma scoate din sarite, desi l-am jucat mult pana sa ma lamuresc de el. Contrar altor opinii, cred ca jocul depinde mult mult de noroc. Ma intreb daca exista reguli alternative de joc. Poate ceva de genul sa ai 2 piese, sa pui una si tragi alta in locul ei. Asa s-ar mai reduce un pic aleatorismul jocului, dar probabil ca si asta ar merge in 2-3 jucatori maxim.

pfinix

21 Jun 2011, 00:22

@suf: pana la urma, daca nu iti place deloc ceva la un joc si cei cu care joci sunt si ei de acord, poti rezolva asta cu niste "houserules" sau cum se cheama :) noi asa am rezolvat Ticket* si e mult mai distractiv, de cand am bagat noua regula nu am mai jucat fara ea si sincer inca nu s-a plans nimeni.

*regula noua ticket: cand iei de jos o carte si in locul ei vine alta de aceeasi culoare, o primesti si pe asta gratis. se intampla uneori sa primesti chiar 2 gratis :)

boredgamer

21 Jun 2011, 15:24

Ce frumos e cand iau 3 locomotive la pret de una. :twisted:

suf
King Meeple
King Meeple

21 Jun 2011, 15:39

Treaba asta suna si mai random, dar ai un moment de bucurie :)

VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator

21 Jun 2011, 15:43

Dezamagiri? Despre urmatoarele jocuri n-as putea spune ca sunt chiar dezamagiri, dar cu siguranta sunt sub ce ma asteptam yo! sa fie...

Norenberc - avand in vedere ca jocul a fost creat de catre Andreas Steding (taticul Hansei Teutonica), ma asteptam sa fie ceva la fel de drag. Ba chiar a parut promitator... Rezultatul final lasa, insa, mult de dorit, fiind un joc fooooarte plictisitor si lipsit de alegeri tactice reale.

Merchants & Marauders - joc cu pirati. ce poate sa sune mai promitator decat atat? ba mai mult, pare sa fie mai mult un rpg decat dice fest-ul din Pirate's Cove. Ai si o harta mare, cu particularitati de la zona la zona, ai si NPC-uri, care te pot alerga daca nu le esti prea drag la inima, ai nave diverse, pentru diferite indeletniciri. ce sa mai, are toate ingredientele pentru a fi un must have. Si totusi, in opinia mea, duce lipsa de ceea ce trebuia sa aiba din plin: pirati. Nu tu aventuri pirateresti, nu tu o modalitate de a hartui pe cineva, nu tu misiuni care mai de care mai ciudate, nu tu ascunzatori, nimic. Ramane un joc frumos, cu un mecansim economic bine implementat, cu lupte destepte, dar fara pic de aroma de rom si de pirati...

K2 - probabil ca nu ar trebui sa adaug jocul acesta aici, pentru ca el chiar mi-a placut, dar, totusi, l-am gasit mult mai plictisitor decat mi-ar fi placut sau ma asteptam yo! sa fie...

51st State - ar fi trebuit sa fie un joc pe gustul meu si sa troneze in lista de cumparaturi, dar l-am gasit prea generalist pentru ce as fi vrut sa fie. Ma asteptam sa cuceresc doar cu Mutantii, sa fac intelegeri doar cu Comerciantii, sa alipesc doar cu Apalasii si sa fac ceva intre cu New Yorkezii, dar, de fapt, ajungi sa faci de toate cu toti. Sau macar sa fi avut un avantaj in a fi conducatorul uneia dintre cele 4 factiuni... In plus, este si mult mai scurt decat as fi vrut sa fie.

In the Year of the Dragon - alt joc care nu ar trebui sa fie in lista asta, avand in vedere ca este un joc deosebit si chiar solicitant. Din ce am auzit povestit la altii si din ce am citit prin review-uri, ma asteptam sa fie un joc in care tovarasa cu coasa iti bate la usa ca sa te lase fara oamenii din palate. In realitate insa, rar mi s-a intamplat sa pierd mai mult de 3-4 oameni din palate. Poate ca au fost adversarii mei pasnici si m-au lasat sa-mi duc planurile la bun sfarsit, dar tot nu vad cum as putea sa pierd multi oameni intr-un joc. Ba chiar am avut un joc in care unul dintre participanti nu a pierdut nici un om...

Cam atat pentru moment. Revin pe masura ce-mi mai amintesc despre alte jocuri...
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

DanielIndru
King Meeple
King Meeple

21 Jun 2011, 15:59

VickdaReaper wrote: In the Year of the Dragon - alt joc care nu ar trebui sa fie in lista asta, avand in vedere ca este un joc deosebit si chiar solicitant. Din ce am auzit povestit la altii si din ce am citit prin review-uri, ma asteptam sa fie un joc in care tovarasa cu coasa iti bate la usa ca sa te lase fara oamenii din palate. In realitate insa, rar mi s-a intamplat sa pierd mai mult de 3-4 oameni din palate. Poate ca au fost adversarii mei pasnici si m-au lasat sa-mi duc planurile la bun sfarsit, dar tot nu vad cum as putea sa pierd multi oameni intr-un joc. Ba chiar am avut un joc in care unul dintre participanti nu a pierdut nici un om...
Zi-ne si daca ai castigat sau nu. :)
Ca scopul nu e sa tii de oameni, ci sa faci multe puncte, ori nu depinzi neaparat de oamenii respectivi pentru asta.
Anyway, o sa fac review curand - asta pana dibuiesc The Castles of Burgundy.

Post Reply

Return to “Discutii generale”