Harald Lieske nu e nici pe departe unul din ilustratorii mei preferati. Are un stil destul de sec pentru gusturile mele, mai degraba functional decat frumos, insa despre cateva "opere" de-ale lui se poate spune ca sunt aratoase. Harald mi-a ajuns in vizor datorita multiplelor colaborari cu Stefan Feld (pe care l-am prezentat deja) si cu Michael Menzel (despre care o sa vorbesc curand) si astfel am reusit sa apreciez combinatia reusita dintre mecanicile de joc gandite de Feld, ilustratiile absolut minunate ale lui Menzel si tehnicitatea planselor lui Lieske.
Harald s-a nascut in 1975 in Gemania in Siegen si, alaturi de ilustratii pentru boardgames, zice-se ca se mai ocupa si de boardgame design, respectiv muzica. Daca la capitolul muzica imi sunt absolut necunoscute creatiile lui si nici curiozitatea nu m-a impins sa cercetez, pe partea de boardgame design are cateva creatii modeste: Inka in 2005 si Wind und Wetter in 2007.
Harald a cochetat cu ideea de "artwork" pentru boardgames inca din vremea studentiei. Dupa ce a absolvit facultatea de design din Munster si-a dedicat cariera in intregime ilustrarii de boardgames si comic books. O sa incerc sa nu intru foarte mult in detalii in ce priveste cariera lui, nu e scopul meu sa-i alcatuiesc o biografie exhaustiva ci, mai degraba, sa va arat cateva creatii de-ale domniei sale care au reusit sa nu ma lase indiferent. Cu siguranta multi dintre voi aveti deja in colectie cateva din aceste jocuri, daca va plac si restul va invit sa "sapati" mai mult pe internet sau, de ce nu, sa le puneti pe masa daca aveti ocazia si sa le studiati sau admirati pe indelete.
Cele mai vechi creatii ale lui Harald au inceput sa se materializeze in 2003-2004. Cele 3 jocuri care merita amintite din aceasta perioada sunt Cronberg, Piratengold si Lost Valley, desi grafica este din categoria "nothing to write home about":
Anul 2005 aduce multa culoare si evolutia lui artistica da semne de imbunatatire evidenta. Aton, Australia si Inka sunt jocuri care arata decent, primul fiind chiar bunicel si avand o nota medie de 7 pe BGG:
Singurul joc care merita amintit pe anul 2006 este foarte ciudatul din punct de vedere grafic Justinian:
Anul 2007 este unul de bun augur. Alaturi de un Age of Discovery (nu, nu ACEL joc facut de Glen Drover, ci altul ceva mai obscur), o colaborare la a patra editie Mayfair pentru Settlers of Catan, Lascaux si Wind und Wetter, apare prima colaborare cu Stefan Feld pentru Notre Dame:
Harald are tot in 2007 primele colaborari cu Menzel pentru Vikings si In the Year of the Dragon - al doilea joc iesit tot din mana lui Feld:
Anul 2008 aduce 3 colaborari modeste pentru o editie aniversara Alhambra, pentru 2 carti din Dominion si pentru Catan: Traders and Barbarians, dar si cateva jocuri unde a avut o contributie exclusiva pentru artwork. Desi niciunul dintre jocuri nu a dobandit notorietate in timp si toate au avut succes modest, le voi mentiona aici: The Hanging Garderns, Sutter's Mill, Piece o'Cake, Monuments: Wonders of Antiquity:
Dupa 6 ani de cariera, stilul grafic lui Lieske devine tot mai bine conturat, astfel ca ne e din ce in ce mai usor sa-l identificam in diversele creatii. Anul 2009 a adus cateva jocuri interesante si cateva creatii notabile. Lieske a realizat copertile pentru editia 999 Games a jocului Power Grid si pentru editia Pegasus a jocului Merchants: Lords of the Sea:
Tot in 2009: Maori reprezinta o alta colaborare cu Michael Menzel, iar Sumeria este un joculetz mic foarte bine primit; Schwarzes Gold nu are insa o primire la fel de buna, dar Macao ii spala toate pacatele:
Anul 2010 readuce in prim plan mai multe colaborari din trecut: Alhambra New York, alte 2 carti pentru a treia expansiune Dominion si noul joc de licitatie al lui Stefan Feld, ilustrat impreuna cu Michael Menzel - The Speicherstadt:
Mai merita amintite pentru acelasi an Hotel Samoa si o colaborare la Washington's War:
In anul 2011 Harald s-a facut deocamdata remarcat numai pentru ciudatul Uluru:
Si pentru inca o colaborare de succes cu Stefan Feld pentru foarte bine primitul The Castles of Burgundy - caruia urmeaza sa-i fac un review foarte curand:
Cam atat deocamdata despre domnul Lieske, un grafician cu un stil interesant foarte "german", care se remarca printr-o remarcabila tehnicitate si eficienta in utilizarea spatiului disponibil. Mai multe puteti gasi pe site-ul domniei sale si, bineinteles, pe BGG. Happy hunting!
Prezentare Game Artist - Harald Lieske
- DanielIndru
- King Meeple

- Custom Rank: Going Cardboard
- Chuckila
- King Meeple

Re: Prezentare Game Artist - Harald Lieske
Trebuie sa recunosc ca m-ai surprins complet. So much for the guru stuff 
Nu am auzit de Herald Lieske nici macar tangential. Adica stiu de Lost Valley, Aton, Justinian, Notre Dame, In the Year of the Dragon, etc. Dar de amicul tau nu am auzit!
GG, am mai invatat ceva pe ziua de azi
Nu am auzit de Herald Lieske nici macar tangential. Adica stiu de Lost Valley, Aton, Justinian, Notre Dame, In the Year of the Dragon, etc. Dar de amicul tau nu am auzit!
GG, am mai invatat ceva pe ziua de azi