Top 10 jocuri pe care orice gamer ar trebui sa le detina

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Post Reply
Teddy
King Meeple
King Meeple

Top 10 jocuri pe care orice gamer ar trebui sa le detina

03 Mar 2014, 15:03

Salutare!

Am decis sa-mi maresc colectie cu cateva jocuri noi. Insa din lipsa de inspiratie as avea nevoie de ajutorul vostru. Sunt sigur ca poate deveni util pentru toata lumea ceea ce va propun.

Cum topul jocurilor pentru diverse categorii s-a incheiat de cateva luni bune, m-am gandit ca ar fi util sa incerc sa fac un top al jocurilor pe care orice gamer ar trebui sa le aibe in colectie. Am "rasfoit" forum-ul si am vazut in trecut idei similare cu jocuri pe care le-ai lua pe o insula, jocurile utilizatorilor forumului, top-ul jocurilor votate de Suf si Djdano daca nu ma insel si altele de genul. Consider ca a trecut ceva timp de atunci si ca au mai aparut jocuri interesante pe piata insa un astfel de top ar servi drept sursa de inspiratie. Am vazut si topul facut de cei de la The dice tower, insa nu am fost convins de ce am vazut acolo si ei au votat un joc din fiecare categorie in mare parte ceea ce nu mi s-a parut extraordinar ca rezultat.

Drept urmare va invit pe toti, cu mic cu mare sa postati pana la 10 jocuri pe care le considerati emblematice, de care nu v-ati desparti si pe care le-ati rejuca oricand si pe care le-ati recomanda si altora.

Nu voi impune criterii de nominalizare(cel mai bun x din categoria y). Fiecare are posibilitatea sa nominalizeze ce jocuri doreste chiar daca ar fi toate de tip "worker placement" sau numai "card games". As avea rugamintea sa scrieti si 2-3 fraze despre joc(ce va fascineaza, despre ce este vorba, tematica, mecanica si orice considerati voi util).

Nu ma voi complica cu statistici complexe insa fiecare nominalizare va primi 1 punct, iar la sfarsitul perioadei tragem linie si vedem cine intra in top 10.
Ca deadline ma gadeam ca pe data de 1 Aprilie sa tragem linie si sa vedem impresiile generale. Sunt convins ca topul va depinde de experienta si numarul de jocuri incercate de fiecare in parte, dar eu zic sa vedem ce iese :D

Este deja 10 Aprilie si nu s-au strans suficiente postari pentru a realiza un top semnificativ. Drept urmare, ori mai astept, poate mai posteaza si altii propuneri, ori anulez ideea cu clasamentul si luam ca atare topul fiecaruia drept sursa de inspiratie. :geek:

Daca aveti si alte idei sunt deschis propunerilor si adaptarilor.

Image

Aceste fiind spuse, va urez spor la nominalizari!
Last edited by Teddy on 10 Apr 2014, 01:39, edited 1 time in total.

Anca

Re: Top 10 jocuri pe care orice gamer ar trebui sa le detina

03 Mar 2014, 16:21

Buna, cred ca poti incepe lejer cu top 50-100 de pe bgg. Majoritatea dintre noi, romanii, cu o colectie de 50-100 de jocuri, cred ca detinem/am jucat si apreciem majoritatea jocurilor din lista de acolo.

Pentru mine personal sunt "must have" :
Twilight Struggle
Android Netrunner
Ticket to Ride
Dixit
Dominion
Dominant Species
Galaxy Trucker

Mai sunt multe multe altele care imi plac, mult, dar nush daca sunt neaparat "must have"

MandrulDuce
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dungeon Master

03 Mar 2014, 16:48

Twilight Struggle (măcar pentru o perioadă - eu l-am avut l-am dat că devenise redundant...aveam prea multe meciuri spulberam orice adversar nou iar din grupul celor cu experiență cu care jucam, îl aveam toți în colecție)
Dominion - card game foarte bun (are o grămadă de expansiuni - alegi ce îți place.. ca și sfat personal pentru bază alege intrigue nu cel normal..e mai interactiv).
Tigris și eufrații săi - genial joc... never gonna leave my collection
Un euro ceva mai serios - Agricola, Le Havre, Trajan, etc...
Un joc de spațiu - Twilight Imperium (cel mai ”epic” dintre toate - dacă ai multe ore și un grup să-l scoți pe masă cât de cât des), Eclipse (un joc ceva mai euro), Exodus (un joc mai mult axat pe bătălie spațială)... deși diferite, cred că unul singur îți ajunge în colecție
Un empire builder - Through the ages (cel mai bun dintre toate), Civilization sau Clash of cultures
Castles of Burgundy - un joc în care îți dezvolți tabla proprie (similar Agricola) dar ceva mai scurt și mai bine închegat, cu zaruri, mai ușor de explicat și de regulă care va atinge masa de joc mai des
Un ameritrash (dacă ești fan al genului) - Earth Reborn (bun în 2), Mansions of madness (destul de fidly dar în mai mulți foarte fun cu scenarii, overlord and a lot of running from monsters), Descent (tot ca mansions dar cu eroi care caftesc monștri în loc să fugă ca potârnichile).

Cam asta cred că ar fi baza: card-driven tactical game-ul, combo-card-game-ul, brain-burner-ul tactic, un euro ”solid”, un joc de spațiu, un empire builder, un euro mai light și elegant (nu mai puțin strategic ci doar mai ușor de pus pe masă/explicat/cărat), un ameritrash. Cu titluri bune ai cam acoperit mare parte din categoriile mari de jocuri.
Discutabil, la jocul de spațiu și empire builder, poți alege doar o singură categorie la început (mai ales dacă vreuna din categorii nu te atrage)... mai ales că în principiu empire buildere sunt toate... eu am făcut distincția între ele din motive subiective. Dacă vei alege doar una dintre variante și nu ai vreo anumită afinitate tematică șamd te sfătuiesc să-ți iei Through the ages.

Bottom line, lista mea (fără gargara de mai sus) ar arăta așa (fără ameritrash că nu sunt mare fan):
1 Twilight Struggle
2 Dominion
3 Agricola
4 Twilight Imperium
5 Through the ages
6 Tigris & Euphrates
7 Castles of Burgundy
8 Dominant Species (pe care eu îl consider war-game)

Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!

Rautz

03 Mar 2014, 16:53

Cam aceeasi idee ca Anca, sa ai cate un joc reprezentativ din fiecare categorie:

family game - Ticket to Ride sau 7 Wonders
deck building - Dominion sau Thunderstone
light wargame - Twilight Struggle
party game - Dixit sau Resistance
CCG/LCG - Android Netrunner sau Magic the Gathering
area control - Dominant Species sau El Grande
civilization game - Through the Ages sau Sid Meier's Civ
abstract - sah sau go
fun/puzzle game - Galaxy Trucker sau Ubongo
worker placement - Agricola sau Stone Age
(dexterity game - Crokinole) - asta nu e chiar must have

Acestea sunt 10 categorii suficient de diverse intre ele si am dat si cateva alternative.

Chuckila
King Meeple
King Meeple

03 Mar 2014, 16:56

La mine lista "Must Have's" arata asa:
  • Twilight Struggle - pur si simplu cel mai bun joc pe care l-am jucat, de abia astept sa il rejoc si cred ca ar fi nevoie de multe sute de partide sa incep macar sa ma plictisesc de el. Mi se pare si genul de joc unde partida devine mai interesanta cu cat cei doi jucatori au jucat de mai multe ori unul impotriva celuilalt
  • Combat Commander - toata seria. Lasand la o parte faptul ca fiecare scenariu poate fi jucat de multe ori si putin probabil ca jocul sa decurga in acelasi mod, CC vine si cu unul din cele mai bune scenario generators in materie de wargaming. Rejucabilitate imensa, extrem de cinematic si partide tense; garanteaza loc in top 3 al jocurilor pe care le-as tine in colectie daca as fi nevoit sa raman doar cu 10.
  • Brass - L-am jucat, l-am rejucat; devine din ce in ce mai bun, descoperi noi si noi modalitati prin care te poti descurca foarte bine, functie de ce fac adversarii.
  • Dixit - Mega packul care il am acasa (423 carti :D). Dixit nu este un joc per se, este o experienta. In grupul nostru de prieteni, o experienta reusita si placuta.
  • Le Havre - Daca ar fi sa aleg unul din jocurile lui Uwe, cel mai probabil ar fi acesta. In cazul in care ma limitez la jocul de baza si fara sa fi jucat pana acum Caverna. Daca as lua si multele extensii de occupations si improvements de la Agricola ... probabil ar intra ambele.
  • Android: Netrunner - Pentru mine este cel mai bun LCG. Pentru ceea ce caut eu de la acest sistem de joc. Nici nu vreau sa ma gandesc cum va arata deck-buildingul si meta-gameul dupa al 3-lea sau al 4-lea wave.
  • Heroscape - Pentru copilul din mine, acesta este jocul de miniaturi ce are loc pe lista. Insa ar fi nevoie de mai multe base sets si multiple copii ale fiecarui expansions set.
  • Eclipse - Daca tot e sa aleg un 4X game, ar fi Eclipse.
  • Vinhos - Pentru zilele cand vreau sa imi topesc creierii.
  • Iar pentru ultimul loc s-ar batea mai multe jocuri, insa cel mai probabil as opta pentru TtA:aSoC, fiindca imi plac mult Civ Builderele. Insa ar fi multe alte titluri care le-as cantari bine (si poate chiar ar lua locul altor jocuri de mai sus la o analiza mai atenta): Crokinole, Hansa Teutonica, etc

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

03 Mar 2014, 19:19

Acquire - pentru ca jocurile bazat pe stock holding au inceput cam aici si e pacat sa nu ai in colectie "bunicul" - daca gasesti versiunea Avalon Hill 1999 cu atat mai bine.
Imperial / Imperial 2030 - pentru ca jocurile bazate pe stock holding pot fi si complexe si elegante; mai dificil decat Acquire, dar mult mai streamlined decat 18xx.

Caylus - pentru ca worker placement a inceput cam aici si e pacat sa nu ai in colectie regele.
Agricola - pentru ca experienta de joc e dura, dar extrem de satisfacatoare; musai cu animeeples si musai cu Farmers of the Moor.

Crokinole - pentru ca e bine sa exersezi si degetele, nu numai circumvolutiunile.

Go - pentru ca e regele abstractelor si ai nevoie de o viata intreaga sa ajungi foarte bun; o arta martiala ludica.

El Grande - pentru ca este expresia suprema a simplitatii si elegantei in area control.

Puerto Rico - pentru ca fara el nu am fi avut poate nici worker placement si nici multe alte jocuri bazate pe variable phase order; neaparat in varianta Limited Anniversary Edition.
Race for the Galaxy - pentru ca este cea mai buna implementare a lui Puerto Rico sub forma unui joc de carti si a dat o noua semnificatie mecanicii hand management; San Juan nu e nici pe departe la fel de bun.

Through the Ages - pentru ca nu e nevoie de harta ca sa ai un civ builder si pentru ca asa trebuie sa se simta un joc de strategie.

Tigris & Euphrates - pentru ca e combinatia perfecta de tile placement cu hand management.

Die Macher - pentru ca simuleaza foarte bine lupta politica si pentru ca nu-si arata deloc varsta.

Deschapelles

03 Mar 2014, 20:18

Fara o ordine valorica am enumerat din experienta de joc proprie, incercand sa ating cat mai multe categorii pentru un gamer, fara sa cad totusi in teritoriul niselor (wargames, abstracts), si strict parere personala:
- Carcassonne - foarte bun ca intro game pentru oricine - tile laying, reguli usor de invatat.
- 7 Wonders - drafting pur si foarte fun. 3-7 playeri, cu varianta pentru 2 (no comment)
- Race for The Galaxy - unul din cele mai bune card games pentru 2-4 persoane, cu mecanici de joc care imi plac foarte mult.(e mult de povestit aici)
- Android: Netrunner - poate fi jucat competitiv sau nu, doar 2 jucatori, are o tema care se regaseste foarte bine in mecanicile jocului (hackeri, servere, programe, etc)
- Elder Sign - pentru o poveste construita de playeri de fiecare data altfel, cu tema de "groaza".
- The Resistance - foarte tare ideea de "hidden traitors" si implementarea in The Resistance , 5-10 jucatori. Always had fun with this one.
- Dixit - pentru mine, cel mai bun party game. Grafica un pic abstracta, dar cool.
- Pandemic - probabil cel mai bun joc cooperativ :)
- King of Tokyo - easy to learn, difficult to master. Adauga o tema fantastica la aruncatul de zaruri gen Yahtzee.
- Lewis & Clark - sa fie si un euro game cu o combinatie de worker placement + card drafting/buying, care spre deosebire de alte jocuri de gen, poate fi jucat si solo (?! asa scrie pe bgg)

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

03 Mar 2014, 20:24

Teddy wrote: 10 jocuri pe care le considerati emblematice, de care nu v-ati desparti si pe care le-ati rejuca oricand si pe care le-ati recomanda si altora.
As vrea sa mentionez ca titlul e oarecum in disonanta cu ce scrie in text.
Si unii oameni poate au recomandat pe baza titlului, iar altii pe baza textului.

Jocurile EMBLEMATICE sunt cele despre care am vorbit.
Dar daca e sa discutam despre jocurile pe care ORICE gamer ar trebui sa le detina, treburile s-a schimba dramatic.

Ma rog, nu vreau sa fac acum analiza textului, ci doar sa atrag atentia asupra acestui aspect.

Teddy
King Meeple
King Meeple

03 Mar 2014, 20:39

Bun, hai ca incepe lumea sa posteze :)
Imi place :tu:

Nu pot sa ma declar un boardgamer in adevaratul sens al cuvantului. Cu toate astea m-a prins de ceva vreme microbul si am inceput explorarea, achizitionarea si nebunia jocurilor. Nu vreau sa ma opresc aici, insa uneori timpul, bugetul sau compania pot limita din avant/pofta.

@Anca - Am studiat Topul 1-200 BGG si cu toate astea nu sunt suficiente uneori 2-3 review-uri sau nu reusesc sa ma convinga pt a face investitia. In plus am descoperit jocuri care sunt foarte slab cotate si care s-au dovedit a fi adevarate comori din diverse motive.. fie ca sunt altceva fata de ce am incercat sau sunt foarte bune de party sau pur si simplu prind la un grup fara prea multe explicatii sau insistente... sau invers.. jocuri laudate si fruntase in topuri care nu imi plac sub nici o forma.

Nu sunt adeptul jocurilor foarte lungi intrucat timpul de regula este limitat si prefer sa joc 2 sau chiar 3 jocuri in loc sa joc unul singur pe parcursul caruia sa ma ia plictiseala sau sa imi pierd interesul.

Lista mea curenta include circa 30 de jocuri (dintre care 5-7 jocuri nejucate inca, dar cand te ia microbul nu ai ce face :twisted: )
Inca nu m-am decis asupra topului mei intrucat sunt fan worker placement si multe dintre jocurile mele se invart in jurul acestei mecanici, dar voi posta in zilele urmatoare ce consider si eu ca ar merita sa existe in colectia gamer-ilor.

@Djdano - ai dreptate, insa am lasat la latitudinea fiecaruia sa abordeze acest top dupa bunul plac. O sa vedem ce o sa iasa.

MindAstray

03 Mar 2014, 23:13

Ok, eu o sa imi dau cu parerea nitel mai degraba dupa descriere - ce jocuri imi plac mult si le-as juca aproape oricand:
1. Dominion - brilliant card game, la mine nu a mers cu baza, le-am luat pe toate a doua zi dupa ce l-am jucat prima oara... Merge foarte bine si in 2, si in 3, si in 4, se invata repede si are o rejucabilitate imensa...
2. Tzolk'in - il joc cu placere si in 2, desi e cel mai bun in 4. La inceput m-a prins mai greu, dar pe masura ce te obisnuiesti cu el devine din ce in ce mai bun. Extensia il face si mai si, dar nu e necesara din start.
3. Castles of Burgundy, din zona mai easy, rejucabilitate mare, fun, mult mai cu cap decat pare la inceput.
- pana aici am trecut jocurile pe care le pot juca oricat, oricand, de nu-stiu-cate ori la rand... -
4. Race for the Galaxy - la inceput intra in categoria jocurilor de mai sus (anytime, over and over again...). Acum imi place in continuare, dar il joc un pic mai rar (asta dupa cateva sute de partide jucate obsesiv)...
5. Galaxy Trucker - unul dintre preferatele mele, dar trebuie tinut cont ca nu e la fel de apreciat de toata lumea. Mie imi place ca e contra timp, dar pentru altii tocmai din cauza asta pierde.
6. Lords of Waterdeep - un alt joc light, dar care pe mine m-a prins foarte tare si l-am jucat mult de tot cand l-am cunoscut.
7. Ricochet Robots - cel mai fun abstract, merge si ca "party game" pentru ca nu e limitat ca numar de jucatori.
8. Dominant Species - hardcore, mananca timp si nervi, dar merita.
9. Warrior Knights - cu toate ca nu e cotat stralucit, e un joc foarte bun. Are si bataie, are si multa strategie... Din punctul meu de vedere e mult mai bun decat pare la prima vedere.
10. Android (nu Netrunner, nu ca as avea ceva cu el...) - e un joc cu totul si cu totul aparte, cu o tema care combina doua din favoritele mele (SF + murder&mystery) si e cotat destul de prost pentru ce stie sa faca. In grupul potrivit devine un joc aproape perfect.
Honorable mentions: Eclipse, Mr. Jack in New York, Cyclades, Dungeon Lords, RuneWars.
Top 100 BGG e o treaba, dar e o amestecatura de tot felul de jocuri... Unele au ajuns atat de sus pentru ca sunt jocuri de incepatori sau party games, unele au ajuns de la un hype de nou exagerat... Deci trebuie un pic de grija, nu merge pur si simplu sa zici "e in top 100, il vreau" (eventual poti zice "vreau sa il incerc"). Cel mai safe mi se pare sa te uiti dupa mecanici, durata si dupa numarul de jucatori atunci cand alegi un joc. Degeaba zic eu ca War of the Ring e genial daca merge numai in 2 si tu te joci in 5-6. Sau degeaba zic ca Dune e un joc foarte foarte misto daca iti trebuie la el 6 oameni si 12 ore si nu ai nici cand, nici cu cine... Pe scurt, cele 10 jocuri pe care le-am ales au durata scurta sau medie si sunt destul de adaptabile si din punct de vedere al numarului de jucatori.
This being said, spor la joaca! (Si la achizitii, desigur.)

MandrulDuce
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dungeon Master

03 Mar 2014, 23:25

Revin cu un post-scriptum.
Văd că, asemenea mie, multă lume a postat formatul unei colecții minime ”optimizate” pentru diversitate și acoperirea ariilor mari din boardgaming.
Sfatul meu ar fi să joci cât mai multe chestii, să te hotărăști ce îți place și ulterior să faci achiziții. Evident, nu vei putea face asta, te prinde microbu și te umpli de jocuri pe care după câteva luni constați că nici nu le-ai testat măcar... am făcut la fel la început și toți gamerii pe care-i știu cu colecții mari au multe jocuri nejucate.
Cât despre topul bgg, nu merg până la 100 mă opresc la top 50. Pentru mine personal, acesta e ca topul imdb. Nu sunt jocuri rele acolo. Sigur, sunt unele despre care nu înțeleg ce caută atât de sus, sunt titluri cu care nu rezonez deloc, șamd... dar 100% aș recomanda oricui să le încerce pe toate măcar o dată (excepție făcând anumite redundanțe - Dominioanele, Imperialele, Steam/Railways of the world, unde e suficient să joci doar unul dintre titluri). Spre rușinea mea, uitându-mă în top 100, au apărut multe titluri mai recente pe care eu nu le-am încercat și va trebui să rezolv această problemă.

Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!

cristianf
King Meeple
King Meeple

04 Mar 2014, 00:42

Si eu le-as imparti in cateva categorii, in functie de gen, de numarul de jucatori, etc.

- la abstracte preferatele mele sunt Samurai si Taluva mai ales ca mi se pare ca se scaleaza foarte bine in functie de numarul de jucatori;
- party games: Saboteur si Sneaks & Snitches dar mai bine joc ceva serios;
- la jocuri cu carti e destul de simplu: Seasons si 7 Wonders in functie de cat de mare e grupul :D
- la categoria super usoare (atat de usoare ca se joaca singure :mrgreen: ) Survive! Escape from Atlantis si Isla Dorada pentru ca ambele accepta pana la 6 jucatori si sunt fun;
- dintre jocurile ceva mai solicitante as juca oricand cu placere The Palaces of Carrara sau Lords of Waterdeep
- la brain burners e iarasi simplu, nu vor parasi colectia niciodata Tzolk'in si Terra Mystica

Daca elimin party games-urile imi obtin top ten-ul care sa-mi acopere cam toate nevoile :D

danielM
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: general de sufragerie

04 Mar 2014, 18:57

-Agricola
-Netrunner
-The Castles of Burgundy
-Brass
-Cyclades
-Puerto Rico
-Survive! Escape from Atlantis
-Troyes
-Tigris & Euphrates
-Tzolk'in

fl0po
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: iOS Netrunner

04 Mar 2014, 21:13

daca vorbim de "orice gamer" eu cred ca lista e cam asa:

ticket to ride / thurn and taxis
stone age / infarkt / alien frontiers / tzolk'in
regele din Tokyo / small world
dominion / eminent domain / quarriors
resistance / coup / love letter
catan / takenoko
7 wonders
Jamaica / tsuro
dixit
pandemic/elder sign / forbidden island sau desert
biblios / call to glory / dead man's draw
...si...de ce nu ...monopoly.

cate un joc de pe fiecare rand....sau toate...hehe
nu le-am pus neaparat dupa vreo categorie anume dar cu asa tezaur cu siguranta ai ore multe de joaca si asezi la masa de joc multi prieteni (nubieni si cunoscatori)....dupa care "orice" gamer devine "acel" gamer care capata o identitate si niste preferinte/exigente....si drumul spre pierzanie se asterne inaintea lui......
Last edited by fl0po on 05 Mar 2014, 06:17, edited 1 time in total.
HACK OR GET WHACKED!

adrim
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: euro-epic

05 Mar 2014, 03:03

Teddy wrote:10 jocuri pe care le considerati emblematice, de care nu v-ati desparti si pe care le-ati rejuca oricand si pe care le-ati recomanda si altora.
Mai intai cele epice (de jucat cu hardcore gamers):
1. Dominant Species - Cel mai bun joc pe care l-am jucat vreodata. E frumos pentru ca lupta cu adversarii se duce simultan pe mai multe planuri. In acelasi timp trebuie sa faci fata si la nenorocirile cu care arunca jocul in tine. Toate astea genereaza situatii foarte interesante si o rejucabilitate imensa. Cireasa de pe tort: tema si mecanicile se imbina excelent, ceea ce e rar la un euro.
2. Clash of Cultures - Nu este un titlu usor de scos pe masa datorita numarului mare de reguli, dar de la a doua partida jocul curge foarte frumos. Este singurul joc care reuseste sa ma teleporteze in copilarie. Cu expansionul care urmeaza sa apara cred ca va fi delir.
3. Twilight Imperium 3 - Scarpina cam aceeasi zona ca si Clash of Cultures, doar ca are o tona de chestii misto in plus. Problema este ca toate chestiile astea vin cu un cost de timp urias si mult mai multe zaruri... E nevoie de dedicare sa imblanzesti bestia asta, dar dupa ce o faci vine si recompensa.

Apoi cele serioase (de jucat cu gamers):
4. Race for the Galaxy - Cel mai bun cardgame. Cel mai bun joc pentr 2 sau 3 jucatori. Ingeniozitatea sistemului pur si simplu te lasa cu gura cascata. De departe cel mai jucat joc al nostru - avem peste 1000 de partide. (Atentie, provoaca dependenta. La noi tine cu sapamanile cand ne-apuca.)
5. Dungeon Lords - Un worker placement smart si fun in acelasi timp. Incredibil dar se poate. Din cate cunosc eu, doar doua worker placement-uri reusesc sa egaleze eleganta lui Caylus: Tzolkin si Dungen Lords.
6. Imperial - Un mix de economic cu war game, fara sa fie nici una nici alta. Un joc cu totul aparte in care tema si mecanicile se imbina extraordinar.
7. Mr. Jack in New York - Cel mai bun joc de deductie, si unul dintre cele mai bune jocuri pentru 2 jucatori. (A nu confunda cu primul Mr Jack)

Si la final ceva mai light (de jucat cu gamers & non-gamers):
8. Vikings (cel al lui Michael Kiesling) - Usor de intins, usor de explicat, dureaza putin si ofera o experienta intensa. Are un mix bun de strategie si tactica, are rejucabilitate mare si se scaleaza bine. Jocul are doua moduri: basic si advanced, ceea ce il face o optiune buna atat pentru gameri cat si pentru non-gameri. Cate jocuri mai stiti care bifeaza toate astea? Eu nu prea multe ... poate China. Momentan este out of print, dar este anuntat un reprint pentru primavara asta. Highly recommended!
9. Galaxy Trucker - Asta e like it or hate it. Desi se joaca contra cronometru (clepsidra), este unul dintre cele mai relaxante jocuri pe care le stiu. Tematic si super fun.
10. Goa - Un clasic, cu aer aparte. Pentru timpul de joc si mecanicile relativ simple, adancimea jocului este surpinzatoare.

La final asteptam si lista ta, Teddy :)

Teddy
King Meeple
King Meeple

05 Mar 2014, 14:28

Foarte frumoase topuri vad eu aici.
Apreciez si cele 2-3 cuvinte la fiecare joc.

Din pacate am jucat doar 30-40% din ce propuneti voi aici. Drept urmare acest mini-top isi atinge obiectivul, cel putin pentru mine.
Si cum la mine predomina worker placement-ul cred ca 6-7 jocuri din lista mea vor fi de genul asta.
O sa apara si lista mea, dar mai este timp :)

Voi ma puneti la investitii serioase :twisted:

Corwin
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Terraformer

10 Mar 2014, 12:22

Putin mai tarziu apar si eu cu o lista:
  • Ticket to Ride - probabil Europe e cea mai buna alegere
  • Castles of Burgundy - un euro mai lejer, variat si foarte rejucabil. Faptul ca nu ai problema "zaruri mari >>>> zaruri mici" il pune dupa parerea mea mult peste alte jocuri asemanatoare.
  • Terra Mystica - mai "serios", dar foarte, foarte bun
  • Battlestar Galactica - dupa parerea mea cel mai bun joc (semi)cooperativ cu "tradator". Cere o investitie destul de mare de bani (daca vrei si extensiile) si de timp, dar e un joc tematic excelent. Ajuta daca jucatorii au vazut si serialul.
  • Eclipse sau Civilization - personal imi place mai mult Civilization, dar ambele sunt foarte bune ca jocuri 4X.
  • Small World - nenumarate combinatii, lejer si distractiv
Ar mai fi si alte mentiuni (7 Wonders, Carcassonne, poate un deck builder, Brass, Tzolk'in, Pandemic, Concordia, etc.), dar cu cele de mai sus nu cred ca poti sa dai gres. :)
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

Teddy
King Meeple
King Meeple

09 Apr 2014, 21:15

Hai ca s-a facut luna aprilie si vad ca nu au mai fost postari pe aici..

Iata si topul meu, fara o ordine anume:

1. RICOCHET ROBOTS - mi se cel mai bun joc abstract; cu toate astea nu place la toata lumea; Desi il car dupa mine la orice intalnire de putine ori ajung sa-l joc.

2. DOMINION (INTRIGUE) - mi se pare un joc simplu care in acelasi timp ofera o diveristate mare cu o rejucabilitate imensa. Nu m-am hotarat care este mai bun inca (jocul de baza sau Intrigue - asta pentru ca jocul de baza l-am jucat de muuulte ori iar la intrigue am doar cateva partide la activ; Cu toate astea un joc excelent)

3. RACE FOR THE GALAXY - aici mentionez ca nu l-am jucat decat online, dar mi se pare genial. Nu este un joc usor de digerat la inceput. Primele 2-3 partide sunt critice, dar daca reusesti sa treci peste hopul acesta, aproape toata lumea se indragosteste de joc. Rejucabilitate foarte mare si dupa circa 40-50 de partide mi se pare ca abia invat sa joc :P Aproape la fiecare partida descopar ceva nou. Unul dintre cele mai bune card games. (p.s. Multumita review-ului facut de Vick in urma cu ceva ani l-am digerat mai usor)

4. PUERTO RICO -- un joc de nota 10. Printre primele jocuri descoperite de mine si de care m-am indragostit la vremea respectiva. Il trec in top, desi nu-l mai am in colectie de dragul vremurilor apuse. (acum il joc online cand am pofta)

5. SEASONS - un joc nesperat de bun. Nu credeam ca o plansa cu cateva sezoane si cateva zaruri pot sa ofere atata deliciu. Fiecare joc este altfel, rejucabilitate mare, merge destul de repejor pana spre anul 3 cand toata lumea trebuie sa-si studieze cartile si sa vada care sunt cele mai bune combinatii posibile.

6. KING OF TOKYO - un party game cu bataie, zaruri si parca prea putine carti.. un joc rapid si distractiv

Ma declar adeptul worker placement-ului si acum urmeaza cateva din acest gen:

7. LORDS OF WATERDEEP - unul dintre cele mai jucate jocuri in grupul meu. Desi este un joc destul de "light" mi se pare ca design/tema si gameplay-ul fac din el un joc foarte elegant si placut.

8. CAYLUS - acum am inteles si eu de ce il numea toata lumea "taticul worker placement-ului". Un joc excelent. O singura mutare gresita te poate costa victoria, plin de strategie in ceea ce priveste plasarea oamenilor si planul tau catre victorie.

9. VILLAGE - evident un alt worker placement, dar v-am avertizat :P Alt joc foarte bun dupa parerea mea, destul de echilibrat si tematic. Faptul ca iti mor oameni pe parcursul jocului, care sunt plasati in cimitir pentru unii il face sa fie un joc morbid.. ceea ce mi se pare chiar amuzant.. you have been warned :twisted:

..
... era sa uit de febletea mea :

10. SPARTACUS - un joc de "cafteala", cu o mie de zaruri, carti, intrigi, aliante, pariuri, licitatii si altele fac ca acest joc sa fie o mica "bestie" in colectia mea..

Alte jocuri demne de mentionat insa parca nu ar intra in top 10 pentru mine, sau cel putin nu inca:
- Tzolk'in - un joc frumos si interesant, insa mi se pare un pic cam greoi si complex. Mi se pare ca dureaza prea mult mai ales cand colegii de masa au doar 2-3 jocuri la activ stau sa se gandeasca ore.. Aproape la fiecare joc mi se pare ca se termina prea repede si ca nu apuc sa fac tot ce imi planuisem.. Stiu, intai zic ca dureaza prea mult, apoi ca se termina prea repede.. Nici eu nu ma pot hotara. De fiecare data am acesta problema :lol:
- Troyes - Intrat de curand in colectia mea, inca il descopar si urca incet dar sigur in preferintele mele.
- Libertalia - s-au facut prea multe valuri pe seama acestui joc si toata lumea avea asteptari prea mari de la el. Eu l-am luat ca atare si l-am indragit.
- 7 Wonders are farmecul lui aparte si consider ca merita sa fie in colectia gamerilor.

Acest top vine in urma experientei mele, poate modesta si a jocurilor pe care le-am incercat.

In urma postarilor anterioare, facute de fiecare, vroiam sa va multumesc pentru recomandari. Mi-am achizitionat Dominant Species si urmeaza si Vinhos cat de curand. Altele inca sunt studiate..

imba
King Meeple
King Meeple

10 Apr 2014, 00:55

Un top 10 intr-o ordine mai mult sau mai putin aleatoare ar fi:
  • Seasons - pentru ca imi plac jocurile de combo si mai ales de card combo. Nu mai spun ca arata si foarte bine pe masa.
    AGoT: LCG - pentru ca este un joc care iti stoarce creierasu bine de tot si este si foarte tematic pentru cei care au citit cartile.
    Hive - este un abstract care mi se pare a fi foarte reusit.
    Battlecon - 1v1 fighting game. Mie mi se pare ca aduce destul de bine cu Street Fighter.
    AGoT: TBG 2nd Ed - 4,5,6 playeri care iau Westerosu intr-un joc epic.
    Cosmic Encounter - most random fun
    Arkham Horror - pentru cei care au aversiune contra competitivitatii.
    Eminent Domain - fast, light deckbuilder
    Regele din Tokyo - filler rapid
    Tigris si Eufratii - tile-laying
Cu sanse pentru top 10 ar mai fi de testat:
  • Legend of the 5 Rings
    Pixel Tactics
    Ghost Stories
    Survive
    Nothing Personal/Kremlin
    Steam
    1989
    Dominant Species