Pentru ca in ultima perioada ma pasioneaza mult acest domeniu al boardgames din mai multe puncte de vedere, nu numai al jucatorului, am incercat sa analizez putin piata din Romania. Curiozitatea e oarecum o deformatie profesionala, am lucrat aproape 8 ani in programarea productiei si in "warehouse management", de unde am ramas cu oarecare cunostinte... si mici manii mai mult sau mai putin obsesive.
In ultimii doi ani lucrez in Quality Assurance (testare de software in principal) asa ca latura mea critica s-a dezvoltat nemasurat de mult. Combinand cele doua profesii descrise mai sus, a iesit ce veti vedea in continuare.
Datele le-am luat de pe site-urile comerciantilor, sunt date publice si la indemana oricui, deci nu consider ca incalc vreo regula sau lege prezentandu-le intr-o forma agregata, analizandu-le si interpretandu-le aici. Oricine poate sa obtina aceste informatii daca are cateva ceasuri la indemana si curiozitatea de care am dat eu dovada. In cazul in care comit vreo ilegalitate sau incalc regulile forumului, imi asum intreaga responsabilitate. Voi incerca de asemenea sa fiu obiectiv si impartial mai ales in ce priveste analiza si interpretarea datelor si sa le prezint asa cum reies din calcule.
Situatia prezentata este un "snapshot", o imagine statica a ofertei de pret si a stocurilor a 6 magazine asa cum aparea la sfarsitul saptamanii 7-13 februarie 2011. Cu siguranta ca aceasta imagine se schimba de la o zi la alta. Corectitudiea datelor referitoare la pret si la disponibilitatea pe stoc a jocurilor apartine in exclusivitate comerciantilor. Notiunile de "pret minim" si "pret maxim" sunt luate ca atare: astfel daca un magazin are pretul de 159 si altul are pretul de 160, 159 va fi considerat pret minim iar 160 pret maxim. Exista insa doar 15 jocuri pentru care diferenta intre pretul maxim si cel minim e mai mica sau egala cu 5 lei. Voi mai folosi notiunea de "joc exotic" pentru acele jocuri care sunt prezente in oferta a maxim 2 magazine si "joc mainstream" pentru cele care sunt prezente in oferta a minim 3.
Mai ramane sa adaug ca am folosit font in lowercase aproape peste tot in grafice si tabele din comoditate si obisnuinta. Dar hai sa nu o mai lungim si sa abordam cu tarie subiectul, caci informatiile sunt interesante si se pot desprinde diverse concluzii.
Voi incepe cu o analiza a jocurilor. Din punctul meu de vedere, piata romaneasca de boardgames e una tanara si in dezvoltare. Actualmente isi fac simtita pe piata online 6 comercianti: Boardgames, Red Goblin, Regina si Nebunul, Taraba de Jocuri, Cutia si Boardmaster. Ceilalti sunt fie mult mai mici, fie nu am aflat eu inca de ei. Pentru referinte la numele celor 6 am folost niste prescurtari acolo unde am considerat necesar, dar se intelege fara urma de indoiala despre cine e vorba. In total, aceste magazine pun la dispozitia cumparatorilor aproximativ 450 titluri, boardgames si jocuri de carti. Pentru a-mi usura munca si din motive de consistenta a datelor am ales sa nu includ si extensiile in aceasta analiza (in cazul in care se va vedea utilitatea acestei analize si se va dori repetarea ei in viitor si oamenii vor considera necesara includerea extensiilor, in masura timpului disponibil si pe baza argumentelor aduse voi decide daca e necesar sa le iau in considerare).
Hai sa vorbim putin despre aceste jocuri din mai multe puncte de vedere:
- exista cateva jocuri foarte ieftine, 6 la numar, care costa sub 30 lei;
- exista cateva jocuri mai scumpe, 14 la numar, care costa peste 300 lei;
- dupa cum ati dedus deja, marea majoritate a jocurilor au pretul intre 30 si 300 lei, repartitia pe diferite intervale de pret se poate vede intr-unul din grafice;
- jumatate dintre jocuri se gasesc in oferta unui singur magazin (nu acelasi, bineinteles), iar dintre acestea 70% se afla pe stoc;
- cam 19% o reprezinta jocurile care se gasesc in oferta a 2 magazine, respectiv 17% in oferta a 3 magazine;
- exista 31 jocuri care se gasesc in oferta a 4 magazine, 15 jocuri in oferta a 5 magazine, si alte 15 jocuri sunt in oferta fiecarui magazin mentionat mai sus;
- dintre jocurile cu 5 si 6 oferte, cate 2 titluri au o disponibilitate foarte mica; ele se gasesc in stoc la un singur magazin, respectiv la 2 magazine;
- in mod evident, disponibilitatea pe stoc la cel putin 1 magazin creste odata cu numarul de oferte, ajungand la 100% (sau foarte aproape) pentru jocurile cu 4, 5 sau 6 oferte;
- doar 4 din cele 450 jocuri au acelasi pret la minim 3 din cele 6 magazine (am considerat ca 2 preturi egale in magazine diferite nu reprezinta o informatie demna de luat in calcul);
- exista cateva jocuri al caror pret difera foarte mult de la un magazin la altul, si puteti vedea aceste 16 jocuri pentru care diferenta intre pretul minim si cel maxim este de 40 lei sau mai mult.
Detaliile condensate la micul roman de mai sus le vedeti in aceasta imagine (bineinteles ca aici nu se vede mai nimic, dar puteti accesa linkul de pe BGG si acolo sa vedeti marimea "original" a pozei):
In partea a doua voi vorbi putin despre oferta de jocuri la cele 6 magazine:
- Taraba are cea mai bogata oferta, cu 244 titluri; la polul opus se afla Boardmaster cu 69 titluri;
- cand vine vorba de proportia titlurilor mainstream si exotice, situatia e diferita: Boardgames ofera aproape 90% jocuri mainstream, in timp ce Cutia ofera aproape 60% jocuri exotice;
- celelalte 4 magazine au o oferta destul de echilibrata intre cele 2 categorii.
Va rog sa nu interpretati cele 2 marcaje de rosu si verde drept "bine" sau "rau", ci sa le vedeti ca poli opusi ai aceleiasi dimensiuni. Dupa cum se stie deja si va reiesi si din analiza mea, mult nu e intotdeauna bine asa cum putin nu e neaparat rau:
In partea a treia am analizat situatia stocurilor:
- Red Goblin are cea mai mare proportie de titluri pe stoc, trei sferturi din oferta magazinului fiind disponibila;
- Regina si Taraba sunt la polul opus, cu aproape 60% din oferta disponibila pe stoc;
- celelalte 3 magazine au valori intermediare de aproximativ 65-70%.
Nota: numarul de jocuri pe stoc nu este la fel de relevant ca numarul total de exemplare pe stoc sau valoarea stocurilor, dar este singura informatie pe care o am la indemana.
- trecand la analiza structurii stocurilor, se vede ca situatia e foarte asemanatoare cu oferta generala prezentata in capitolul precedent pentru Boardgames, Red Goblin, Taraba si Boardmaster, ele avand aceeasi proportie de titluri in stoc ca si oferta;
- Cutia si Regina au in proportie mai mare pe stoc titlurile exotice, adica cele care se gasesc in oferta a maxim 2 magazine sau numai intr-unul, titlurile mainstream fiind prezente intr-o proportie mai mica.
In ultima parte voi discuta despre un aspect mai delicat, si anume preturile jocurilor. Am inclus in analiza doar jocurile mainstream, cele exotice nefiind importante din punctul de vedere al acestei analize (nu are sens sa gasesti minimul si maximul atunci cand e vorba de 1 sau 2 valori). De asemenea, am ales sa ignor promotiile, ofertele speciale, lichidarile de stoc, jocurile cu defecte. Aceste oferte sunt fie sezoniere, fie pentru cantitati foarte mici.
- din cele 89 titluri mainstream oferite, Boardgames detine pretul minim de pe piata la numai 8% din ele - 7 jocuri;
- Red Goblin practica un pret maxim pentru aproape jumatate din oferta sa (51 jocuri) si detine pretul minim la numai 14% (14 jocuri);
- Regina ofera pretul minim de pe piata la 60% din titlurile oferite (50 jocuri) si pretul maxim la numai 4% din cele 86 titluri mainstream (3 jocuri);
- Taraba are pretul minim la numai 10% din cele 135 titluri oferite (13 jocuri) si pretul maxim la 42% (57 jocuri);
- o treime din jocurile oferite de Cutia pe segmentul mainstream au pretul minim (20 jocuri) si 10 jocuri au pretul maxim (15%);
- Boardmaster are 14 jocuri cu cel mai mic pret (35% din oferta de 40 jocuri mainstream) si pret maxim la un singur joc.
Am reprezentat grafic aceste informatii pentru a vedea atat distributia celor 3 preturi (minim, normal, maxim) in oferta fiecarui magazin, dar si comparativ intre cele 6 magazine pentru a se putea compara amplitudinea acestor distributii.
Eu cred ca se pot trage multe concluzii din informatiile prezentate, cateva dintre ele le rezum aici:
- stocurile mari atrag dupa sine preturi mari din cauza costurilor, dar clientul poate avea ce isi doreste pe loc;
- stocurile mici asigura flexibilitate, costuri mai mici si preturi mai mici, dar exista un timp de asteptare pentru aprovizionarea comenzii sau chiar poate exista riscul ca unele jocuri sa nu mai poata fi aprovizionate;
- un numar mare de produse in oferta nu aduce neaparat si cele mai bune preturi;
- un numar mic de produse in oferta nu inseamna neaparat preturi mari;
- produsele exotice au tendinta de a ramane pe stoc mai mult decat cele mainstream;
- eu chiar nu am ceva mai bun de facut cu timpul meu??
In speranta ca nu s-au strecurat foarte multe greseli in calculele mele, astept din partea voastra critici si comentarii despre utilitatea acestui mic studiu si cum s-ar putea imbunatati pe viitor.
Plecaciune.