Dominant Species - impresii

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
User avatar
suf
King Meeple
King Meeple
Posts: 2708
Joined: 30 Jul 2010, 17:16
Location: Timisoara

Dominant Species - impresii

Post: # 14940Post suf
08 May 2011, 12:48

from http://www.boardgamegeek.com/image/784193

Am reusit aseara sa dam un Dominant Species.

Actiunea se petrece cu multe mii de ani in urma, in apropierea unei glaciatiuni.In acest joc fiecare jucator controleaza o clasa de animale (mamifere, reptile, pasari, amfibieni, aracnide, insecte), incercand sa o adapteze la conditiile oferite de zonele in care traiesc. In plus, jucatorii vor ghida modificarile suferite in timp de pamant: extinderea tundrei, aparitia si disparitia surselor de hrana.

Un cuvant la adresa manualului care m-a impresionat: Dupa ce am parcurs o data tot manualul (20 pagini), nu am avut probleme sa explic jocul fara sa consult regulile, iar pe parcursul jocului am citit doar clarificari ale cartilor de joc, clarificari pe care nu le parcursesem in prealabil.

Jocul e o combinatie frumoasa de worker placement si doua sisteme suprapuse de area control, impreuna cu multe alte mecanici combinate intr-unul din cele mai complexe jocuri pe care le-am jucat.

Explicarea regulilor a durat in jur de jumatate de ora, setup-ul e rezonabil, iar jocul in sine a luat cam 4 ore in 6 jucatori. Ma astept ca dupa mai multe jocuri timpul sa scada sub 3 ore, fara sa varieze functie de numarul de jucatori, dar asta va depinde mult de jucatori.

Jocul este destul de neiertator cu cei care nu au experienta. In special in 6 jucatori (numar de jucatori nerecomandat conform BGG), ultimul jucator va avea nevoie de cateva runde si de experienta ca sa compenseze dezavantajul cu care porneste, iar un jucator care nu a inteles foarte bine regulile si a facut cateva mutari gresite in primele runde are mici sanse de castig. La jocurile ulterioare cred ca jocul ar fi mult mai echilibrat. De observat ca in 2 sau 3 jucatori exista posibilitatea de a juca cu 3, respectiv 2 clase de animale pentru fiecare jucator, jucatorii trebuind sa mentina un scor cat mai echilibrat intre clasele lor de animale. Piesele - cuburi, conuri, hexagoane - nu ajuta mult tematica dar functional sunt foarte bune. Cutia si harta sunt din carton gros, totul de buna calitate.

Ca orice joc complex, Dominant Species nu este pentru oricine. Recomand jocul pentru cei obisnuiti cu jocuri grele (Le Havre, Caylus, Vinhos, TtA:aSoC) sau lungi (3+ ore), jocul fiind foarte solicitant. La primul joc regulile nu vor fi retinute; daca unii jucatori au pornit cu stangul sugerez ca jocul sa se reia, altfel experienta tuturor se va degrada. In special in multi jucatori e mult de asteptat si e esential ca fiecare sa-si faca planul cat nu e randul sau, altfel timpul de joc va creste foarte mult.

In general ne-a placut jocul, desi primul a mers destul de rau (cum era de asteptat), jucatorii parand dezamagiti de situatii si pierdandu-si interesul. Nu cred ca voi mai juca jocul in 6 jucatori si nu va intra in top 5 pentru mine, dar in 2-5 jucatori jocul ar trebui sa scaleze bine si cu siguranta il vom mai juca de multe ori. Il gasesc bine gandit, tensionant, cu rejucabilitate mare; unul din cele mai reusite jocuri neeconomice de strategie.
from http://www.boardgamegeek.com/image/894578
Autorii

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3320
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Dominant Species - impresii

Post: # 14942Post VickdaReaper
08 May 2011, 13:49

Yo! cred ca tocmai in 5 sau 6 merge jocul perfect. In 4 este acceptabil, desi lipsa a doua specii poate sa avantaje foarte mult pe altele. In 2 sau in 3 mi se pare neplacut. Sa controlezi mai multe specii, din care doar una este cea activa si chiar si propriile tale specii se mananca in ele este un pic cam tras de par...

Altfel, da, sunt de acord ca jocul nu este pentru oricine, avand in vedere ca trebuie sa ti minte ce face fiecare faza, trebuie sa fi atent la simbolurile de hrana, trebuie sa-ti aduci aminte cum ti-ai facut planurile si sa te adaptezi la ce face celalalt, trebuie sa iei in considerare si cartile, care si alea mai schimba una si alta, trebuie sa mai si pierzi cate ceva (in mai multi jucatori, asta se intampla mai des). Este, intr-adevar, destul de greu de mestecat, dar mi se pare ca este foarte bine gandit, foarte echilibrat si permite multe miscari si tactici neasteptate. Plus ca victoria nu este foarte sigura, mai ales daca jocul este echilibrat...
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

ciocanul

Re: Dominant Species - impresii

Post: # 15116Post ciocanul
13 May 2011, 16:49

Mie mi-a placut mult.
Merge un pic greu la inceput poate dar ca situatii tactice este foarte fain, cred ca rejucabilitatea e imensa.
La primul joc abia ne-am dezmortit, eu vreau si maine sa bagam. :)

User avatar
Shaikan
King Meeple
King Meeple
Posts: 1968
Joined: 06 Mar 2011, 03:13
Custom Rank: Dark Lord @ Natiunea Jucatoare
Location: Bucuresti

Re: Dominant Species - impresii

Post: # 15120Post Shaikan
13 May 2011, 17:16

Cred ca intrebarea cea mai importanta este...isi merita banii? tinand cont ca pretul este intre 285-300 RON si componentele lasa de dorit din punctul meu de vedere...harta e abstracta si pare ca arata mai rau decat cea de Catan, iar restul sunt doar cartoane si cuburi de lemn.

Mecanismul si ideea par intradevar foarte bine gandite, motiv pentru care sunt interesat de joc, dar mi-e greu sa justific 300 aruncati pe o harta abstracta si cuburi de lemn....cand de aceeasi bani sau chiar de mai putin imi pot lua un joc cu un aspect grafic frumos si care sa mai aiba si miniaturi pe langa.

User avatar
suf
King Meeple
King Meeple
Posts: 2708
Joined: 30 Jul 2010, 17:16
Location: Timisoara

Re: Dominant Species - impresii

Post: # 15122Post suf
13 May 2011, 17:37

@Darksion: Pornind cu ideea ca fiecare masoara un joc in felul sau, sunt elemente pro si contra. Piesele par simple, insa nu fara gust si nu pare genul de jocuri cu piese ieftine. Cred ca arata mai bine live decat in poze. Pentru gusturile mele as zice ca arata mai bine decat mare parte a jocurilor. Nu am o problema cu cuburile, desi nu m-ar fi deranjat sa fie inlocuite cu ceva mai atractiv. Pe de alta parte fel poti spune ca e foarte scump si Through The Ages (TtA:aSoC) - un joc de carti cu niste buline de lemn cat varful unghiei. Daca e sa cauti valoarea in aspectul jocului atunci nu prea are sens investitia. Merita doar daca valoarea o gasesti in mecanicile jocului si nu doar in piese asa cum valoarea unei carti nu o gasesti in calitatea hartiei. Altfel sta treaba cu revistele.

User avatar
suf
King Meeple
King Meeple
Posts: 2708
Joined: 30 Jul 2010, 17:16
Location: Timisoara

Re: Dominant Species - impresii

Post: # 15124Post suf
13 May 2011, 17:42

Nu zic ca nu sunt jocuri la 100 lei care sa fie la fel de bune si frumoase. Dominant Species e cumva diferit si cred ca aici e valoarea sa. E un joc complex dar nu foarte greu de inteles, in care tematica se potriveste bine si mecanicile au sens. Din pacate nu sunt multe jocuri de care pot spune asta, desi, cum am mai spus, nu m-a dat pe spate jocul.

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3320
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Dominant Species - impresii

Post: # 15126Post VickdaReaper
13 May 2011, 20:01

Din punct de vedere al calitatii, avand in vedere ca discutam despre GMT, nu cred ca se pot ridica sprancene de indoiala. Poate ca nu sunt cele mai aspectoase componente, dar cu siguranta calitatea lor este mai ridicata decat al un joc cu un pret injumatatit. Altfel, motivul pentru care se plateste atat de mult este simplul fapt ca GMT nu produc un numar mare de bucati (pe care insa le produc de o calitate ridicata), deci nici costul de productie nu este foarte scazut...
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

acidutzu

Re: Dominant Species - impresii

Post: # 15134Post acidutzu
14 May 2011, 19:06

Din cauza hartii fade in aparenta si a cuburilor vroiam sa dau banii pe Wrath of Ashardalon dar am riscat si intins pe masa arata mult mai bine decat in poze.
Abia am terminat de citit regulile si am o intrebare pentru cei care l-au jucat mai mult.
In reguli scrie ca poti continua jocul si dupa ce ramai fara cubulete asa ca intreb ce mai poti face in favoarea ta? Din cate vad mai poti sa iei puncte punand tundra, toate celelalte moduri de punctare depinzand de cubulete, in rest doar sa iei actiuni in care sa ii incurci pe ceilalti.
Si cat de des se poate intampla sa ramai fara cubulete? Sau e trecuta regula doar pt ca e eurogame si in eurogame-uri nimeni nu moare :lol:

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3320
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Dominant Species - impresii

Post: # 15135Post VickdaReaper
14 May 2011, 20:23

Nu imi dau seama cum ai putea sa ramai fara cubulete (cred ca minimul pe care l-am atins vre-o data a fost undeva in jur de 7 cuburi pentru o specie), decat daca nu faci altceva decat sa grupezi cuburile si, spre surprinderea ta, glaciatiunea sa loveasca doar in zonele in care tu cresti hoardele de indivizi din specie.

Totusi, daca ajungi in tragica situatie de a ramane fara cuburi, cred ca singura modalitate de a puncta ramane sa dai cu gheata-n adversari. :D
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

ciocanul

Re: Dominant Species - impresii

Post: # 15137Post ciocanul
15 May 2011, 01:26

Nu prea vad cum ai ramane in asa hal sa fii scos de pe harta, e chiar greu.
Ceilalti ca sa te "omoare" trebuie sa-si consume mutari si ai mereu posibilitatea sa migrezi, sa-ti intinzi marginile unde esti sau sa-ti pui resurse, etc.
La inceput poti fi putin convins sa cei ce incep au un avantaj insa poti contracara asta daca ai o strategie cat de cat.
Tundra e bine sa o folosesti mai ales in zonele dens populate si aici trebuie avut grija.
Ca strategie de start eu cred ca e important sa intrii in cat mai multe zone in primul rand...
A doua e sa ai grija mare la carti, pot modifica radical jocul.

Singura problema ce o vad e ca e un pic coplesitor la inceput, sunt multe "faze" si in functie de ele trebuie sa iti faci strategia si nu pe 2 pasi ci pe 5-6 pasi in avans.
Eu sunt fan, mi se pare cel mai bun worker placement de pana acum. :)

User avatar
suf
King Meeple
King Meeple
Posts: 2708
Joined: 30 Jul 2010, 17:16
Location: Timisoara

Re: Dominant Species - impresii

Post: # 15138Post suf
15 May 2011, 01:37

Foarte interesant jocul. L-am jucat a doua oara azi si... Il scot la vanzare :D

User avatar
DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Posts: 7065
Joined: 20 Dec 2010, 09:32
Custom Rank: Going Cardboard
Location: Timisoara
Contact:

Re: Dominant Species - impresii

Post: # 15140Post DanielIndru
15 May 2011, 15:48

Nimic nu te mai satisface! NIMIC! NIMIC!!! :)
Acuma serios, chiar nu e joc ce merita pastrat? Zice-se ca e cel mai bun din 2010...

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3320
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Dominant Species - impresii

Post: # 15142Post VickdaReaper
15 May 2011, 16:42

djdano, sti doar ca gusturile nu se discuta. Cum nici noi nu inghitim alte jocuri pe care unii le apreciaza, la fel nici lui suf nu-i place Dominant Species... ;)
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

User avatar
suf
King Meeple
King Meeple
Posts: 2708
Joined: 30 Jul 2010, 17:16
Location: Timisoara

Re: Dominant Species - impresii

Post: # 15143Post suf
15 May 2011, 16:50

Dap, e chestie de gusturi. Lui ciocanul i-a placut jocul. In plus daca vand un joc nici nu se simte :D

acidutzu

Re: Dominant Species - impresii

Post: # 15145Post acidutzu
15 May 2011, 17:16

550 de piese de lemn. Se simte :)

acidutzu

Re: Dominant Species - impresii

Post: # 15147Post acidutzu
15 May 2011, 21:44

Gata am terminat un joc in doi ( de proba sa vedem cum merge si sa invatam regulile)
Si am si supravietuit primelor ture in care o acopeream cu tundra si ii devoram creaturile in competitie si ea se uita urat la mine zicand "DECI ASA VREI TU SA JOCI JOCUL" :lol: :lol:
Nu pot sa ma laud k am castigat pt ca desi a intales jocul prefera sa isi tina cubuletele in munti pentru ca era cu pasarile si doar nu era sa le tina in mare :))

ciocanul

Re: Dominant Species - impresii

Post: # 15155Post ciocanul
16 May 2011, 14:14

suf wrote:Dap, e chestie de gusturi. Lui ciocanul i-a placut jocul. In plus daca vand un joc nici nu se simte :D
Am si visat ca ma jucam in continuare sambata noaptea. :D

N-au cum sa-ti placa toate, asta este.

acidutzu

Re: Dominant Species - impresii

Post: # 15175Post acidutzu
16 May 2011, 17:02

Si mie mi s-a intamplat la fel.
Dupa joc ne-am uitat la un film si din cand in cand ma trezeam gandindu-ma ce teritoriu sa mai adaug sau unde sa migrez :lol:

emtix

Re: Dominant Species - impresii

Post: # 16355Post emtix
12 Jun 2011, 23:52

Foarte interesant jocul.

criss

Re: Dominant Species - impresii

Post: # 16366Post criss
13 Jun 2011, 11:31

emtix wrote:Foarte interesant jocul.
Putea sa nu fie un joc creat de Chad, autorul celui mai bun joc de razboi, Combat Commander: Europe? :)

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”