Pandemic - review

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
adixor

Pandemic - review

Post: # 2038Post adixor
25 Mar 2010, 23:04

Spre deosebire de alte review-uri ale mele, incerc sa-mi schimb stilul undeva spre reviewul Tales from the Arabian Nights. Nu vreau sa intru foarte adanc in reguli, dar as vrea ca cititorul la sfarsitul lecturii sa-si faca o idee cat mai buna asupra atmosferei din joc, cel putin asa cum o simt eu, fara sa conteze cate casute trebuie sa-si mute pionul sau ce se intampla in faza X a jocului. De asemenea, nu-mi mai place sa dau note, reducand astfel la un singur numar o gramada de factori care apar in calcul si fac jocul placut, iubit, urat, etc

Un joc cu o tematica deosebita si foarte bine pusa "pe hartie" a fost in 2008 jocul Pandemic, una din revelatiile acelui an. In acest joc cooperativ, jucatorii colaboreaza pentru salvarea lumii in fata a 4 pandemii ucigase. Jocul e distractiv, tensionat, scalabil, rapid, provocator, original ... you get the point :)

from http://www.boardgamegeek.com/image/309018


Cum ziceam Pandemic ...
- a aparut in 2008 si de atunci s-a luptat pana a ajuns pe locul 22 in topul BGG
- are ca designer pe Matt Leacock care a cucerit lumea luand-o pe nepregatite (inainte de Pandemic a lucrat la 2-3 jocuri relativ insignifiante)
- se joaca in 2-4 jucatori oficial (dar neoficial functioneaza foarte bine si Solo, si mai mult este foarte bine scalat functionand perfect in orice varianta, 1-4 jucatori sau chiar 5)
- dureaza in medie 60 minute
- este publicat printre altii de Z-Man Games, Pegasus Spiele sau QWG

Privire de ansamblu

Jocul dupa setup arata cam asa:

from http://www.boardgamegeek.com/image/414936


Ce vedem aici:
- o tabla cu harta lumii si mai multe orase importante, impartite in 4 zone de culori diferite
- 4 token-uri (sub harta), fiecare cu cate o culoare, reprezentand cele 4 boli si statusul in care se afla (active / cu remediu descoperit / eradicate)
- pioni de lemn ce simbolizeaza jucatorii (toti incep in Atlanta)
- Centre de Cercetare (initial e doar unul in Atlanta care nu prea se vede aici - aceste centre usureaza deplasarea jucatorilor dintr-o zona in alta)
- Track-ul de Outbreaks - stanga (izbuncniri virulente - se incrementeaza daca o boala scapa de sub control, poate duce la pierderea jocului)
- Track-ul de Rata a Infectiei - nordul Asiei (in functie de dificultatea jocului acesta va dicta cate orase se infecteaza in fiecare tur)
- Carti de Infectare - partea de sus a hartii (acestea se trag la sfarsitul fiecarui tur si dicteaza orasele ce sunt infectate in acel tur)
- Cuburi, multe cuburi (reprezinta gradul de infectare a unei boli intr-un oras - maximul este de 3 cuburi, peste 3 se ajunge la un Outbreak)
- Carti cu orase - in partea de jos cu verso albastru (reprezinta cartile de joc principale folosite de jucatori)
- Carti de roluri - una in partea de jos a imaginii (fiecare jucator primeste un anumit rol, de exemplu "Cercetator", rol ce va facilita anumite actiuni)

Componentele sunt de foarte buna calitate incepand de la cutie pana la cartile de joc, marca a Z-Man Games.

Pe parcursul jocului jucatorii se plimba dintr-un oras in altul folosind Cartile cu Orase cu care se joaca propriuzis, in limita a 4 actiuni (exemplu: "vindecare" adica eliminare un cub) sau miscari. Tot cu ajutorul acestor carti se pot "descoperi" remedii pentru boli sau se pot construi Centre de Cercetare. Dupa fiecare tur, se trag, rezolva si apoi decarteaza un numar de Carti de Infectare care variaza in functie de dificultatea setata a jocului. Aceste carti vor determina aparitii de noi cuburi pentru bolile care inca nu au fost eradicate.

In fiecare tur un jucator are la dispozitie 4 posibile actiuni fiecare putand fi una din urmatoarele posibilitati:

- miscarea intr-un oras direct conectat printr-o linie de pe harta (gratis)
- miscarea de oriunde ar fi jucatorul pe harta catre orasul X daca jucatorul decarteaza cartea cu orasul X
- miscarea oriunde pe harta daca jucatorul se afla deja in orasul X si decarteaza cartea acelui oras
- miscarea gratuita din orice Centru de Cercetare in orice alt Centru de Cercetare
- vindecarea (eliminarea) unui cub din orasul curent
- descoperirea unui remediu: decartarea a 5 carti de Orase de aceeasi culoare pentru descoperirea unui remediu pentru boala de culoarea respectiva. Din acel moment, cu o singura actiune se pot elimina toate cuburile acelei culori dintr-un oras. Daca exista un remediu pentru o boala si la un moment dat nu mai exista pe tabla nici un cub de culoarea respectiva, boala se numeste eradicata si nu mai pot aparea cuburi de acea culoare pentru restul jocului
- construirea unui Centru de Cercetare (prin decartarea cartii orasului in care ne aflam)
- schimbul de carti cu ceilalti jucatori din acelasi oras (desi acesta este foarte greu de realizat datorita conditiilor puse)

Jocul se termina cu bine in momentul in care jucatorii reusesc sa gaseasca cel de-al patrulea remediu (nu mai e nevoie sa se eradice bolile, este de ajuns gasirea unui remediu pentru fiecare). Jocul se termina rau daca au existat prea multe Outbreak-uri (apar cand s-a incercat infectarea unui oras ajuns la nivelul maxim de 3 cuburi) sau daca cartile de Orase se termina (acestea nu se reamesteca!)

Desfasurarea jocului si comentarii

Jucatorii converseaza continuu pentru gasirea celor mai bune solutii de tratare a bolilor in functie si de cartile avute in mana (in mod normal sunt secrete si nu se vorbeste liber despre ele, dar pentru un nivel mai mic de dificultate se pot incalca aceste reguli). Exista cateva mecanici (sau idei) interesant implementate.

Prima idee interesanta este ca acele carti de Orase prin care se efectueaza multe actiuni nu se reamesteca la terminarea lor, ci semnalizeaza sfarsitul jocului prin esecul jucatorilor. Astfel, cartile trebuie tratate cu maxim de atentie si nu trebuie irosite pe actiuni inutile sau ineficiente. Mi s-a intamplat de mai multe ori sa am 4 carti sa zicem rosii, sa o astept pe a 5-a pentru a descoperi si remediul bolii rosii si sa castig jocul, dar aceasta sa nu mai apara pana la sfarsit pentru ca irosisem de-a lungul jocului cartile rosii pe prostii.

O alta idee interesanta este legata de Outbreak-uri care apar atunci cand trebuie infectat un oras care are deja maximul de 3 cuburi de o culoare. In acest caz, se lasa 3 cuburi in orasul respectiv si se adauga cate un cub in FIECARE oras conectat de orasul initial. Daca intr-unul din aceste orase conectate se afla deja 3 cuburi se repeta situatia, apare un nou Outbreak si fiecare oras conectat cu acesta va primi un cub, intr-o reactie in lant. Cand se ajunge la 8 Outbreak-uri, jocul este pierdut.

A treia idee deosebita este legata de modul cum se trateaza cartile care infecteaza orasele. Cum spuneam, la sfarsitul turului fiecarui jucator se trage un numar de carti de infectare dependent de dificultatea jocului, sa zicem 2, spre exemplu un cub rosu in Cluj si unul galben in Iasi. Cartile cu orasul Cluj si Iasi se rezolva (prin adaugarea cuburilor respective) si se decarteaza. Urmeaza alte 10 orase sa zicem. La un moment dat apare o carte speciala de Epidemie in cartile cu Orase care sunt trase de jucatori in fiecare tur pentru intregirea mainii de joc. In acest moment, se iau toate cele 12 carti decartate mai sus, se amesteca si se pun DEASUPRA celorlaltor carti de infectare. Asta inseamna ca urmatoarele 12 carti de infectare aparute in joc vor infecta aceleasi orase ca mai inainte, crescand tensiunea pe acele orase care primesc astfel destul de repede cuburi. De fapt in multe jocuri este posibil sa fie maxim 10-20 orase cu multa activitate, si datorita epidemiilor sa nu se ajunga prea departe in teancul de Carti de Infectare. Dar datorita acestui sistem, acele orase vor fi foarte "fierbinti" din punctul de vedere al modului in care-si fac bolile de cap acolo.

Cartile de Epidemie care dicteaza reamestecarea Cartilor de Infectare de care am discutat mai sus se amesteca la inceputul jocului in teancul de carti de Orase. In functie de dificultatea aleasa, se amesteca in pachet intre 4 si 6 carti (extensia adauga chiar un nivel Eroic cu 7 carti de epidemie). Datorita sistemului de construire a pachetului de Carti de Oras cartile de Epidemie sunt relativ egal distantate intre ele, dar sunt posibile si cazuri (foarte triste, credeti-ma :D ) in care 2 carti de Epidemie apar doar la cateva carti una de alta, crescand rapid virulenta bolii intr-o zona de doar 4-5 orase infectate.

Rolurile sunt interesante si folosirea avantajelor date de acestea este cruciala pentru castigarea jocului. De exemplu rolul de Medic:

from http://www.boardgamegeek.com/image/254417


permite unui jucator ca pentru o actiune sa curete toate cuburile de o culoare dintr-un oras desi in mod normal este nevoie de o actiune PER CUB, sau de descoperirea remediului unei boli. Mai mult, daca exista deja remediu pentru boala, sa zicem, albastra, medicul curata orice cub albastru din orasele prin care trece FARA sa-si consume actiunile!

Concluzii

Pentru mine este o placere sa joc Pandemic (cat timp nu am coechipier vreun Bossy Leader sau Alpha Player - daca nu stiti despre ce vorbesc vedeti dictionarul). Jocul este, cum spuneam si la inceput, rapid, fun, challenging (nu e in nici un caz simplu, poate doar pe nivelul incepator) si este si rewarding (de ce nu suna si cuvintele romanesti asa bine?). Dupa ce apar o gramada de cuburi e foarte frumos sa simti ca faci efectiv ceva, mergand dintr-un oras in altul pe un drum cat mai eficient si eliminand cuburi peste tot pe unde mergi cu stetoscopul la gat. Partea de colaborare este foarte bine pusa in evidenta, nu exista tradator (decat in extensie) si deci nu exista paranoia specifica jocurilor cu tradator de tipul Shadows Over Camelot. Multe jocuri se termina la milimetru si in aproape toate ultima parte este foarte foarte tensionata. Modul de scalare a dificultatii si tensiunea pe care jocul o creeaza este deosebita, motiv pentru care ma inclin in fata designerului. Toate acestea impreuna cu o portie buna de idei interesante fac din Pandemic o achizitie de calitate ce va va oferi multe ore de "play doctor" impreuna cu prietenii.

p.s. traducerea regulamentului o puteti gasi in pagina de Traduceri

In incheiere alte cateva poze cu Pandemic:

from http://www.boardgamegeek.com/image/689204

from http://www.boardgamegeek.com/image/656525

from http://www.boardgamegeek.com/image/309028

from http://www.boardgamegeek.com/image/309032

from http://www.boardgamegeek.com/image/309027

from http://www.boardgamegeek.com/image/309020

fixpix

Re: Pandemic - review

Post: # 2042Post fixpix
25 Mar 2010, 23:13

Matt Leacock vorbind despre joc si evolutia lui. Dureaza cam mult dar puncteaza niste lucruri foarte interesante despre designul de jocuri in general, lucruri pe care oricine vrea sa faca jocuri ar trebui sa le asimileze.


Ioana

Re: Pandemic - review

Post: # 2058Post Ioana
25 Mar 2010, 23:41

Un review excelent!! Acum am chef sa joc Pandemic sambata :twisted: !

User avatar
Indy
Chief Meeple
Chief Meeple
Posts: 191
Joined: 24 Jan 2010, 18:26
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Pandemic - review

Post: # 2129Post Indy
29 Mar 2010, 18:36

Ati reusit sa bateti jocul?

adixor

Re: Pandemic - review

Post: # 2130Post adixor
29 Mar 2010, 19:01

nu am jucat sambata. daca intrebi in general, da, de mai multe ori. Inca nu l-am batut pe Hard (pe eroic nici nu am jucat :) )

User avatar
Indy
Chief Meeple
Chief Meeple
Posts: 191
Joined: 24 Jan 2010, 18:26
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Pandemic - review

Post: # 2131Post Indy
29 Mar 2010, 19:21

Cred ca prietenii la care am jucat jocul nu stiau ca exista mai multe nivele :))
Mie nu mi s-a parut vreun moment ca am avea vreo sansa sa castigam :p

adixor

Re: Pandemic - review

Post: # 2134Post adixor
29 Mar 2010, 19:44

nu e asa greu dupa cateva jocuri.. de aceea a si aparut extensia sa mai complice lucrurile. Tine putin si de noroc uneori, in sensul ca sunt anumite cazuri care pot face jocul foarte greu, dar sunt extreme. Se pastreaza recomandarea de la shadows over camelot: keep playing and you'll win :)

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5084
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Pandemic - review

Post: # 2137Post Chuckila
29 Mar 2010, 20:55

Pe Hard cred ca am pierdut o singura data. Insa am jucat doar solo, deci stiam ce carti are fiecare caracter si puteam planui mai bine mutarile

singerete

Re: Pandemic - review

Post: # 13913Post singerete
25 Mar 2011, 11:34

Un joc captivant şi cu o rejucabilitate crescută. Noi n-am jucat pe Eroic încă, dar am reuşit să batem jocul pe Hard (în 4 persoane).

Merită achiziţia.

Sigurros

Re: Pandemic - review

Post: # 13915Post Sigurros
25 Mar 2011, 11:47

Multe jocuri se termina la milimetru si in aproape toate ultima parte este foarte foarte tensionata.
o, da.

chiar ultimul joc pe care l-am jucat a fost castigat la mai putin de milimetru. chiar se uita alex pe regulament ca sa vada daca se termina inainte sa-ti faci tura dupa ultimele carti sau dupa :D

imi place foarte tare ca presupune elaborare de strategii si lucru in echipa - l-am incercat si-n trei si e foarte misto. e printre preferatele mele la momentul actual.

nth88

Re: Pandemic - review

Post: # 13916Post nth88
25 Mar 2011, 12:03

off: uau...aproape 1 an intre postul lui singerete...si cel anterior lui
on: daca tot a reinviat topicul, mie partea cu jucatul cartilor ascunse nu mi se pare in spiritul jocului, cooperarea implica si transparenta...parerea mea. Eu am pierdut si am si castigat, jucand de fiecare data cu cartile la vedere.

singerete

Re: Pandemic - review

Post: # 13917Post singerete
25 Mar 2011, 12:05

Da, cu cărţile la vedere am jucat şi noi. Aşa abia am reuşit să batem jocul pe Hard :P

Sigurros

Re: Pandemic - review

Post: # 13919Post Sigurros
25 Mar 2011, 12:17

si noi tot cu cartile la vedere am castigat prima data.
insa a doua oara am jucat cu ele in maini si ne mai dadeam informatii.

si da, am castigat doar de doua ori :P:P

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”