New York 1901 - Ideal pentru intalnirile cu familia

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
rabesandratana
King Meeple
King Meeple
Posts: 1304
Joined: 29 Jun 2017, 13:05
Location: Bucuresti

New York 1901 - Ideal pentru intalnirile cu familia

Post: # 80795Post rabesandratana
06 Jul 2017, 13:24

New York 1901 este un joc care iti rapeste privirea din prima secunda cand il vezi. Cutia, plansa, piesele, tot ce are acest joc, e ilustrat cu atata maiestrie, incat e dragoste la prima vedere. Eu l-am vazut acum cateva luni pe Youtube (un meci complet la emisiunea celor de la GameNight pe care o recomand tuturor - ei prezinta si apoi joaca fiecare joc - foarte bine filmat si realizat acest show) si am stiut imediat ca acest joc va fi al meu cat de curand. Are nota 7 pe BGG si imediat ce a aparut la unul dintre magazinele noastre online, am si dat comanda. El costa undeva la 120 sau 130 lei dar eu cu un voucher l-am prins pe la 100 lei dar il luam fara probleme si la pret intreg. Chiar merita acest joc.
Sa vedem si superbele componente.

Componentele

Cutia arata SUPERB. In afara de Takenoko, nu cred ca am alt joc in colectie care sa iti atraga asa mult privirea. Carton de calitate iar Vincent Dutrait, un cunoscut artist, s-a intrecut pe sine cu desenele realizate pentru acest joc.
cutia.jpg
Insertul de mare calitate si bine gandit, incat sa poti aseza totul pe categorii.
inter.jpg
Plansa de joc de calitate excelenta. Nu se curbeaza si e extrem de bine ilustrata incat sa distingi fiecare sector.
plansa.jpg
Spatele plansei, trebuie sa ma repet, ilustrat intr-un mod superb.
spate.jpg
Piesele de joc de cu forme de tip tetris: drepte, in forma de L sau de Z, etc. Magnifice si ele. Pe margine au cate un chenar cu culoarea fiecarui jucator, ca sa iti dai seama cine unde a construit si cui ii apartine cladirea.
piese.jpg
Cartile de joc care din pacate sunt din nou de marime mica si nu standard.
carti.jpg
Cartile cu bonusuri dar si cartoanele cu personaje. Nu are rost sa mai spun nimic despre ilustratii, pentru ca se vede de la sine.
bonus.jpg
Clasa muncitoare. Figurinele tale, 4 la numar, vor fi cele care vor fi asezate pe pamantul pe care il detii si vor "lucra" pentru a construi cladirea dorita de catre tine.
muncitori.jpg
Figurine zgarie nori, foarte frumoase, care sunt mutate pe marginea plansei pentru a tine scorul in timp real.
cladiriScor.jpg
Cum arata o partida in desfasurare
pic2652987_md.jpg

Cum se joaca

Fiind un joc de familie, are un mecanism simplu de joc. Exista un market in care sunt asezate mereu cate 4 carti "contract", ele reprezentand zone de pe plansa de joc. Alegi de exemplu cartea rosie si apoi iti asezi un muncitor pe orice zona doresti din sectorul rosu. Runda viitoare ai din nou dreptul sa iei alta carte si implicit sa pui un muncitor pe zona aleasa dar de acum inainte poti incepe sa si construiesti cladiri pe pamantul pe care il detii. Foarte important de stiut e ca niciodata nu ai voie sa construiesti cladiri pe o zona pe care abia ai achizitionat-o in respectiva runda si tot timpul faci asta doar pe pamanturile pe care le ai din rundele precedente.

Nu e obligatoriu sa construiesti in fiecare runda, ci poti sa astepti sa strangi cat mai multe pamanturi invecinate, astfel incat sa poti aseza acolo o cladire mai mare (in forma de patrat de exemplu) care iti va aduce mai multe puncte.
Cladirile sunt identine pentru toti jucatorii si sunt impartite pe 3 categorii: de bronz, de argint si de aur. La inceput ai voie sa construiesti doar cladiri de bronz si cand figurina zgarie-nori a ajuns in dreptul cifrei 6, ai voie sa incepi constructia cladirilor de argint. Odata ajuns la scorul de 18, ai voie sa construiesti si cladiri de aur. Totusi e bine sa nu arzi prea repede etapele si sa construiesti nebuneste doar cladiri de aur pentru ca e adevarat ca o sa primesti foarte multe puncte pentru ele si o sa lasi in urma toti jucatorii pe plansa de scor, dar va fi o crestere artificiala si o sa ajungi in situatie in care nu mai ai ce sa upgradezi.

In mod normal trebuie sa incerci sa treci prin fiecare etapa, pentru ca jocul iti da voie sa faci cladiri de bronz de pe urma carora ai luat un scor micut, dar apoi le poti darama si upgrada in argint care iti ofera alte puncte medii (dar punctele obtinute de la cladirile precedente nu se mai pierd) si abia apoi sa upgradezi cladirile de argint cu cele de aur.

Pentru ca jocul sa nu devina plictisitor dupa mai multe partide, exista si varianta expert, care are carti cu bonusuri care ofera la final puncte pentru cel care are cele mai multe cladiri sa zicem pe strada Brodway, sau cel care la final va avea pe plansa cele mai multe cladiri de bronz, etc. Apar si niste cladiri foarte mari, expert mod, din care fiecare are voie sa aleaga doar una. Sunt greu de construit din cauza spatiului mare de care au nevoie dar au si multe puncte.

Mai pe scurt, tot ce faci, e sa tragi mereu o carte pentru a alege o zona de pe harta iar apoi construiesti daca tu crezi ca e momentul, una dintre cladiri. Jocul ia sfarsit cand un jucator ramane in rezerva doar cu 4 cladiri neconstruite sau daca toate cartile din "market" s-au terminat.

Concluzie

Sa construiesti New York-ul cu reguli simple dar si cu ceva strategie (mai ales cand folosesti si cartile bonus/expert) si sa mai ai parte si de o grafica superba...ce poate fi mai frumos?!!!
L-am prezentat familiei si l-au adorat toti pe loc. Eu i-as da nota 9. Poti sa il joci si intr-un mod mai serios/rautacios, si sa te bagi mereu peste adversar, sa nu il lasi sa contracteze prea multe pamanturi invecinate si sa ii fie greu sa construiasca piesele cu forme mai ciudate. E un fel de puzzle/tetris dar cu o tema reusita. Daca e sa il compar cu alte jocuri de familie, pentru mine este peste Ticket to Ride.

Nu vreau sa pornesc o dezbatere pro/contra Ticket to Ride, tot ce vreau sa spun e ca daca iubiti acel joc, trebuie sa luati in seama acest joc pentru ca o sa va placa sigur si este extrem de bine primit in serile sau evenimentele din familie/rude.
Toti il vor intelege rapid si vor fi captivati si nu cred ca poti da gres cu el chiar daca cei de la masa sunt non-gameri si tot ce au jucat la viata lor este Macao si Tabinet. Din pacate merge doar in maximum 4 jucatori. Singurul motiv pentru care nu i-am dat nota 10, este pentru ca daca ai la masa de joc o persoana sau mai grav, doua, care iau decizii foarte greu, poate sa devina pe alocuri frustrant si plictisitor pentru ceilalti care se misca rapid. E adevarat ca nu mereu poti sa iti pregatesti un plan, pentru ca situatia se schimba si alt jucator poate sa "cumpere" pamant in zona unde voiai si tu. Exista insa jucatori care nu isi pregatesc niciun plan din timp si in runda lor stau si rotesc fiecare piesa pe toate partile sa vada unde s-ar potrivi mai bine, se mai gandesc 1 minut, iar iau alta piesa si o tot sucesc ca sa ii gaseasca un rost pe plansa...si nu e prea placut pentru "privitori". Automat isi vor face aparitia bataile sacadate din degete pe marginea mesei, unii de plictiseala se vor juca cu piesele din rezerva, doar-doar o lua o decizie acel jucator mai "lent".

Dar sunt sigur ca situatiile astea sunt prezente in peste 50% din jocurile de societate in care decizia e factorul cel mai important asa ca daca ai mai mult de un jucator de acest gen in grup, e bine sa pui pe masa alt gen de joc. Ceva cu zaruri, ceva de noroc, unde nu e nevoie sa piarda timp in a lua vreo decizie. In rest numai de bine despre NY 1901 si va recomand cu drag acest joc.

User avatar
bogdanjovi
Chief Meeple
Chief Meeple
Posts: 133
Joined: 27 Dec 2013, 17:23
Location: Bucuresti
Contact:

Re: New York 1901 - Ideal pentru intalnirile cu familia

Post: # 80798Post bogdanjovi
06 Jul 2017, 14:47

Imi place teribil cum se simte din review-urile tale placerea de a juca, incantarea cu care scrii...
Bravo!

User avatar
rabesandratana
King Meeple
King Meeple
Posts: 1304
Joined: 29 Jun 2017, 13:05
Location: Bucuresti

Re: New York 1901 - Ideal pentru intalnirile cu familia

Post: # 80799Post rabesandratana
06 Jul 2017, 14:59

bogdanjovi wrote:Imi place teribil cum se simte din review-urile tale placerea de a juca, incantarea cu care scrii...
Bravo!
Multumesc frumos! De aici a pornit hobby-ul cu jocurile societate, pentru ca timpul alocat lor este mereu de calitate si distractia e garantata, plus multa interactiune cu ceilalti. Iar vis-a-vis de scris, probabil cei 5 ani din facultatea de jurnalism, isi fac simtita prezenta. Imi era dor sa mai scriu (am avut un blog in facultate) si daca tot imi plac jocurile si am dat peste forumul acesta, de ce sa nu o fac? Daca va face placere, o sa mai scriu, pentru ca am multe jocuri bune despre care sa povestesc.

criss

Re: New York 1901 - Ideal pentru intalnirile cu familia

Post: # 80802Post criss
06 Jul 2017, 16:24

rabesandratana wrote:Daca va face placere, o sa mai scriu, pentru ca am multe jocuri bune despre care sa povestesc.
Categoric! :) :tu:

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”