Best of the Month - Decembrie 2017

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
VladOlaru

Re: Best of the Month - Decembrie 2017

Post: # 84893Post VladOlaru
11 Jan 2018, 16:43

Sunt sigur ca jocul poate fi facut bearable cu house rules, din ce am vazut comunitate pe bgg s-a pus pe treaba si testeaza tot felul de chestii(primesti caps cand explorezi, schimbi putin atacul etc), poate curand scoate ffg o extensie si introduce niste player interaction. Dar jocul merita doar pentru agenta cards, eu l-as juca in continuare in doi sau singur doar pentru a trece prin ele - ultima data am dat de Moira si am ajutat-o sa scrie Wasteland Survival Guide, cine stie ce se mai ascunde pe-acolo! :D

User avatar
thenede
King Meeple
King Meeple
Posts: 579
Joined: 24 Aug 2012, 15:11

Re: Best of the Month - Decembrie 2017

Post: # 84905Post thenede
12 Jan 2018, 11:46

BotM: Food Chain Magnate: sesiune in 4 jucatori (3 oameni de marketing si unul nu) incheiata in penultimul minut al anului.
Jocul este in esenta o simulare economica simplificata a unui business tip fast food. Pornesti ca stapan peste o marca si un restaurant gol si iti cresti business-ul incet incet prin angajatii pe care ii recrutezi si produsele cu care deservesti cererea creata pe piata. Scopul final capitalist sunt banii.
L-as numi un joc complex, cel putin la primul joc, si neiertator in special daca este jucat cu milestones (ex. ai ratat milestone-ul cu mancarea, nu primesti frigiderul care te lasa sa pastrezi mancare de la runda la runda si ajungi sa o arunci).
Mie mi-a placut foarte mult jocul (a intrat in top 10) - in ultimele 2-3 luni doar Lisboa l-am gasit mai bun. Nu este insa un joc foarte accesibil, cel putin nu la primul joc, si nici prietenos cu mesele mici/medii.

Tot noi in decembrie:
- The Golden Ages: un Light-Civ bunutz
- No Thanks: un filler de voie buna

User avatar
DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Posts: 7070
Joined: 20 Dec 2010, 09:32
Custom Rank: Going Cardboard
Location: Timisoara
Contact:

Re: Best of the Month - Decembrie 2017

Post: # 84909Post DanielIndru
12 Jan 2018, 13:55

Am jucat 4 jocuri noi in decembrie:

Merlin
Altiplano
Noria
Azul


Desi Azul e frumos, ramane in colectie si-l joc cu placere, star-ul lunii e Altiplano.
De-abia astept sa termin de testat noutatile de la Essen ca sa ma apuc de explorarea strategiilor.


PS: Luna noiembrie a fost mult mai interesanta pentru ca am jucat tot 4 jocuri noi, dar toate mi-au placut si le-am pastrat in colectie:

Santa Maria
Clank! In! Space!
Gaia Project
Lisboa


Gaia Project e, evident, cel mai bun.

vladV
King Meeple
King Meeple
Posts: 491
Joined: 05 Feb 2013, 11:10

Re: Best of the Month - Decembrie 2017

Post: # 84912Post vladV
12 Jan 2018, 14:34

Fain thread! Sa-l facem recurent, zic.

Eu am doar un titlu nou in Decembrie, Clans of Caledonia. Mecanici bune lipite frumos, in schimb mi se pare cam unidirectional, deocamdata. Esti obligat sa te concentrezi pe contracte, desi aici ai niste optiuni relativ la cand si cat. Vreau sa il mai joc, cu experienta poate se releva si alte strategii de facut multe puncte.

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5084
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Best of the Month - Decembrie 2017

Post: # 84919Post Chuckila
12 Jan 2018, 17:52

vladV wrote:cu experienta poate se releva si alte strategii de facut multe puncte.
Nu cred ca sunt, si nici nu vad de ce ar trebui. Acesta este jocul: contracte si maximizarea numarului de puncte pe care le obtii din ele. Bonusurile de final de tura si settlements nu vad cum ar putea face offset la 2-3+ contracte in minus.

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3320
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Best of the Month - Decembrie 2017

Post: # 84920Post VickdaReaper
12 Jan 2018, 18:15

Experienta ultimului joc a aratat ca poti sa te descurci destul de bine si fara sa faci prea multe contracte. Ba chiar, suficient de bine cat sa castigi. Exemplul este urmatorul: biionut a facut (voit) doar 3 contracte, comparat cu cele 5 ale mele si ale lui Costy, si a castigat jocul fara cele 18-24 de puncte pe care le-am avut noi din contractele suplimentare.

E de vazut daca o strategie fara contracte poate functiona. Ea ar depinde si de existenta unor obiective de sfarsit de runda care sa puncteze produsele (in ultimul nostru joc am avut doua - cel care da puncte pentru fiecare doua bunuri avansate si cel care da puncte pentru fiecare "constructie" de pe harta). Si binenteles, de utilizarea unui clan care sa avantajeze o astfel de strategie (revenind tot la ultimul joc, biionut a avut clanul care primeste discount pentru constructia cladirilor de productie, care mi se pare un bun candidat).

Altfel insa, eu cred ca succesul in joc depinde de o punctare echilibrata intre contracte si obiectivele de sfarsit de runda. Am jucat de doua ori jocul si de ambele dati m-a cam ars faptul ca nu am urmarit cu atentie obiectivele de sfarsit de runda, ori nu am putut puncta bine la ele. Asta in conditiile in care in amandoua datile am punctat foarte bine (probabil cel mai bine de la masa) din contracte. De aceea sunt de parere ca trebuie sa urmaresti ambele surse de puncte, fara sa neglijezi flagrant unul in dauna celuilalt.
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

User avatar
Haddeo
King Meeple
King Meeple
Posts: 2343
Joined: 28 Dec 2015, 18:59
Location: Bucuresti

Re: Best of the Month - Decembrie 2017

Post: # 85109Post Haddeo
17 Jan 2018, 08:24

vladV wrote:Eu am doar un titlu nou in Decembrie, Clans of Caledonia.
L-am jucat in doi si in 3. Nu m-a deranjat treaba cu contractele insa s-a intamplat ca jocul sa devina previzibil/plictisitor in rundele finale daca iti dai seama deja care sunt locurile si ca nu prea mai ai ce sa faci decat sa asisti la deznodamant. Dar asta poate tine de faptul ca jucatorii trebuie sa fie de nivel apropiat pentru ca altfel jocul nu prea pastreaza vreun mister sau surpriza.
Partea cu exporturile de puncte diferite la sfarsit pare iar o chestie random. Inteleg de ce e asa doar ca de obicei mergi pe contractele care iti sunt cel mai usor de indeplinit, nu e ca si cum ai de ales asa des intre doua contracte la fel de usor de indeplinit pentru tine si mai ramane sa alegi care bun de export il vrei.
In doi jucatori, un alt minus e piata de bunuri care e mult mai plictisitoare si cu putine momente in care poti sa speculezi ceva.
Per total insa e un joc interesant si-l joc cu placere.
But what if they are creating the disaster within themselves?
Things are OK now but I never know when it's going to change.

vladV
King Meeple
King Meeple
Posts: 491
Joined: 05 Feb 2013, 11:10

Re: Best of the Month - Decembrie 2017

Post: # 85115Post vladV
17 Jan 2018, 09:56

Haddeo wrote:Partea cu exporturile de puncte diferite la sfarsit pare iar o chestie random. Inteleg de ce e asa doar ca de obicei mergi pe contractele care iti sunt cel mai usor de indeplinit, nu e ca si cum ai de ales asa des intre doua contracte la fel de usor de indeplinit pentru tine si mai ramane sa alegi care bun de export il vrei.
Yup, si eu am aceeasi problema. Nu prea poti sa iti faci nici o strategie cu privire la cum controlezi resursele de export pe care le primesti. Exact cum ai zis, faci ce contracte ti se potrivesc, foarte rar te uiti la bunul de export. Asta e prima impresie, cel putin, mai vedem, si eu prevad ca o sa il mai joc.

User avatar
makowey
Chief Meeple
Chief Meeple
Posts: 183
Joined: 06 Aug 2016, 09:52
Custom Rank: Introspecter
Location: Sibiu
Contact:

Re: Best of the Month - Decembrie 2017

Post: # 85116Post makowey
17 Jan 2018, 10:23

Clans of Caledonia.
Marco Polo(cu extensia Venetia)


Ambele mi-au facut placere sa le joc.

Clans of Caledonia - mi-a dat impresia ca pot face multe lucruri, asta in conditiile in care in primele runde m-am axat mai mult pe productia de bani si grau, iar apoi pe contracte. Acum depinde si de clanul pe care il ai. L-am jucat de 2 ori pana acum si a fost fain. Adevarat ca conteaza foarte mult cum se serializeaza contractele.

Marco Polo - cu noua extensie, am simtit ca iti ofera mai multe posibilitati de dezvoltare. Cred ca imi plac jocurile bazate pe contracte, la fel ca si in Clans of Caledonia, contractele iti aduc multe beneficii, daca reusesti sa le serializezi cumva.

User avatar
adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 2061
Joined: 11 Sep 2016, 01:25

Re: Best of the Month - Decembrie 2017

Post: # 85123Post adelindumitru
17 Jan 2018, 11:20

Haddeo wrote:L-am jucat in doi si in 3. Nu m-a deranjat treaba cu contractele insa s-a intamplat ca jocul sa devina previzibil/plictisitor in rundele finale daca iti dai seama deja care sunt locurile si ca nu prea mai ai ce sa faci decat sa asisti la deznodamant. Dar asta poate tine de faptul ca jucatorii trebuie sa fie de nivel apropiat pentru ca altfel jocul nu prea pastreaza vreun mister sau surpriza.
Depinde ce strategie ai urmărit. Poți să faci foarte puține puncte pe parcursul jocului și foarte multe la final, recuperând diferența (asta presupune totuși să fi îndeplinit și ceva contracte). De exemplu, dacă nu te concentrezi pe scoring tiles ci pe a-ți construi un engine bun pentru sfârșitul jocului, poți face multe puncte prin bunurile procesate pe care le produci. Ideea ar fi că, doar pentru că până în rundele 3-4 nu ai făcut puncte, nu înseamnă că nu ai cum să revii.

Partea cu exporturile de puncte diferite la sfarsit pare iar o chestie random. Inteleg de ce e asa doar ca de obicei mergi pe contractele care iti sunt cel mai usor de indeplinit, nu e ca si cum ai de ales asa des intre doua contracte la fel de usor de indeplinit pentru tine si mai ramane sa alegi care bun de export il vrei.
Dar poți lua un contract mai greu de îndeplinit, dacă asta îți va da mai multe puncte. No pain, no gain.
In doi jucatori, un alt minus e piata de bunuri care e mult mai plictisitoare si cu putine momente in care poti sa speculezi ceva.
Aici depinde foarte mult și de clanurile cu care joci. Clanul Stewart te stimulează să îți îndrepți atenția cât mai des spre piață. Astfel, vei căuta să activezi cât mai des neighborhood bonusurile, să cumperi bunuri la un preț redus, și pe urmă să le vinzi după ce ai crescut prețul într-o rundă antecedentă. Sigur, nu în toate jocurile piața va fi dinamică, dar personal nu mi-ar plăcea ca fiecare joc să fie la fel. Îmi place să explorez strategii noi, astfel încât nu e o problemă dacă într-un joc nimeni nu prea folosește piața, iar în altul e bătaie mare pe piață.
Per total insa e un joc interesant si-l joc cu placere.
Cu asta sunt total de acord! Într-adevăr, e un joc în care strategia dominantă e să îndeplinești cât mai multe contracte. Mai mult, nu prea poți să ignori contractele, dacă vrei să ai o șansă să câștigi. Pe de altă parte, poți câștiga și cu un număr mai mic de contracte, dacă te concentrezi fie pe scoring tiles / producție / settlement scoring. Și, bineînțeles, totul depinde foarte mult de clanurile pe care le folosești.

User avatar
alexddumitru
King Meeple
King Meeple
Posts: 431
Joined: 21 Jun 2010, 13:47
Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”
Location: Bucuresti

Re: Best of the Month - Decembrie 2017

Post: # 85296Post alexddumitru
19 Jan 2018, 08:43

Fara doar si poate, Coconuts.

Coconuts e un joc coreean care se afla actualmente pe primul loc in topul jocurilor de copii pe BGG. E un joc de dexteritate in care folosesti niste maimutele cu arc pentru a catapulta niste nuci de cocos din cauciuc intr-o zona centrala cu pahare de plastic. Cine reuseste sa stranga 6 pahare e castigatorul. Si cu asta am cam explicat jocul.

Baietii nostri (4 si 1,5) l-au primit de la Mosu' si ce sa zic, Mosu' a fost tare inspirat ca nu numai ca e primul joc pe care l-au cerut constant, dar e primul pe care am reusit sa il jucam toti 4. Da, Coconuts se poate juca si de catre un copil de un an jumate si sa fie distractiv pt toata lumea :) Ne-am luptat nitel cu faptul ca poti fura paharele adversarilor, element care l-a cam frustrat pe Vladut, baiatul nostru cel mare, dar deh, competitia pierduta nu e placuta pentru nimeni, inca e la stadiul la care nu vrea sa accepte ca e parte din viata :)

User avatar
VZQ
King Meeple
King Meeple
Posts: 467
Joined: 07 Oct 2017, 22:20

Re: Best of the Month - Decembrie 2017

Post: # 85298Post VZQ
19 Jan 2018, 10:22

alexddumitru wrote:Fara doar si poate, Coconuts.
+1

PS: Coincidenta: ieri am primit in sfarsit Coconuts Duo - e nebunie mare :)

User avatar
alexddumitru
King Meeple
King Meeple
Posts: 431
Joined: 21 Jun 2010, 13:47
Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”
Location: Bucuresti

Re: Best of the Month - Decembrie 2017

Post: # 85300Post alexddumitru
19 Jan 2018, 10:44

Dar pare ca si jocul normal se poate juca foarte OK in 2, e vreo diferenta cu Coconuts Duo?

User avatar
VZQ
King Meeple
King Meeple
Posts: 467
Joined: 07 Oct 2017, 22:20

Re: Best of the Month - Decembrie 2017

Post: # 85313Post VZQ
19 Jan 2018, 15:46

Duo este mai ieftin :) In realitate, Duo este "stand alone expansion". Singurele diferente (mici) fata de jocul de baza - ar fi culorile diferite ale nucilor de cocos (12 maro/12 olive), care ajuta la redistribuire cand dai chix, si cartile magice, care (teoretic) sunt noi. Cam atat :)

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”