Maria - the war of the austrian succesion

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1667
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Maria - the war of the austrian succesion

Post: # 70892Post danielM
18 Jun 2016, 22:48

Image
Maria este reimplementarea jocului Friedrich, creat de catre Richard Sivel, lansat in anul 2009; este un wargame destinat unui numar de 3 jucatori, care implica strategie la scara mare, politica si negocieri. In acest moment ocupa pozitia 165 in topul general BGG si pozitia 12 in topul jocurilor de razboi. Haideti sa vedem, mai exact, despre ce este vorba:

1.Componente :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: : In interiorul cutiei se gasesc harta, cartile tactice, cartile de politica, track-ul politic, regulamentul, counterele si piesele reprezentand generali si regimente de aprovizionare. Componente de o frumusete aparte, de calitate, simple.
Image
2.Regulament :sy: :sy: :sy: :sy: :sw: : Regulamentul este in limba engleza si germana; are o varianta revised pe site-ul producatorului, in care designerul a adaugat cateva randuri acolo unde era nevoie de clarificari. Jocul are doua variante de joc: introductory, menita sa-i acomodeze pe jucatori cu fazele de movement, supply, combat si varianta expert, care introduce in joc track-ul si cartile de politica, practic, varianta care face din acest joc bijuteria care este. Fiind vorba despre un joc complex, este recomandat ca in prima partida sa se joace varianta introductiva si abia apoi cea avansata. Regulamentul este bine conceput si structurat.

3. Desfasurarea jocului :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: : Jucatorii reprezinta marile puteri care s-au confruntat in razboiul pentru succesiunea la tronul Austriei, si anume: Franta si Bavaria (controlate de un jucator), Prusia, Saxonia si armata de mercenari-Pragmatic army- (controlate de un alt jucator) si Austria (controlata de un al treilea). Franta si Prusia sunt state aliate, iar armata de mercenari si Austria, la fel. Un detaliu interesant este ca jucatorul care va juca rolul lui Friedrich II, atunci cand va comanda Prusia o va face in calitate de aliat al Frantei, iar atunci cand va comanda mercenarii, in calitate de aliat al Austriei. Un concept foarte interesant si care functioneaza foarte bine. Fiecare dintre cele 4 mari puteri (Franta, Prusia, Pragmatic army, Austria) vor avea atribuit un anumit numar de victory markers la inceputul jocului; prima dintre acestea care va reusi sa plaseze aceste victory markers pe harta (prin cucerirea de fortarete, politica, victorii pe campul de lupta), va aduce victoria jucatorului care o controleaza.

Harta este impartita in zona Bohemiei si a Flandrei, cu Austria incoltita de catre prusaci, francezi si aliatii lor (bavarezii si saxonii), de o parte, iar in Flandra, mercenarii, impreuna cu un general austriac, se vor razboi cu francezii. Pe langa lucrurile care se vor petrece pe harta, jucatorii trebuie sa fie atenti la Rusia si Italia, reprezentate pe trackul politic; in functie de turnura politica, unele puteri vor fi fortate sa isi trimita generalul/generalii in expeditii externe, le va scadea sau le va creste numarul de carti pe care il trag la inceput de tura etc. Pe langa acestea, fiecare batalie pierduta de Prusia, ii va face pe saxoni tot mai aproape de neutralitate (incepand din care moment vor fi controlati de Austria) si chiar de o intoarcere a armelor (asa cum au facut si "bravii" romani in al doilea razboi mondial...). Pe harta vor fi reprezentati doar generalii, care sunt in supply pe teritoriul mama si regimentele de aprovizionare, pentru armatele care se afla in afara propriilor granite. Numarul de trupe este secret pana la momentul bataliei, fiecare jucator avand o hartiuta pe care va tine evidenta numarului de trupe atribuit fiecarui general.
Image
Jocul se desfasoara pe parcursul a 4 ani, fiecare an fiind impartit in 4 sezoane: primavara, vara, toamna si iarna (in cel din urma se face scoringul, pot fi reintrodusi generalii cazuti in lupta si se pot recruta trupe). Fiecare tura este impartita in 5 faze:
1. Faza politica - in aceasta faza jucatorii liciteaza pentru cartile politice, care joaca un rol important in joc, asa cum am aratat mai sus. In anul 1742 vor avea loc alegeri imperiale, iar puterile care controleaza orasele cu drept de vot, vor vota. Noul imparat va aduce un VP puterii pe care o reprezinta.
2. Austria isi plaseaza husarii - mai precis, Austria va incerca sa taie aprovizionarea unui general inamic prin plasarea celor doua piese de husari. Daca va reusi acest lucru, va forta jucatorul advers sa plateasca o carte tactica de valoarea distantei dintre regimentul de aprovizionare si generalul respectiv.
3. Faza activarii Frantei si Bavariei - in aceasta faza, jucatorul care controleaza cele doua puteri trage cartile tactice pentru fiecare dintre acestea (aceste carti se tin separat pentru fiecare putere in parte); verifica daca vreunul dintre generalii pe care ii controleaza este neaprovizionat, caz in care va pierde trupe. Dupa aceea isi va putea muta generalul si regimentele de aprovizionare si va putea cuceri fortarete inamice, in anumite conditii. Urmeaza faza de combat, care se rezolva intr-un mod simplu: fiecare zona a hartii are atribuita un anumit simbol, la fel ca simbolurile de la poker (hearts, diamonds etc); generalii inamici care sunt adiacenti vor lupta. In acea lupta, vor putea folosi numai cartile cu simbolul in care se afla generalul respectiv. Un mod elegant de a rezolva bataliile si care necesita o buna strategie si pozitionare pe harta, astfel incat sa nu te trezesti angajat intr-o batalie intr-o zona pentru care nu ai carti.
4. Faza activarii Prusiei si Saxoniei - Idem
5. Faza activarii Austriei si Pragmatic army (mercenarii fiind controlati de catre jucatorul care controleaza si Prusia si Saxonia) Idem
* jucatorii pot negocia, pot oferi anumite subventii altor puteri aliate (materializate prin cedarea unui numar de carti tactice), Austria poate accepta pacea pentru doua ture atunci cand Prusia cucereste toate fortaretele din Silesia si ii ofera aceasta posibilitate Austriei etc.
Jocul se incheie atunci cand unul dintre jucatori reuseste sa isi plaseze toate victory markers sau, daca acest lucru nu se intampla, la finalul anului 1744, unde se vor aduna scoringurile din fiecare iarna si se va trage linie.
Image
Concluzii : Tensiune, strategie, numeroase posbilitati, gameplay aparte care functioneaza foarte bine. Desi este catalogat ca fiind un wargame, poate fi pe placul multor jucatori care nu sunt atat de atrasi de aceasta categorie. Nu am gasit minusuri la acest joc, iar felul in care designerul a reusit sa il echilibreze este mai mult decat admirabil, avand in vedere asimetria si celelalte elemente. Nota 10 pentru Maria, o adevarata capodopera.

Sursa foto : BGG

criss

Re: Maria - the war of the austrian succesion

Post: # 70893Post criss
18 Jun 2016, 23:36

Felicitari pentru review (as vrea sa citesc cit mai multe, dar putini mai posteaza...). Hai sa-i gasesc eu un minus... nu-mi plac acele carti de joc cu ghinda etc., parca nu merg la un joc de razboi. :) Si ca e pentru 3 jucatori. Ce imi place e ca pare un joc de razboi operational. BTW, ai incercat Paths of Glory?

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1667
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Maria - the war of the austrian succesion

Post: # 70898Post danielM
19 Jun 2016, 12:43

Multumesc ! Nu ma deranjeaza acele carti, ba dimpotriva, le vad ca pe o modalitate interesanta de a rezolva luptele; te obliga sa iti planifici cu grija mutarile. Jocul merge si in 2 dar nu e recomandat. Tocmai asta e un alt plus, zic eu, faptul ca poti juca in 3 jucatori :) Nu am incercat PoG; tu ai jucat Maria?

criss

Re: Maria - the war of the austrian succesion

Post: # 70899Post criss
19 Jun 2016, 13:27

Maria nu a fost pe lista mea datorita numarului de jucatori si perioadei istorice (pe care nu o cunosc). Fazele 3-5 mi-ar placea (iubind partea operationala), dar cele politice nu ma atrag. Din cite vad, legat de preferintele tale, cred ca ti-ar place foarte mult PoG, in cazul in care nu te deranjeaza complexitatea lui mare. Eu inclin mai mult spre jocurile tactice, cu multe scenarii, care sa mearga solo si cu 2 jucatori (gen Commands & Colors sau ASLSK). Pe latura operationala mi-a placut "A House Divided" (un fel de PoG mult simplificat).

Imago
Administrator
Administrator
Posts: 1551
Joined: 13 May 2014, 23:05
Location: Bucuresti

Re: Maria - the war of the austrian succesion

Post: # 70901Post Imago
19 Jun 2016, 15:08

Ce se vede pe ultima poza... alea--s carti de poker cumva?

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1667
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Maria - the war of the austrian succesion

Post: # 70903Post danielM
19 Jun 2016, 16:31

@criss Numarul de jucatori poate fi un dezavantaj in cazul in care nu ai cu cine juca; din fericire, am mai gasit o persoana cu care jucam si ne-am propus sa jucam cel putin 5-6 partide de Maria, schimband factiunile. Mai mult ca sigur ca mi-ar placea, pana acum nu am jucat un wargame serios care sa nu imi placa.
@BeatU Sunt cartile din joc, numerotate de la 2 la 10 folosind simbolurile cartilor de poker :D

Ioan76

Re: Maria - the war of the austrian succesion

Post: # 71201Post Ioan76
05 Jul 2016, 10:10

criss wrote:{...}BTW, ai incercat Paths of Glory?
Eu am reușit să descifrez PoG-ul acum vreo 2 luni ... e un joc absolut fabulos. :tu:

pilif
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 206
Joined: 13 Dec 2013, 15:27
Location: Arad

Re: Maria - the war of the austrian succesion

Post: # 86167Post pilif
03 Feb 2018, 10:03

Am jucat cu Dan un meci, e usor de prins jocul. In 3 a fost super acest joc.

pilif
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 206
Joined: 13 Dec 2013, 15:27
Location: Arad

Re: Maria - the war of the austrian succesion

Post: # 86595Post pilif
12 Feb 2018, 01:03

Azi ne-am jucat al doilea meci, chiar e misto. Cu fiecare joc nou apar noi strategii. Chiar sunt incantat de jocul asta.

Imago
Administrator
Administrator
Posts: 1551
Joined: 13 May 2014, 23:05
Location: Bucuresti

Re: Maria - the war of the austrian succesion

Post: # 86597Post Imago
12 Feb 2018, 07:37

Cat dureaza?

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1667
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Maria - the war of the austrian succesion

Post: # 86598Post danielM
12 Feb 2018, 07:48

pilif wrote:Azi ne-am jucat al doilea meci, chiar e misto. Cu fiecare joc nou apar noi strategii. Chiar sunt incantat de jocul asta.
E un joc fantastic care isi arata frumusetea cam dupa a doua partida jucata cu aceiasi oameni. Super partida!

User avatar
Corwin
King Meeple
King Meeple
Posts: 2115
Joined: 23 Nov 2012, 15:04
Custom Rank: Terraformer
Location: Cluj-Napoca

Re: Maria - the war of the austrian succesion

Post: # 86635Post Corwin
12 Feb 2018, 17:42

M-ai facut curios tocmai din cauza jucatorului care controleaza forte aliate cu ambele parti. :D (desi n-am prea priceput cum joaca...)
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1667
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Maria - the war of the austrian succesion

Post: # 86637Post danielM
12 Feb 2018, 18:01

Unul din cei 3 joaca cu doua puteri : Prusia (inamicul Austriei si aliatul Frantei) dar si cu Pragmatic army (aliatul Austriei); joaca in 2 faze diferite, pe hartie nu crezi ca merge dar merge f bine; prin asta e reprezentata personalitatea schizofrenica a lui Frederic. Cel mai dificil este de jucat cu Austria, care este incoltita de dusmani, trebuie sa accepte infrangeri de multe ori, insa cu pierderi cat mai putine si sa lovească in momente cheie; sa se foloseasca de politica cat mai eficient. E un joc fabulos, mai ales dupa a doua partida cand oamenii deja stiu cum se joaca; cele 3 puteri sunt asimetrice, Prusia si Franta chiar daca sunt aliati la un moment dat isi vor pune bete in roate indirect pentru ca nu pot castiga impreuna. Nu e un wargame pur, chiar deloc, are multe mecanisme interesante in el. La finalul partidei de ieri discutam fiecare ce ar fi fost daca sau ce alte cai puteam aborda. Spectaculos; o sa revin cu cateva poze si sesiunea de ieri zilele astea daca am timp

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”