Top ForumBoardGames.ro Editia a V-a

Post Reply
Rautz

Top ForumBoardGames.ro Editia a V-a

Post: # 43382Post Rautz
16 Sep 2013, 11:24

Primul an fara Top FBG?

Ma gandeam la o metoda de a invigora acest Top, poate fiecare sa spuna cateva vorbe despre jocul votat, sa nu fie doar o adunare seaca de numere.
Insa chiar si cu niste simple voturi, ar fi bine sa se mai desfasoare top-ul. Inca e timp sa-l facem anul asta!

Si poate asezata editia IV la arhiva, cu celelalte, ca sa se poata cauta usor discutiile si castigatorii.


O idee noua de top (poate nu neaparat FBG): pentru ca momentan topurile curente de la noi sunt mai mult de popularitate (jocurile care sunt detinute de mai multi oameni au mai mari sanse sa castige), o idee e sa se faca un juriu de 3-5 oameni, sa se propuna nominalizari, iar juriul sa trebuiasca sa joace in decurs de cateva luni toate acele jocuri nominalizate (imprumutate de la diversi, cumparate, jucate la intalniri). E drept ca rezultatele pot fi subiective, dar macar se voteaza in cunostinta de cauza, avand experienta tuturor jocurilor participante.
E doar o idee, nu stiu cand/cum ar putea fi implementata.

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3158
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Top ForumBoardGames.ro Editia a V-a

Post: # 43384Post VickdaReaper
16 Sep 2013, 12:09

Ideea cu juriul a fost implementată la jocul anului si probabil o sa fie folosita acolo. Iar pentru comentatul alegerilor facute eu sunt pro, dar în acelasi timp nu stiu daca e bine sa transformăm acest lucru intr-o obligatie pentru cei ce votează. Cine vrea sa scrie, scrie. Cine nu, nu.

Cat despre topul în sine, am decis că anul asta sa-l intarziem ca sa nu se suprapună cu Jocul Anului. Dar eu personal ma gândeam să dăm drumul unei noi editii curand.
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

User avatar
DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Posts: 6787
Joined: 20 Dec 2010, 09:32
Custom Rank: Going Cardboard
Location: Timisoara
Contact:

Re: Top ForumBoardGames.ro Editia a V-a

Post: # 43386Post DanielIndru
16 Sep 2013, 12:57

Sistemul asta cu juriu nu e foarte diferit de sistemul prin vot popular.
De vreme ce nominalizarile sunt facute de aceeasi oameni care ar vota jocurile in mod direct, juriul nu face decat sa schimbe ordinea lor in top eventual.

Cat despre vechiul format, eu zic sa-l pastram.
Mi-ar placea sa vad comentarii pe ici-colo in faza de nominalizari, eu voi pune pentru toate jocurile propuse.
Dar nu putem obliga oamenii sa scrie.

Rautz

Re: Top ForumBoardGames.ro Editia a V-a

Post: # 43388Post Rautz
16 Sep 2013, 13:08

Ca o curiozitate, toti din juriu au jucat toate jocurile nominalizate?
E pe undeva lista fiecaruia cu clasamentul? Cateva vorbe despre jocuri?
Dar nu putem obliga oamenii sa scrie.
Ideea nu era neaparat sa-i obligi, ci sa schimbi modul de vot din poll in mesaj scris cu nominalizarea.
Astfel 1. vezi exact cine ce voteaza si 2. o data ce se apuca cineva de scris un mesaj, va avea sanse mai mari sa mai scrie 1-2 propozitii despre joc.

Nu-mi plac metodele de vot prin poll secret pentru ca e extrem de impersonal, nu stii cine a decis in numele forumului.

User avatar
cristianf
King Meeple
King Meeple
Posts: 2641
Joined: 18 Jul 2010, 09:55
Location: Sanpetru, Brasov

Re: Top ForumBoardGames.ro Editia a V-a

Post: # 43392Post cristianf
16 Sep 2013, 14:09

Eu unul nu sunt de acord cu crearea unui juriu. Treaba devine foarte foarte subiectiva. De exemplu, daca juriul ar fi format numai din jucatori de genul meu, jocuri precum Eclipse, Twilight Struggle, Android Netrunner, Twilight Imperium si alte heavy war games, 18xx series games nu ar avea absolut nici o sansa. Reciproca este si ea valabila. Prefer varianta cu votul de popularitate.

Rautz

Re: Top ForumBoardGames.ro Editia a V-a

Post: # 43393Post Rautz
16 Sep 2013, 14:25

cristianf wrote:De exemplu, daca juriul ar fi format numai din jucatori de genul meu, jocuri precum Eclipse, Twilight Struggle, Android Netrunner, Twilight Imperium si alte heavy war games, 18xx series games nu ar avea absolut nici o sansa.
Tocmai ca la voturile de popularitate 18xx nu are absolut nici o sansa, pentru ca este jucat de extrem de putini oameni. Macar cu un juriu te asiguri ca il joaca.
Chiar asta imi doream sa vad: titluri noi in topuri, gen 18xx, Paths of Glory, War of the Ring etc. Jocuri bune, dar care la vot popular nu au nici o sansa, pentru ca il detin si-l joaca putini oameni.

Dupa cum am spus, era doar o idee, de a oferi o alternativa voturilor populare care se desfasoara momentan. Nicidecum nu inseamna ca voturile populare nu sunt bune, aproape intotdeauna apreciez jocurile iesite castigatoare.

Cel mai important cred ca e sa demaram o noua editie de Top FBG. Mai vedem apoi ce si cum.

User avatar
cristianf
King Meeple
King Meeple
Posts: 2641
Joined: 18 Jul 2010, 09:55
Location: Sanpetru, Brasov

Re: Top ForumBoardGames.ro Editia a V-a

Post: # 43396Post cristianf
16 Sep 2013, 14:43

Problema e pana la urma ca jocurile gen 18xx nu au nici o sansa oricum am face, ca si pana sa ajunga la juriu, tot prin vot de popularitate trebuie sa treaca, si nu trec. :)

Rautz

Re: Top ForumBoardGames.ro Editia a V-a

Post: # 43398Post Rautz
16 Sep 2013, 15:01

E putin altfel, pentru ca e nominalizare diferita, nominalizezi pentru jurizare, spre deosebire de nominalizare direct pentru top.
De exemplu: eu n-am jucat niciodata War of the Ring.
In formatul actual nu l-as nominaliza niciodata pentru Cel mai bun joc de 2 persoane. Pentru ca nu l-am jucat, nu pot sa-i dau votul.
Insa daca ar exista un juriu, l-as nominaliza cu siguranta pentru a fi dezbatut de juriu. Am auzit multe despre el, am citit multe despre el, consider ca e de atentia juriului.

Toata ideea e sa descoperim si lucruri si idei noi.
Uitati-va la voturile populare, aproape intotdeauna ies la diverse categorii Ticket to Ride, Agricola, Twilight Struggle, Dixit, Vlaada Chvatil.
Un top facut de Djdano (sau topul lui facut cu suf, pe care nu-l mai gasesc momentan) de exemplu mi se pare mult mai interesant, descoperi pareri noi, jocuri noi, uneori opinii controversate.
Cum am spus, e foarte bun si votul popular, ramai in contact cu ce joaca si apreciaza majoritatea gamerilor, si oricum, propunerile sunt jocuri excelente. Caut insa si alternative.

User avatar
DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Posts: 6787
Joined: 20 Dec 2010, 09:32
Custom Rank: Going Cardboard
Location: Timisoara
Contact:

Re: Top ForumBoardGames.ro Editia a V-a

Post: # 43400Post DanielIndru
16 Sep 2013, 15:57

Pai daca vrei sa afli care sunt jocurile mele preferate nu trebuie decat sa ma intrebi. :)
Dar parerea unui singur om nu e relevanta in "the big picture", asa cum parerea unui juriu exprima doar media opiniilor membrilor.
Topul forumului (asa cum e el acum) va reflecta intotdeauna parerea majoritatii, asa cum e si normal.
Si poate e interesant de urmarit in timp cum evolueaza gusturile comunitatii de la un an la altul, cum se maturizeaza sau cum stagneaza in preferinte.

Formarea unui juriu si supunerea inspre examinare a unui grup de jocuri aduce oarecare probleme, cred eu:
- daca juriul decide care sunt jocurile ce intra in vizor, multe altele foarte bune vor ramane afara;
- daca forumul decide care sunt jocurile ce intra in vizor, membrii juriului s-ar putea afla in postura de a trebui sa joace de mai multe ori si sa analizeze jocuri ce poate nu le sunt deloc pe plac.

Eu am iesit din juriul Jocului Anului tocmai pentru ca nu am reusit sa ma conving pe mine insumi sa invat regulamentele si sa joc titluri precum X-Wing, Exodus sau Descent. Sunt convins ca acelasi lucru s-ar intampla daca as fi obligat sa joc War of the Ring sau Paths of Glory, jocuri ce nu mi-au fost niciodata in wishlist.

La fel de importante vor fi aspectele de ordin tehnic si ma rezum la unul singur: monstri precum 18xx trebuie jucati de multe ori pentru a putea avea o imagine completa si pertinenta. Nu poate nimeni sa pretinda ca dupa 2-3 partide si-a facut o parere pe care o poate sustine ferm si care nu se va schimba dupa inca 10 partide. Atat la noi cat si pe BGG inca se scrie foarte mult despre jocuri dupa numai o partida, ori opiniile de genul asta ma lasa rece.

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5065
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Top ForumBoardGames.ro Editia a V-a

Post: # 43401Post Chuckila
16 Sep 2013, 16:03

djdano wrote:Atat la noi cat si pe BGG inca se scrie foarte mult despre jocuri dupa numai o partida, ori opiniile de genul asta ma lasa rece.
Daca sunt scrise cu titlul de review, tind sa iti dau dreptate. Insa daca sunt scrise cu titlul de impresie, atunci sunt extrem de utile. Fiindca impresia asupra unui joc conteaza cel putin la fel de mult cat va conta evolutia ulterioara a jocului in 15 partide ulterioare.

Ce sens va avea sa joc un titlu de 15 ori, ca poate-poate devine mai bun, daca impresia initiala pe care mi-a lasat-o a fost un mare "Meh!"?

Si aici e important sa iti gasesti oameni cu ale caror gusturi in materie de jocuri te asemeni. Si in a caror impresie dupa primele jocuri poti avea incredere.

acidutzu

Re: Top ForumBoardGames.ro Editia a V-a

Post: # 43402Post acidutzu
16 Sep 2013, 16:09

Sau putem face si juriu, si vot popular. Sa avem ce compara dupa. :D
Daca imi cresc sansele sa joc saptamana asta War of the rings(sunt la amanarea nr 4) ma bag in juriu din oficiu. :roll:

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5065
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Top ForumBoardGames.ro Editia a V-a

Post: # 43403Post Chuckila
16 Sep 2013, 16:18

Nu se pune problema ca acest top sa fie altceva decat o reflectie a parerii majoritatii. Juriu exista la Jocul Anului in Romania. Aici dorim sa facem un top al jocurilor tutoror userilor FBG.ro (cel putin a celor care isi dau cu parerea), pentru a vedea cum evolueaza parerile si gusturile oamenilor de pe forum cu trecerea timpului. Si de ce nu, sa oferim un punct de plecare celor noi care vin in hobby.

La fel cu SmallWorld a luat "best wargame" pe BGG si a fost reflectia votului majoritatii, la fel si la noi Catan, Ticket to Ride si/sau Agricola o sa reflecte gusturile comunitatii. Pana apar jocuri mai bune si/sau mai noi, care le vor lua locul.

Cat despre votul "secret", din pacate eu nu stiu nici o metoda prin care sa se vada in browser cei care au votat cu o anumita optiune. Daca adixor ne poate ajuta si este posibil asa ceva, putem implementa. Nu cred ca s-ar supara cineva sa ii fie vizibila optiunea.

Rautz

Re: Top ForumBoardGames.ro Editia a V-a

Post: # 43407Post Rautz
16 Sep 2013, 16:53

Rautz wrote: O idee noua de top (poate nu neaparat FBG)
Hai sa nu pornim pe o idee gresita, am zis din start ca nu ma gandesc serios ca Topul FBG sa fie altfel decat pana acum.
E util asa cum e acum, tocmai de aceea ar fi bine sa se desfasoare si editia 5.
(ideea in plus aici ar fi sa se voteze in scris in loc de poll, parerea mea e ca ar fi mai bine, nu sunt sigur)

Post Reply

Return to “Top ForumBoardGames.ro - Editia a V-a - toamna 2013 (incheiat)”