Math Trades

schimburi, imprumuturi, cereri, etc.
Forum rules
Pentru detalii asupra sistemului Ultimate Trades propus de Chuckila, vizitati topicul [forum]viewtopic.php?f=12&t=195[/forum]
Post Reply
User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5084
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Math Trades

Post: # 14830Post Chuckila
02 May 2011, 10:32

Yo people,

Cum tot mai multa lume are colectii care mai de care mai bogate si frumoase, hai sa vedem daca formatul Math Trade va prinde si pe aici pe la noi. Pe BGG sunt destul de multi useri care participa la aceste Math Trades pentru a-si improspata colectia cu titluri noi. Unii zic ca ar da dependenta :D

Pe scurt, ce este un Math Trade?
Ca sa nu reinventez roata, va ofer exact traducerea de pe BGG: Este un schimb intre mai mult oameni in acelasi timp, folosind un algoritm care decide cine si ce joc ar trebui sa trimita cui. Din cauza algoritmului folosit poti primi doar un joc pe care ti l-ai dorit, in schimbul jocului pe care il oferi (sau in cel mai rau caz, iti pastrezi jocul original).

De ce Math Trade si nu Schimb/Ultima Trade?
Fata de un simplu schimb, avantajul unui Math Trade este ca implica mult mai mult oameni care doresc schimburi. Sansele sa gasesti un joc ce te intereseaza intre titlurile propuse de 20 useri este mai mare.
Fata de un UT, avantajul este algoritmul din spatele tranzactiei. Acesta produce automat o matrice maximizata a schimburilor intre userii care si-au exprimat dorintele de schimb. Cel mai simplu este sa va ofer un exemplu la scara mica luat din linkul anterior. Sa zicem ca persoana A vrea jocul Queen's Necklace iar persoana B are o copie pe care ar fi dispusa sa o dea la schimb. Persoana B nu este interesata de nimic din ce are de oferit persoana A, insa si-ar dori jocul Jambo. Persoana C ofera Jambo, dar nu doreste nimic din ce are de oferit Persoana B. Insa Persoana C isi doreste Razzia, pe care persoana A o are oferita spre schimb in acest Math Trade. Prin urmare, chiar daca nu exista nici un trade direct care ar multumi persoanele A, B si C, cei trei cuplati de catre algoritmul math trade-ului pot primi jocul pe care si-l doresc. In exemplul de mai sus, fiecare va trimite/primi urmatoarele jocuri:

Persoana A trimite Razzia Persoanei C, si primeste Queen's Necklace de la Persoana B
Persoana B trimite Queen's Necklace Persoanei A, si primeste Jambo de la Persoana C
Persoana C trimite Jambo Persoanei B, si primeste Razzia de la Persoana A

Multiplicati chestia asta de cateva ori si veti obtine imaginea unui Math Trade. Ce se obtine de fapt este un cerc de schimburi intre participanti.

Presupun ca nimanui nu-i place sa citeasca ditamai posturile/wiki-urile despre cum merge un Math Trade. Un user de pe BGG a facut un super tutorial video, impartit in 4 parti, despre aceste Math Trades. In aproximativ 15 minute ofera tot ceea ce este nevoie sa stie cineva care doreste sa participe la un asemenea schimb.
Math Trades, Part 1. Finding Trades and adding items
Math Trades part 2, adding via the OLWLG
Math Trades part 3, editing your want list
Math Trades part 4, Duplicate protection
Credeti ca v-ar tenta asa ceva? Avem sanse sa punem in practica un Math Trade doar pentru userii din Romania (respectiv cei de pe acest forum)? Eu sunt dispus sa citesc mai in detaliu cum se modereaza un asemenea Math Trade si sa il administrez, daca va fi cazul.

Daca e cineva interesat de un exemplu de Math Trade in derulare: May European Maths Trade.

User avatar
suf
King Meeple
King Meeple
Posts: 2689
Joined: 30 Jul 2010, 17:16
Location: Timisoara

Re: Math Trades

Post: # 14831Post suf
02 May 2011, 10:44

Interensanta ideea, desi costul de transport in UE e destul de mare (10-20 euro). Ar fi bun un math trade pentru Romania.

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5084
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Math Trades

Post: # 14832Post Chuckila
02 May 2011, 10:47

Eu aia sugerasem mai sus, un Math Trade intre userii din Romania.

Cel din EU il oferisem doar ca exemplu, pentru a vedea lumea cam ce reguli sunt impuse intr-un Math Trade Geeklist si cum se adauga/prezinta jocurile oferite spre schimb.

User avatar
suf
King Meeple
King Meeple
Posts: 2689
Joined: 30 Jul 2010, 17:16
Location: Timisoara

Re: Math Trades

Post: # 14833Post suf
02 May 2011, 10:55

Ai dreptate, n-am fost eu atent. N-am apucat sa ma uit la toate filmuletele; dupa ce se gaseste o solutie cum se face cu diferenta de pret intre jocuri? Spre exemplu eu as da jocul X care consider ca valoreaza 10 lei si as lua jocul Y care dupa mine ar fi cam 15 lei daca e in stare foarte buna, nu l-as lua altfel. Daca s-ar gasi cineva sa dea Y si cineva sa vrea X, atunci s-ar face schimbul eu as mai pune cei 5 lei diferenta. Daca am un joc de dat si caut un anume joc atunci as putea spune dau X pe Y si mai pun 5 lei, dar daca am 10 jocuri de vanzare si 10 pe care vreau sa le cumpar nu pot sa fac toate combinatiile. Exista vreo solutie?

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5084
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Math Trades

Post: # 14834Post Chuckila
02 May 2011, 11:24

Cand te vei uita la filmulete, vei vedea ca este explicat acest aspect, al valorii jocului intr-un schimb.

Pe scurt, solutia este urmatoare. Cand alegi jocurile pe care le doresti in schimb, alege doar jocurile care te-ar multumi sa le primesti. Adica cele pe care le consideri tu in aceeasi zona de "pret" cu ceea ce oferi.


Hai sa-ti dau un exemplu extrem. Sa zicem ca eu detin Runewars si il ofer spre schimb intr-un Math Trade. In Want List eu bifez ca imi doresc in schimb la Runewars urmatoarele jocuri: Descent, Merchant and Marauders, Alhambra Big Box si Tikal. Generatorul automat nu va sti niciodata de "valoarea" unui joc - daca eu am trecut ca vreau Tikal in schimb la Runewars, daca se gaseste o combinatie de mai multi useri care sa schimbe intre ei jocurile, astfel incat la mine sa ajunga Tikal, iar eu sa dau altcuiva Runewars, o va face. La fel de bine pot ajunge sa primesc si Descent sau M&M, insa odata ce am "bifat" in Want List Generator ca vreau un joc, atunci arat ca sunt dispus sa il dau. In exemplul anterior, daca eu consider ca Runewars este mult mai "valoros" pentru mine decat Tikal, e simplu: nu trec Tikal in randul jocurilor pe care le doresc la schimb.

Si ca sa dau si contra-exemplul cazului tau. Daca userul A, care are un joc de 15 RON, trece in Want List un joc "de 13 RON" (pun in ghilimele, fiindca nu cred ca exista o formula universala prin care toti isi evalueaza jocurile in acelasi mod) de la userul B, iar userul B vrea un joc "de 10 RON" de la userul C, in timp ce userul C vrea jocul "de 15 RON" de la userul A, avem un schimb in care toata lumea este multumita.

A ii da lui C jocul de 15 RON si primeste de la B jocul de 13 RON
B ii da lui A jocul de 13 RON si primeste de la C jocul de 10 RON
C ii da lui B jocul de 10 RON si primeste de la A jocul de 15 RON.

Insa cum spuneam, pentru fiecare om fiecare joc este evaluat diferit. A poate foarte bine sa simta ca a facut o afacere super buna luand jocul de la B, daca pentru el jocul pe care l-a dat nu il mai joaca/nu il va mai juca/s-a saturat de el/isi doreste mult jocul B/etc.

It's not all about Benjamins.

User avatar
suf
King Meeple
King Meeple
Posts: 2689
Joined: 30 Jul 2010, 17:16
Location: Timisoara

Re: Math Trades

Post: # 14835Post suf
02 May 2011, 11:31

Am inteles acum; am vazut si filmuletele pana la capat. Pe un joc iei un joc. Imi place ideea, dar pare cam complicat sa configurezi tot ce vrei sa se intample. Poate nu inteleg eu foarte bine, dar nu ar fi mai util ca fiecare utilizator sa atribuie o valoare fiecarui joc de dat, apoi sa puna o valoare maxima pentru fiecare joc de luat si sa bifeze "nu vreau sa am duplicate"? Pana la urma ar fi tot un fel de vanzare, dar fara bani si asa s-ar putea acoperi si situatii in care un joc se da pe doua jocuri mai mici.

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5084
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Math Trades

Post: # 14836Post Chuckila
02 May 2011, 11:39

suf wrote:...si asa s-ar putea acoperi si situatii in care un joc se da pe doua jocuri mai mici.
Un joc mai mare se poate da, in formatul actual, pe doua sau mai multe jocuri mai mici. Chiar si pe un joc si suma de bani.

Acel concept se numeste "Sweetener". Pornind de la exemplul anterior. Daca listezi jocul Tikal si oferi ca si sweetener 100 RON/Forbidden Island sa zicem, poate cineva care are Runewars va accepta schimbul.

Si pentru a merge mai departe, se pot chiar si "cumpara" jocuri in cadrul unui asemenea Math Trade. ----> AICI <---- de exemplu, userul mikko_r ofera 35 EUR. El va bifa o serie de jocuri pe care crede el ca si le-ar dori in schimbul celor 35 EUR. Daca se arata alti useri interesati de cei 35 EUR ai lui, la final el va vira cuiva banii prin PayPal/bank transfer si va primi in posta un joc.

User avatar
suf
King Meeple
King Meeple
Posts: 2689
Joined: 30 Jul 2010, 17:16
Location: Timisoara

Re: Math Trades

Post: # 14838Post suf
02 May 2011, 11:50

Mult mai bine. O alta idee ar fi legata de transport: sa ai "locatii", userii din aceeasi locatie putand sa se intalneasca pentru schimb, cei din locatii diferite trebuind sa plateasca 20 lei pentru transportul coletului. Nu e prea important, dar merita mentionat.

Mie imi place ideea, desi oferta de jocuri la schimb/vanzare de aici de pe forum e atat de mica incat nu stiu daca m-as stradui sa configurez jocurile mele pentru un math trade. Totusi, am de gand sa scot la vanzare mai multe titluri si atunci s-ar putea sa aiba sens.

Rautz

Re: Math Trades

Post: # 14839Post Rautz
02 May 2011, 12:06

Mi se pare prea similar cu Ultimate Trades, nu cred ca merita deranjul de a administra dar ma rog, daca te oferi nu vad cu ce ar strica.
Totul este sa fie un sistem simplu pentru utilizator, altfel nu merita

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5084
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Math Trades

Post: # 14840Post Chuckila
02 May 2011, 12:07

Hehehe, din pacate unealta stie doar ce stie. Nu cunoaste locatii.

Insa pe teritoriul Romaniei, cred ca putem folosi cu incredere Posta Romana pentru a trimite jocurile din stanga in dreapta. La inceput eram reticent in a folosi PR, insa daca problema in a efectua un schimb este costul transportului, atunci PR ofera raport bun pret/timp de livrare. Jocurile monstru, gen Descent/Tannhauser nu trec de 10 lei cu asigurare inclusa (nu recomand sa fie trimise altfel), iar daca sunt ambalate corespunzator nu ar trebui sa fie nici un fel de probleme. De ajuns, 2-4 zile lucratoare functie de destinatie. Singura problema pentru cei "comozi" este ca pachetul vine la Oficiu Postal, nu direct la usa cum ar veni prin curieri.

Idea este ca si acest lucru se poate specifica in cadrul listarii unui joc in MT - ce fel de shipping policy are fiecare. Exista chiar si "no shipping Math Trades", pentru cei care de exemplu merg la diferite conventii si le pot preda in persoana.

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5084
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Math Trades

Post: # 14841Post Chuckila
02 May 2011, 12:12

Bahaus wrote:Mi se pare prea similar cu Ultimate Trades
Pana la un punct, este. UT = MT daca se discuta intre 3,4 persoane. Diferenta se face cand exista mai multi useri si discutiile in cadrul unui UT ar deveni haos total.

In MT, listezi ce ai de listat, bifezi ce vrei in schimb la fiecare joc; daca scula gaseste schimburi care se potrivesc, scuipa rezultatele. Daca nu, asta este, fiecare ramane cu jocurile lui, viata merge inainte :) Nici nu imi pot imagina un UT facut "de mana" intre cei 10-15 useri activi de pe acest forum. Nu cred ca am mai stii cine cu care voteaza dupa prima pagina de reply-uri :D

Rautz

Re: Math Trades

Post: # 14842Post Rautz
02 May 2011, 12:13

Chuckila wrote:Singura problema pentru cei "comozi" este ca pachetul vine la Oficiu Postal, nu direct la usa cum ar veni prin curieri.
Problema majora cu PR sunt functionarii. Cel putin la oficiul ce tine de adresa mea sunt cozi mari mereu si functionare sictirite. Prefer sau dau oricat pe curier decat sa am de-a face cu ele

User avatar
suf
King Meeple
King Meeple
Posts: 2689
Joined: 30 Jul 2010, 17:16
Location: Timisoara

Re: Math Trades

Post: # 14843Post suf
02 May 2011, 12:43

Spre surprinderea mea am avut doar experiente pozitive cu PR (exceptie postasul care vine cand vrea el). Foarte rar am avut de asteptat la coada, doar ca la trimiterea coletului e mult de completat, mai ales daca ai si ceva ramburs. Jocul trebuie bine impachetat si invelit in hartie "fara reclame", dar asta este.

Are foarte mult sens un scenariu cu multi utilizatori avand multe jocuri de dat, dar sunt de parere cu Bahaus ca e posibil sa nu mearga asa bine datorita modului in care e gandita interfata.

User avatar
DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Posts: 7036
Joined: 20 Dec 2010, 09:32
Custom Rank: Going Cardboard
Location: Timisoara
Contact:

Re: Math Trades

Post: # 15031Post DanielIndru
10 May 2011, 17:58

Am apucat si eu sa analizez problema.
Mi-ar place sa existe asa ceva, dar urmarind de 5 luni forumul nu prea am vazut multe initiative de schimb sau de Ultimate Trades.
Putem totusi incerca sa incropim ceva si sa vedem ce iasa.

Partea cu estimarea valorii jocului si +/- de bani la un eventual schimb cred ca se poate negocia si in afara Math Trade.
Chuckila, pe cand estimezi ca e functionala treaba?

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5084
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Math Trades

Post: # 15032Post Chuckila
10 May 2011, 18:10

Vreau sa vad cum decurge acest European Math Trade, sa il vad cap coada. Apoi am sa incerc ii dau cateva emailuri amicului care a fost organizator, sa vad ce este diferit fata de participant.

Si poate facem unul "de test", adica sa adaugam cativa useri de aici de pe forum cateva "schimburi fictive" cu care am fi de acord, pentru ca fiecare sa se poata obisnui cu "interfata". Asta bineinteles daca tipul care a facut OLWLG-ul ne permite asa ceva. Daca nu, we go in the blind si speram sa nu gresim nimic major. Imi voi face temele de 10 ori mai atent :lol:

Bun, si sa iti raspund punctual la intrebare, daca nu apare nimic neprevazut, probabil pe finalul lunii.

User avatar
alexddumitru
King Meeple
King Meeple
Posts: 431
Joined: 21 Jun 2010, 13:47
Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”
Location: Bucuresti

Re: Math Trades

Post: # 15037Post alexddumitru
10 May 2011, 22:04

Sună foarte tare! Şi pe mine m-a interesat în ultimul timp să schimb jocurile pe care nu prea le mai joc, decât să le pun deoparte şi să cumpăr altele. Deocamdată nu ştiu dacă aş da ceva. O să mă gândesc... Dar salut iniţiativa şi sper să iasă ceva.

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5084
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Math Trades

Post: # 20334Post Chuckila
31 Oct 2011, 09:20

Pentru cei care doresc sa invete ce este cu aceste Math Trades, userul stormseeker75 de pe BGG a creat un Math Trade virtual.

Nu vor exista schimburi efective in urma acestui Math Trade (ce adaugati nu sunteti obligati sa trimiteti, spre deosebire de unul normal, unde rezultatele finale sunt "binding"); aici puteti intelege cum functioneaza un wishlist, prioritatile item-urilor, duplicate protection, cum se adauga sweeteners respectiv chestii care nu sunt board-games per se (oferte de transfer de bani prin PayPal/cont bancar, colectii de reviste, etc).

Daca sunteti interesati si ati urmarit filmuletele care le-am pus in primul post, dar mai aveti intrebari, imi puteti trimite un mesaj privat (sau chiar sa intrebati aici pe forum) si in limita timpului disponibil voi incerca sa va raspund/ajut.

Rautz

Re: Math Trades

Post: # 43484Post Rautz
18 Sep 2013, 12:22

Stie cineva ce se intampla cu MT-ul european de luna asta?
Parca in fiecare luna incepe din ce in ce mai tarziu, iar acum deja suntem trecuti bine de jumatea lunii.

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5084
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Math Trades

Post: # 43486Post Chuckila
18 Sep 2013, 12:48

Ma gandesc sa nu fie afectat de No Shipping Essen Math Trade, care probabil va incepe saptamana asta.

Si ca veni vorba de Math Trades, nu facem si noi unul la sf lunii, sa se termine inainte de intalnirea de la Sighisoara? Ca sa putem sa dam jocurile in persoana? :)

Rautz

Re: Math Trades

Post: # 43487Post Rautz
18 Sep 2013, 12:55

Ba da, putem, practic in loc sa-l facem la inceputul lui Octombrie, il putem face cu o saptamana inainte, gen 23-29 Sep.
Sau putem chiar sa-l lasam putin mai mult, il faci Sambata sau Duminica daca ai timp, si-l inchidem pe 1-2 Oct.
Chiar si cei care nu vin la Sighisoara pot trimite jocurile prin cei care merg.

Post Reply

Return to “Altele / Ultimate Trades”