Ultimate Trades

schimburi, imprumuturi, cereri, etc.
Forum rules
Pentru detalii asupra sistemului Ultimate Trades propus de Chuckila, vizitati topicul [forum]viewtopic.php?f=12&t=195[/forum]
Post Reply
User avatar
Chuckila
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 4946
Joined: 31 Jan 2010, 03:30
Location: Cluj Napoca

Ultimate Trades

Post: # 1196Post Chuckila
25 Feb 2010, 17:09

Salut,

Cum suntem deja destui boardgameri cu colectii frumusele si mai mult decat atat, in plina crestere, un mod numai bun de a mai aduce si alte titluri prin colectie este schimbul.

Pana aici totul frumos, nimic nou. Schimburi am vazut ca s-au mai postat, probabil unele s-au si finalizat; nu asta este rolul acestui thread. Ceea ce vreau sa propun este un nou mod de schimb, idee luata de pe BGG - numele unui asemenea schimb este Ultimate Trade si in mare, cam asa se prezinta:

Ce este un Ultimate Trade?

Ultimate Trade este numele formal al unui thread inceput pentru a facilita mai multe schimburi de jocuri la un loc.

In formatul obisnuit, userul care este originatorul threadului posteaza jocul/jocurile pe care le ofera spre schimb. Un alt user, care doreste ceea ce are de oferit primul user, adauga jocurile pe care el ar dori sa le dea la schimb. Astfel, se tot adauga jocuri la lista initiala, mentinand in continutul postului si lantul de schimburi care se vor face, pana in momentul in care persoana care a inceput lista decide ca a primit o oferta care sa il multumeasca. In momentul in care persoana care a deschis threadul anunta ca userul X are jocul pe care si l-ar dori, Ultimate Trade-ul se inchide. Un mic exemplu (numele sunt absolut aleatoare; orice asemanare cu realitatea este intamplatoare):

Andrei Filip are de oferit la schimb jocul Dungeon Lords si deschide un topic cu numele "Ultimate Trade Dungeon Lords".
Hari, care a auzit ca jocul ar fi fain si i-ar placea sa il incerce, posteaza prima ramificatie: "Dungeon Lords -> Chicago Express"
Lui Chuckila i-ar placea un joc cu trenuri si continua actuala ramificatie: "Dungeon Lords -> Chicago Express -> BattleStar Galactica"
Un anume Adixor ar vrea si el Dungeon, deci porneste o a doua ramificatie: "Dungeon Lords -> Agricola"
....
O domnisoara, sa zicem Ioana, posteaza intr-una din ramificatii "Dungeon Lords -> Chicago Express -> BattleStar Galactica -> SmallWorld" si Andrei decide ca SW este un joc destul de interesant, pe care ar vrea sa il adauge la colectie. Topicul isi atinge tinta si incep trimiterile de pachete. Ioana ii trimite lui Andrei SmallWorld, Andrei lui Hari Dungeon Lords, Hari lui Chuckila Chicago Express iar Chuckila Ioanei BattleStar Galactica.

Fiecare obtine un joc pe care l-ar fi vrut, lucru care ar fi necesitat 4 cereri separate de schimb.

Ce jocuri se accepta

Orice joc este acceptat, atat timp cat valoarea de piata sa jocului se situeaza in jurul valorii jocului oferit anterior. Un mic exemplu. Daca cineva ofera Agricola iar eu am de oferit la schimb Mr. Jack, ar mai trebui sa mai adaug inca un joculet pe langa, ceva de genul BattleLine, Hellas, Lost Cities, etc. Daca insa sunt de acord sa ofer Twilight Imperium 3rd Edition in conditie foarte buna pentru SmallWorld conditie foarte buna, in momentul in care am postat in ramificatie, am acceptat faptul ca "voi pierde" putin. Spun voi pierde, referindu-ma doar la valoarea punctuala a jocului - daca eu nu voi mai juca insa TI3Ed, atunci acest schimb ar putea sa imi fie avantajos. Cine intra mai departe in UT ar putea sa fie in acest mod putin avantajat, daca isi doreste acel joc si are de oferit la schimb un joc din price-range-ul SmallWorld.

Informatii despre joc

In descrierea jocului, frumos ar fi ca fiecare user sa specifice cat mai multe detalii despre starea jocului. Poze cu cutia/componentele sunt un mare plus iar un alt detaliu destul de important ar fi editia, in cazul in care sunt mai multe tiparituri (Twilight Struggle este un exemplu bun).

Livrare

Pentru a evita pe cat de mult se poate orice disconfort al unei persoane participante la un UT, ar fi frumos ca jocurile promise sa fie trimise in maxim 1-2 zile de la terminarea schimbului. In cazul in care apar intarzieri neprevazute, ar fi frumos ca persoana care asteapta jocul sa fie anuntata. De asemenea, pentru rapiditatea si siguranta transportului, metoda recomandata ar fi curieratul rapid. La curierat rapid se poate lasa numarul de telefon al persoanei careia i se livreaza iar in cazul in care nu este gasita la locul mentionat pe pachet, va fi sunata pentru a stabili o intalnire unde sa se poata livra pachetul.

Incredere

Stiu ca traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul, insa consider ca de cativa ani buni a venit momentul sa ne mai relaxam si noi putin si sa vedem lumea in culori. Bineinteles, orice schimb implica o doza mai mica sau mai mare de incredere. Administratorii/moderatorii acestui site nu vor putea fi trasi la raspundere pentru userii neseriosi care nu isi tin partea de intelegere sau care livreaza cu intarzieri masive. Din experienta proprie va spun ca pana acum, am avut destule vanzari/cumparari (tara sau afara)/schimburi si nici una nu a mers prost. Sunt insa constient ca se poate sa iasa si prost, insa este un risc pe care sunt dispus sa mi-l asum.
Pentru a limita sansele ca un schimb sa mearga prost, se recomanda sa se mearga pe recomandari sau sa se faca schimburi cu useri care au demonstrat ca sunt de incredere. Mai exista si varianta cu o persoana care sa fie "buffer" intre cei doi (un administrator/moderator, persoana in care lumea are incredere) - in momentul in care are ambele jocuri in mana, le da drumul mai departe. In acest caz, curieratul va fi cu plata la destinatie.

Feedback

Nu stiu daca se poate implementa un sistem de trade/seller/buyer rating pe forum, insa in threaduri s-ar putea lasa feedback despre schimburi; cat de repede a fost trimis, daca a fost oferit in starea in care jocul a fost prezentat, daca a fost ambalat corespunzator, etc. In acest mod, cei care vor sa ofere referinte, sa o poate face simplu cu un link aici pe forum.

Cam astea cred ca ar fi in mare coordonatele unui UT. Pentru a-l exemplifica, am sa incep eu unul (sau doua).

Bineinteles, orice adaugire este binevenita. In general, in cazul unor asemenea schimburi, bunul simt si responsabilitatea sunt deajuns pentru a garanta succesul. Insa daca se considera ca este nevoie de puncte aditionale, shoot.

Spor la schimburi!

haretel

Re: Ultimate Trades

Post: # 1197Post haretel
25 Feb 2010, 17:31

Superba ideea

me likey :twisted:

Ioana

Re: Ultimate Trades

Post: # 1198Post Ioana
25 Feb 2010, 17:48

Ideea pare interesanta, sa vedem acum si propunerile :).

fixpix

Re: Ultimate Trades

Post: # 1199Post fixpix
25 Feb 2010, 17:54

Si eu sint pentru. Dar nu veti avea niciodata Dungeon Lords de la mine!

Bwa-ha-ha-ha-ha-ha-ha...
Last edited by fixpix on 25 Feb 2010, 17:55, edited 1 time in total.

User avatar
Chuckila
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 4946
Joined: 31 Jan 2010, 03:30
Location: Cluj Napoca

Re: Ultimate Trades

Post: # 1200Post Chuckila
25 Feb 2010, 17:55

Aight, hai ca vin si cu primele 2 propuneri.

Voi deschide un topic separat pentru fiecare, sa nu incurcam muraturile cu mamaliga.

Later Edit: Nu am nici cea mai mica idee de unde ai dedus cum ca am vrea Dungeon Lords de la tine. :D

badeamarius83

Re: Ultimate Trades

Post: # 1203Post badeamarius83
25 Feb 2010, 18:19

excelenta ideea

adixor

Re: Ultimate Trades

Post: # 1204Post adixor
25 Feb 2010, 18:24

super idee.

din pacate sistemul de trader rating e cam ultimul pe lista (care lista nici nu e facuta, dar daca ar fi ar fi probabil ultimul pe lista :D). asa ca momentan ne limitam la feedback prin posturi. oricum suntem destul de putini ceea ce face lucrurile manageable asa. Din acelasi motiv (suntem putini), s-ar putea sa nu mearga de la inceput sistemul foarte bine, dar it's worth a try!

multumim frumos.

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 2910
Joined: 16 Feb 2010, 19:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Ultimate Trades

Post: # 1222Post VickdaReaper
25 Feb 2010, 23:15

Nu pare a fi o idee ree, ci destul de interesanta si oarecum ajutatoare pentru a reduce volumul forumului.
Chuckila wrote:Dungeon Lords -> Chicago Express -> BattleStar Galactica -> SmallWorld
Am, totusi, o nelamurire: Ce se intampla daca initiatorul nu este de acord cu ultima za din lant (Small World in acest caz)? Are voie sa rupa lantul acolo unde ii convine sau va trebui sa spere pentru o aditie pe gustul sau (la Battlestar Galactica, sa zicem)?
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

User avatar
Chuckila
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 4946
Joined: 31 Jan 2010, 03:30
Location: Cluj Napoca

Re: Ultimate Trades

Post: # 1225Post Chuckila
26 Feb 2010, 00:09

VickdaReaper wrote:Am, totusi, o nelamurire: Ce se intampla daca initiatorul nu este de acord cu ultima za din lant (Small World in acest caz)? Are voie sa rupa lantul acolo unde ii convine sau va trebui sa spere pentru o aditie pe gustul sau (la Battlestar Galactica, sa zicem)?
Alternativele: fie lasa sa se mai adauge titluri la lant pana ajunge la un titlu pe care si-l doreste, fie intrerupe lantul deja format la un titlu anterior.

De asemenea mai exista si posibilitatea ca nici una din ramificatii sa nu aduca nimic din ceea ce si-ar dori persoana care a inceput UT-ul si atunci toata chestia se incheie fara nici un fel de rezultat.

bogdanpocol

Re: Ultimate Trades

Post: # 5114Post bogdanpocol
25 Jun 2010, 14:30

mi se pare o idee geniala. de aceea eu voi incerca un ultimate trade cu battle lore-ul meu... cum sunt mai nou pe aici (printre altele probabil si singurul din baia mare) as accepta sas risc si sa trimit eu primul coletul. ideea e urmatoarea daca printre noi exista un tepar cum ar fi el pedepsit?? (nu de alta dar nu e foarte greu sa iti faci cont nou daca vrei ) poate s-ar putea implementa o noua metoda de siguranta atunci cand iti faci cont nou si sa trebuiasca un numar de telefon sau macar o adresa care sa fie confidentiale si sa nu poata fi vazute decat de administrator .

User avatar
Chuckila
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 4946
Joined: 31 Jan 2010, 03:30
Location: Cluj Napoca

Re: Ultimate Trades

Post: # 5118Post Chuckila
25 Jun 2010, 15:06

Bogdan,

Ca orice alta forma de schimb care implica o persoana necunoscuta, respectiv cunoscuta doar din spatele unui username de pe forum, exista si un anumit grad de risc.

Insa exista cateva metode de bun simt care pot fi folosite pentru a evita pe cat posibil tepele. Nu face schimb cu persoanele care tocmai ce si-au facut cont pe forum, daca nu exista garantii asupra persoanei de la alti useri vechi si seriosi de pe forum. In general este bine sa faci schimb cu cei care i-ai cunoscut in persoana, sau macar sa faci schimbul "prin ei". De exemplu nu as mai avea absolut nici o urma de ingrijorare in a face schimb cu unul din userii pe care i-am intalnit la Moieciu, in Mai. Daca ai deja un renume si lumea poate sa garanteze pentru tine ca esti user serios, cere sa iti fie trimis jocul inainte de a trimite tu - in acest fel, la randul tau vei putea sa il recomanzi ca user serios pe cel "nou" cu care ai facut schimb - in general asa se "obtin" referintele.

Mai sunt extrem de multe metode, insa acum sunt si putin in urma la lucru, insa voi incerca sa scriu un articol mai amplu, din pozitia unei persoane care a cumparat/vandut/schimbat destule, fara nici o problema majora la activ.

Spor la gaming si la ultimate trade!
Chuckila

adixor

Re: Ultimate Trades

Post: # 5127Post adixor
25 Jun 2010, 22:47

Chuckila wrote:Mai sunt extrem de multe metode, insa acum sunt si putin in urma la lucru, insa voi incerca sa scriu un articol mai amplu, din pozitia unei persoane care a cumparat/vandut/schimbat destule, fara nici o problema majora la activ.
ar fi excelent. oricum nu exista nici o metoda 100% de incredere (nici cea cu inregistrarea unui telefon, eventual vizibil doar de catre administrator, pentru ca un administrator nu poate suna pe oricine isi face cont si in plus pot sa am o cartela pe care o arunc cand vreau, etc). ce spune chuckila este 100% corect, este nevoie de atentie si de referinte.

Post Reply

Return to “Altele / Ultimate Trades”