E random la explorare...
Random la discovery tiles...
Random(mitigat) la rewardurile in urma combat-ului
Random(mitigat) la combat - zaruri
...random in straie frumoase.
Incep sa-i inteleg popularitatea... si ma gandesc tot mai serios sa-l sterg de pe wishlist.
Nu ma deranjeaza sa dau peste ceva aleator si APOI sa incerc sa-i fac fatza actionand cumva, dar nu ma pot intelege cu aleatorul care vine DUPA ce am ales sau am actionat intr-o directie.
Hai sa va spun si eu ce am obs jucand in mai mult de 2:
a) Factorul luck la tras explore e putin enervant dar u do venture into the unknown. Plus, poti da discard daca nu vrei sa-ti anexezi acel tile.
b) Factorul luck la reward-uri nu e asa presant. Din start stii ca vei putea pastra 2 VP-uri, care pot fi destul de improtante daca jocul e echilibrat (aka nu face vreun jucator o prostie majora care sa-l dezavantajeze rau de tot). Iar pe flip-side sunt reward-uri de genul.. un tip de nava pusa gratis pe harta, resurse sau upgrade-uri pt nave (mai puternice decat upgrade-urile cumparabile). All-in-all, pentru ca influenta unui reward sa fie determinanta, ar trebui sa fie un major reward intr-un moment foarte important. De obicei orice avantaj obtinut in felul asta are durata de viata limitata. Resursele te ajuta una doua ture daca le consumi si scoti trupe, sau daca e aur si faci mai multe actiuni... pctele de vict te ajuta la final, iar upg la nave te ajuta tot in decursul a cateva ture.
c) Factorul luck la zar poate fi important doar in lupte cu forte egale intre jucatori. De regula vei sti intotdeauna cand te duci sa te bati fie cu cineva fie cu trupe de pe harta la ce sa te astepti. Cine va trage primul, cu cate zaruri si ce tip de zaruri, cate hit-uri poate incasa fiecare unitate, etc... Cu un pic de planning si "reechipat" navele poti purcede la un combat cu risk-ul destul de redus.
Intr-adevar elementele de noroc sunt multiple ca numar. Cu toate acestea, pentru fiecare dintre ele exista strategii de risk handling. Te forteaza in mult mai multe puncte cheie decat in alte jocuri sa faci risk management. De aceea mie mi s-a parut genul de joc care te tine concentrat pe toata durata jocului, ca e sau nu randul tau... Iar durata de joc este perfecta. Suficient de mult incat sa te faca sa simti ca ai muncit pentru victorie si ca ai dezvoltat un mini-imperiu si suficient de putin incat sa nu devina obositor (Sa stai 100% focused at all times la un joc pentru 5-6-10 ore nu e tocmai placut).
@djdano: S-ar putea sa nu fie pe placul tau acest joc, sau sa nu intelegi prea mult din ce am scris eu pe aici. Te sfatuiesc insa inainte de toate sa testezi acest joc. Jocul are feeling. Primele ture trec repede, dupa care se merge si mai repede, dupa care spre final tensiunea creste si jocul merge greu cu lupte mai multe and stuff. It really feels epic. Plus factorul luck e destul de even-steven.
@bahaus: Testeaza jocul cu mai multi playeri si vezi cum ti se pare. Intr-adevar, daca te-ai asteptat la un Through the ages in spatiu, this game is not that.