Terraforming Mars - 3D Printed Organiser

materiale fan-made: extensii, variante, imagini, tutoriale, player-aid-uri
Post Reply
User avatar
Garomi
Baby Meeple
Baby Meeple
Posts: 10
Joined: 13 Dec 2018, 14:45

Terraforming Mars - 3D Printed Organiser

Post: # 109505Post Garomi
10 Apr 2020, 16:00

Acum vreo 3 ani am facut o aroganta si mi-am cumparat o imprimanta 3D cu gandul ca "sa vezi ce rup eu 3D printing'ul si ce chestii misto o sa fac". Dupa cateva modele printate asa ca sa vad cum sta treaba, am inceput lucrul la un proiect mai serios care era despre jocul meu preferat de atunci - Catan :D Si anume la a printa acele hexagoane. Atunci eram si la inceputul calatoriei in materie de board games asa ca, imediat ce virusul s-a dezvoltat si a acaparat intreaga fiinta, Catan a cazut in dizgratie si proiectul a fost abandonat. Fast forward pana in zilele noastre: imprimanta a cam stat degeaba in ultimul an; partea buna este ca aceasta izolare te face sa te gandesti la vise la care sperai odinioara si la faptul ca poate este un moment bun sa te reintorci la ele. Si uite asa dorinta de a folosi imprimanta 3D, combinata cu frustrarea data de faptul ca nu puteam aranja toate componentele jocului Terraforming Mars + All Expansions in cutia de baza, au dus la concluzia logica de a printa un organizator.

Am pornit de la design'ul acestui user de pe Thingiverse. Am printat suportul pentru hexagoane, toate bune; imediat ce am inceput printarea suportului pentru carti am vazut ca nu o sa fie o aventura chiar asa usoara in care apas pe buton, se printeaza si sarbatoresc la sfarsit. Motivul in cazul suportului a fost ca nu era destul de mare pentru a tine cartile mele cu sleeve'uri Dragon Shield. Aici am rezolvat usor - scalat pe axa de lungime cu 2mm in programul de slicing si gata, cartile au intrat. Doar ca acum nu mai intrau 3 cutii de genul asta aliniate pe cate o latura a cutiei. Si dupa cum se vede si in poza, ultimul teanc de carti sta asa, gol; dar l-am lasat asa ca este super bine tinut acolo si nu are cum sa se amestece indiferent de cum pun cutia pe raft.

Dupa ce am terminat si cu suporturile de carti, mi-am zis ca sigur ma tin de treaba pana la sfarsit asa ca am dat comanda de magnetii care urmau sa fie integrati in toate cutiile cu capac. Cat am asteptat sa ajunga magnetii, m-am apucat si de putin 3D modeling. Cu chiu, cu vai, am reusit sa creez suportul pentru Policy'urile partidelor din Turmoil (o componenta nenecesara, dar sper ca aduce puncte bonus la stil). Au urmat overlay'urile pentru colonii. Aici m-am jucat putin cu design'ul original (de aici de pe Thingiverse) in incercarea de a alinia cat mai bine numerele si patratelele. Am printat tot atatea cate colonii sunt si le-am lipit cu un hobby glue de la Bison.

Intre timp au ajuns magnetii, asa ca am trecut la lucrurile serioase. Cutia pentru resurse (cuburile de 1, 5, 10) am printat-o exact cum era. Am avut grija sa adaug cate o pauza in timpul printarii ca sa bag magnetii la locul lor, dupa care sa se printeze peste. Simbolul de Euro arata dubios pentru ca initial trebuia printat in alta culoare, doar ca grosimea a fost cam mica si a fost acaparata de negrul de langa. Asa ca, dupa print, am folosit un pix cu vopsea ca sa ingros conturul, lucru care a functionat asa-si-asa. Ajungand la cutiile pentru lucrurile jucatorilor si cele pentru restul de piese ramase mi-am dat seama ca nu ma mai pot folosi de design'urile initiale. La cele pentru jucatori a fost ca, din cauza suportului pentru Policy'uri, nu mai aveau acelasi spatiu disponibil; pe langa asta, nu erau compartimentate ca sa separe delegatii. Asa ca aici a fost momentul in care am invatat mai mult 3D modeling (pe Tinkercad, btw, care e gratis si in browser). La cutia pentru celelalte piese am vazut ca trebuie ceva mai mic pentru ca inca aveam carti care nu incapusera pe nicaieri prin locurile deja folosite. Asa ca si aici am facut o cutie proprie, compartimentat si cu magneti.

Si rezultatul dupa o saptamana in care imprimanta a mers de dimineata pana seara il vedeti mai jos:

Image
Image

Pentru cei care sunt curiosi de gear'ul folosit:
Imprimanta: Flashforge Creator Pro
Filament: PLA 1.75

User avatar
26octombrie
King Meeple
King Meeple
Posts: 3956
Joined: 30 Aug 2012, 15:24
Custom Rank: Awesome Silly Bard

Re: Terraforming Mars - 3D Printed Organiser

Post: # 110895Post 26octombrie
20 May 2020, 22:26

Man, nu stiu ce-ai facut acolo, dar arata belea! :tu:

Post Reply

Return to “Cercul fanilor creativi”