Poker chips pentru boardgameri

materiale fan-made: extensii, variante, imagini, tutoriale, player-aid-uri
Post Reply
User avatar
suf
King Meeple
King Meeple
Posts: 2656
Joined: 30 Jul 2010, 17:16
Location: Timisoara

Poker chips pentru boardgameri

Post: # 48954Post suf
19 Jan 2014, 23:20

De cand am dat de jocuri am avut o problema cu banii de hartie. Am incercat diverse alternative de la luat bani din alte jocuri pana la tiparit track-uri pe care se plimbau unul sau doua markere, apoi am dat de jocurile 18xx unde n-am mai avut incotro. Banca are de obicei 12000 de bani ce necesita multe denominari, iar numarul de "conturi" in care se distribuie banii se invarte in intervalul 10-25. Multa lume foloseste Poker chips, asa ca am inceput sa caut si eu un set de Poker pe masura. Rapid am descoperit ca seturile de Poker, pe langa faptul ca valorile sunt de obicei greu de citit pe un fundal foarte incarcat, fie nu includ numarul 1 (absolut necesar pentru boardgames), fie au foarte putine denominari (si nu ajung la suma de 12000). Cam deznadajduit m-am apucat sa-mi proiectez propriile monede de carton. Intai am facut un programel care sa-mi spuna de cati bani am nevoie din fiecare valoare astfel incat sa nu ajung sa nu pot da rest. Am ales valorile banilor si numarul de jucatori si... aveam de taiat vreo 200 de bucati. Eram gata sa fac asta cand am descoperit ca la www.pokershop.ro se pot customiza seturile de Poker: pentru o suma modica poti sa-ti pui in set cate jetoane vrei de ce valori vrei si de ce desen vrei. Poate unii stiati asta deja, eu mai ne-pokerist n-am stiut. Si daca ai mai multa vointa, poti sa-ti iei jetoane blank si un set de etichete autocolante pentru ele, si sa-ti tiparesti acasa ce si cum iti place sa ai pe jetoane. Cu o urma de speranta, am cautat niste jetoane care sa-mi arate numere mari si am trimis un email... si inca unul... si nimic. Dar cand am sunat, o voce draguta mi-a spus ca setul meu va fi livrat in curand. Din pacate n-au mai avut jetoane de valoarea 1 din modelul meu, asa ca am facut un mic compromis si am luat jetoane lucioase, pe motiv ca fiind atat de diferite vom sti ca au valoarea 1. Pretul pentru un set de 300 era aproape cat cel pentru setul de 200 (datorita unei oferte promotionale valabila la momentul scrierii acestui articol, setul ajungand la 170-180 lei cu transport), asa ca am zis "mai bine mai multe" si 2 zile mai tarziu plimbam jetoane printre degete. Pachetul de aproape 5 Kg a fost foarte bine impachetat pentru transport.

from http://www.boardgamegeek.com/image/1899488


Era foarte important ca valorile sa se vada foarte bine pe jetoane, mai putin valoarea 1 luata din alt set care sclipeste de zici ca a aterizat direct din Las Vegas.

from http://www.boardgamegeek.com/image/1899489


Desi am ales un set de jetoane mai ieftine, acestea cataresc 11.5g, fapt ce le face placute la mana (parerea unui ne-vizitator de cazinouri) Totusi, pe ici pe colo mai e cate unul cu eticheta descentrata, asa ca perfectionistii ar fi bine sa-si ia 1-2 jetoane extra din fiecare tip cu care sa le inlocuiasca pe cele "neacceptabile".

from http://www.boardgamegeek.com/image/1899490


Pentru cei interesati, eu am pornit de la acest set in care am folosit aceste jetoane pentru ca sunt usor de citit si au multe valori, iar acesta pentru valoarea 1. Alternativ sau in completarea plajei de valori exista aceste jetoane cu valori intre 0.5 si 500000, dar nu stiu daca "se potrivesc" cu primul tip. Magazinul se afla in Cluj, asa ca norocosii pot merge direct "la sursa" sa-si poata alege mai bine.

Setul meu contine:
30 jetoane cu valoarea 1
35 jetoane cu valoarea 2
30 jetoane cu valoarea 5
35 jetoane cu valoarea 10
20 jetoane cu valoarea 25
20 jetoane cu valoarea 50
50 jetoane cu valoarea 100
20 jetoane cu valoarea 500
50 jetoane cu valoarea 1000
10 jetoane cu valoarea 5000
Total 300 jetoane insumand peste 110000.

Am ales aceste cantitati pentru ca pot imparti banii in 20 de grupuri, fiecare grup putand avea orice valoare intre 1 si 175 fara a exista posibilitatea sa nu poti da rest. De asemenea, intreaga suma de bani poate fi impartita in 12 grupuri, fiecare grup putand avea orice valoare intre 1 si 9758 fara a exista posibilitatea sa nu poti da rest. Acesta a fost principalul motiv pentru care doream sa am un set customizat.

Spre deosebire de banii din boardgames, jetoanele de poker pot avea valoarea 25 care poate nu e pe placul tuturor. Unele seturi ofera insa valoarea 20. O varianta era sa folosesc doar valorile 1, 5, 25, 100, 500, 1000, 5000, pentru a reduce numarul de tipuri de jetoane, insa am ales sa folosesc toate valorile disponibile. Oricum, de cele mai multe ori pot linistit sa folosesc doar o parte din jetoanele pe care le am si sa le introduc pe celelalte doar in situatiile extreme in care banca nu mai poate da rest indiferent cat isi optimizeaza jucatorii teancul de bani.

Pentru cine e interesat sa-si customizeze un set de jetoane pentru boardgames, am pus mai jos cateva tabele orientative ce folosesc toate tipurile de jetoane in intervalul 1-100000. Fie ca va luati un set cu servieta sau doar niste jetoane pe care sa le expuneti frumos in raft, tabelele de mai jos va pot oferi un punct de plecare in a va construi un set de jetoane care sa permita orice suma pentru fiecare jucator. Pentru fiecare set am specificat marimea setului (100-400 jetoane), si cate o coloana pentru cate un numar de jucatori (sau grupuri la care se impart bani - companii in unele jocuri). Fiecare coloana arata cate jetoane din fiecare valoare sunt necesare. Pentru fiecare tip de jeton am rotunjit numarul la multiplu de 5, si am adaugat o rezerva de 5-15 unitati, ca sa aiba banca mai mult rest, sa nu trebuiasca schimbati banii non-stop. Rezerva este destul de mica, asa ca cine e si mai lenes cand vine vorba de schimbat banii poate sa includa chiar mai multe jetoane din fiecare valoare (reducand pe masura numarul de jetoane din valoarea cea mai mare pentru ca jetoanele sa incapa in continuare in servieta). Pot sa mai ofer si tabele cu alte valori daca doreste cineva (doar cu anumite valori pentru jetoane, sau un anumit numar de jucatori etc).

Pentru clarificare: in primul tabel exista doar varianta pentru un set de 100 de piese pentru 4 jucatori, fiecare tip de jeton fiind suplimentat cu 5 bucati (sa aiba banca mai mult rest). Astfel, setul contine 10 jetoane de valoarea 1, 15 jetoane de valoarea 2, 10 jetoane de valoarea 5 etc, toate insumand 5310, adica 1327 pe jucator.

Image
Image
Image
Image
Image

joeblow

Re: Poker chips pentru boardgameri

Post: # 49589Post joeblow
31 Jan 2014, 17:45

foarte interesant tutorialul.
personal, nu am nevoie momentan de asa ceva, dar pare foarte folositoare informatia.

Merci.

Post Reply

Return to “Cercul fanilor creativi”