
AACHEN, 1944. Americanii sunt in ofensiva, cu trupe bine echipate, armament superior, in timp ce nemtii stau cam prost la aceste capitole.. Obiectivul americanilor: cucerirea, in 7 sau mai putine runde, a 25 sau mai multe building hexes de pe harta de jos. Odata ce ajung la 25 de building hexes, jocul e castigat imediat. Un aspect de mentionat la fiecare scenariu ASL este ca jucatorii primesc o arie / zona permisa unde sa isi plaseze unitatile, urmand ca ei sa si le pozitioneze, astfel ca jocul nu iti da trupele gata pozitionate in X scenariu. Germanii s-au pozitionat, rasfirat, la marginea orasului, astfel incat sa faca patrunderea in oras cat mai dificila pentru americani (orice unitate aflata in camp deschis risca foarte mult). Americanii, s-au pozitionat in cateva grupuri foarte dense. De mentionat range-ul americanilor: 6, spre deosebire de 3 sau 4 al trupelor germane. De asemenea, moralul de doar 6 al americanilor, facandu-i usor de intrat in debandada, insa la fel de usor de regrupat, avand, pe partea broken (in debandada), un moral de 8.
In prima runda, valul americanilor a primit un raspuns ferm, yankeii gresind oarecum pozitionand un intreg pluton (3 grupe de soldati) plus un lider in acelasi hex, unele din focurile nemtilor afectandu-i pe toti americanii dintr-un hex. Grupa de nemti echipata cu o mitraliera usoara din P1 si-au facut remarcabil treaba: au reusit sa bage in debandada un intreg pluton american, ulterior au reusit sa ucida una din grupe si pe liderul acesteia.. Intr-un final au fost eliminati, insa au luptat si mentinut eroic acea cladire strategica. Americanii s-auapropiat incet de oras, insa ar fi putut aborda mult mai incisiv situatia. De cealalta parte, germanii au gresit incercand ca, in movement phase, sa se repozitioneze strategic: in peste 50% din cazurile in care nemtii s-au mutat dintr-o cladire in alta, capacitatea de foc a americanilor le-a cauzat pagube; germanii ar fi trebuit sa ramana pe pozitiile initiale si sa nu mai miste trupele decat in situatii extreme.
Spre final, americanii au reusit sa patrunda in Aachen, sa cucereasca cladiri, insa abordarea mult prea precauta nu le-a permis sa cucereasca suficiente (au ajuns la 20-22), astfel ca germanii au invins. A fost o singura situatie de close combat, in ultima runda, intr-o cladire unde s-au intalnit cate o grupa de americani si una de germani, ambele conduse de cate un lider. Confruntarea s-a sfarsit intr-un melee, niciuna din unitati nefiind eliminata. De ambele parti, au fost situatii in care soldatii au luptat eroic, respectiv greseli: pentru americani ar fi fost indicat sa abordeze mult mai agresiv scenariul si sa se foloseasca mult mai des de capacitatea de a amplasa fum; germanii, ar fi scapat, in destule situatii, cu unitatile intregi daca nu ar fi incercat sa se repozitioneze strategic si sa fi ramas in aceleasi cladiri. Puterea de foc si range-ul americanilor au fost devastatoare. Avantajul cladirilor si al unor pozitii defensive bune, in cazul germanilor, au reusit sa contrabalanseze capitolele la care americanii au excelat.
*imaginile au fost imbarligate/intoarse aiurea de postimage si n-am putut sa le mai modific..















