Imperial Struggle - Joaca de-a șahul cu Imperiile Coloniale din sec XVIII

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip jurnale de sesiune (session reports) ale jocurilor jucate de voi, ce bineinteles pot fi comentate in cadrul topic-urilor respective de toti utilizatorii forumului.

Pentru discutiile generale necentrate pe session reports va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
AlexKalle
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 223
Joined: 01 Dec 2017, 17:01
Location: Bucharest

Imperial Struggle - Joaca de-a șahul cu Imperiile Coloniale din sec XVIII

Post: # 136530Post AlexKalle
07 Oct 2023, 03:03

from http://www.boardgamegeek.com/image/5469264


În primii 40 ani, Franța a avut un ușor aplomb, creând presiune politică la principalele case regale ale Europei. De asemenea, cu fiecare rundă a devenit dominantă în India, în special pe piețele de bumbac și în interacțiunile politice locale.

Marea Britanie pierdea încet-încet teren, însă a avut o poziție fermă în anumite sectoare europene, in zona de vest a Indiei (cucerind rundă de rundă piața de mirodenii). Între timp, în America de Nord situația era fix opusă, Marea Britanie având control asupra pieței de blănuri.

Zona Caraibilor a fost relativ neutră pe parcursul timpului, din cauza cerinței scăzute pentru zahăr și tutun (clar avem ce învăța de la populația globală din sec. XVIII), cât și a interesului scăzut pentru dezvoltarea regională (Award Tiles sărăcăcioase).

În urma Războaielor Succesiunilor Spaniole și Austriece, Franța avea avantaj, însă a intrat adânc în datorii, ducând la o situație care a fost puternic exploatată de către britanici. Aceștia au anticipat următorul conflict și au manipulat piețele financiare franceze pentru a-i duce în incapacitate de plată (0 posibilități de indatorare sau de scădere a datoriei curente). Cu sistemul financiar la pământ, investițiile și costurile ridicate ale Războiului de 7 Ani aproape i-a subjugat pe francezi (peste 10 puncte pierdute pe motiv de datorii și bătălii pierdute).

Cu toate acestea, perioada de pace ce a urmat le-a permis să-și revină. Au avut parte de extinderea limitei de indatorare, precum și reforme financiare și negocieri de reducere a datoriei publice printre aliații europeni.

Împreună cu avantajul deținut pe piețele din India (dominată în proporție de 70% de influența franceză), au reușit să își crească decisiv prezența în America de Nord. În același timp, au destabilizat puternic piețele aflate sub influența britanică, permițând astfel americanilor să-și câștige Războiul de Independență. Astfel, prezența britanică a fost complet înlăturată din preajma coloniilor nordice, precum și din nordul Caraibilor. Acest rezultat a dus la un avantaj de 7 puncte pentru francezi.

Cifra 7 pare să fie problematică pentru britanici, căci după 7 ore care au zburat pe lângă noi (intervalul 19:00-02:00), Marea Britanie decide să cedeze partida (și istoria) în favoarea rivalei sale.

Supremația Franței este recunoscută după 86 ani de conflicte imperiale (5 runde).GG!

Imago
Administrator
Administrator
Posts: 1551
Joined: 13 May 2014, 23:05
Location: Bucuresti

Re: Imperial Struggle - Joaca de-a șahul cu Imperiile Coloniale din sec XVIII

Post: # 136531Post Imago
07 Oct 2023, 09:33

A fost un joc bun. Pe final eram obosit deja si calitatea deciziilor a mai scazut, pana la Revolutia Americana a fost strans.
Ar fi bine sa-l jucam mai des, caci uit deobicei cum se joaca de la o partida la alta:)

Post Reply

Return to “Sesiuni de joc”