A treia sesiune in 7 zile

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip jurnale de sesiune (session reports) ale jocurilor jucate de voi, ce bineinteles pot fi comentate in cadrul topic-urilor respective de toti utilizatorii forumului.

Pentru discutiile generale necentrate pe session reports va invitam in forumul Discutii generale.
User avatar
Mono
King Meeple
King Meeple
Posts: 731
Joined: 04 Dec 2011, 08:26
Custom Rank: Cylon Leader
Location: Bucuresti
Contact:

A treia sesiune in 7 zile

Post: # 23600Post Mono
10 Mar 2012, 12:11

Eu sunt un impatimit al statisticii, asa ca sunt fericit sa va spun ca am facut aseara a treia sesiune serioasa de jocuri in 7 zile - adica intr-o saptamana. Inca 8 ore de joc, se adauga celor 7 de marti si 12 de sambata trecuta, totalizand 27 de ore.

Pentru acest lucru trebuie sa-i multumesc in primul lui Angel Eye, care ne-a gazduit. Dar si lui Angel Eye junior, care ne-a asigurat suportul melodic pe tonuri dintre cele mai inalte :lol:

Am inceput cu un Twilight Struggle, la care citisem regulamentul cu o seara inainte (fie spus ca nu mai am rabdare sa-mi ajunga si mie jocul... pana marti mi se pare ca mai sunt 1000 de ani :) ). Cosmin si AE au jucat cu rusii, daca au aflat ca vor fi mai avantajati, si mie mi-au lasat americanii. M-au batut de mi-a sunat apa in cap, din 3 runde. Dupa ce ca aveam carti nasoale, am dat si foarte prost cu zarul :cry: Oricum, mi-am confirmat ca imi place jocul foarte mult. Daca va place si voua si vreti sa-l incercati, trimiteti-mi PM.

Apoi a venit si ProfesorChaos si am dat drumul la Chaos in the Old World. Nu va tin in tensiune, aici a castigat cel cu numele predestinat :) In ultima tura si el si Cosmin au terminat dial-ul, dar Chaos a avut mai multe VP. Eu terminasem mult peste cele 54p de pe score track, dar se pare ca degeaba :roll: Oricum, e dragut jocul, nu ai nicio problema ca bagi rau pe harta, asa cum sugera Tom Vasel.

La final am jucat Shadows over Camelot in 8, oarecum cu extensie... adica avem toate cartile negre si albe de la extensie, dar fara cartile de movement. I-am explicat lui Cosmin sa bage doar 1 tradator ca e de ajuns, dar degeaba, el nu si nu. Probabil avea premonitia ca va fi tradator. Ceea ce s-a si intamplat. Cu doi tradatori, n-am avut mari sanse, s-au pus 12 catapulte in momentul cand erau abia 5 albe si 2 negre. Si deja muriseram vreo 2 :cry:

Cam atat. Ati retinut mesajul cu Twilight Struggle da? ;)

User avatar
Chuckila
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 5050
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: A treia sesiune in 7 zile

Post: # 23601Post Chuckila
10 Mar 2012, 13:57

Twilight Struggle este un joc ce te recompenseaza cu cat il joci mai mult. Si daca se poate, cu acelasi adversar. Ori cel putin cu un adversar care a jucat jocul la fel de mult ca si tine. Eu inca sper ca voi (re)gasi pe cineva cu care sa pot relua partidele.

Cat despre faptul ca rusii par (sunt) putin mai avantajati decat americanii, data viitoare cand jucati, scoateti cartile speciale aduse de editia Deluxe. Si jucati dupa formatul Internet Twilight Struggle League (ITSL) - modificarile nu sunt majore, insa balanseaza excellent jocul si in formatul in care se intalnesc jucatori excellenti de TS, victoriile rusilor vs victoriile americanilor sunt aproape 50-50. Cele doua modificari (de aici si numele ITSL +2) sunt: +1 US Influence in Iran si +1 US Influence in W. Europe. Ambele sunt menite sa faca primul Coup Attempt al rusilor putin mai dificil - de fapt exact atat cat trebuie, pentru a nu reusi prea des si a nu dezechilibra partida din start. Influenta in Iran face necesar ca rusii sa dea cel putin 4 cu zarul folosind initial o carte de 4 OP. Asta ca sa stea linistiti (control), altfel americanii pot reveni lejer in controlul regiunii cu un Coup + roll de zar decent. Iar acel +1 US Influence in W. Europe pus in Italia face jucatorul rus sa se gandeasca de 10 ori inainte de a incerca primul Coup in Europe. Chiar si cu o carte de 4OP are nevoie de 4 pentru a scoate toata influenta americana din Italia, si doar 6-le il face sa ia controlul regiunii. Obligandu-l pe rus sa faca delpoy in Yugoslavia (full control) pentru a putea porni ofensiva inspre Italia. Pe de alta parte daca US player pune doar 3 in Italia si 1 in Austria (pentru a se putea intoarce in regiune in cazul in care ii este scoasa toata influenta, insa Coup attemptul nu ii da controlul rusului - si e de preferat Austria in detrimentul Frantei, pentru a evita eventuala pierdere nejustificata a unui OP in cazul jucarii De Gaulle Leads France in Headline de catre rusi+lipsa cartii Defectors la americani), rusul are nevoie de 5 sau 6 pentru a prelua controlul Italiei.

In aceste conditii, daca US face full deploy in Italia (fiindca 4 in W. Germany e default), ca si rus mai ales daca am control in Yugoslavia si 4OP card, prefer sa fac Realignment Roll in Italia, decat Coup. Chiar daca permit in acest mod americanului sa isi realizeze din Military Ops.

Incercati ITSL +2 si veti vedea ca jocul devine mai tensionat chiar din prima runda. Alegerile rusului nu mai sunt atat de evidente la prima miscare. Fara cele 2 Influence Points, ca si rus, primele 3,4 actiuni in fiecare meci sunt standard, putin modificabile doar de distributia cartilor.

Pffff, ce pofta de TS mi s-a facut :)

User avatar
MandrulDuce
King Meeple
King Meeple
Posts: 1138
Joined: 26 May 2010, 23:01
Custom Rank: Dungeon Master

Re: A treia sesiune in 7 zile

Post: # 23602Post MandrulDuce
10 Mar 2012, 14:59

Gg pt ink o sesiune si ms pt raport.
Cat despre TS, e genial jocul.
@chuk: dude, I love the game, lam si jucat de cateva ori (destule) dar chiar si asa , mai pierdut dupa un anum mom :)). O sa mai aprofundez (a trecut cva vreme de knd am jucat) si incerc sati ofer o provocare cat mai buna la nationala de bgming.

Sent from my IPhone.

Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!

User avatar
Chuckila
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 5050
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: A treia sesiune in 7 zile

Post: # 23603Post Chuckila
10 Mar 2012, 15:42

MandrulDuce wrote:@chuk: dude, I love the game, lam si jucat de cateva ori (destule) dar chiar si asa , mai pierdut dupa un anum mom :)). O sa mai aprofundez (a trecut cva vreme de knd am jucat) si incerc sati ofer o provocare cat mai buna la nationala de bgming.
Nici eu nu l-am mai jucat de vreo 2 ani. De fapt, daca ma uit la logged plays, in August anul acesta s-ar face 3 ani de cand nu l-am mai scos pe masa. Dar chiar si asa, multe din partidele care le-am jucat le am inca vivide in minte - atat de bun este jocul.

Si ce am povestit anterior e o discutie extrem de sumara a modului in care poate incepe USSR, cu o mana standard de carti (mix de USSR/USA, de la 1 la 4OP, etc). Functie de carti, cred ca as putea scrie un articol de muuulte pagini doar cu deschiderea rusului, functie de "potentialele" combinatii de carti pe care le-ar putea avea americanul. Insa rusii mi se par mult mai "direct" de jucat in primele doua/trei runde - control la DEFCON, intarirea Asiei, patrunderea in centrul Middle East daca e posibil, pregatirea terenului pentru dominare in Africa si patrunderea in North/South America's - cat de mult se pot din ele. Nu as forta prea tare pe Europa. Cu americanii este delicios sa joci la inceput - nu poti face absolut nimic altceva decat damage control; si cu toate resursele sa tii rusnacul afara din Americi. Daca la finalul rundei 3-4 USA este in fata pe victory point track, fie rusul a jucat execrabil, fie a dat fff prost cu zarul si americanul Godlike, fie americanul a palmat cartile (chiar si alegandu-si cartile e greu sa fie in fata, tbh :D).

Deci la intalnirea nationala aloc o seara pentru cateva partide de TS? :)

User avatar
Mono
King Meeple
King Meeple
Posts: 731
Joined: 04 Dec 2011, 08:26
Custom Rank: Cylon Leader
Location: Bucuresti
Contact:

Re: A treia sesiune in 7 zile

Post: # 23606Post Mono
10 Mar 2012, 17:09

Si mie nu imi mai vine jocul o data :((

User avatar
Mono
King Meeple
King Meeple
Posts: 731
Joined: 04 Dec 2011, 08:26
Custom Rank: Cylon Leader
Location: Bucuresti
Contact:

Re: A treia sesiune in 7 zile

Post: # 23609Post Mono
10 Mar 2012, 17:29

Am primit si o poza, sa nu uit ca m-au calcat rusii in picioare :cry:

from http://www.boardgamegeek.com/image/1260094

User avatar
Chuckila
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 5050
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: A treia sesiune in 7 zile

Post: # 23610Post Chuckila
10 Mar 2012, 17:53

DEFCON la 4? :shock: Something's not right :)

cosmin.alex

Re: A treia sesiune in 7 zile

Post: # 23611Post cosmin.alex
10 Mar 2012, 18:03

Ce sa mai.. L-am ciuruit :D. (Fara sa dam vro lovitura de stat). Simplu. Doar cu dominatia buna pusa :lol:

User avatar
Chuckila
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 5050
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: A treia sesiune in 7 zile

Post: # 23613Post Chuckila
10 Mar 2012, 18:15

Ca US la asemenea DEFCON trebuia sa ii spui multumesc pentru sansele care ti-au fost lasate de a da Coup in Lybia/Thailanda. Plus Cuba Realligned cu 1 OP weak card (Romanian Abdication/Blockade+discard de USSR high card/Truman Doctrine daca rusul nu si-a facut deploy in Finlanda), rusii nu au voie sa existe in americi, cu atat mai putin in America de Nord.

US Influence points nu au ce cauta in Canada, sudul Middle East si atat de multe in Europe - ai pierdut pe acolo cel putin 10 OP (presupun ca i-ai luat Irakul si asa ai ajuns in Arabia Saudita, ca prin Jordan nu pare). Daca ai reusit sa tii Iranul :o (bad play USSR) trebuia sa te intinzi in Asia de vest. Pakistan si India, inclusiv cu riscul de a se juca pe tine Indo/Pakistani War. Pentru a evita efectul cartii si daca USSR mi-ar fi permis, m-as fi intins pana in Burma (functie si de cate carti OP 2+ as fi avut). Daca reusesti sa ii faci necazuri USSR-ului in Asia, ai sanse enorme ca USA sa castigi. De fapt, fara sa il tii tot timpul "pe varfuri" in Asia, nu cred ca ai cum sa castigi. In Africa si Middle East poate intra aproape la orice ora, Asia e a lui, Europa probabil o pierde si americile sunt teren interzis. Daca ii furi Asia, e cam gg pentru rusi, daca nu ii dai usor accesul in America de Sud. Avand primul initiativa in fiecare runda, probabil acolo se va incerca fiecare Coup odata adus DEFCON-ul la 2 (3 la inceputul rundei), dar asta se poate mitiga avand doua tari controlate adiacent fiecarei battleground (Columbia + Brazil aparand Venezuela, Venezuela + Uruguay aparand Brazil) + Realignment rolls de fiecare data cand ii reuseste Coup-ul.

Mi-ar fi placut sa aveti un AAR, sa vad cum s-au jucat rundele si cum a ajuns influenta in Canada :D

criss

Re: A treia sesiune in 7 zile

Post: # 23614Post criss
10 Mar 2012, 19:06

@mono: Prima si prima data cred ca e bine sa stii, in fiecare din cele trei perioade ale jocului, ce regiuni se vor puncta, ca sa stii unde sa bagi ceva influenta... apoi ramine sa inveti in timp cartile de joc si cum se folosesc ele eficient.

User avatar
Mono
King Meeple
King Meeple
Posts: 731
Joined: 04 Dec 2011, 08:26
Custom Rank: Cylon Leader
Location: Bucuresti
Contact:

Re: A treia sesiune in 7 zile

Post: # 23624Post Mono
11 Mar 2012, 00:28

Mie mi s-a parut ca au fost mereu cartile bune la ei. Cel putin in runda 3, care s-a dovedit fatala, a jucat in headline ca americanii au -1 la toate op, iar mie mi-a picat scoring la Europa si Asia... Iar cartea care dadea SUA +1op la fiecare o aveau tot ei si au jucat-o la final cand eu mai aveam doar cele doua scoring...

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3086
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: A treia sesiune in 7 zile

Post: # 23630Post VickdaReaper
11 Mar 2012, 08:54

@Chuckila: Eu n-as fi chiar atat de critic cu noii jucator de TS. IN primul rand, ei abia gusta jocul, deci eu cred ca ar fi bine sa-l joace "dupa ureche", asta fiind modul cel mai bun de a invata ce se intampla in timpul razboiului rece. Degeaba sti o groaza de tactici de gherila, daca nu sti ce sa faci cu cartile pe care le ai in mana, daca nu sti care carti sunt de jucat neaparat (ale tale) si care sunt acelea de evitat (ale adversarului). Sau care sunt cartile de pus la colet si lansate in spatiu (si asa inveti si importanta acelui track). Si un alt lucru pe care il inveti la inceput (sau ar trebui), vorba lui criss, este sa sti ce carti de scoring vin in Early War, care apar in Mid War si care sunt cartile care iti pot permite sa mai reduci din forcingul de punctaj al rusilor (gen olimpiada sau diversele razboaie).

Iar apoi, daca vedem ca si dupa 5+ jocuri baietii continua sa o tina din greseala in greseala, atunci facem o interventie (a Natiunilor Unite :D) si dam cateva sfaturi ici si colo, unde este necesar... ;)
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

User avatar
Mono
King Meeple
King Meeple
Posts: 731
Joined: 04 Dec 2011, 08:26
Custom Rank: Cylon Leader
Location: Bucuresti
Contact:

Re: A treia sesiune in 7 zile

Post: # 23633Post Mono
11 Mar 2012, 09:24

Sa nu dati cu pietre :oops: daaaar, vreau sa va intreb ceva.

M-am gandit acum vreo saptamana sa-i zic de Twilight Struggle bunicului. M-am gandit ca ar fi abia al treilea boardgame pentru el dupa sah si table, dar ca i-ar place tema razboiului rece. Initial ma gandeam sa-l primesc, sa-l intind si apoi sa i-l arat. Normal, n-am mai avut rabdare, si i-am povestit ieri, cand am fost intr-o vizita. Asteptarile mi s-au confirmat si a fost foarte entuziast de tema, de modul de joc cu influente, lovituri de stat, pericol nuclear etc.
Am totusi o problema la care n-am gasit o solutie satisfacatoare: el n-o sa prea bungheasca ce scrie pe carti...

Idei?

User avatar
tasurinchi
King Meeple
King Meeple
Posts: 829
Joined: 13 Jan 2010, 20:06
Location: Bucuresti

Re: A treia sesiune in 7 zile

Post: # 23634Post tasurinchi
11 Mar 2012, 09:30

N-o sa bungheasca din cauza vederii slabe sau pentru ca nu intelege engleza? Daca e ultima varianta, solutia e sleev-uri + traduceri in Ro printate pe hartie si bagate in sleeve-uri...

User avatar
Mono
King Meeple
King Meeple
Posts: 731
Joined: 04 Dec 2011, 08:26
Custom Rank: Cylon Leader
Location: Bucuresti
Contact:

Re: A treia sesiune in 7 zile

Post: # 23635Post Mono
11 Mar 2012, 09:51

Vederea e de soim, iar daca are dificultati, pune niste Hubble si se rezolva.

Nu stiu daca vizualizez bine acum, dar imi amintesc ca fiecare carte are un numar. In cazul acesta, nu mai bine ca un word cu toate evenimentele in ordinea cartilor? si foile le ia el si se uita in functie de numar.

User avatar
tasurinchi
King Meeple
King Meeple
Posts: 829
Joined: 13 Jan 2010, 20:06
Location: Bucuresti

Re: A treia sesiune in 7 zile

Post: # 23636Post tasurinchi
11 Mar 2012, 10:04

Da, fiecare carte are un numar de ordine. Sunt si foile o varianta, intr-adevar, mai usor de realizat pentru tine, dar mai greu de urmarit de catre bunic... :)

User avatar
Mono
King Meeple
King Meeple
Posts: 731
Joined: 04 Dec 2011, 08:26
Custom Rank: Cylon Leader
Location: Bucuresti
Contact:

Re: A treia sesiune in 7 zile

Post: # 23637Post Mono
11 Mar 2012, 10:25

Hai sa vedem daca il atrage jocul. Sau mai bine zis daca il atrag in joc. Primul joc o sa ma intrebe ce face fiecare carte, deci o sa am un oarecare avantaj, dar o sa joace cu rusii, fara adaptarea ITSL sau cum ii ziceti voi. Oricum stie despre razboiul rece de 3000 de ori mai multe lucruri decat mine :)

criss

Re: A treia sesiune in 7 zile

Post: # 23649Post criss
11 Mar 2012, 19:24

Glumind putin...

O alta solutie: cumpara-i cartea "Invata sa vorbesti Engleza ca un nativ in 5 minute". :lol:

In locul tau n-as juca TS cu un bunic expert in razboiul rece, e prea periculos. :)

User avatar
Chuckila
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 5050
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: A treia sesiune in 7 zile

Post: # 23654Post Chuckila
11 Mar 2012, 20:56

Eu as sugera paste-ups in loc de foi. Dintr-un motiv relativ simplu - TS e un joc unde fiecare informatie, cat de mica, este un avantaj.

Presupun ca nu se vor putea inghesui toate informatiile pe o singura pagina - si vazand la ce pagina cineva se uita poate fi informatie utila functie de numarul cartilor. Asa, fiecare carte cu traducerea ei, nu intervine nici o alta informatie exterioara.

User avatar
Mono
King Meeple
King Meeple
Posts: 731
Joined: 04 Dec 2011, 08:26
Custom Rank: Cylon Leader
Location: Bucuresti
Contact:

Re: A treia sesiune in 7 zile

Post: # 23656Post Mono
11 Mar 2012, 22:50

Scuzati-mi ignoranta :oops: dar ce sunt acelea paste ups?

Post Reply

Return to “Sesiuni de joc”