Un nou episod din sesiunile de 12 ore

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip jurnale de sesiune (session reports) ale jocurilor jucate de voi, ce bineinteles pot fi comentate in cadrul topic-urilor respective de toti utilizatorii forumului.

Pentru discutiile generale necentrate pe session reports va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
Mono
King Meeple
King Meeple
Posts: 731
Joined: 04 Dec 2011, 08:26
Custom Rank: Cylon Leader
Location: Bucuresti
Contact:

Un nou episod din sesiunile de 12 ore

Post: # 27486Post Mono
26 Jun 2012, 08:39

Sambata am avut parte de cea mai frumoasa sesiune de jocuri de pana acum, cel putin dupa gustul meu. In ciuda programului pe care ni-l setasem ultima oara, am avut pe lista 3 noutati in colectiile noastre. Am mai avut si alte jocuri, dar doar pe cele 3 am apucat sa le jucam. In plus am mutat sesiunea mai devreme, adica de la 10 la 10.

from http://www.boardgamegeek.com/image/815592


Am inceput asadar cu Vinhos, un joc pe care C&A il aveau de ceva vreme, dar pe care n-am apucat sa-l citim si sa-l jucam. De fapt, l-am luat eu marti de la ei ca sa-l studiez, dar l-am dat inapoi joi sa citeasca si ei lucrurile care mi s-au parut mie neclare :lol: De asta am si inceput cu el, ca sa nu uit regulile :oops:
Vinhos mi-a placut foarte mult, asa ca mi-am dorit mai mult victoria, cum zicea Halagian la vremea lui. Am avut noroc si ca am fost primul in primii 5 ani, pana la al doilea targ, si am putut sa ma misc nestingherit. In schimb C&A si Kedi au avut cateva situatii in care n-au mai avut bani sa plateasca miscarile. Astfel, dupa primul an imi facusem domeniul Duoro cu productia la maxim: 1 podgorie, 2 wineries si 2 enologi. Dupa primul targ de vinuri, A s-a dus destul de mult in fata, ca isi facuse foarte bine calulele cu ce vin adusese, ce experti avea la indemana. Eu abia am reusit un punct de targ, ca nu ma preocupasem deloc de expertii in vin. Dar la al doilea targ am participat cu un vin de 12p, am luat puncte si de la vin si de la 4 experti, si m-am dus in fata. De asemenea destule puncte am luat si de la export, unde am fost prezent si am impartit punctele de victorie pe fiecare linie. A a reusit sa termine pe 2, la numai 2 VP gratie a peste 20 VP facute din bonusurile de la Manageri:

from http://www.boardgamegeek.com/image/1349894


Obositi de atata mutat vinuri si pe piata interna si la export, de targuri si productie de vin, am facut o pauza pentru mancare. Am facut un fel de Master Chef noi pentru noi :lol: Manutele mele nu se vad in poza urmatoare si pentru ca eu am avut cea mai mica contributie: am scos doar ingredientele din frigider :oops:

from http://www.boardgamegeek.com/image/1349895


A urmat apoi Founding Fathers. Vorba ceea, daca am fost fondatorii propriei noastre pizza, am incercat si cu Constitutia SUA :lol:

from http://www.boardgamegeek.com/image/600733


Aici lucrurile au stat destul de simplu, A si cu mine am luptat sa trecem totul asa cum a fost istoric, cel putin in primele 3 runde si am cam impartit punctele. Intre timp Kedi s-a luptat sa ia tokenuri de factiuni cand cu mine, cand cu A. In ciuda eforturilor, la final aveam fiecare cate 2-3 tokenuri diferite, si, in mare parte, am impartit punctele. Rezultatul se vede mai jos:

from http://www.boardgamegeek.com/image/1349896


Multumite lui Djdano, care ne-a trimis Magnum Sal intr-o stare excelenta, am putut sa-l inauguram.

from http://www.boardgamegeek.com/image/792062


Ori a fost ghinionul, ori s-au suparat un pic pe mine de la primele doua jocuri si m-au sabotat, dar la Magnum Sal lucrurile mi-au mers prost si foarte prost. Imi luau sarea de sub nas, daca scoteam eu apa din mina, beneficiau mai mult ei... Ca de obicei in situatiile astea A a avut cel mai mult de castigat si ne-a batut la diferenta mare. Insa in ultima tura i-a luat iubitei lui sotii un contract de sub nas si ea nu a avut ce indeplini dintre cele ramase, asa ca a terminat pe 4. Kedi si cu mine, in schimb, am terminat - nu stiu cum :shock: - la egalitate, pe 2-3.

from http://www.boardgamegeek.com/image/1349897


Concluzii:
Vinhos e un joc foarte bun, care face sa paleasca celelalte jocuri economice pe care le-am jucat, de la Agricola si Le Havre, pana la Automobile sau Steam. Singurul dezavantaj pe care il vad acum - desi s-ar putea sa ma insel - dupa ce te prinzi cam ce trebui sa faci, vei incerca mereu aceeasi strategie, care iti va iesi mai bine sau mai rau, in functie de vreme si de ce fac ceilalti. Abia astept sa-l mai joc si, daca vreti, pot sa ma rog de C&A sa mi-l dea.
Founding Fathers e un joc destul de simplu si de simpatic, in care scorurile vor fi stranse dupa ce oamenii se cam prind cum sa joace, dar fiind implicate carti, e o variabilitate mare si ai sansa sa ai acel punct in plus. Jocul este al meu, asa ca poate fi convocat cu usurinta.
Magnum Sal e un joc simpatic, care cred ca il puteam juca mult mai bine daca ne gandeam mai mult cat ne costa fiecare cub de sare scos din mina, cu cat putem sa-l valorificam si asa mai departe. Cred ca erau multe optimizari de facut, dar noi ne-am cantonat in a fi ala care ia sarea alba (cea mai valoroasa).

User avatar
Chuckila
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 5052
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Un nou episod din sesiunile de 12 ore

Post: # 27490Post Chuckila
26 Jun 2012, 10:01

Mono wrote:Vinhos e un joc foarte bun, care face sa paleasca celelalte jocuri economice pe care le-am jucat, de la Agricola si Le Havre, pana la Automobile sau Steam.
Hmmmm, interesant, foarte intriganta afirmatia. Chiar atat de bun este jocul? Imi doresc de multa vreme sa il joc, am tot citit lucruri bune despre el de la oameni a caror parere o respect. Din pacate nu stiu pe nimeni care sa il aibe in grupurile pe care le frecventez. Cine stie, poate la urmatoarea vizita in Timisoara (sau Bucuresti?!) :)

User avatar
Mono
King Meeple
King Meeple
Posts: 731
Joined: 04 Dec 2011, 08:26
Custom Rank: Cylon Leader
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Un nou episod din sesiunile de 12 ore

Post: # 27494Post Mono
26 Jun 2012, 11:03

Uite de exemplu la automobile: ai tot 12 actiuni principale intr-un joc (3X4 runde) dar stii ca in 4 vei face masini sigur, in 4-5 faci fabrici, in 2-3 le distrugi, restul iti iei agenti. Si vei face sigur masini fiecare tura... jocurile sunt destul de asemanatoare.
La Steam ce faci? In fiecare runda construiesti track si transporti bunuri. Ok, esti foarte atent, care bunuri unde, sa nu ti le ia cineva etc. Dar faci cam aceleasi lucruri.
Ti-am dat exemplu de doua jocuri despre care imi amintesc ca iti plac.

La Vinhos ai 6 ani cu 2 actiuni pe an si poti face 9 actiuni diferite. Dezvolti productia? Ok, dar iti termini banii. Termini banii, trebuie sa vinzi niste vin. Dar daca faci toate astea n-ai timp sa te pregatesti pt Targ. Si ar fi bine sa dai si niste vin la export sa iei puncte de victorie. Dar ar fi bine sa poti beneficia si de bonusurile de la manageri, dar trebuie sa sacrifici un vin. Dar cand le faci pe toate? Mai ales ca mecanismul de alegere al actiunilor e ft interesant: ai o grila de 3X3 cu actiunile posibile. 6 dintre cele 9 casute sunt folosite si pentru marcarea anilor, cu un "taxation marker". Daca te muti pe un patrat cu taxation marker, platesti 1000 la stat, daca te muti unde mai este un alt jucator, ii dai si lui 1000, daca te muti ne-adiacent, mai platesti 1000. Tu ai la inceput 11-12.000 (primii 2 au 11, ultimii 12). Daca dai 4-5.000 pe un domeniu ramai cu 6-8.000, de unde sa bani sa faci de toate?

Asta pe scurt.

criss

Re: Un nou episod din sesiunile de 12 ore

Post: # 27519Post criss
26 Jun 2012, 14:06

Mono wrote:La Steam ce faci? In fiecare runda construiesti track si transporti bunuri. Ok, esti foarte atent, care bunuri unde, sa nu ti le ia cineva etc. Dar faci cam aceleasi lucruri.
Tare de tot!! :lol:
Extrapolind, la toate boardgames faci cam acelasi lucruri, muti chestii de carton/lemn dintr-un loc in altul. :)

User avatar
Mono
King Meeple
King Meeple
Posts: 731
Joined: 04 Dec 2011, 08:26
Custom Rank: Cylon Leader
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Un nou episod din sesiunile de 12 ore

Post: # 27523Post Mono
26 Jun 2012, 14:14

Nu este adevarat! De exemplu toate jocurile de carti :D

User avatar
serafine
Chief Meeple
Chief Meeple
Posts: 129
Joined: 29 Mar 2011, 10:41
Location: Bucuresti

Re: Un nou episod din sesiunile de 12 ore

Post: # 27735Post serafine
05 Jul 2012, 10:20

Si eu am o parere foarte buna despre Vinhos...E un joc economic foarte bun...si mult mai antrenant decat Agricola Si Le Havre...Cand am desfacut cutia nu am fost foarte impresionata..dar dupa ce am jucat primele jocuri am fost placut surprinsa de modul de joc si chiar a devenit unul din jocurile mele preferate.

Post Reply

Return to “Sesiuni de joc”