C&C: Napoleonics - Scenario 1 - Rolica

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip jurnale de sesiune (session reports) ale jocurilor jucate de voi, ce bineinteles pot fi comentate in cadrul topic-urilor respective de toti utilizatorii forumului.

Pentru discutiile generale necentrate pe session reports va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
criss

C&C: Napoleonics - Scenario 1 - Rolica

Post: # 33861Post criss
24 Jan 2013, 17:17

Rolica, 17 august 1808.

Am decis sa scriu citeva rinduri despre pozitia de start in acest prim scenariu ca urmare la cele spuse de Mono in alt topic si anume ca in toate partidele a cistigat cu francezii doar stind si asteptind cu unitatile pe pozitii defensive. Asta la un scenariu in care sansele de reusita sunt aproape egale, cu un usor avantaj de partea aliatilor!

Dar sa vadem pozitia de start (sper ca e buna imaginea, nu am avut o lumina grozava):

Image
La o prima privire se observa ca trupele franceze sunt in minoritate dar ocupa o pozitie defensiva foarte puternica (pe dealul central), iar cele doua unitati de cavalerie pazesc cele doua medalii (cea din dreapta nu se vede la mine, mi-a taiat forumul imaginea). Trupele aliate sunt mai numeroase, dar nedezvoltate (atit portughezii din stinga, cit si englezii din dreapta). Aceasta lipsa a dezvoltarii poate fi speculata de Napoleon prin dezvoltarea unui atac rapid cu finalizare prin melee, unde infanteria franceza beneficiaza de un zar in plus. Acest atac depinde si de cartile de joc si trebuie avuta in vedere numarul mai mic de unitati franceze. O alta strategie (aplicata de Mono) pentru francezi este raminerea pe pozitiile puternic defensive pina aliatii ajung aproape, apoi atacul in melee.

Pentru aliati exista din cite vad o singura strategie de start si anume dezvoltarea unitatilor pe pozitii defensive in afara range-ului si anume pe linia cu padure aflata la doua hexagoane de deal. Dezvoltarea si aducerea pe pozitii bune a unitatilor de cavalerie si a artileriei calare. Si plasarea celor doua unitati de artilerie centrale (care vor depasi singura unitate de artilerie franceza). In cazul in care francezii ramin pe pozitiile defensive, dezvoltarea aliatilor trebuie facuta in timp, fara graba iar aliatii nu trebuie sa atace in melee sub nici un motiv! In momentul in care cele trei unitati de artilerie aliate au ajuns pe pozitii de tragere, iar restul unitatilor dezvoltate si pe pozitii defensive (padure), aliatii vor trage cu artileria in unitatile franceze de pe deal, fara a mai inainta.

In a doua faza a jocului (mergind pe strategia a doua a francezilor), aliatii trebuie sa incerce o lupta la distanta si cu unitatile de infanterie cu care, in range beneficiaza de un zar in plus, evitind melee-ul in care francezii au un zar in plus si avantajul altitudinii. In plus, aliatii au acum un numar considerabil mai mare de unitati decit francezii si dupa cum spuneam au acum sanse mai mari de victorie. Cele doua trupe de cavalerie aliate vor ameninta pe flancuri capturarea ultimelor doua medalii.

Aliatii trebuie sa atace in melee cit mai tirziu posibil, doar cind unitatile franceze sunt slabite (in C&C:Napoleonics unitatile ataca cu un numar de zaruri proportional cu numarul de blocuri. In acest joc aplicarea strategiilor din C&C:Ancients ar duce la un dezastru total).

In concluzie, in cazul in care jucatorul cu aliatii nu face greseala de a ataca, are rabdare si va lupta cu foc la distanta, sansele de cistig sunt aproape egale, cu un usor avantaj de partea aliatilor. Acesta joc va fi probabil mai lung, cu multe carti de joc rulate pina la luptele finale in melee.

Rautz

Re: C&C: Napoleonics - Scenario 1 - Rolica

Post: # 33873Post Rautz
25 Jan 2013, 01:35

O analiza buna.
Inainte de orice scenariu trebuie neaparat gandita o strategie de joc, 'atac cu toate trupele si vad eu ce iese' e de cele mai multe ori o reteta sigura de a pierde.
Din pacate si Anca are obiceiul asta, in orice joc care permite actiuni de atac, sa atace fara o strategie.

Un plan de joc, chiar si prost, e mai bun decat nici un plan de joc.

User avatar
Mono
King Meeple
King Meeple
Posts: 731
Joined: 04 Dec 2011, 08:26
Custom Rank: Cylon Leader
Location: Bucuresti
Contact:

Re: C&C: Napoleonics - Scenario 1 - Rolica

Post: # 33950Post Mono
26 Jan 2013, 01:03

singura sansa a francezilor aici, la planul tau, este sa impunga trupele slabe portugheze care ii pot aduce toate cele 5 VP-uri. Si se pot folosi de cavaleria lor mai puternica, intarita cu un comandant. daca nu ma insel francezii au aici si o carte mai putin hand limit, ceea ce face lucrurile si mai complicate.

criss

Re: C&C: Napoleonics - Scenario 1 - Rolica

Post: # 33962Post criss
26 Jan 2013, 12:13

Aliatii joaca cu o carte in plus, incep jocul si au 3 leaderi (francezii doar 2). Portughezii au doar 4 unitati, in cazul "ideal" ar fi doar 4VP pentru francezi. Dar daca francezii ataca portughezii, aliatii vor avea cel putin 3 turnuri (ei muta primii) la dispozitie pina francezii ajung in melee (presupunind ca au cartile de joc necesare). Asta inseamna ca portughezii vor avea timp sa-i astepte ei pe cele doua dealuri si in padure, beneficiind de sprijinul terenului care va anula zarul in plus in melee al francezilor. Portughezii vor beneficia si de un moral bun contra retragerii datorita coeziunii. In plus, portughezii vor beneficia de sprijinul a cel putin 3 trupe de infanterie engleze si un leader. Apoi in aceste 3 turnuri de inaintare franceza focul la distanta va slabi unele unitati franceze. Singura unitate slaba de 3 blocuri portugheza se poate retrage (in spate si spre englezi) iar unitatile engleze centrale vor ataca ce mai ramine din unitatile franceze in flancul drept. Iar francezii vor trebui sa pazeasca si cele doua bannere.

Cred ca planul de joc al francezilor trebuie sa fie urmatorul: in prima faza a jocului aducerea pe deal a tuturor unitatilor de infanterie, atasarea leaderului si inaintarea cavaleriei pe cele doua flancuri pina la limita range-ului (si adunarea cartilor de joc necesare) impreuna cu bombardarea folosind singura unitate de artilerie. In faza a doua hartuirea cu cele doua cavalerii si un atac in doi pasi in melee la timpul oportun (folosind multe carti de joc selectate special - aceste carti reprezinta sansa de reusita a francezilor, altfel aliatii au prima sansa).

Post Reply

Return to “Sesiuni de joc”