Red Winter: 8-9 dec.

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip jurnale de sesiune (session reports) ale jocurilor jucate de voi, ce bineinteles pot fi comentate in cadrul topic-urilor respective de toti utilizatorii forumului.

Pentru discutiile generale necentrate pe session reports va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1381
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Red Winter: 8-9 dec.

Post: # 51856Post danielM
28 Mar 2014, 12:46

Image
Image
8 decembrie 1939, Tolvajarvi, Finlanda. Iarna vitrega, numai cateva ore de lumina pe zi, vizibilitate redusa in cea mai mare parte a zilei, un teritoriu dominat de paduri, teren accidentat si lacuri inghetate. 3 batalioane sovietice echipate cu mitraliere marsaluiesc cu incredere catre podul Kivisalmi. Acolo ii asteapta 1 batalion finlandez si mortiere. Lt.colonelul Pajari se afla in Tolvajarvi, intarind cele 3 companii de biciclisti. Este prima zi a bataliei de la Tolvajarvi, rusii au moralul ridicat si convingerea ca le vor da o lectie usturatoare finlandezilor. Obiectivele lor sunt: cele doua poduri de pe drumul principal, Hotelul, ''Gropile cu pietris'', insula Kotisaari, Tolvajarvi si inca doua asezari din zona. Misiunea finlandezilor este sa le intarzie inaintarea pana la venirea de noi trupe si sa cedeze cat mai putine dintre obiectivele amintite.
Image
Cuiburile de mitraliera finlandeze scuipau foc inspre batalionul rusesc care inainta pe pod. Sprijiniti si ei de o companie de mitraliera,mortiere si un tun de infanterie, au reusit sa respinga batalionul finlandez de pe pod si sa patrunda in gaura creata de retragerea lor. In vreme ce curajosul batalion rusesc era redus la 2 companii slabite, alte 2 batalioane sovietice inaintau pe drumul secundar pentru a-i incercui pe inamici. Intariri serioase erau trimise pe front de catre rusi. Un batalion de infanterie rusesc s-a despartit de grosul trupelor si a ocupat insula Kotisaari, nereusind insa respingerea aparatorilor finlandezi. In Tolvajarvi, Pajari, la comanda biciclistilor, pregatea atacul asupra rusilor izolati pe insula.In vestul hartii, un grup de finlandezi inainta prin padurea alba, avand o tinta necunoscuta pentru sovietici: vor ataca insula sau vor sa cada in spatele trupelor rusesti sau, si mai rau, sa incerce anihilarea parcului de artilerie sovietic si sa le taie aprovizionarea.
Image
Dupa cum era si de asteptat, rusii sunt respinsi de pe insula (Pajari a intrat si el in lupta si s-a simtit acest lucru) si pusi in situatia de a decide: ori se retrag catre trupele lor (ramanand pe gheata tinte usoare si vulnerabile unei incercuiri) , ori se retrag pe insulita vecina, sperand sa reziste acolo cat mai mult; au ales varianta a doua. Tunurile antitanc trimise in lupta au fost pozitionate pe drumul de aprovizionare sovietic, in eventualitatea unei incercari inamice de a ocupa acel traseu, dar si pentru ineficienta pe care ar avea-o in lupta. In zona de tampon dintre cele doua armate lucrurile inclina inspre rusi, acestia respingand din moment in altul trupele finlandeze care s-au retras si au ocupat Hotelul si ''Gropile de pietris'', cu unitatile slabite ca urmare a valului sovietic de atacatori. Rusii pregatesc incercuirea si anihilarea finlandezilor, trimitand 2 companii de infanterie pe lacul din estul hartii.
Image
Chiar inainte de caderea serii, Pajari, la comanda batalionului de biciclisti, a asaltat insulita ocupata de rusi si i-a fortat sa se retraga catre Tolvajarvi; haituiti, izolati de restul trupelor,cazuti prada unui atac de artilerie propriu, cu moralul la pamant, vanati de finlandezi si asteptand venirea lungii nopti cu groaza. In jurul Hotelului trupele finlandeze ocupa pozitii de aparare dupa ce si cel de-al doilea lor cuib de mitraliera, de langa pod, a fost redus la tacere. Intunericul nordic a pus stapanire peste tinutul macinat de luptele din cursul zilei, temperatura scadea vertiginos. Dupa ce nu au mai primit nicio veste de la batalionul trimis pe insula Kotisaari, rusii au trimis doua companii de infanterie spre Tolvajarvi, in speranta ca vor ajunge la timp pentru a-i sprijini pe tovarasii lor haituiti in lupta si pentru a disloca trupele finlandeze comasate la Hotel si in jurul insulei. Compania de mitraliera si batalionul de langa ei au aprins 2 ruguri uriase pentru a se feri de cumplitul ger care ameninta sa faca mai multe victime in randul lor decat trupele inamice. Finlandezii, in schimb, au profitat de intuneric. Pajari si biciclistii au incercuit batalionul rusesc din sat si au trimis trupe in intampinarea celor doua companii care s-au aventurat pentru a-i sprijini pe cei dintai. Finlandezii au atacat fara mila, din cele 3 companii ramanand numai una, imprastiata si redusa la cateva zeci de rusi, avand orele numarate. In urma acestei zile solicitante si a luptelor la care a luat parte, starea medicala a comandantului finlandezilor nu i-a mai permis sa continue lupta, astfel ca a fost retras de pe front pentru o zi. La finalul primei zile, finlandezii ocupau principalele obiective de pe harta : Hotelul, ''Gropile cu pietris'', insula K., Tolvajarvi, satul de langa ruta de aprovizionare a lor, numai podul K. fiind ocupat de rusi.
Image
Prima noapte in iadul finlandez a fost una grea pentru rusi, pierzand trupe atat din cauza gerului, cat si din cauza atacurilor inamicului. Asteptau cu nerabdare cele 3 ore de lumina, fara ceata diminetii sau obscuritatea amurgului, pentru a se putea folosi la maximum de artileria superioara de care dispuneau (si pentru a evita bombardarea propriilor trupe,cum s-a intamplat in amurg). Sovieticii pregateau luarea cu asalt a Hotelului, aparat si intarit de trupele finlandeze calite de focul luptei si slabite, dar hotarate sa nu mai faca niciun pas inapoi. Pe insula K. , finlandezii si-au consolidat pozitiile, iar rusii au incetat sa se mai gandeasca la acel obiectiv: era sinucidere curata sa ataci insula de pe lacul inghetat, aparata de mitraliere si infanteria finlandeza. In Tolvajarvi,ramasitele batalionului 1 ale regimentului 609 sovietic au fost complet anihilate, putinii supravietuitori fiind luati prizonieri. Una dintre companiile finlandeze care a participat la aceasta victorie a fost echipata cu mult ravnita mitraliera usoara ruseasca, capturata de la invinsi. La marginea satului, batalionul trimis pentru a-i ajuta pe rusii macinati de finlandezi s-a trezit si el incercuit de intaririle finlandeze si de curajosul batalion de biciclisti.
Image
Sovieticii voiau neaparat sa ocupe Hotelul, astfel ca luptele au continuat in acea zona; dar in ciuda superioritatii inamicului, indarjirea finlandezilor a fost una de admirat, reusind sa mentina Hotelul. Mitralierele lor maturau zona din jur, in vreme ce rusii bombardau intr-o veselie Hotelul, fara a reusi sa-l ''curete'' de acei incapatanati. Intreaga forta rusa era concentrata in zona Hotelului, astfel ca numai o companie de mitraliera, mortiere si tunurile antitanc aparau podul K. Ramasitele batalionului 2 din reg. 609 sovietic a fost scos din lupta in incercarea de a primi intariri (recovery action). Trupele din T. , dupa ce au respins inamicul, se indreptau sa sprijine pozitia Hotelului, tocata de sovietici. Catre sfarsitul zilei, unitati de sprijin finlandeze ocupau ''Gropile de pietris'' de langa Hotel, spargand incercuirea sovietica. Chiar inainte de lasarea serii, un alt batalion rusesc a venit ca intarire, din estul hartii.
Image
A doua noapte pentru rusi. Podul K. a ramas aparat numai de 2 cuiburi intarite de mitraliere. O companie ruseasca a ocupat obiectivul din sudul hartii, caruia finlandezii nu i-au dat nicio importanta. Cele doua companii din estul hartii au decis sa nu mai participe la lupta si sa-si traga sufletul la adapostul focului. Batalionul sovietic nou sosit a ocupat obiectivul nordic de langa ruta de aprovizionare finlandeza, iar un altul s-a angajat in lupta, la marginea satului T. O ultima incercare de capturare a Hotelului a esuat, din nou. Singura companie ramasa in viata acolo a tinut piept rusilor, indeplinindu-si misiunea. Sovieticii au aprins focuri in zonele care nu erau aproape de front, ceilalti nu puteau decat sa se roage ca vor scapa cu bine de gerul si atacurile finlandezilor.
Image
Image
A venit randul finlandezilor sa preia initiativa si sa loveasca in rusi. Parasind insula K. , cei dintai au scos din lupta una dintre cele doua companii de mitraliera care aparau podul K. Iar in nordul hartii, au incercat sa-i respinga pe rusii care au ocupat satul L., fara succes insa.
Cea de-a doua companie de mitraliera de pe podul K. a fost eliminata din cauza degeraturilor, a proastei echipari si a socului hipotermic. Podul a ramas al nimanui. Gerul rusesc a facut victime si printre alti sovietici. La capatul acestei lupte crancene, sovieticii au invins cu 88 VP, in vreme ce finlandezii au pierdut cu 79 VP ; daca s-ar fi retras dintr-o zona, in loc sa aleaga slabirea trupelor si daca ar fi ocupat ambele zone ale podului, victoria le-ar fi revenit finlandezilor. Daca am fi continuat, cea de-a treia zi de lupta se anunta dramatica pentru rusi, majoritatea unitatilor fiind slabite,iar in ipoteza unei ofensive finlandeze, foarte vulnerabile.
Image
Un joc fantastic!
Last edited by danielM on 29 Mar 2014, 01:54, edited 1 time in total.

criss

Re: Red Winter: 8-9 dec.

Post: # 51860Post criss
28 Mar 2014, 13:12

O sesiune de joc memorabila! Narativitatea asta ma face sa iubesc jocurile de razboi si ameritrash-urile. :tu:
Singura problema pe care o vad la jocul asta pentru viitor ar fi rejucabilitatea. In sensul in care toate scenariile se joaca pe aceeasi harta. :?:
Asteptam cu nerabdare urmatorul scenariu din Crimea! :)

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1381
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Red Winter: 8-9 dec.

Post: # 51862Post danielM
28 Mar 2014, 14:40

Memorabila intr-adevar :) Asa este, dupa fiecare sesiune de wargames, ramane o poveste foarte frumoasa. Pentru orice pasionat de istorie aceste jocuri ofera o experienta unica.
Eu zic ca are rejucabilitate destul de ridicata; ai in jur de 10 scenarii (intreaga campanie, prima zi, a doua zi, primele doua zile etc). In plus, dupa fiecare sesiune ai mai juca odata, de data aceasta incercand o alta tactica, luand alte decizii. Pana acum nu am jucat deloc cu finlandezii, iar acest lucru te face sa mai joci acelasi scenariu de inca cateva ori. Iar intreaga campanie cred ca ofera o experienta fantastica, rusii pot trimite in lupta blindatele (prin aceasta ,insa, cedand finlandezilor VP in functie de cate companii de tancuri introduce), cea de-a treia zi ii pune pe rusi in situatia de a lua unele decizii drastice: sa incerce sa-si refaca trupele slabite sau sa continue asaltul, cu posibilitatea de a pierde tot ce au castigat. In cazul ultimei imagini, daca jocul ar fi continuat, nu-i vedeam bine pe rusii de langa Hotel, cu trupele finlandeze care puteau sa-i incercuiasca venind dinspre pod, sau sa ocupe parcul de artilerie rusesc, lasandu-i fara jumatate din munitia de artilerie si jumatate din bateriile off-map. Este un joc care te provoaca la fiecare sesiune,indiferent in ce tabara esti.

Post Reply

Return to “Sesiuni de joc”