Commands & Colors:Ancients - 3 batalii epice

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip jurnale de sesiune (session reports) ale jocurilor jucate de voi, ce bineinteles pot fi comentate in cadrul topic-urilor respective de toti utilizatorii forumului.

Pentru discutiile generale necentrate pe session reports va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1381
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Commands & Colors:Ancients - 3 batalii epice

Post: # 69127Post danielM
15 Apr 2016, 01:28

1. Crimissos River - 341 BC

Cartaginezii(in josul hartii), condusi de Hasdrubal, intr-o dimineata cetoasa, fara a trimite vreo iscoada inainte, traverseaza raul Crimissos. Aceasta era oportunitatea pe care o asteptau romanii, sub comanda lui Timoleon. Astfel, cu armata injumatatita de raul Crimissos, cartaginezii se vad luati prin surprindere de catre romani.
Image
Timoleon profita de elementul surpriza si porneste ofensiva, decis sa nu permita niciunui inamic sa traverseze raul.
Image
Se duc lupte crancene, cu ambele tabere atacand. Romanii reusesc ca de fiecare data cand o unitate inamica incearca sa treaca raul sa ii faca sa bata in retragere.
Image
In ciuda incercarilor de a se regrupa si de a taia din avantul romanilor, cartaginezii pierd aceasta batalie in momentul in care generalul Hasdrubal cade in lupta, iar romanii obtin cel de-al cincilea banner de victorie.
Image
2. Bagradas - 253 BC

Cea de-a doua batalie ne-a dus in valea Bagradas, unde romanii, increzatori ca vor obtine o noua victorie, infrunta armata Cartaginei. Cei din urma, profitand de mobilitatea oferita de cavalerie, ataca flancurile inamice.
Image
In timp ce cavaleria macina flancurile romanilor, cartaginezii dezlantuie infernul, trimitand elefantii inspre liniile romane.
Image
Asa cum era de asteptat, cavaleria combinata cu forta bruta a elefantilor au adus victoria armatei conduse de Xanthippus.
Image
3. Zama - 202 BC

Ultima batalie ii pune pe Hannibal si Scipio fata in fata, pe campiile din Zama. Excelenta tactica a generalului roman a dat roade inca de la inceputul bataliei, atunci cand a ales sa preia initiativa si sa produca panica in randurile trupelor inamice, atacand elefantii si provocandu-i sa rupa randurile.
Image
Pamantul se cutremura sub greutatea elefantilor ucisi cu sange rece de romani, iar cartaginezii se vad agresati in mod constant, fara a putea sa reactioneze. Hannibal, alaturi de Hasdrubal inainteaza in primele randuri, hotarati sa incline balanta luptei in favoarea lor; insa romanii lui Scipio continua sa atace flancul drept inamic si sa avanseze organizat.
Image
Efortul cartaginez de a prelua initiativa este curand zadarnicit, atunci cand Hasdrubal este ucis in momentul in care unitatea lui se izbeste de inamic.
Image
Un wargame excelent, antrenant, rapid, tactic si care, ca oricare altul, lasa o poveste in urma fiecarei partide!

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1381
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Commands & Colors:Ancients - 3 batalii epice

Post: # 69141Post danielM
15 Apr 2016, 17:36

Si iata unul dintre numeroasele motive pentru care ne plac atat de mult jocurile de razboi: fiecare partida jucata devine un veritabil jurnal de front, o poveste scrisa pe campul de lupta!
Relatarea adversarului de ieri, Cosmin, partenerul meu de wargames:
Image
Au fost intr-adevar trei batalii superbe, jocul permitand reconstituirea unor batalii renumite si mai ales oferind posibilitatea jucatorilor sa isi arate indemanarea strategica dar si tactica pe campul de lupta. Prima batalie(Crimissos River - 341 BC) a fost doar incalzirea necesara pentru luptele ce au urmat. Chiar daca romani au reusit in repetate randuri sa opreasca miscarile cartaginezilor lupta a fost pe muchie de cutit iar victoria a fost decisa mai mult de o lovitura norocoasa si mai putin de o superioritate evidenta pe campul de lupta. Ucidera generalului inamic a fost punctul culminant a unei lupte darze. Odata cu aceasta lovitura trupele greu incercate ale cartaginezilor au rupt randurile iar armata romana a cules laurii victoriei.
In a doua batalie(Bagradas - 253 BC) trupele romane au suferit o infrangere catastrofala si de netagaduit, intalnirea dintre elefantii cartaginezi si soldatii romani a fost cumplita. Romanii au incercat sa isi infranga teama dar in ciuda eforturilor eroice frontul roman a fost spulberat de acele "tancuri" antice. Cavaleria cartagineza si-a facut deasemenea datoria atacand flancurile si fortand generalul roman sa intre in defensiva. Soarta bataliei a fost decisa inca din primele momente odata cu aparitia majestoasa si plina de putere a elefantilor pe centru iar norii ridicati de rapida cavalerie anuntau valurile ce urmau sa se abata asupra trupelor romane. Victoria a fost incununarea strategiei perfecte adoptate de generalul cartaginez. Felicitari.
Batalia de la Zama a fost ultima jucata aseara tarziu( din pacate timpul nu a mai permis inca una sau doua) si a fost cred eu ceea mai frumoasa din toate punctele de vedere. Lupta a decurs aproape la fel ca ceea desfasurata acum 2200 de ani, romanii fiind nevoiti sa atace centrul cartaginez pentru a nu risca o noua infrangere usturatoare. Generalul roman a riscat mult dar rezultatul obtinut a fost pe masura riscului. Trupele usoare romana(Velites) au inaintat in centru si cu un curaj remarcabil au atacat linia elefantilor, au lansat cateva salve de sulite si apoi s-au retras in ordine in linile romane. In urma acestui curajos atac centru cartaginez nu si-a mai revenit iar trupele in ciuda eforturilor nu au reusit sa mai preia initiativa. Romanii au decis sa inainteze in formatii ce se sustineau reciproc si incurajati de atacul impotriva elefantilor au atacat sustinut si au contratacat atunci cand a fost necesar. In clipa in care cartaginezi au decis sa mai faca o ultima incercare de a restabili echilibru pe campul de lupta generalul roman a decis sa joace totul pe o ultima carte, riscanta din nou dar eficenta si de data aceasta. Trupele de Velites si Hastati(infanteria usoara si medie romana) si-au adus ultimul aport la soarta bataliei atacand cu curaj trupele infanteriei grele cartagineze conduse in mod curajos de generalul Hasdrubal. O sulita bine tintita a fost din nou aducatoarea de moarte, generalul cartaginez fiind ucis in mijlocul trupelor sale fidele. Roma Victor!
Cuvintele nu pot sa descrie in totalitate frumusetea si mai ales trairile jucatorilor, jocul este cu adevarat foarte bine realizat si merita jucat nu o data. Multumesc Daniel pentru oportunitatea oferita si partidele minunate.

criss

Re: Commands & Colors:Ancients - 3 batalii epice

Post: # 69154Post criss
16 Apr 2016, 15:35

Nice! Noi n-am ajuns inca la Zama, am jucat de foarte multe ori primele scenarii, primul fiind favoritul nostru. Cel cu râul nu mi-a placut foarte mult datorita contringerilor... trebuie carti bune sa iesi de acolo.

User avatar
DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Posts: 6060
Joined: 20 Dec 2010, 09:32
Custom Rank: Going Cardboard
Location: Timisoara
Contact:

Re: Commands & Colors:Ancients - 3 batalii epice

Post: # 69156Post DanielIndru
16 Apr 2016, 15:38

Fain! Poate jucam candva un C&C.
Imi place sistemul, desi eu prefer BattleLore 2nd. ;)

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1381
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Commands & Colors:Ancients - 3 batalii epice

Post: # 69164Post danielM
16 Apr 2016, 22:16

@criss asa e, e destul de restrictiv scenariul cu raul; oricum e un joc foarte bun
@DanielIndru jucam, la următoarea națională; as încerca si eu Battlelore 2nd edition

Post Reply

Return to “Sesiuni de joc”