Battles of the Bulge: Celles - o partida memorabila

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip jurnale de sesiune (session reports) ale jocurilor jucate de voi, ce bineinteles pot fi comentate in cadrul topic-urilor respective de toti utilizatorii forumului.

Pentru discutiile generale necentrate pe session reports va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1393
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Battles of the Bulge: Celles - o partida memorabila

Post: # 70188Post danielM
22 May 2016, 13:40

Image
23-27 decembrie 1944
Suntem in ziua de 24 decembrie, imediat dupa ofensiva declansata de germani in noaptea de 23. Mai jos, in culoare rosie, sunt incercuite cele 3 obiective comune (Rochefort, Marche si Hotton), fiecare aducatoare de 2 VP la final, pentru jucatorul care le controleaza. In culoarea galbena, sunt incercuite obiectivele care vor puncta doar pentru germani: orasele Beauraing, Ciney, Dinant si Givet; de asemenea, pentru fiecare unitate care incheie o tura adiacenta raului Meuse si se afla in supply, cate 1 VP. Asadar, ajunul Craciunului gaseste unitatea de infanterie pozitionata in Rochefort incercuita si out of supply. Avand in vedere apararea de care dispun orasele Marche si Hotton (dreapta, marginea hartii), nemtii le acorda putin interes si pun in miscare Panzerele catre raul Meuse. Americanii pozitioneaza cele doua unitati ale 2nd Armor langa rau, in asteptarea inamicului. Se anunta o confruntare de proportii, in care strategia si tactica se vor schimba in functie de inamic, de unitatile care vor fi activate si de aviatia aliata care face ravagii pe timp de zi. Germanii vor incerca sa lase drumurile din sud-est libere, desfasurandu-se pe harta, pentru a putea face loc unitatilor care vor veni ca intariri in lupta.
Image
Noaptea de 24 decembrie. Infanteria americana din Rochefort, izolata, este eliminata de catre nemtii care ocupa apoi orasul. Un prim obiectiv atins, insa orasul va trebui mentinut. Miscari intense de trupe si in zona Marche-Hotton, unde divizia 116 Panzer primeste misiunea de a cuceri unul din cele doua orase. Pentru a se asigura ca acest lucru nu se va intampla, aliatii trimit o unitate motorizata in acea zona. Batalionul al 4-lea de cavalerie ocupa orasul Ciney, in vreme ce alte doua unitati americane se deplaseaza catre rau, in intampinarea ofensivei germane. Are loc o prima confruntare, unde unitatea 2 Panzer de langa Givet este serios lovita. O prima unitate Panzer Lehr se pozitioneaza la marginea raului, insa este imediat atacata si fortata sa se retraga.
Image
25 decembrie, ziua. Divizia 116 Panzer incercuieste orasul Hotton, taind aprovizionarea trupelor americane si sperand sa ii izoleze, ca mai apoi sa atace fulgerator. Jocul de sah din zona raului continua. In aceasta zi isi face aparitia si temuta aviatie aliata, care mai loveste o unitate germana si reduce actiunile acestora de la 3, la 2, pentru aceasta tura. Germanii cauta sa profite de teren si sa evite confruntarile cu blindatele americane, pe cat posibil.
Image
25 decembrie, noaptea. Dupa ce doua unitati germane incercuiesc unitatea a 4a cavalerie aliata din orasul Ciney si ii alunga din oras, americanii riposteaza numaidecat, nimicind curajoasele unitati germane; insa nu fara pierderi si de partea lor. Aducerea unitatii blindate americane langa Marche la inceputul partidei isi gaseste utilitatea, cu ajutorul acestei unitati o unitate a 116 Panzer este eliminata, iar incercuirea orasului Hotton rupta. O singura unitate germana mai apara Rochefort, in vreme ce lupte sangeroase au fost purtate pentru controlul mult ravnitului Meuse.
Image
26 decembrie, ziua. Razele de soare sunt precum flacarile infernului pentru germani; nu vor aduce nimic bun. Pe timp de zi, trebuie sa isi mentina pozitiile si sa aiba cat mai putine pierderi. Multe pierderi pentru acestia ca urmare a confruntarilor cu unitatile aliate mult mai numeroase si bine echipate; insa experienta frontului si indarjirea soldatului german au adus pierderi insemnate si americanilor. In aceasta zi, 2 unitati germane se pozitioneaza in vecinantatea raului, hotarate sa mentina cu orice pret zona; o unitate germana opreste posibilitatea americanilor de a incercui nemtii de la raul Meuse. Doua unitati de infanterie sunt trimise pentru a recuceri Rochefort, impreuna cu doua unitati mecanizate. Germanii primesc, in sfarsit, intariri, divizia a 9a Panzer primeste ordinul de a ajuta la mentinerea orasului Rochefort si de a incerca cucerirea orasului Marche.
Image

In noaptea de 26, nemtii cuceresc Ciney, reusesc sa mentina controlul orasului Rochefort, elimina unitatea de infanterie din vecinatatea lui Marche si continua sa mentina trupe adiacente de rau. In plus, ocupa si orasul Beauraing. Acum, obiectivul lor este sa mentina aceste pozitii cu orice pret.
Image
27 decembrie, ziua. La capatul unor zile de foc, in care cei doi generali s-au confruntat ca intr-o veritabila partida de sah, harta arata astfel: aliatii au reusit sa mentina controlul oraselor Marche si Hotton +4 VP. Germanii au reusit si ei sa pastreze controlul asupra orasului Rochefort +2 VP, si Ciney +1VP. Au pierdut controlul orasului Beauraing. De asemenea, prin mentinerea unor trupe langa rau, au scorat +5VP pe parcursul jocului. Balanta punctelor de victorie a aratat +1VP pentru germani, in ciuda numeroaselor pierderi. O victorie de pus in rama, dupa o partida extrem de disputata!
Image


User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1393
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Battles of the Bulge: Celles - o partida memorabila

Post: # 70220Post danielM
23 May 2016, 18:16

criss wrote:Foarte frumoasa povestea! :tu:
Unul dintre motivele pentru care ne plac wargames, nu? :D

criss

Re: Battles of the Bulge: Celles - o partida memorabila

Post: # 70223Post criss
23 May 2016, 18:58

danielM wrote:Unul dintre motivele pentru care ne plac wargames, nu? :D
Poveste + Tactica + Strategie + Rejucabilitate.

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1393
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Battles of the Bulge: Celles - o partida memorabila

Post: # 70234Post danielM
23 May 2016, 22:37

Avem si relatarea generalului american, Cosmin:
O minunata relatare a unei foarte incrancenate si disputate lupte. Felicitarile mele pentru victoria reputata mai ales ca toate conditiile erau mai mult de partea Aliatilor deci cu atat mai mult victoria Germana e meritorie.
Image
Atacul german din 23 Decembrie 1944 a luat prin surprindere unitatile aliate, apropierea Craciunului a dus la o mai mare relaxare si neatentie a trupelor, ca urmare unitatile de Panzer au reusit ca in acea noapte sa strapunga fara probleme perdeaua defensiva americana si sa se lanseze spre obiectivul principal: raul Meuse. Unitatile de infanterie americane au intrat fara pregatire in lupta si s-au lasat surprinse in propriile adaposturi. A fost o noapte grea pentru majoritatea unitatilor americane. Doua unitati din divizia 2 Blindata au fost rapid activate si trimise in lupta, generalul Aliat luand decizia ca aceste unitati sa se indrepte cu cea mai mare viteza spre raul Meuse, considerand ca acest obiectiv e primordial si avand incredere ca unitatile din divizia 84 Infanterie vor rezista pe pozitii.
Ziua de 24 Decembrie se anunta dificila, unitatile aliate se activau foarte incet amorteala apropiatei sarbatori nefiind inca pe deplin eliminata. Cu cele doua unitati din divizia 2 Blindata plus doua unitati blindate britanice securizand raul Meuse, generalul Aliat a putut sa acorde atentie si zonelor aflate sub foc. Din pacate a trebuit sa accepte imposibilitatea de a ajuta unitatea din divizia 84 incercuita in Rochefort si s-a axat pe apararea oraselor Marche si Hotton. Un mesaj de incurajare si multumire pentru sacrificiul facut a fost transmis chiar in ajunul Craciunului unitatii 84 din Rochefort. rezistenta lor, chiar daca a fost scurta, a reusit sa retina cateva unitati blindate germane, incetinind asaltul.
Noaptea de 24 a fost crunta pentru unitatile aliate. S-a pierdut orasul Rochefort, nod de comunicatie important iar cateva unitati de panzere au reusit sa razbata pana la obiectivul lor principal. Viteza deplasarii blindatelor germane a fost esentiala in aceasta noapte, ocolind punctele de rezistenta au inaintat cu toata viteza spre Meuse si au ocupat pozitii favorabile in padurile din jurul oraselor Marche si Hotton incercand sa izoleze unitatile din divizia 84 Infanterie.
Langa Givet au loc confruntari blindate si in ciuda eroismului de care au dat dovada panzerele au fost nevoite sa bata in retragere.
Image
Ziua de 25 Decembrie a fost senina si aviatia Aliata a reusit sa execute cateva atacuri bine tintite si eficente asupra desfasurarilor blindate germane. Unitatile americane din Hotton au fost incercuite dar au transmis ca vor rezista daca vor fi ajutate. O unitate din divizia 2 Blindata a primit misiunea sa refaca legaturile cu unitatile incercuite profitand de sprijinul aerian care a obligat panzerele sa se ascunda in paduri si sa evite lupta directa.
Noaptea blindatele germane au reinceput atacul chiar cu succes in cazul orasului Ciney unde unitatea 4 Cavalerie nu a reusit sa isi mentina pozitiile. Contra-atacul a fost fulgerator, aliatii ne putand sa isi permita pierderea acestui obiectiv. Eroicele unitati germane au fost puternic si eficent atacate iar orasul recucerit. Noaptea aceasta a fost cea mai grea din punct de vedere al luptelor, uinitatea din divizia 2 Blindata a reusit sa rupa incercuirea de langa Hotton si sa provoace pierderi grele unitatilor din 116 Panzer. Luptele au continuat toata noaptea si pe malurile raului Meuse si in padurile din apropiere.
26 Decembrie a inceput din nou bine pentru Aliati, aviatia si-a spus si de data asta cuvantul si a reusit cateva atacuri remarcabile si oferite la momentul oportun. In ciuda acestor reusite cateva unitati germane reusesc sa atinga si sa se mentina pe obiectiv. Intrarea neasteptata a diviziei 9 Panzer in lupta a pus serioase probleme flancului stang aliat, unitatile din divizia 84 Infanterie fiind din nou puse la incercare.
Din pacate noaptea de 26 Decembrie nu aduce nimic bun pentru aliati, unitatile germane reusesc sa cucereasca din nou orasul Ciney si sa il mentina. O noapte grea pentru trupele Aliate si din pacate cu pierderi semnificative chiar daca nu in privinta trupelor. Sunt cucerite de germani orasele: Ciney, Rochefort si Beauraing, iar trupele germane reusesc sa se mentina si pe malul raului Meuse in ciuda atacurilor aliate.
Odata cu ivirea zorilor zilei de 27 Decembrie situatia Aliatilor pare sa se remedieze dar din pacate norii si ceata acopereau in prima parte a zilei aerodromurile Aliate si aviatia atat de eficenta in restul zilelor nu a putut interveni in lupta decat prea tarziu si cu nici un efect. Un atac reusit a scos din pozitii unitatea de panzere ce ocupa orasul Beauraing si a asigurat flancul drept Aliat. Cu toate eforturile trupele americane nu au reusit sa scoata din pozitii trupele de panzere din Ciney si Rochefort, aici luptele au fost crancene dar germanii s-au mentinut eroic.
Finalul atacului german a adus si prima victorie de partea germana la un +1VP, acesta a fost cel care a facut diferenta.
O partida foarte frumoasa si disputata pe muchie de cutit, o victorie germana neasteptata si cu atat mai demna de lauda.

criss

Re: Battles of the Bulge: Celles - o partida memorabila

Post: # 70235Post criss
23 May 2016, 23:12

Foarte faina idea de a pune ambele relatari (am apreciat-o si in alta sesiune de joc, cred ca tot a ta)!

Sesiunile de joc imi plac cel mai mult pe forum, desi unele ma pun in "pericolul" achizitionarii altui joc... :)

Magister
Teen Meeple
Teen Meeple
Posts: 36
Joined: 13 Oct 2018, 18:32

Re: Battles of the Bulge: Celles - o partida memorabila

Post: # 92360Post Magister
09 Nov 2018, 22:10

Felicitari pentru asimilarea unui asemenea wargame in Romania!

Ati putut simti ca încercuirile prin izolarea mai multor unitati intr-o 'punga' sunt posibile, amenintari credibile? Din cate am vazut, exact acest joc/scenariu are mult prea putine unitati fata de spatiu ca sa poata aparea incercuiri operationale. (In afara de cate 1 unitate prinsa separat in cleste din parti opuse)

Nu e vorba de intreaga campanie a contraofensivei din Ardeni. (La tema am 2 alte wargames: Tigers in the Mist - perioada caruia se termina exact când Celles incepe - si Fast Action Battles: Bulge care cuprinde totul, si atacul german si contraatacul aliat, dar la scara mai ridicata: 1 bloc cu 4 steps = 1 divizie + mici unitati de sprijin temporar).

Are cineva in Ro Ardennes'44 ? ar fi referinta pentru cine are rabdare pt detalii.
ca si editia recenta din Wacht am Rhein, un monstru modern remake al monstrului din anii 1977.
"Nu imi propun sa scriu o oda decaderii, ci sa ma laud cu placerea cocosului cantator dimineata, cocotat peste cuibar, chiar numai pentru a-mi trezi vecinii" Henry David Thoreau - Walden

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1393
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Battles of the Bulge: Celles - o partida memorabila

Post: # 92365Post danielM
10 Nov 2018, 09:19

Exista un obiectiv detinut de Aliati si "predispus" la incercuire, din cate imi amintesc, s-a si intamplat de cateva ori. Legat de Ardennes 44, in acest moment este la "At the printer-3rd printing" la GMT, probabil ca in prima parte a anului viitor o sa il primesc.

Magister
Teen Meeple
Teen Meeple
Posts: 36
Joined: 13 Oct 2018, 18:32

Re: Battles of the Bulge: Celles - o partida memorabila

Post: # 92369Post Magister
10 Nov 2018, 21:50

E vorba cumva de Marche, cu aparatorii lenti (Div 84 infanterie) care pot fi prinsi doar depasiti pe un flanc (vestic) si marginea hartii?

Sau de orasele de pe malul Meusei, care nu pot fi aprovizionate de pe malul vestic, deci pot fi pironite de 1-2 unitati?
"Nu imi propun sa scriu o oda decaderii, ci sa ma laud cu placerea cocosului cantator dimineata, cocotat peste cuibar, chiar numai pentru a-mi trezi vecinii" Henry David Thoreau - Walden

User avatar
unq_flipmo
King Meeple
King Meeple
Posts: 898
Joined: 13 Oct 2016, 16:55
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Battles of the Bulge: Celles - o partida memorabila

Post: # 92370Post unq_flipmo
10 Nov 2018, 23:20

Ultimele 5 poze din postul initial nu se vad, poti remedia Daniel?
Having to cope with a dysfunctional society, we take refuge in solitude which is a substitute for dignity Zhang Ke Jia

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1393
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Battles of the Bulge: Celles - o partida memorabila

Post: # 92375Post danielM
11 Nov 2018, 19:38

Da, este vorba de Marche din cate imi amintesc.
@Bogdan din pacate nu sunt la calculator si cred ca problema pleaca de la site-ul unde au fost uploadate; mi s-a mai intamplat lucrul asta; poate reusesc sa remediez cand o sa ajung la calculatorul de acasa.

Post Reply

Return to “Sesiuni de joc”