Hannibal:Rome vs Carthage partea I

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip jurnale de sesiune (session reports) ale jocurilor jucate de voi, ce bineinteles pot fi comentate in cadrul topic-urilor respective de toti utilizatorii forumului.

Pentru discutiile generale necentrate pe session reports va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1393
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Hannibal:Rome vs Carthage partea I

Post: # 77123Post danielM
09 Feb 2017, 13:17

Image
We will either find a way, or make one. - Hannibal Barca
218 BC. Cel de-al doilea razboi punic a inceput, Hannibal jurand razbunarea si ingenuncherea Romei. Amplasarea initiala a armatelor se observa in imagine: romanii incep cu 2 generali (T.Longus cu 8 unitati in Sicilia si P.Scipio cu 8 unitati in Roma), in vreme ce cartaginezii il au pe Hanno si 4 unitati in Cartagina (capitala), Hasdrubal si 2 unitati in Noua Cartagina (Spania) si Hannibal impreuna cu Gisgo, Mago si o armata de 10 unitati dintre care 2 de elefanti. Avand in vedere ca Roma detine suprematia maritima, o debarcare constituie un act nesabuit pentru cartaginezi. Vom vedea daca acestia vor urma firul istoriei, trecand Alpii sub comanda lui Hannibal si profitand de factorul supriza sau vor adopta o alta strategie. In fiecare sfarsit de an, Roma poate numi pe unul dintre cei doi consuli, proconsul, pentru a mai ramane in joc si anul urmator. La fiecare inceput de an, consulii ramasi sunt retrasi, Senatul numind alti doi.
Image
Cartaginezii aleg sa faca o mutare extrem de riscanta trimitandu-l pe Mago in fruntea unei armate de 3 unitati, pe mare, in Croton. O debarcare care ii surprinde pe romani si, in acelasi timp, o considera curata sinucidere. Tiberius Longus, mediocrul strateg militar aflat la comanda unei armate de aproape 3 ori mai mare decat cea a invadatorilor, porneste in intampinarea lor, sigur de umilinta la care ii va supune pe acestia. In ciuda superioritatii numerice si a avantajului propriului teren, Longus pierde prima batalie. Mago prinde curaj si il angajeaza din nou in lupta pe consulul roman. Obtine o victorie fantastica in fata romanilor, nimicind intreaga armata de sub comanda lui Longus; practic, jumatate din puterea militara a Romei din acel an. Rusinoasa infrangere aprinde nemultumirile sicilienilor care se revolta impotriva Romei, astfel ca romanii pierd controlul asupra acelei provincii.
Image
Pentru a nu permite escaladarea crizei din sudul Italiei, Publius Scipio paraseste Roma si debarca in Sicilia. Il infrange pe curajosul Mago, care insa a facut mai mult decat sa isi indeplineasca obiectivul pentru care a fost trimis: a injumatatit armata Romei, a incurajat rascoala sicilienilor si l-a obligat pe Publius Scipio sa paraseasca Roma, lasand nordul Italiei neaparat. Hannibal Barca, genialul general cartaginez traverseaza Alpii si ajunge in nordul Italiei. Venirea sa si absenta armatelor romane produc si acolo rascoale, astfel provincia Etruria se leapada de Roma. Un an groaznic pentru romani.
Image
217 BC. Roma alege sa il numeasca pe Publius Scipio proconsul pentru a ramane in joc. Cei doi consuli alesi pentru acest an sunt Fabius Maximus si, surpriza, acelasi Titus Longus, ”premiat” pentru incompetenta sa. Romanii au reusit sa restabileasca ordinea in Sicilia si nordul Italiei, ambele armate s-au grupat in jurul Romei pentru a preintampina un posibil atac al lui Hannibal. Generalul cartaginez a ales sa se retraga in Alpi pentru a nu-l prinde iarna in teritoriu strain. In Hispania, in ciuda incercarilor Romei de a obtine controlul provinciei nordice, cartaginezii aveau control total.
Image
Anul 216 BC ii gaseste pe romani in ofensiva. Marcellus vrea sa ii surprinda pe cartaginezi, astfel ca debarca in sudul Hispaniei si cucereste un oras. Hannibal porneste iarasi inspre Roma pentru a fructifica aceaasta slabiciune. Hasdrubal, aflat in nordul Hispaniei, face cale intoarsa pentru a-l infrunta pe consulul roman Marcellus care a pornit asedierea cetatii Gades. O alegere care s-a dovedit a fi nesabuita, intrucat, sprijiniti de provinciile hispanice, cartaginezii il infrang pe roman la poalele cetatii Gades si elibereaza Hispania. Cateva zone din provincia Celtiberia (Hispania) se revolta impotriva africanilor. Hannibal nu ataca. In Sicilia debarca o unitate inamica si instabilitatea continua in acea zona.
Image
Anii 215-214 BC ii gasesc pe romani dominati dpdv politic si cu Hannibal la portile lor. Sub comanda lui Fabius Maximus, romanii il ataca pe generalul african si obtin o victorie rasunatoare, Roma eliberandu-se din stransoarea inamicului. Hannibal este nevoit sa se retraga, pierde in lupta jumatate din armata, iar alte unitati pier in urma retragerii prin zone ostile. Armata sa a fost redusa la o unitate.
Image
Cu marea sperietoare a Romei zdrobita, italienii il trimit pe Publius Scipio in Sicilia pentru a restabili ordinea, iar Fabius porneste in urmarirea lui Hannibal pentru a-i aplica lovitura finala. Lucru pe care il reuseste. In fata unei armate net superioare, renumitul general cartaginez isi da ultima suflare, privind in directia Romei. Vestea mortii lui se raspandeste imediat, destabilizand cateva provincii controlate de africani. Romanii jubileaza si considera ca, odata cu moartea lui Hannibal, castigarea razboiului e o chestiune de timp.
Image
Imbatati de victoria obtinuta, in 213-212, romanii debarca iarasi in Hispania; desconsiderand, din nou, sprijinul provinciilor de care se bucura cartaginezii. Flaminus, incercuit de Hasdrubal si Gisgo, piere pe coasta hispanica.
Image
Corsica si Sardinia se revolta si trec de partea africanilor, romanii continuand decaderea politica. In Sudul Italiei criza continua, cetatea Siracusa trecand de partea Cartaginei. Mago debarca acolo, iar Roma incepe sa se dezmeticeasca si sa realizeze greselile facute. Intreaga lor speranta este pusa in maretul Scipio Africanul, care urmeaza sa intre in joc.
Image
Va urma

criss

Re: Hannibal:Rome vs Carthage partea I

Post: # 77128Post criss
09 Feb 2017, 14:21

Daca intra Scipio Africanul in joc - si mai ales fara Hannibal - sansele cartaginenilor sunt numarate. ;)
In ultimul nostru joc Scipio Africanul a reusit chiar performanta de a cuceri capitala inamica. Foarte tare Leader, comparabil cu Hannibal.

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1393
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Hannibal:Rome vs Carthage partea I

Post: # 77132Post danielM
09 Feb 2017, 14:53

Din pacate lucrurile nu au stat asa in jocul nostru.. Romanii au luat decizii proaste si s-au aruncat in lupte unde nu aveau sprijinul aliatilor. Asta coroborata si cu incompetenta unor consuli a reprezentat un dezastru pentru romani.

Post Reply

Return to “Sesiuni de joc”