Maria - cronica unei victorii pragmatice

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip jurnale de sesiune (session reports) ale jocurilor jucate de voi, ce bineinteles pot fi comentate in cadrul topic-urilor respective de toti utilizatorii forumului.

Pentru discutiile generale necentrate pe session reports va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1381
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Maria - cronica unei victorii pragmatice

Post: # 86649Post danielM
12 Feb 2018, 23:55

1740. Maria Terezia devine imparateasa Austriei, in lipsa unui mostenitor barbat. Vecinii prusaci si francezi vad in asta o ocazie excelenta pentru a lovi Austria.
1741. Incepe razboiul pentru succesiunea la tronul Austriei. Dusmanii isi aduna trupele la granita Austriei: francezii si bavarezii dinspre vest, prusacii si saxonii dinspre nord. In Flandra, armata pragmatica controlata de Frederic si generalul Arenberg al Austriei marsaluiesc si ei inspre teritoriul Frantei. Asadar, 2 harti si doua fronturi(Flandra - Franta/Austria si armata pragmatica, controlata de Frederic si Boemia- Franta + Bavaria si Prusia + Saxonia impotriva Austriei).
Prima batalie si una extrem de importanta are loc in primavara lui 1741, cand 2 generali prusaci patrund in Austria si il ataca pe generalul austriac Neipperg. Fortele sunt aproape 2 la 1 in favoarea prusacilor. Cu toate acestea, austriecii obtin o victorie rasunatoare, distrugand 6 trupe inamice si obligandu-i pe cei doi generali prusaci sa se retraga 6 spatii; aceasta batalie aduce Austriei 2 puncte de victorie, saxonii parasesc alianta cu Prusia din cauza acestei infrangeri rusinoase si devin neutri si la un pas de a se alia cu Austria. Un inceput cum nu se poate mai bun pentru Austria care degajeaza frontul din nord si obtine neutralitatea Saxoniei. Mai raman francezii si bavarezii care deja au patruns si cucerit 2 orase din vestul Austriei. In Flandra, generalul austriac transmite armateipragmatice ca va tine nordul hartii, drept pentru care olandezii coboara inspre Franta si cuceresc in 2 sezoane 2 orase electorale (foarte importante pentru alegerile imperiale din 1742, in urma carora candidatul din partea Frantei sau cel din partea Austriei poate deveni imparat si ii aduce si 1 VP). Francezii nu dau mare importanta Flandrei si isi mentin grosul armatei in Boemia. Husarii Austriei aduc cateva pagube prusacilor si francezilor.
In privinta politicii, Prusia reuseste sa isi impuna interesele, insa nici Austria nu neglijeaza acest important aspect. Saxonii fiind controlati de austrieci din momentul in care devin neutri, se pozitioneaza la granita cu Prusia asteptand alianta cu Austria si invadarea Prusiei, dar si pentru a-i forta pe prusaci sa isi lase macar un general mai aproape de prusia si pentru a depresuriza nordul Austriei. Iarna anului 1741 aduce cel mai bun scor Austriei.

1742 primavara
Image
dreapta: harta Boemiei, Prusia - albastru, Saxonia - verde, Austria - alb, Franta - rosu, Bavaria - portocaliu. Generalii austrieci nu se angajeaza in lupte. La finalul acestui sezon au loc alegerile imperiale. Pentru ca austriecii si armata pragmatica controleaza 5 orase electorale din 9 + 1 oras din Saxonia, noul imparat vine din partea Austriei, odata cu un VP.
Image
harta Flandrei: generalul austriac - sus - ii forteaza pe francezi sa detaseze un general in nord, slabind foarte mult sudul, iar armata pragmatica are spatele asigurat, astfel ca se arata cu toti generalii la marginea Frantei.
1742 vara
Image
Austria abandoneaza Silesia (gri deschis, cu markere albastre) si isi retrage generalul, incercuind armata bavareza careia ii administreaza o lovitura neiertatoare invingandu-i in lupta si taindu-le retragerea; astfel, intreaga armata este distrusa. Francezii din Boemia se angajeaza in lupte pe care le castiga, insa cu pierderi mici pentru austrieci. Aceiasi francezi ajung la portile VIenei, pe care nu o pot cuceri deoarece generalii austrieci aflati la 3 spatii distanta o protejeaza. Ceilalti 3 generali austrieci se pregatesc sa invadeze Bavaria si sa taie aprovizionarea curajosilor generali francezi care s-au avantat in inima Austriei.
Image
In Flandra, olandezii lui Frederic patrund in Franta si obtin o prima victorie in fata generalului francez. Generalul Arenberg al Austriei a realizat prea tarziu ca a facut jocul lui Frederic, care a continuat inaintarea sud, aplicand inca o lovitura generalului francez si cucerind inca 3 orase, exact cat a avut nevoie pentru a insfaca victoria. Francezii au realizat mult prea tarziu pericolul care ii paste, refuzand si oferta Austriei din urma cu doua sezoane de a le permite sa iasa din Austria si sa mearga in Flandra pentru a se confrunta cu invadatorii lui Frederic. Multi ”daca” au aparut la finalul extraordinarei partide care a durat 2 ore si 10 minute. Insa cu totii am cazut de acord ca este un joc excelent

User avatar
Corwin
King Meeple
King Meeple
Posts: 1709
Joined: 23 Nov 2012, 15:04
Custom Rank: Terraformer
Location: Cluj-Napoca

Re: Maria - cronica unei victorii pragmatice

Post: # 86668Post Corwin
13 Feb 2018, 16:53

Foarte interesant. Incep sa inteleg putin mai bine care e dinamica cu cele 3 factiuni. :tu:
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe: Yucata | Board Game Arena | Boite a jeux | MaBi Web | Terra Mystica app

pilif
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 206
Joined: 13 Dec 2013, 15:27
Location: Arad

Re: Maria - cronica unei victorii pragmatice

Post: # 86700Post pilif
14 Feb 2018, 18:14

Foarte foarte misto meciul, si acum inca nu-mi dau seama cum am pierdut prima lupta cu prusacii, noroc cu personalitatea 2 :P

Post Reply

Return to “Sesiuni de joc”