Vinhos Deluxe - primele impresii

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
adelindumitru
King Meeple
King Meeple
Posts: 823
Joined: 11 Sep 2016, 01:25

Vinhos Deluxe - primele impresii

Post: # 100338Post adelindumitru
11 Jul 2019, 12:16

Am reușit să încerc Vinhos Deluxe duminică. După cum probabil bănuiți deja, am jucat în 2, deci s-ar putea ca lucrurile să stea diferit cu un alt player count.

În primul rând, jocul este superb. Nu am avut de-a face niciodată cu prima ediție a Vinhos, dar modul în care Ian O'Toole s-a ocupat de design-ul grafic și de ilustrații transformă această ediție într-unul din cele mai aspectuoase board games pe care le-am văzut. Cartonul este de calitate, pare extrem de rezistent, cutia vine cu un insert care simplifică foarte mult setup-ul și este packed cu componente. Pe scurt, din punct de vedere al materialelor, pare că jocul își merită cel puțin o parte din prețul destul de piperat.

Pe de altă parte, degeaba ar arăta un joc bine dacă gameplay-ul ar fi unul subpar, însă - din fericire- Vinhos nu dezamăgește nici aici. Unul din primele lucruri pe care le citești/auzi despre Vinhos este că ai un număr extrem de limitat de acțiuni - 13. Ca în multe alte Eurogames, strategia constă în a maximiza lucrurile pe care le poți face cu aceste acțiuni, dar și în a ”face rost” de alte acțiuni. În Vinhos, acest al doilea aspect e implementat în 2 moduri diferite: în primul rând, poți face aceeași acțiune 1 singură dată sau de 2 ori, fie că e vorba de cumpărat Vineyards, Wineries (aș fi chiar curios să aud traduceri adecvate pentru acestea..), de angajat Fermieri sau Oenologi, fie că e vorba de investit în pivnițe sau de angajat experți în vinuri; în al doilea rând, după fiecare Târg, ai opțiunea de a cumpăra niște tile-uri speciale (Magnate Action Tiles) care îți permit să faci acțiuni suplimentare. Evident, ambele depind de cum maximizezi lucrurile pe care le poți face cu acțiunile inițiale - în principal, dacă nu vei avea bani sau nu vei produce vin, nu vei putea nici repeta acțiunile și nici cumpăra tile-uri de acțiuni suplimentare.

Balansarea diverselor moduri în care poți obține puncte este extrem de interesantă. Ce-i drept, e cam devreme pentru a determina dacă chiar așa stau lucrurile în realitate, dar impresia inițială este că nu te poți specializa pe toate modalitățile de a face puncte - de exemplu, ori mergi pe exportat vinuri, ori alegi să maximizezi punctele pe care le obții la Târguri. Ori, asta înseamnă că fiecare joc va depinde foarte mult de ce strategii adoptă ceilalți jucători, ceea ce face ca Vinhos să fie foarte mult un joc în care trebuie să fii tot timpul atent la orice mișcare a celorlalți. Un aspect extrem de pozitiv, în ceea ce mă privește, având în vedere că am ajuns să detest jocurile în care poți să te concentrezi doar pe ceea ce faci tu și să ignori acțiunile celorlalți jucători pentru cea mai mai mare parte din timp.

Un alt lucru care mi-a / ne-a plăcut a fost faptul că nu au existat timpi morți - nu erai în nici un moment ”afară din joc”, întotdeauna trebuia să te gândești la ce să faci. A durat cam o oră și jumătate, dar estimez că în 50 de minute - 1 oră vom reuși să terminăm jocurile viitoare pe măsură ce ne acomodăm cu iconografia (care este destul de intuitivă, un alt punct forte).

Nu în ultimul rând, nu avem nici un alt joc în colecție care să semene cu Vinhos. Sunt chiar curios acum să încerc alte jocuri de Vital Lacerda. Lisboa - datorită temei - e cel pe care am pus ochii momentan, dar până acolo mai e mult de explorat în Vinhos.

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3033
Joined: 16 Feb 2010, 19:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Vinhos Deluxe - primele impresii

Post: # 100343Post VickdaReaper
11 Jul 2019, 12:51

Potrivirea face să fii rejucat Vinhos aseară, în varianta lui Deluxe (frumoase "straie", aerisite și ușor lizibile) . Și mi-am amintit cât de mult îmi place jocul și de ce încă îl consider cel mai bun joc al lui Vital (din ce am jucat, bineînțeles). Puține acțiuni, economie foarte strânsă, nevoie mare de vinuri, la cantitate, dar și de calitate. Delicios joc.

Și trecând la partea de cârcotit, vineyard se traduce ușor ca vie, winery ca vinărie sau cramă, iar enologul este expertul în enologie. :)
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

User avatar
adelindumitru
King Meeple
King Meeple
Posts: 823
Joined: 11 Sep 2016, 01:25

Re: Vinhos Deluxe - primele impresii

Post: # 100501Post adelindumitru
17 Jul 2019, 10:12

Am jucat a doua partidă aseară. Excelent. Se transformă rapid într-un favorit. De abia aștept să încerc și versiunea 2010, am înțeles că sunt mulți care o preferă (necitind regulile, îmi e încă neclar de ce, dar bănuiesc că voi afla).

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”