Best new game - Mai 2022

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
Ailur
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 274
Joined: 05 Oct 2018, 23:09

Best new game - Mai 2022

Post: # 130614Post Ailur
02 Jun 2022, 15:38

In luna asta n-am jucat decat doua jocuri noi:

Taverns of Tiefenthal - Foarte tactic si dependent de noroc, ceea ce poate face turele de la inceputul jocului destul de feast-or-famine. Componenta de noroc rezulta din doua aspecte: cel al pachetului de carti de joc ( care se mai poate ajusta pe parcursul jocului, adaugand anumite carti, facand mulligan la o mana nenorocoasa sau eliminand carti slabe din pachet ), si cel al rezultatlor de la zaruri, care e mai putin usor de modificat.

Tema si grafica imi plac, la fel si atmosfera care rezulta din joc ( ma trimite cu gandul la un soi de Grand Austria Hotel mai usor si mai putin elegant ca stil de joc ). De asemenea, nu inteleg decizia designerului de a nu permite jucatorilor sa pastreze mai multi bani sau bere de la o tura la alta ( exista posibilitatea, dar e destul de limitata ), sau decizia de a nu avea niste tokens care sa masoare asta exact. Chiar daca asta ar fi ridicat nitel timpul de gestionare al resurselor individuale, pana la urma tot acolo ajungem, fiindca in schimb esti fortat sa faci adunari si scaderi in minte la fiecare decizie pe care-o iei vizavi de cum sa-ti imbunatatesti taverna. Pare ca e o recenzie mai degraba negativa, dar jocul chiar mi-a placut, in ciuda inconvenientelor.

Nota: 7/10

Unmatched: Cobble & Fog - ​Mentionez de la bun inceput ca nu sunt un fan al jocurilor tactice de duel. De fiecare data cand am avut unul, oricat de interesant mi se parea din video-uri si alte recenzii, cand a venit timpul sa joc nu m-a convins niciunul si, prin urmare, au plecat toate din colectie ( Dice Throne, Android: Netrunner, etc. ). Unmatched: C&F l-am luat mai degraba de gura prietenei, care a tot insistat ca vrea sa joace ceva PvP. dar n-aveam asteptari prea mari de la joc.

Insa mi-a placut la nebunie! Jocul e foarte usor de pus pe masa - practic ai o tabla de joc, un erou si un ajutor, un pachet de carti individualizat pentru fiecare erou si un dispozitiv cu care masori hit points. E un setup care dureaza 30 de secunde si un joc care dureaza maximum 30 de minute. Regulamentul e bine conceput, atmosfera de fictiune victoriana reiese din mecanismele de joc ale fiecarui erou. Spuneam ca fiecare din ei are propriul pachet pentru ca fiecare are stilul sau unic de joc - care se si potriveste tematic. Exista si aici componenta de noroc, dar pentru partide atat de scurte nu ma deranjeaza, si e extrem de satisfacator sa participi in jocuri mintale cu adversarul si sa anticipezi mutarile lui. Unmatched: C&F mi-a intrecut orice asteptare, dovada ca mi-am luat intre timp si Redemption Row si Little Red Ridinghood vs Beowulf.

Nota: 8.75/10 ( i-as fi dat chiar 9, dar am comparat cu celelalte jocuri de 9 pe care le am si parca nu e complet acolo. Deocamdata. ) si Jocul lunii.

User avatar
Corwin
King Meeple
King Meeple
Posts: 2065
Joined: 23 Nov 2012, 15:04
Custom Rank: Terraformer
Location: Cluj-Napoca

Re: Best new game - Mai 2022

Post: # 130615Post Corwin
02 Jun 2022, 18:43

Am jucat 4 jocuri noi carora le-am dat note, si o partida de Mottainai (Glory to Rome reimplementation) dupa care insa nu-mi pot da cu parerea... Am inceput si o partida de Vinci (precursorul Small World) pe yucata, dar cum n-am terminat-o nici acolo nu pot da nota.


:one: Point Salad (BGA) - Mai degraba pointless salad. Poti lua carti cu ingrediente sau cu contracte, poti face flip la un contract pe runda sa-l transformi in ingrediente daca nu-ti mai convine, si toate ingredientele puncteaza la toate contractele, uneori pozitiv alteori negativ (motiv pentru care ai si acea optiune de flip). Asta e tot jocul, si poate-l mai joc cu fiu-miu ca sa-l invat notiunea de contracte in jocuri, dar altfel nici vorba. 5 :sy: / 10

:two: Homesteaders (BGA) - Un joc in care faci licitatii timp de 10 runde pentru carti care iti dau resurse si puncte, si apoi decizi ce activezi cu muncitorii pe carti, si ce resurse transformi in alte resurse. E foarte aproape de Furnace ca idee (aparut inaintea lui), dar in Furnace licitatia e mai faina. Astuia ii dau doar 6 :sy: / 10 (lui Furnace i-am dat 7).

:three: Barenpark (BGA) - Din ce stiam despre jocul asta mi se parea ca va fi un fail complet pentru mine. Prea putina variatie, prea repetitiv de la partida la partida, prea simplu. Dar... goal-urile alea suplimentare plus faptul ca boardurile nu arata la fel, si cand iei extra boards poti sa le pui in diferite configuratii, il fac mult mai distractiv decat parea initial. Nu ma da pe spate, si nu e ceva ce voi juca foarte des (mai ales online), dar isi face treaba ca family game, si s-ar putea chiar sa-l cumpar tocmai din cauza asta. 7 :sy: / 10

:four: Chimera Station (BGA) - Un joc pe care doream de mult sa-l joc, intr-atat incat i-am convins pe cei care votau pentru jocuri noi sa-l voteze la Guild Hall, si acum e deschis si acolo. Insa din cauza pandemiei am apucat sa-l joc inainte tot online. E un worker placement nu foarte complicat, insa workerii pot fi modificati "genetic" (desi actiunile nu prea au sens tematic, ca doar nu-i adaugi unui adult tentacule cu modificari genetice :P ) si le poti adauga unul sau doua module suplimentare. Poti sa-i faci sa se auto-hraneasca sau chiar sa produca mancare in plus, sa produca bani si/sau food in anumite cazuri, sa dea puncte, sau... sa poata indeparta alti workeri de pe anumite locatii de worker placement! In rest e destul de clasic, construiesti cladiri care sunt puse intr-un spatiu comun, iei un bonus cand plasezi cladirea, mai are si ea puncte si un efect, mai urci pe un tech track care iti da bonusuri permanente sau muncitori suplimentari, etc. Ai si optiunea de variable player powers, unde fiecare factiune incepe cu o putere speciala legata de una dintre modificarile mentionate mai sus, dar parca nu sunt prea echilibrate. Per total chiar imi place jocul, preferabil in 3 sau 2 jucatori (in 4 ai doar 2 workeri la inceput, mi se pare prea sec), si o sa-l mai joc cu placere si pe BGA si face to face. 8 :sy: / 10

---

Jocul lunii: CHIMERA STATION! 👑
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe: Yucata | Board Game Arena | Boite a jeux | MaBi Web

User avatar
sergiunastrut
King Meeple
King Meeple
Posts: 409
Joined: 13 Nov 2018, 21:03
Custom Rank: Și...unde-i povestea?
Location: Iași

Re: Best new game - Mai 2022

Post: # 130722Post sergiunastrut
09 Jun 2022, 16:55

Impresiile mele despre cele 10 titluri încercate pentru prima dată în mai le găsiți aici: https://www.playstoryshort.ro/l/noutati-mai-2022/

Image

În ordinea preferințelor:
🥇 Hadrian's Wall
🥈 Caper: Europe
🥉 Pessoa
4. Bear Raid
5. Tzolk'in: The Mayan Calendar
6. Cape May
7. Canopy
8. Dandelions
9. Steam
10. Origins: First Builders
Kallax Display: Colțul meu de artă
Am încercat recent: Cotate subiectiv
Poveștile le spun aici: PLAY|STORY|SHORT

User avatar
emisanSB
King Meeple
King Meeple
Posts: 929
Joined: 02 Apr 2016, 15:40
Custom Rank: Executioner
Location: Sibiu

Re: Best new game - Mai 2022

Post: # 130724Post emisanSB
09 Jun 2022, 17:11

Tzolk'in: The Mayan Calendar trebuia sa aiba medalia de platina, comparativ cu competitorii din top 10. :)

User avatar
Norowas
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 245
Joined: 04 Sep 2019, 11:22
Location: Bucharest

Re: Best new game - Mai 2022

Post: # 130726Post Norowas
09 Jun 2022, 17:48

Nope, îmi place top-ul, am avut Tzolkin, la prima partida mi s-a părut interesant, apoi meh. Și mie îmi place Caper: Europe. Și trebuie sa încerc Hadrian's Wall neapărat.

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1620
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Best new game - Mai 2022

Post: # 130931Post danielM
22 Jun 2022, 17:00

War of the Ring: jucat prima data in mai, rejucat ieri. Implementarea boardgame a lumii fantastice a lui Tolkien. Fortele lui Sauron impotriva Fratiei Inelului in Taramul Pamantului Mijlociu. Un joc catalogat unul din cele mai tematice si epice experiente. Actiunea jocului urmareste firul Fratiei Inelului si al aventurii temerarului grup in incercarea lor de a distruge Inelul, in timp ce elfii, dwarfii si rasele oamenilor se confrunta cu hoardele de orci si trolli. Armata Umbrei poate castiga daca coruptia purtatorilor Inelului ajunge la 12 sau daca reuseste sa cucereasca orase si fortarete care sa totalizeze 10 VPs. Fratia poate castiga daca reuseste sa distruga Inelul sau daca armatele Binelui cuceresc orase sau fortarete ale Umbrei in valore de 4 VPs. Concentrarea actiunii jocului latura de deductie / urmarire a purtatorilor Inelului si pe cea de razboi, care presupune recrutarea trupelor, atragerea la razboi a raselor si confruntari epice pe Pamantal Mijlociu functioneaza foarte bine, oferind o experienta extrem de tematica jucatorilor. Senzatia, de ambele parti, este ca sunt pe punctul de a pierde partida, tensiunea atingand cote considerabile. Dupa 2 partide, War of the Ring primeste nota 10 si un loc de cinste in galeria jocurilor epice, alaturi de Twilight Imperium. Bineinteles, urmatoarea partida este asteptata cu nerabdare. Ambele partide au fost castigate de Fratia Inelului, Frodo si Sam reusind sa distruga Inelul in flacarile din Mordor.

Image

Image

Image
Last edited by danielM on 22 Jun 2022, 17:42, edited 1 time in total.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”