Ticket to Ride - the dice game?

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
rabesandratana
King Meeple
King Meeple
Posts: 1195
Joined: 29 Jun 2017, 13:05
Location: Bucuresti

Ticket to Ride - the dice game?

Post: # 131384Post rabesandratana
05 Aug 2022, 15:14

"Ticket to Ride - the dice game?" aka Trains and Stations

Image
(4 partide in 3 jucatori):

Trains and Stations, este cam tot ce putea fi Ticket to Ride - the dice game, daca ar fi existat. Si da, inainte sa sariti cu gura ("Ba exista, baa!"), stiu ca e o extensie, care adauga doar niste zaruri pe care sa le folosesti in orice joc Ticket to Ride. Dar nu e acelasi lucru, ca e si de negasit si nu e un joc in adevaratul sens al cuvantului, ci doar un mic pachet.
Image


In runda ta, arunci cu cele 5 zaruri si speri ca ceva util ti se va arata in fata ochilor. Daca nu, ghinion! Eh, hai ca nu e chiar asa, ca ar fi stupid! Pornesti cu 3 monede, iar fiecare te lasa sa arunci cu oricate zaruri doresti. Poti pune deoparte unele. Iar acum totul consta in ceea ce urmaresti sa iti ofere aceste zaruri. Poate vrei locomotive, pe care o sa le asezi pe plansa, incercand la fel ca in Ticket to Ride sa completezi traseele, poti incarca sa iei bani, ca sa ai si in rundele urmatoare sansa sa rearunci cat mai des acele zaruri pline de ghinion (ca doar stim regula aia nescrisa ca doar tie iti poarta ghinion zarurile in orice joc si toti ceilalti de la masa au noroc), sau poti sa mergi pe ideea de a avea 3 zaruri identice pentru a construi ceva: o mina, un palat, o ferma.
ImageOdata construite, acestea o sa iti aduca mereu cate o carte cu bunuri, imediat ce o ruta e completa, atata timp cat orasul respectiv se afla pe ruta/rutele completate. Nici macar nu trebuie sa fii tu cel care a realizat ruta. Cartile acumulate au rolul de a aduce punctele inscrise pe bunuri, dar asta doar pt cel care va avea cele mai multe carti din acel tip, la final de joc. Asa ca lupta poate sa fie stransa. Odata inchisa o ruta, (la care pot constribui mai multi jucatori, mai ales daca e mai lunga) toti cei care au muncit la ea, o sa primeasca imediat cate un punct per oras unit, cine are carti cu rute precum cele din Ticket to Ride, le poate arata pentru a lua punctele de pe ele, se dau apoi niste bonusuri inscrise in fiecare oras (gen: puncte, inca un zar, o alta carte cu rute de realizat) si toti isi strang jucariile (zarurile) si pleaca. Ca altfel, ai ramane fara zaruri, daca nu s-ar strange niciodata. Asa ca o sa urmarim sa completam cat mai des rutele, uneori chiar dorind sa fim ajutati de ceilalti, pentru ca avem o carte obiectiv care necesita 3-4 orase si singur e cam complicat sa o realizezi.
ImageCateva puncte negative:
Una dintre iconite nu prea are niciun sens, si imi e greu sa o asociez cu ceva si sa o explic la inceput de joc. Pt minele de carbuni apare pe zar un carucior specific minelor, pentru ferma, apare icoana cu bovine, dar pentru castel am o farfurie pe zar (ceea ce nu e rau), dar pe carti apare un tarnacop. Nu are nicio logica! Toate celelalte carti si zaruri se leaga intre ele, dar aici, farfuria si tarnacopul? Succes sa explici cuiva sensul. Mereu am tot primit intrebari pe parcursul partidelor legat de asta si produce doar confuzie, intr-un joc ce e destul de usurel si fluid.
Unele rute de indeplinit pe acele carti obiectiv, sunt destul de lungi, iar tinand cont ca ai doar 5 zaruri la inceput si inca 3 de rezerva, ce le primesti pe parcurs, plus 1-2 albe ca bonus, e aproape imposibil sa iti faci singur unele rute. Asa ca incerci sa convingi pe ceilalti sa puna si ei 1-2 zaruri pe acolo.
Mi-ar fi placut si o plansa putin mai mare, ca ar fi fost loc in cutie de una dubla. Sau chiar fata-verso, cu diferite rute si bonusuri schimbate. Mi se pare o oportunitate pierduta.
Constructiile, pe cat de dragut realizate din plastic, sunt extrem de mici iar mina de carbuni arata precum o gramada de rahat (vezi poza de mai jos)
ImageConcluzie:
Prima partida nu m-a convins indeajuns, dar pentru ca cei din familie adora Ticket to Ride, iar asta se joaca doar in 30-45 minute si ofera cam acelasi feeling, am insistat si parca a inceput sa ma prinda si pe mine, mai mult datorita entuziasmului lor. Uneori, asta e indeajuns incat un joc sa fie agreabil si sa devina un keeper. Nota 8.1


Image

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”