La forat in sac
Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).
Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).
Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
- rabesandratana
- King Meeple
- Posts: 1375
- Joined: 29 Jun 2017, 13:05
- Location: Bucuresti
La forat in sac
Offshore
(2 partide in 3 juctori)
Cam asa ar arata un joc daca ai combina o mica parte din Reteaua Energetica cu Quacks of Quedlinburg, dar si niste negociere de tip Monopoly/Catan. Partea buna este ca negocierea nu e imperativ necesara in acest joc, dar uneori poti beneficia datorita ei si sa ai parte de o actiune de forare in plus.
Ce facem mai exact in acest joc?
Trebuie sa foram dupa titei in mare, iar pentru asta o sa ne construim reteaua tehnologica necesara in cat mai multe locuri posibile de pe plansa. Iar cand o sa avem cate un tile cu fiecare tehnologie ceruta, avem voie sa incepem forarea propriu-zisa, care seamana foarte mult cu acel mecanism din Quack of Quedlinburg, in care tragi cate un tile din sac si pe multe dintre ele ne este aratat un ceas ce indica presiunea. Daca risti prea mult si depasesti nivelul 4 de presiune, totul va exploda si n-o sa te alegi cu nimic. Dar exista destule cai prin care sa cresti acel nivel de presiune si sa poti risca mai mult. De acolo o sa obtinem bani, butoaie de titei si puncte. Butoaiele le putem vinde apoi in diferitele zone unde noi deja ne-am dezvoltat pe plansa, iar acolo o sa fie diferite tokens cu beneficii diverse pe care le putem culege. Construirea retelei este importanta, pentru a avea cat mai multe zone unde sa iti vinzi butoaiele extrase. Dar nici partea tehnologica nu trebuie deloc neglijata, pentru ca daca ai destule tile-uri la indemana, poti face actuinea de forare mai des dar si mai adanc. Partea de negociere, este prezenta, insa nu obligatorie, mai ales daca esti ca noi si nu reusesti niciodata sa ajungi la o intelegere cu alt oponent. Da, o sa dureze inca 1-2 mutari in plus pana ce iti pui masinaria in functiune, ceea ce nu e un capat de lume, astfel incat pot spune ca nu este un joc care sa orbiteze in jurul acestei actiuni de negociere, precum regasim in Catan sau Monopoly, unde daca nu faci asta, esti blocat pentru mult timp.
Concluzie
Offshore e un joc care a aparut de nicaieri si ne-a surprins in mod foarte placut, dar in legatura cu care aveam ceva temeri inainte sa il iau, pentru ca scria in regulament ca exista posibilitatea negocierii. Regula asta iti recomanda sa negociezi cu alti jucatori si sa veniti impreuna cu resursele necesare pentru a va dezvolta intr-o zona si pentru a fora impreuna, ambii luand beneficiile. De exemplu: eu am 2 tehnologii de forare necesare pentru o zona, dar nu am cei 7 bani necesari. Tu vii cu cei 7 bani, pentru ca nu ai tehnologiile mele pentru a sapa in acel spatiu si astfel primesti si tu ceva datorita mie. Problema este ca cel care porneste actiunea de sapat, e cel care risca sa traga din sac acele cartonase cu beneficii, dar si cu pericole de explozie, iar daca acest jucator e mai aventuros de fel, exista posibilitatea ca totul sa explodeze si odata cu bunurile promise si cei 7 bani ai tai. Iar la noi nu functioneaza jocurile cu negocieri. Si nici aici nu am reusit decat o singura data in 2 partide sa cadem la pace, dar a fost si ultima oara cand am facut asta, preferand fiecare sa ne dezvoltam mai greu dar pe cont propriu. Asa ca poti ignora acel mecanism recomandat si sa-l joci si fara. Partea cu adevarat distractiva, este cea care se aseamana cu mecanismul din Quacks of Quedlinburg push your luck, in care mereu ai tendinta sa mai extragi din sac ceva, ca sigur o sa scoti un tile cu puncte titei si bani, ca doar nu ai tu "norocul" sa iti explodeze totul in fata.
Tematica imi place si este prezenta in joc destul de mult.
Ii acord nota 8,5 pentru ca e o surpriza placuta si e fun sa te dezvolti, sa iei acele abilitati speciale si mai ales sa forezi "din sac" si merge foarte bine si cu gameri dar si ca joc family.