Less is More

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
rabesandratana
King Meeple
King Meeple
Posts: 1308
Joined: 29 Jun 2017, 13:05
Location: Bucuresti

Less is More

Post: # 138544Post rabesandratana
12 Apr 2024, 14:27

Image

Shobu
(vreo 4-5 partide)

Acesta este unul dintre cele mai frumoase jocuri din colectia mea. Aspectul simplistic denota o eleganta data de jocurile clasice, gen sah, Go. Sunt 4 planse din lemn, dintre care 2 lacuite si niste pietre in 2 culori, despartite de o sfoara. Mai ca nu iti vine sa il strangi si sa il pui in cutie. E unul dintre jocurile alea care arata bine doar ca o piesa artistica expusa pe masuta din sufragerie.

Image

Cum se joaca:
Scopul acestui joc abstract, e sa fii primul care ii scoate adversarului toate pietrele de pe una dintre planse. Iar pentru a face asta, ai 2 mutari in fiecare tura: una neutra (nu imi vine un termen mai bun acum), in care muti pe una dintre cele 2 planse aflate in fata ta o piatra, iar apoi mutarea agresiva, unde o sa copiezi fix mutarea facuta mai devreme, doar ca pe o plansa de o culoare diferita. Si de ce spun agresiva? Pentru ca acum ai voie sa impingi pietrele care iti stau in cale, iar daca ajungi cu mutarea pana in margine, piatra adversarului tau o sa cada, ceea ce inseamna ca esti un pic mai aproape de victorie. Doar ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple, pentru ca in permanenta trebuie sa fii cu ochii in 4 la tot ce se intampla pe toate cele 4 planse. Daca te focusezi doar pe una, crezand ca victoria e a ta, e foarte posibil sa pierzi din radar ce face adversarul pe celelate 3 si sa te trezesti cum iti pica tie ultima piatra, chiar sub nasul tau. Am patit asta intr-o partida, cand am controlat totul pana spre final.

Concluzie:
Jocul asta iti da impresia ca e vechi de cand lumea si ca are 2000 de ani, dar e realizat destul de recent. E atat de usor de jucat, dar totodata atat de greu de castigat! Iar faptul ca are atat de putine componente si atat de simpliste, coroborat si cu un regulament la fel de micut si fara reguli complicate, arata multor designeri ca un joc bun nu este doar acela plin doldora de piese si cu un regulament cat DEX-ul. Absolut superb acest joc din toate punctele de vedere. Nota 9 din partea mea.

Image

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”