Si tocmai de asta am zis sa scriu despre Cabanga, un joc atat de simplu, incat sa explici regulile lui, nu cred ca trebuie sa ai la dispozitie mai mult de 30 de secunde.
Cabanga este un joc de carti cu aspect clasic, cu cifre pe un fundal colorat si isi trage putin seva din jocul Uno. Scopul jocului e sa scapi de toate cartile din mana. Se poate juca si doar o partida, insa se recomanda jucarea unui turneu intreg, ceea ce inseamna ca un jucator va ajunge la 18 puncte si va incheia astfel jocul, rezultand apoi clasamamentul final si castigatorul. Un turneu dureaza intre juma` de ora si o ora, in functie de numarul celor de la masa dar si de cat de buni si competitivi sunt.
Cum se joaca
Fiecare primeste 8 carti, in mijocul mesei sunt 4 culori si cate 2 cifre ce indica distanta dintre doua cifre, iar in runda ta o sa joci o carte in dreptul unei culori, incercand sa inchizi pe cat posibil distanta dintre cifrele de acolo. De exemplu daca joc un 5 galben si pe masa se afla deja un 8 galben, atunci distanta e una foarte mica si riscul asumat e unul mic. Imediat dupa ce am jucat, ceilalti jucatori daca au in mana orice cifra galbena care se poate strecura intre cele doua, o sa mi le arunce mie in fata. Sa zicem in acest exemplu ca cineva avea 7 galben in mana, arunca imediat cartea, iar eu sunt obligat sa trag inca o carte din pachet. O alta regula, e ca daca joci culoarea pe care tocmai a jucat-o cel de dinaintea ta, automat tragi o carte din pachet. Jocul vrea sa diversifice si toate culorile de pe masa sa fie jucate. In momentul cand cineva a terminat toate cartile din mana, acela are ZERO puncte (ceea ce e de bine aici), iar ceilalti isi arata toate cartile ramase si isi numara toate "picatelele" de pe ele. Acelea vor fi punctele lor. Cine ajunge primul la 18, a pierdut, campionatul de Cabanga se incheie si cel care este mai aproape de valoarea de "0 puncte", este castigatorul. Cam astea sunt toate regulile. Doar am zis ca e simplu!

De ce e atat de interesant?
Ceea ce face acest joc simplist atat de bun, e tensiunea existenta la fiecare carte jucata. E important sa urmaresti cam ce culori s-au jucat mai des de catre ceilalti jucatori, pentru ca daca iti asumi riscul sa joci un 2 langa un 17, sansele sa primesti o gramada de carti de la ceilalti jucatori ar fi extrem de mari. Dar observand cam ce s-a jucat pana atunci, poti anticipa ca e in siguranta sa joci si o astfel de carte, pentru ca cei mai multi ar fi epuizat la respectiva culoare cam toate cartile din mana. Un alt aspect important este ordinea in care iti joci cartile. Daca de exemplu ai o mana cu 5 carti doar de o culoare, tu esti cel care dicteaza ritmul in acel loc. Si e foarte importanta ordinea in care ti le joci. Pentru ca daca ai pus un 17 iar ultima carte pastrata de tine e un 2 galben, posibilitatea ca in ultima runda sa te trezesti cu o gramada de carti aruncate in fata ta, este foarte ridicata. Unii ar spune ca e doar noroc chior in acest joc si ca nu exista nicio decizie, totul fiind evident. Dar dupa peste 30 de partide deja jucate, pot spune ca in majoritatea timpului castigatorii au fost in 80% din timp doar eu si fratele meu. Ceea ce imi ofera siguranta sa pot spune ca norocul are si el un rol, dar unul destul de redus incat sa faca jocul unul placut si competitiv.
Concluzie
Cabanga e unul dintre cele mai placute surprize din acest an. Simplu, cu doar o mana de carti, dar cu rejucabilitate si tensiune asa cum doar in Lost Cities cred ca am mai gasit.
L-am jucat in 3, 4 si 5 jucatori, dar cel mai bun mi s-a parut in 3 si chiar si in 4. In 5 jucatori, strategia de a juca intr-o anumita ordine cartile, incepe sa nu mai dea mereu roade, pentru ca prea multi jucatori o sa interfereze cu planul tau, cifrele de pe masa o sa se tot schimbe haotic si trebuie sa te adaptezi la situatia in cauza. Si cred ca haosul se instaleaza cam in toate jocurile atunci cand sunt jucate intr-un numar prea mare de jucatori. Asa ca nu pot spune ca e doar o problema a acestui joc. Un element stupid pe care noi l-am ignorat, e ca trebuie sa strigi "Cabanga" atunci cand dai carti unui jucator. Nu inteleg de ce producatorii insista inca si in acest an sa scoata astfel de reguli inepte, crezand ei ca o sa fie crazy si amuzant sa strigi un cuvand random in timpul unei partide de carti.
Recomand acest joc celor care joaca in special in 3 sau 4. Cei care joaca sau au jucat des turnee de Canasta/Rummy/Macao sau alte jocuri clasice. Cabanga are acel feeling de joc clasic, dar cu acel ingredient in plus care il face fresh. Nota 9 din partea mea, pentru ca este un joc ce va ramane mult timp in colectie si care va prinde curand peste 100 de partide, mai ales ca un turneu pana la 18 puncte dureaza in medie cam 6-8 partide, iar ideea de a lua parte intr-un turneu, e mereu una placuta si il va impinge des pe masa in fata multor jocuri. Cabanga arata o data in plus ca un joc nu trebuie sa vina cu 1000 de piese, cu 100 de reguli si cu o cutie de 3 kile` ca sa ai parte de un joc si o experienta buna.