(6 partide in 3 jucatori dar si solo)
Nu am avut nicio tresarire cand acest joc a aparut, cu vreo 5 ani in urma, mereu parand doar un alt joc in care muti si iei niste tokens ca sa indeplinesti niste carti cu contracte. Ce mare lucru? Am mai vazut, am mai jucat, deci ''pas"!
Dar vazandu-l de curand intr-un top 10 pe Youtube, mi-am amintit de existenta lui si am zis sa ii acord totusi o sansa, ca prea il lauda acel reviwer de la Dice Tower (nu mai stiu daca era vorba de Mike sau Zee)
Mare mi-a fost surprinderea cand am jucat prima partida, pentru ca din acea prostioara la care ma asteptam eu initial, in care muti si mai iei un token, am descoperit cum un puzzle greu de rezolvat se asternea in fata mea. Multe decizii, multe bifurcatii, ce sa iau, ce schimb de tokene si cat sa inaintez. Multe intrebari, dar si multe raspunsuri bune in calea mea.

Cum se joaca?
Jocul e despre vanatoare de animale in tinuturile salbatice ale Rusiei, ceea ce automat poate fi un turn off pentru multi, nefiind nici eu fan al vanatorii, dar jocul e realizat in asa fel incat acele tokens nu sunt prea bine definite, au si niste numere mari care acopera o mare parte din animal, astfel incat de la distanta pare ca iei un token cu numarul 3 si nu neaparat o vulpe. Mult mai digerabil si mai usor de abstractizat tematica decat daca ar fi facut o ditamai vulpea bine definita pe care urma sa o impusti. In constrast, plansele cu tinuturi, sunt foarte bine definite, vibrante si cu peisaje superbe.
In tura ta, muti 1-2 spatii si apoi platesti niste tokens cu cai, daca vrei sa mergi mai departe, apoi te opresti sa vanezi un animal, adica iei un token si dupa aia poti face o actiune mai complexa: fie daca s-a golit acel tinut, poti cumpara acea plansa cu totul, platind in blanuri cerute in acea zona, sau poti sa iei tokenul cu Yurte, care aduc beneficii diverse, sau poti vizita orasul, si el cu diverse bonusuri, sau poti sa construiesti un Outpost, incat mereu sa poti face actiuni pe viitor in aceasta zona, chiar si cand tu ai parasit zona.
Si exista actiuni in care sa iei animale din market, sa iei carti cu puteri speciale, sa iei tokens cu iconite de mandolina, care indica niste cantece de vanatoare, iar la final cine e mai in fata pe acel portativ va lua fie puncte, fie diverse cartonase cu bonusuri.
Poti sa iei insigne ce iti vor aduce cai in plus la fiecare inceput de runda, caii sunt utili fie sa muti cat mai departe, fie sa dai 5 cai la schimb pentru orice animal ai nevoie. Poti scrie in jurnalul de vanatoare, decartand un token si mutand pe track-ul de pe plansa proprie care iti aduce bonusuri si puncte la final de joc in functie de cat de mult ai mutat. Poti cumpara cat mai multe pamanturi eliberate, care iti aduc imediat niste puncte, dar la final daca faci set collection de anumite iconite, iei intre 3 si 6 puncte, ceea ce in acest joc nu sunt deloc putine. In partidele jucate, am incercat diverse strategii, iar fiecare dintre ele iti poate aduce victoria daca e jucata eficient.

Concluzie:
Stroganov a devenit rapid unul dintre cele mai bune jocuri pe care le-am jucat in acest an. Chiar si dupa destule partide in doar o saptamana, inca jocul se simte fresh si am chef sa il rejoc, pentru ca de fiecare data combinatia de carti, abilitati, modul in care apar acele planse cu tinuturi, care creeaza o plansa modulara, ofera mereu posibilitatea unei strategii diferite. Poti merge doar pe carti, doar pe tinuturi, doar pe jurnal si cantece de vanatoare, sau sa diversifici, atata timp cat isi planuiesti mutarile si esti eficient in strategia aleasa, jocul e mereu unul strans si interesant.
Singurul minus pe care l-am gasit, ar fi productia plansei mari, care la mine a inceput sa se desprinda o bucata, ceea ce am mai vazut pe net si la alte persoane. Probabil peste vreo 10 partide o sa raman cu o bucata de plansa desprinsa, ceea ce nu va fi o problema cand jocul e intins pe masa, pt ca atunci nu se observa, dar nu e niciodata placut sa vezi o plansa cu defect. Nota 9.5 din partea mea pentru Stroganov.