Verona Twist

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
VZQ
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 234
Joined: 07 Oct 2017, 22:20

Verona Twist

Post: # 92173Post VZQ
05 Nov 2018, 00:35

VERONA TWIST (2018 / Mind Fitness Games)
Image

Numar jucatori: 2 (varsta: 9+).
Mecanici: grid movement
Designer: Jozsef Dorsonczky
Grafica: Lazar Aurel


COMPONENTE
Image
- regulament
- 4 placi "tabla de joc"
- 6 cartonase "caracter"
- 6 discuri "caracter"
- 15 placute "pereche personaje"
- 7 placute "runda"


CUM SE JOACA
Image
Fiecare jucator are un rol bine stabilit: "Doica" incearca sa-i ascunda pe Romeo si Julieta in hainele altor personaje ("Veroa Twist, deh!)", timp de 7 zile, in timp ce "Capulet" incearca, printr-un proces de eliminare succesiva, sa restranga aria posibilelor combinatii, astfel ca in final sa ramana doar 1 singur cartonas "pereche personaje" in joc, dovedind astfel sub ce "haine" se ascunde perechea de indragostiti.

"Doica" alege in secret 2 personaje (cartonase "caracter") ca "acoperire", dupa care aranjeaza discurile "personaj" pe tabla de joc.

Intotdeauna "Capulet" va misca primul personaj, si tot asa, pe rand, pana cand toate caracterele au facut o mutare. Trebuie mentionat faptul ca fiecare personaj se misca diferit (asemanator pieselor din sah): Printesa se poate misca in orice directie, oricate spatii; Printul, un spatiu in orice directie; Nobilul se misca in linie dreapta oricate spatii, in timp ce Slujitorul se misca doar cate un spatiu in linie dreapta; in fine, Episcopul se deplaseaza pe diagonala, in timp ce Fratele sare peste alte caractere si se opreste pe primul spatiu liber.

Dupa ce toate caracterele au facut o mutare, "doica" anunta daca Romeo si Julieta se afla in aceeasi zona, sau in zone diferite (tabla de joc are doua zone: cea interioara, mai inchisa la culoare, si cea exterioara, cu dale albe). In functie de pozitia anuntata, incep sa fie eliminate placutele "pereche personaje" din joc, ramanand expuse doar cele care corespund locatiei anuntate.

Jocul continua timp de 7 runde. Daca pana la finalul acestora, "Capulet" nu reuseste sa identifice perechea de personaje sub ale caror haine se ascund cei doi, jocul este castigat de "doica" - si invers!CATEVA CUVINTE DESPRE JOC
"Verona Twist" este un joc inselator de simplu. Recunosc, la inceput si eu m-am temut ca va fi un pic prea usor sa-i dau de cap, dar din fericire, pastreaza destul ADN de "Six Making" - se simte ca o noua broderie pe mecanici de sah reusita; este strategic si are puls. In mod evident insa, depinde de nivelul adversarului (sincer sa fiu, rolul de "doica" mi s-a parut mai dificil, pentru ca pe langa toate calculele pe care trebuie sa le faci, pentru a nu desconspira prematur pozitia celor doua personaje, se adauga presiunea eliminarii succesive a placutelor "pereche personaj" si simti cum iti sufla adversarul in ceafa - de regula un pic prea mult, prea repede: cand vezi ca dupa prima runda s-au "dus" mai bine de jumatate din combinatii, te cam trec transpiratii reci, heh)...

In alta ordine de idei, si cand reusesti sa restrangi aria cautarii la 2 perechi, nu este usor sa impingi "la colt" caracterele - trebuie sa blochezi spatiile de joc, iar memoria joaca un rol important. De asemenea, orice greseala de calcul de regula duce la pierderea partidei.

Productia este foarte buna (cartoane groase, discurile "caracter" sunt grele, din plastic, grafica este foarte placuta) si desteapta: tabla de joc este formata din mai multe bucati tip "puzzle", ceea ce permite ambalarea jocului intr-o cutie mica, discurile "caracter" au fata dubla (activa/folosita), ba mai mult, au icoane care arata exact modul de deplasare al personajului (chestie pe care nu am observat-o la inceput!), astfel ca nu este nevoie sa stai cu regulamentul langa tine. Din punctul meu de vedere, MFG a mai urcat o treapta pe scara calitatii. Singurul minus (minor) este culoarea folosita la discurile "caracter", care nu se potriveste la fix cu cea de pe placutele "pereche personaje" (in special portocaliul si rosul).


IN LOC DE CONCLUZIE
"Verona Twist" este poate cel mai bun joc pe care Jozsef Dorsonczky l-a lansat pana acum (in opinia mea, desigur), pentru ca pe langa mecanicile solide cu care ne-a obisnuit, de data asta jocul are si o tema bine aleasa, functionala si suficient de bine integrata incat sa faca jocul interesant si pentru cei care nu gusta in mod special abstractele pure de genul "derivat de sah". A mai incercat anterior asta si cu "Vikingdoms" (din pacate jocul era rupt in doua din cauza temei fara legatura, spoita peste "Six Making"), insa de data asta chiar i-a iesit! Stati linistiti, este tot un abstract strategic ce pisca la limba precum o baterie noua, dar are si suficienta culoare si poveste incat sa fie incercat si de restul familiei: romanta, deductie, suspans - suficiente ingrediente pentru o experienta placuta!

User avatar
26octombrie
King Meeple
King Meeple
Posts: 3616
Joined: 30 Aug 2012, 15:24
Custom Rank: winner

Re: Verona Twist

Post: # 92849Post 26octombrie
20 Nov 2018, 23:09

Doua vorbe am sa-ti spun: Mr. Jack ;)

User avatar
VZQ
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 234
Joined: 07 Oct 2017, 22:20

Re: Verona Twist

Post: # 92856Post VZQ
21 Nov 2018, 02:29

Heh, nu-mi place deloc :) Oricum, in mod normal, nu este genul meu de joc.

Verona Twist mi-a placut pentru ca are (in sfarsit) mai multa carnitza peste ideea de Six Making si o productie de calitate foarte buna. Iar alaturi de Attila, este bun ca introducere in lumea abstractelor derivate din sah. Si este un joc complet (intootdeauna jocurile MFG mi-au lasat impresia de joc neterminat - idei bune, mecanici solide, dar neslefuite suficient). Dar nah, de gustibus :)

User avatar
omucu
King Meeple
King Meeple
Posts: 804
Joined: 28 Dec 2010, 11:56
Custom Rank: Meeple-șef la boardgamers.ro
Location: Tg-Mures

Re: Verona Twist

Post: # 93201Post omucu
03 Dec 2018, 20:20

Seamana foarte mult cu Mr. Jack, dar atata timp cat si Dorsoncky spun asta nu vad o problema. L-am jucat si eu in weekend, imi place foarte mult Mr. Jack Pocket si cred ca Verona Twist e peste. Trebuie foarte multa atentie si gandire tactica avand in vedere lucrul cu perechi si e foarte fain asa. Asadar, din punctul meu de vedere, seamana cu mr. jack, dar e suficient de diferit ca sa merite.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”