Am jucat alte doua jocuri noi: King of Siam si Sahne.
King of Siam are ca tematica controlul politic asupra ... Tailandei! Pun pariu ca nu multi dintre voi stiu ca Tailanda=Siam. Irelevant. La prima vedere jocul pare foarte abstract, cu harta lui minimala, scoasa parca dintr-un atlas de geografie si cu nelipsitele cubulete de lemn. De fapt insa, am vazut destul de rar un joc in care mecanica sa fie atit de bine integrata cu tematica. Efectiv te simti in pozitia unui conducator de partid care incearca sa-si extinda controlul politic in cit mai multe directii si sa-si forteze adversarii sa se lupte intre ei. Pe linga asta, alegerile din timpul jocului sint de-a dreptul mortale. Fiecare jucator are doar 8 carti pe care le poate juca in tot jocul. Daca le foloseste prea devreme, adversarii pot sa-i sufle victoria la final, daca le foloseste prea tirziu...e prea tirziu. Pe linga asta mai sint tot felul de idei simple si perfide care fac jocul sa fie extrem de strategic si tensionat. Merita urmarit, nu e un joc foarte aratos dar pe mine m-a impresionat extrem de placut.
Sahne e un joc delicios. La propriu, intr-un fel. Jocul este compus din felii de tort cu diferite arome si care valoreaza mai mult sau mai putin. Pe rind, fiecare jucator ia 11 felii la intimplare si le aseaza in ordinea in care vin pe masa, formind o prajitura mixta. Dupa asta ia un cutit imaginar si taie prajitura in ce fel vrea, dar intr-un numar de bucati egal cu maxim numarul de jucatori. De exemplu daca joaca 4, prajitura poate fi impartita in o bucata de 2 felii si trei de 3, ca in imaginea de jos. Ideea e sa fie impartite cit mai uniform, pentru ca jucatorul care vine dupa el isi va alege o bucata primul, dupa care urmatorul si tot asa. Cel care a facut prajitura ramine ultimul si primeste ce au lasat ceilalti pe masa. E un exercitiu foarte interesant, pe de-o parte ai foarte mare control asupra a ceea ce vor primi ceilalti, pe de alta parte nici nu vrei sa primesti ramasite. Prajitura poate fi mincata instant, pentru puncte, sau pastrata pentru mai tirziu. La sfirsitul jocului, cine are cele mai multe bucati dintr-un anumit fel ia o gramada de puncte, in timp ce adversarii isi arunca feliile la gunoi. Si asta este un aspect foarte interesant al jocului: maninci prajitura pe loc, primesti ceva puncte dar nu foarte multe. O tii pe mai incolo, e posibil sa valoreze foarte mult dar risti ca alti jucatori sa ia mai multe felii si sa-ti transforme efortul in frisca. Am un singur avertisment: se joaca la inceputul sesiunii sau deloc. Noi l-am pus pe masa la sfirsit, dupa 6 ore de joaca, adica 6 ore de nemincat, si imi venea sa inghit componentele cu reguli cu tot.