Best new games - martie 2020

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
User avatar
emisanSB
King Meeple
King Meeple
Posts: 976
Joined: 02 Apr 2016, 15:40
Custom Rank: Executioner
Location: Sibiu

Best new games - martie 2020

Post: # 109218Post emisanSB
31 Mar 2020, 19:31

:sy: At The Gates Of Loyang este ultimul joc din cunoscuta ”harvest trilogy” a lui Uwe Rosenberg. Tematică agricolă, foarte populară printre jocurile designerului insa de data asta, mecanisme de joc foarte diferite.
Avem o durata fixa de noua runde, etapizate:
1. Harvest phase: pregatim un nou camp si recoltam campurile deja cultivate.
2. Card phase: card drafting iar fiecare jucator va obtine 2 carti. Cartile sunt de 4 feluri: clienti fideli care necesita serviti in fiecare runda, clienti casual (one time buyer), markets unde poti face schimb de legume si helperi cu diferite abilitati.
3. Action phase: fiecare jucator, pe rand, isi face toate actiunile gandite pentru runda respectiva: achizitia de noi carti, servirea clientilor, achizitia de legume din shop, pregatirea si cultivarea de noi campuri de legume, utilizarea helper-ilor, etc.
La sfarsitul etapei de actiuni, jucatorii au posibilitatea sa obtina puncte.
Avem un asa zis ”path of prosperity” (un track de la 1 la 20) pe care poti inainta platind banii castigati din vanzarea legumelor. In fiecare runda, primul pas costa fix un ban, urmatorii pasi costand valoarea afisata (ex: sa inaintezi de la 5 la 8 te costa 1+7+8 = 16 bani)
Jocul este un puzzle care trebuie rezolvat cat mai eficient iar datorita faptului ca jucatorii isi rezolva toate actiunile intr-un singur calup, se poate ajunge la timpi de asteptare seriosi. O alta remarca negativa ar fi faptul ca multe carti sunt clar debalansate.
Loyang aduce foarte mult tematic cu Key Market (cultivi/recoltezi legume si le transformi cat mai eficient in bani/puncte) insa este departe de robustețea mecanicilor din KM.
Fiind mare fan al creatiilor lui Rosenberg, aveam asteptari mari, insa din pacate, ATGOL nu se poate compara cu experienta oferita de Agricola, Caverna, Le Havre sau Ora & Labora.
Nota -8


:sy: Lignum este un joc care m-a surprins foarte placut. Un heavy euro, serios si plin de interactiune, care incearca sa portretizeze industria lemnului din secolul XIX. Un joc foarte solid mecanic dar si tematic, in stilul celor create de Lacerda.
Pe parcursul a 8 runde (mai exact 2 ani/8 anotimpuri) jucatorii se vor lupta intre ei sa obtina si sa taie cele mai bogate zone din padure si se vor calca in picioare pe traseul pana la padure, in incercarea de a aduna toate uneltele și muncitorii necesari taierii si prelucrarii lemnului.
Iar dupa ce am reusit sa obtinem cativa busteni pretiosi, incepe greul: bustenii trebuie transportati la gater, taiati si stocati in depozite pentru iernile reci si grele, fie vanduti pentru cativa banuti. Daca vrei sa vinzi lemnul mai eficient de atat, trebuie sa astepti, sa il lasi la uscat si sa incerci sa obtii contracte cat mai profitabile.
Insa iarna e cu totul alta poveste: nu obtinem resurse, nu angajam muncitori ci avem un singur hamal care din fericire e suficient de calificat sa faca orice munca ii dai, insa o singura sarcina (ori taie lemnul in padure, ori transporta lemnul, ori lucreaza in gater). Iar pe deasupra, trebuie sa consumam hrana adunata in restul anului si sa ardem din lemn, pentru a ne incalzi. In anumite momente nici nu mai stii daca joci Lignum sau Agricola....
Mai putem adauga un nou layer de dificultate cu ”planned work”, constructii de cladiri si joiner-i pe care ii poti folosi la orice munca insa trebuie platiti si hraniti in plus.
Foarte multe aspecte pozitive in acest joc, poate mai putin scalabilitatea in functie de numarul jucatorilor: jocul in 4 oferă cea mai solidă experiență.
Lignum se înscrie într-o categorie specială și rară de jocuri care m-au surprins peste așteptări.
Nota 9 si Jocul lunii martie.

User avatar
rabesandratana
King Meeple
King Meeple
Posts: 1304
Joined: 29 Jun 2017, 13:05
Location: Bucuresti

Re: Best new games - martie 2020

Post: # 109222Post rabesandratana
31 Mar 2020, 22:06

Daca virusul asta a venit totusi si cu ceva bun (in afara de diminuarea poluarii pe planeta), pentru noi ca gameri, a venit cu mult timp de jucat jocurile care isi asteptau randul pe raft. Si cum eu am avut vreo 3 ani in care doar am cumparat jocuri cunoscute in disperare (si cate 10-12 pe luna), dar pe care le asezam pe raft si ziceam: "lasa ca o sa le joc eu!", lunile treceau, alte jocuri veneau, timp prea putin, si uite asa anu` trecut m-am trezut cu vreo 80-90 de jocuri nejucate. Am recuperat mult pe parcursul anului 2019, cand am inceput o ofernsiva puternica de a juca rafturile neincapatoare, si anul 2020 m-a prins cu vreo 50 nejucate. Luna asta am reusit sa joc 21 jocuri, asa ca, teoretic, ar fi existat mari sanse sa termin de jucat macar o data, fiecare joc din colectie, dar cum circulatia e interzisa, mai ales pe motivul: "Uite domne` scrie in declaratie ca ma duc si eu in celalalt capat al Bucurestiului sa imi iau niste jocuri de la ai mei de pe raft!" e puerila si demna de o amenda mare,astfel, acele 20-30 jocuri neatinse, o sa astepte terminarea crizei. Pentru luna viitoare, mai am doar vreo 3 disponibile la mine, inca nejucate si apoi pauza. Joc doar "jucatele".



Image
Amyitis: (2 partide in 3 jucatori) un joc vechi de la Ystari cu o grafica pe masura vechimii, dar care e acceptabila. Selectam din cartile etalate la fiecare inceput de runda si facem respectiva actiune:
luam un bun, mutam caravana, irigam, plantam sau ne asezam in temple ce ne aduc venituri la fiecare final de runda. Pe masura ce irigam si mutam caravana cu camile, plantam gradina din mijlocul plansei si in functie de ce tile de pamant ridicam, atatea puncte luam si diferite bonusuri inscrise. Jocul se termina cand mai raman doar 4 tile-uri in joc. Complexitate medie, interactiune ridicata, per total un joc foarte bun.

Ce nu mi-a placut: grafica tile-urilor maronii din centru e urata dar si nefunctionala, pentru ca difera doar prin mici nuante de maro. Noroc ca au niste puncte pe spate si astfel stii care tile e de nivelul 1, 2 sau 3.
Nota 8,6 si un loc meritat pe raft


Image
Architects of the west kingdom: (3 partide in 3 jucatori) Initial, dupa prima jumatate din prima partida, mi s-a parut un worker-placement banal, care nu face nimic mai bun decat altele mai vechi, precum clasicul Stone Age sa zicem, dar pe masura ce inaintam in partida, interactiunea crestea si devenea tot mai antrenant. Faptul ca fiecare meepals plasat iti aduce mereu cate o resursa in plus coroborat cu faptul ca ceilalti iti pot aresta gramada de meepalsi si duce la puscarie pentru a lua recompensa in bani, atunci cand vad ca te scalzi in bunuri, il face cu adevarat deosebit. Poti adopta si strategii diferite, prin care sa faci puncte doar cu ajutorul punctelor de faima (mov) si a celor de la catedrala si sa ignori aproape complet cartile cu constructii, ori poti merge pe acele carti plus cele cu caractere ce iti aduc uneori si posibilitate de scor pentru final de joc, cum ar fi puncte pentru bani, lemne, caramizi, etc care in mod normal nu iti aduc vreun punct. Plus faptul ca poti sa controlezi cand se termina partida, construind foarte rapid.

Ce nu mi-a placut: Plansele proprii care sunt facute din hartie groasa lucioasa si nu din carton.
Nota 8,8


Image
Ascension varianta de baza: (o partida plus inca vreo 10 pe aplicatie in 2 jucatori): Il jucasem deja pe aplicatia de pe telefon de multe ori si ne-a placut mult. Prietenei cred ca ii plac cel mai mult jocurile astea de tip deck-builder si ea a si descoperit jocul asta pe Android si m-a invatat sa il joc. Astfel, am facut rost de el la Math Trade si dupa o partida, pot spune ca jocul e foarte bun, dar exact precum si in cazul lui Star Realms, mult mai usor de jucat pe aplicatie, care iti tine scorul, punctele de atac, iti aminteste daca ai uitat sa activezi ceva, etc
Acelasi deck-builder in care tragi 5 carti si in care trebuie sa faci actiunile de pe ele si sa cumperi alte carti in mijloc. Diferenta sta in pietrele pretioase care sunt castigate in urma casapirii de creaturi si care dicteaza si cand se termina jocul.
Ce nu mi-a placut: parca mai multa interactiune intre jucatori nu strica iar cartile sunt mult prea groase si lucioase si foarte greu de amestecat, plus ca sunt negre pe margine ceea ce va face cu timpul sa apara urme albicioase de la amestecare
Nota 8,9 pentru ca nu se ridica totusi la standardele altor jocuri de genul asta, precum Star Realms, Dominion, Clank


Image
Ascension Return of the Fallen: (2 partide in 2 jucatori) un stand-alone care poate fi amestecat si cu jocul de baza, dar pe care am ales sa il jucam fara sa le amestecam, incat sa vedem diferentele, plus ca astia au printat probabil editia asta in alta parte si dimensiunea plus materialul din care sunt realizate cartile, difera foarte deranjant de mult incat nici nu cred ca o sa le amestecam vreodata.
Editia asta vine cu carti ceva mai interactive, putem sa furam unul de la altul pietre, avem inclusa si o mini extensie cu 10 sobolani care acopera tot ce poate fi cumparat din mijloc si astfel trebuie intai sa omori acei sobolani inainte de a putea achizitiona cartile din market. Ne-a placut, prietenei chiar mai mult decat jocul de baza. Eu inca nu sunt decis care imi place mai mult, asa ca trebuie sa le mai explorez.

Ce nu mi-a placut: Faptul ca nu au reusit sa faca la aceeasi dimensiune standard cartile de joc dar si faptul ca din nou producatorii au ales sa puna culoarea negru pe margini, ceea ce va duce la aparitia de urme dupa multe amestecari.
Nota 8.9 momentan


Image
Between Two Castles - editia digitala de pe Steam (o partida) - am jucat Castles of Mad King Ludwig si mi-a placut mult, alaturi de familie, dar asta, poate si pentru ca a fost doar contra unui AI pe PC, m-a lasat cu un gust mai mult amar. E ok dar probabil ca in realitate, jocul fizic, mi-ar placea mai mult. Drafting de tile-uri cu diferite iconite care odata asezate in castel, interfereaza cu celelalte deja existente si iti aduc puncte. Doar ca in acest joc, trebuie sa contruiesti si alaturi de vecinul tau si sa lucrezi la castelul sau iar el va lucra cu tine la castelul din fata ta, la final luand scorul celui mai slab castel la care ai lucrat, fie al tau fie la cel al vecinului, astfel incat nu poti pune doar cele mai slabe tile-uri la el si la tine doar ceea ce bun. Ideea e interesanta dar poate cand o sa il am si fizic.
Ce nu mi-a placut: Precum si in Castles of Mad King, iconitele sunt prea mici. Trebuiau facute o idee mai mari.
Momentan la editia de pe Steam, nota 6,8


Image
Downforce: (2 partide in 5 jucatori): Joc de curse cu formule, in care spre deosebire de Formula D, nu muti masinutele cu zaruri ci cu ajutorul unor carti. Si nu muti doar masinile tale ci pe toate care sunt desemnate pe carte (cartile au pe ele culorile masinilor ce trebuie mutate). Mai mult de atat, nu conteaza neaparat ca masina ta sa iasa locul 1, ci conteaza sa pariezi pe masina care crezi ca iese pe podium, pentru ca la final o sa castigi bani pentru locul pe care a iesit masina ta dar si pentru pariurile jucate pe masinile care tu ai anticipat ca o sa termine pe podium. Din suma asta se scade suma pe care ai licitat-o la inceput de joc cand ai cumparat masina proprie si ai aflat scorul. Rapid si cu multa interactiune. Jocul arata bine si se simte precum o cursa de joc. Are si ceva elemente imprumutate de la Camel Up, la faza cu pariurile.

Ce nu mi-a placut: In ciuda faptului ca am luat jocul dupa ce ne-a placut mult Formula D, dar au fost voci care au zis ca ala e cam random din cauza zarului, mie Downforce mi s-a parut mult mai random din cauza jocului cu carti, pentru ca nu ai cum sa anticipezi cand si cine va muta o anumita masina si cate spatii. Formula D mi se pare ca aduce mult mai mult control asupra situatiei, pentru ca acolo stii ca daca arunci cu zarul D6, ai sanse sa muti intre 1 si 6 spatii de exemplu sau daca arunci cu zarul ala triunghiular (nu stiu daca are vreo denumire aparte) stii clar ca muti intre 1 si 3 spatii. Oricum, Downforce vine si cu partea de pariuri pe masinile celorlalti, asa ca nu trebuie neaparat sa castigi cursa pentru a fi invingator.
Nota 7,8


Image
Glass Road (2 partide in 3 jucatori): Un joc vechi de la Uwe dar foarte bun. Vine cu o plansa proprie de resurse, bazata pe niste limbi ca de ceas, care iti dicteaza mereu cate resurse ai de un fel si care trebuie rotite automat pentru a produce sticla sau caramida. Mai avem si un tablou propriu unde o sa defrisam padurea, o sa contruim diferite constructii care ne dau fie resurse fie posibilitati de punctaj pentru final dar si puncte instant. Jocul decurge cu ajutorul unui pachet de carti identic pe care il are fiecare jucator, format din 15 carti cu actiuni, ce iti aduc resurse, defrisari, posibilitate de construire, etc.
Fiecare selecteaza doar 5 si apoi joaca una pe spate. Daca un alt jucator are si el aceeasi carte precum tine, atunci tu ai voie sa faci doar jumatate din aciunile desenate pe carte (la fel si adversarul), asa ca aici intervine o lupta de a anticipa ce va alege celalalt de la masa. In mod normal ai voie sa joci doar 3 carti din 5, dar daca ai noroc sa anticipezi ce au luat ceilalti, obligatiriu o sa pui si tu jos cartea respectiva, odata ce un adversar a jucat-o si astfel poti ajunge sa ti le joci chiar pe toate cele 5.
Totusi cred ca am jucat noi putin gresit, ca in functie de numarul de jucatori, jucarea cartilor difera si cred ca am jucat cu varianta lui Rahdo pentru 2 jucatori in care doar un jucator joaca o carte si ceilalti trebuie sa urmeze daca au aceeasi carte in mana. Ma rog, nu stiu cat a afectat asta scorul, jocul in sine nu se schimba indiferent de varianta. Tot aceleasi actiuni faci. Mi s-a parut extrem de inovativ modul de a produce resurse cu ajutorul acelor ace de ceasornic plus modul de selectie de actiuni prin cartile de joc.

Ce nu mi-a placut: Precum si la alte jocuri cu tile-uri, faptul ca au iconitele mult prea mici. O idee mai mari ar fi fost perfect. Si nu, nu am probleme cu vederea, absolut deloc, chiar daca am enuntat des ca punct negativ acest aspect, pentru multe jocuri. Dar uneori, alte persoane se plang de iconitele mici si le dau dreptate. Nu e nevoie de ditamai casa/magazia/grajdul sau ce o fi el, desenat pe un tile si apoi sa mai ramana prea putin loc pentru a pune lucrurile cu adevarat importante.
Una peste alta, un joc foarte bun de la Uwe, de nota 8.7 cu posibilitate de crestere. Cred ca e cam subestimat alaturi de Loyang. Cele mai bune jocuri pe care le-am jucat eu de la Uwe Rosenberg.


Image
Helios: (3 partide in 3 jucatori): Ma rog, sa zicem 2 partide, pentru ca prima a fost cu ceva greseli, doar din ce imi aminteam eu de la Rahdo. A doua zi am "reparat" etaland 6 tile-uri si nu doar 4 precum imi aminteam eu. Ideea e ca aici ai propriul soare pe o plansa, ce orbiteaza in jurul unor tile-uri pe care tu le asezi. Soarele incepe cu viteza 2 la inceput iar cand se opreste in dreptul unor tile-uri, ele o sa produca resurse de tipul terenului respectiv, daca nu au deja resurse pe ele. Poti creste viteza soarelui, pentru ca odata ce a facut o rotatie completa, iei 10 puncte. Poti sa construiesti temple, care o sa iti dea puncte cand soarele se opreste in dreptul lor sau poti sa construiesti cladiri in Capitala, loc in care o sa cheltuiesti resursele crescute pe plansa ta, pentru a obtine puncte si multe abilitati speciale, care o sa ignore anumite reguli (de exemplu poti muta soarele oricat de mult sau putin doresti tu dar fara sa mai iei cele 10 puncte dupa o rotatie completa, astfel avand control total asupra a ceea ce o sa creasca pe tile-uri) sau poti sa primesti niste chestii rosii care seamana cu niste cirese confiate si care la final de runda pot fi cheltuite pentru a cumpara niste zei care evident au multe puncte.
Din pacate Helios e in categoria aia de jocuri euro hulite de catre majoritate si vazute ca si cum ar fi "trash". Pentru mine jocul e insa foarte bun si abia astept sa il mai joc. Componente foarte bune, rapid.

Ce nu mi-a placut: Poate faptul ca plansa "Capitala" vine cu vreo 10 case ce pot fi construite pentru a obtine anumite puteri speciale si care dupa o vreme ar fi ok sa se schimbe pentru diversificare. Cred ca daca avea 2 fete acea plansa, si fiecare jucator intr-o varianta denumite "advanced" ar fi avut cladiri total diferite fata de ceilalti, ar fi dat jocului o rejucabilitate mult mai mare.
Nota 8,6 si il recomand celor carora le place un puzzle simplu cu tile-uri hexagonale si le face placere sa se joace de-a soarele


Image
Istanbul: (2-3 partide in 3 jucatori) Cred ca mai bine de 3 ani a asteptat jocul asta pe raft pentru a fi bagat in seama, apucand chiar sa joc inaintea sa, varianta mult mai heavy a lui Istanbul, numit Yokohama. Pe asta deja il stiti toti, o cursa de adunat rubine, dupa plimbari bine planificate realizate cu o trupa de discuri pe care le lasi in urma acolo unde poposesti. Fiecare spatiu iti da bani, resurse sau posibilitatea de a schimba resursele adunate pe un rubin. Spatiul de bingo, in care pariezi ce cifra arunci la zar pentru a castiga bani, e cea mai cautata. Inchisoarea la fel, pentru a elibera varul rau-facator si a-l trimite oriunde dorim noi pe plansa. Evident ca ne-a placut jocul, ca nu degeaba a creat atata valva la aparitia sa.

Ce nu mi-a placut: Parca totusi cea mai buna strategie e cea prin care strangi bani si apoi cumperi rubine. A fost cel mai des folosita de castigator si cine a incercat sa mearga exclusiv pe colectarea rubinelor prin resurse, nu a avut niciodata castig de cauza.
Nota 8,6


Image
Istanbul the dice game (vreo 4-5 partide in 3 jucatori): Am jucat si fratele mai mic in care trebuie sa faci fix acelasi lucru, doar ca parca trebuie sa colectezi doar 5 rubine si faci totul cu ajutorul unor zaruri. Dupa aruncare ai voie sa faci 2 alegeri, luand seturi de resurse, bani, carti de joc, tile-uri cu abilitati.
O cursa foarte rapida dupa rubine, placuta, presarata cu ceva noroc, dar nu primordial pentru a castiga.
Ce nu mi-a placut: Totusi si aici lumea se baza mereu pe strategia cu bani si rubinele erau cumparate imediat din acel spatiu
Nota 8,2


Image
Kingdoms (vreo 5-6 partide in 3 jucatori): Cine spunea ca matematica nu poate fi fun? In jocul asta chiar e valabil, pentru ca tot ce faci, e sa asezi pe plansa goala la inceput de joc, fie un tile, fie un castel si tile-ul fie arata puncte cu plus fie cu minus iar castelele au si ele un numar diferit de turnuri. La final de runda, o sa calculezi fiecare rand si coloana pentru a aflat rezultatul si apoi inmultesti cu numarul turnurilor castelului pe care l-ai pozitionat acolo. Astfel, fie castigi o gramada de bani, fie pieri multi.
La final, regele cel mai bogat, a castigat. Evident mai exista si niste tile-uri cu abilitati ca ar fi fost prea banal sa avem doar pe cele cu cifre dar pentru un joc atat de simplu la suprafata, este chiar foarte bun si distractiv. Nu ma asteptam si l-am evitat mai bine de 7-8 ani. Il vedeam pe la emag pe vremea cand cumparam eu jocuri precum Port Royal sau Citadela de pe acest site (pentru ca nu stiam nici de existenta vreunui forum in domeniu dar nici a vreunui magazin de jocuri, dedicat) si il evitam pentru ca mi se parea ca descrierea sa suna prea matematic. Clar, am gresit facand asta. R.Knizia dovedeste inca o data ca a facut multe jocuri bune la viata sa si e si greu sa nu aiba si jocuri reusite, cand el scoate cate "20" pe an.

Ce nu mi-a placut: Poate lipsa unei mai mari varietati de tile-uri cu puteri speciale, chiar unele pentru un mod advanced pe care sa le introduci dupa o perioada
Nota 8,5


Image
Liguria (o partida in 3 jucatori): Da, da, stiu ca nici dracu n-a auzit sau vazut vreodata jocul asta, dovada fiind si cele doar 5-6 poze prezente pe bgg, cu toate ce jocul are deja niste ani buni de la aparitie. Aparent, doar producatorii stiu ca au scos pe piata acest joc, publicul nu. Dar, fiind de la Queen Games, am zis sa il incerc, pentru ca stiu din start ca va avea o productie de calitate, grafica buna si de multe ori, chiar si un gameplay pe masura. Si supriza, mecanicile sunt bune. Drafting de tile-uri ce iti aduc contracte pentru pigmenti de vopsea, mutari in plus a corabiei, saci ce iti dau voie sa iei mai multa incarcatura, arme pentru a cuceri anumite insule de unde se pot lua cuburile cu pigmenti de o anumita culoare, etc
Apoi vine draftingul de carti de joc, unde cu cat e mai buna actiunea cartii, cu atat primesti si niste puncte in minus pt finalul de joc. Dar nu e bai, ca poti anula acele puncte minus, pe parcurs, daca nu uiti si nu te avanti sa iei si mai multe puncte in minus cand o sa vezi runda viitoare o carte cu actiuni de care ai mare nevoie. Apoi incepem sa mutam corabia cu "viteza" pe care o avem setata pe plansa proprie si oprim fie la o insula, fie la portul altui jucator, de unde culegem atatea cuburi de culoare, cati saci avem pe plansa, in urma acelui drafting de tile-uri de care ziceam la inceput. Cand revii in portul tau, ar fi bine sa ai corabia plina, ca sa fii eficient si sa descarci cat mai multe cuburi ce iti vor completa contractele luate prin drafting. Poate ca nu suna grozav, dar e oarecum un precursor al jocului Fresco. E ca si cum in jocul asta faci rost de pigment de culoare si il transporti pentru a obtine puncte in functie de acele contracte, iar mai apoi joci o partida de Fresco, in care tot cu acele cuburi de baza, pictezi capela.

Ce nu mi-a placut: Chiar daca laudam eu grafica celor de la Queen, aici sa zicem doar ca au fost cel mai putin inspirati in comparatie cu orice alt joc au scos ei in ultimii 5-6 ani. E decenta spre bunicica.
Nota 8,1


Image
Marco Polo (2 partide in 3 jucatori): Si jocul asta sta de vreo 2 ani si ceva pe raft si uite ca i-a venit randul sa urce pe masa. De multe ori fac asta cu jocurile care stiu sigur ca o sa imi placa. Iar Marco Polo nu avea cum sa ma dezamageasca. Worker-placement cu zaruri, cu acumulare de resurse, plimbarica din oras in oras, acumulare de noi spatii de plasare? Ce sa ceri mai mult? Shut up and take my money, instantaneu!
Indeajuns de interactiv incat sa imi placa si rejucabilitate mare, tocmai pentru ca mereu poti schimba acele carti plus alte bonusuri prezente prin orasele vizitate. Pe scurt, pune zarul: ia camila, pune zarul: ia aurul, apoi cheltuie aurul si camila pentru a completa contractul ce iti aduce puncte si alte resurse, dupa care iar pune zarul: plateste niste bani si plimba-te pe harta de sus iar cand ajungi in alt oras, construieste o casuta si ia bonusul de acolo plus ca de acum ai un alt loc unde poti sa iti plasezi zarul si poti obtine diverse lucruri. Simplist in teorie dar relativ complex in strategie.
Am jucat in partida 2 si cu 3 caractere ce iti dau puteri speciale si a fost interesant si asa.

Ce nu mi-a placut: Caracterele alea care iti dau o abilitate speciala pe care o ai doar tu si nimeni altcineva, sunt parca putin cam nebalansate. Era unu care nu platea deloc sa faca plimbarica si cu ala am castigat absolut detasat. Mi s-a parut cam o putere imensa datorita lui si ceilalti nu pot concura cu mine.
Trebuie sa mai explorez variantele cu caractere iar daca o sa fie in continuare prezenta impresia asta de nebalansare, o sa jucam mereu fara ele.
Nota 8,8 si nu cred ca o sa imi iau Marco Polo 2 pentru ca pare aproape identic si sunt multumit cu asta. In cel mai bun caz poate o sa imi printez caracterele noi si sa le folosesc in acesta, in caz ca mai sunt compatibile


Image
Milestones: (o partida in 3 jucatori) Un joc dupa care am "alergat" ani la randul, pentru ca e out of print si pe care mi se pusese rau de tot pata sa il am. Anul acesta a ajuns in sfarsit la mine (multumesc Andrei!).
Avem o plansa proprie de tip rondel, in care evident ne invartim in jurul unor spatii si din cand in cand ne oprim pe ici pe colo pentru a lua o actiune. Partea de sus e inovativa, pentru ca acolo o sa angajezi workeri desentati pe tile-uri care iti aduc aur, lapte, oua, piatra, "faina, conserve" si naiba mai stie ce. Interesant e ca daca ai 2 workeri identici si sari peste primul, oprind la cel mai din fata, o sa iti dea si resursele celui/celor din urma (exemplu 3 de lemn daca ai 3 padurari in urma). Alta chestie interesanta e ca ar fi bine sa ii asezi in ordinea "numerelor de pe tricou", fiecare tile avand o cifra, pentru ca imediat ce ajungi la primul spatiu din partea de jos a plansei, o sa primesti un ban daca ai asezat in ordine crescatoare acele tile-uri, dar asta insemnand ca uneori trebuie sa iti acoperi fostii workeri cu noul tile achizitionat.
Apoi ai voie sa cumperi bunuri si la spatiul urmator sa le folosesti pentru ceea ce trebuie sa realizam cu adevarat in joc pe plansa mare din centru, constructia de strazi si de borne de kilometraj care iti vor da punctele din dreptul spatiului acoperit de ele. Mai pot fi construite case, piete, etc care le fel vor face o suma a cifrelor inscrise in locul construit si iti vor aduce puncte, dupa care vine spatiul de pe plansa ta unde trebuie obligatoriu sa opresti pentru ca regele isi cere tributul: orice resurse ai peste maximum de 3 si pe care pentru un motiv necunoscut, ai ales sa le strangi in loc sa le cheltui, plus sa renunti la un angajat de al tau, decizie ce va fi extrem de greu de luat.

Ce nu mi-a placut: din nou, plansele proprii facute din hartie groasa si nu din carton, fapt ce face sa se indoaie imediat la colturi si sa se strice dupa o vreme si poate ca jocul tinde sa fie putin cam lung.
Concluzie: A meritat sa alerg oare atat dupa jocul asta? Si da si nu. Vine cu niste elemente interesante pe de-o parte dar nici nu rupe gura targului cu ceva complet inovativ. Etalezi nise stradute pe o plansa pana la urma dupa ce te invarti pe plansa ta pentru a lua resursele. Si pana la urma acolo sta tot jocul, in cum iti planifici plansa ta si cum faci sa nu acoperi workerii extrem de buni atunci cand regele iti cere asta.
Nota 8,4 si un loc meritat in colectie


Image
Nauticus (o partida in 3 jucatori): Alta "vechitura" relativ subestimata de lume de care am aflat de curand si multumita lui Teddy, a ajuns in colectia mea. Vine cu o selectie de actiuni precum cea din Puerto Rico, in care ce a ales un jucator, fac toti, doar ca el ia si un bonus. Pe scurt: luam tile-uri cu bucati din corabii, pe care le asamblam mai apoi. Luam si diverse bunuri pe care le punem in corabia construita si pe care le livram pentru puncte. E mai complex decat las eu sa para aici, se intampla mult mai multe de fapt...
Punctele le luam imediat ce am finalizat o corabie, si aici difera in functie de cat de lunga e corabia. Daca una foarte mici iti aduce vreo 2-3 puncte, una de 4 lungimi, iti aduce vreo 20 de puncte, doar ca dureaza ceva pana o realizezi. Am jucat si cu o greseala, uitand ca la fiecare actiune primim bonus muncitori care ne cara lucrurile cumparate si noi ne-am cam chinuit tot jocul sa facem rost de proprii muncitori si ne-am zbatut de la o runda la alta sa supravietuim. Mi-am amintit de regula asta abia pe la jumatatea jocului cand am vazut acei muncitori desenati in centrul plansei. Initial jocul a parut prea greu din cauza asta si parea ca totul e greu de construit dar cu muncitorii bonus, lucrurile sunt clar mai usor de realizat si poti face mai multe corabii. In orice caz, chiar si cu eroarea respectiva, jocul ne-a placut. Un fel de Puerto Rico cu barcute, mai simplist.

Ce nu mi-a placut: ar fi nedrept sa spun ceva aici dupa ce am si jucat uitand sa folosim acei muncitori bonus, pentru aveam tendinta sa spun ca lucrurile se misca prea greu si esti prea dependent de muncitori. Dar cand o sa jucam partida 2, sigur n-o sa mai avem problema asta si o sa fie usor sa ne dezvoltam.
Nota 8,4 momentan, pentru ca jocul e bun si pot sa anticipez ca la a doua partida o sa ne placa si mai tare


Image
Newton (3 partide. Una in 3 jucatori si 2 solo): Testasem jocul pe Tabletop si stiam ca o sa imi placa. Dupa prima partida in 3, mi-a lasat o impresie foarte buna, cu toate ca ceilalti de la masa au fost coplesiti de complexitatea jocului si in cazul lor s-a lasat cu dureri de cap. Ideea de baza a jocului e sa umplem bibioteca (plansa proprie) cu cat mai multe carti, iar asta o putem face fie dovedind ca am citit anumite carti (au diverse culori), aceste manuale regasindu-se ilustrate pe cartile noaste de joc, fie calatorind prin orasele mari ale lumii si invatand la universitatile de acolo, marcand acest lucru cu un cub. (gasiti si un video pe canalul meu de youtube, unde joc o partida de test). Jocul are o o parte de deck building, in care iti imbunatatesti calitatea cartilor pe care le ai la inceput de joc. In fiecare runda joci o carte (asemanator precum in Gugong sa zicem) si faci actiunea ori actiunile de pe ea. Dupa 5 carti jucate, trebuie sa renunti la una si apoi sa iei punctele din dreptul coloanei sau randului pe care ai reusit sa il umpli cu carti citite in biblioteca ta. Mai exista inca 2 planse pe care te plimbi ca bezmeticul dupa puncte, bonusuri si obiective de final.
Un joc foarte bun, care, daca nu gresesc, e realizat de catre cei care au facut alte jocuri ce mi-au placut foarte mult, precum Grand Austria sau Marco Polo si care nu stiu din ce motiv au "reusit" sa faca si porcaria aia de Lorenzo. Ma rog, se mai intampla si accidente in viata designerilor.
Pentru ca ceilalti s-au declarat coplesiti de acest joc, am ales sa joc varianta solo a acestuia si am reusit sa iau prima data vreo 45 puncte iar apoi 115. Al doilea joc am cumparat foarte rapid niste carti care m-au ajutat sa iau potiuni si sa arunc alte carti nefolositoarea pentru a lua cate 4 puncte mereu si a rezultat o reteta de succes. Foarte tare si ca e un joc relativ scurt si nici nu e chiar atat de complex, dupa ce il joci de vreo 2 ori.

Ce nu mi-a placut: Greu de spus. Mi-a placut cam tot, acum ca stau bine si ma gandesc. Cred ca singurul lucru care nu imi place la acest joc, e pretul si poate grafica si productia puteau sa fie mai bune la un pret ce se indreapta spre 300 lei.
Nota 9 si un loc de cinste pe raft


Image
Oddville (2 partide in 3 jucatori): Un joculet de carti cu tente de euro, care vine cu niste carti asemanatoare cu cele din Saboteur, construind din ele un oras si precum in Carcassonne, trebuind sa potrivesti corect orientarea cartilor de joc, cand le asezi in oras. In fiecare runda o sa joci una dintre cele 4 carti (parca 4 sunt sau 5) pe care le are fiecare la dispozitie, din culoarea sa, si sunt de tip multi-use si iti dau posibilitaea de a lua o resursa, de a lua bani sau de a rezerva o carte din market precum faci faci in Spledor si pe care sa o construiesti cand o sa ai resursele respective.
Resursele nu exista efectiv in joc ci sunt reprezentate in acest joc de meepelsi tai ce vor fi asezati pe o plansa din centru, care e impartita in 4 forme de relief si de exemplu daca vrei lemn, o sa il asezi pe un spatiu din padure. Faza tare, e ca spatiile gratuite din padure se ocupa si apoi trebuie sa platesti 1 ban sau chiar 2 bani pe masura ce mai multi meepalsi iau loc acolo. Odata folosita o resursa, meepalsul respectiv revine la tine. Cartile rezervate, vor fi astfel construite si iti vor aduce puncte direct sau puncte la final, in functie de ce alte carti vor fi asezate in jurul lor.
Un joc bun pentru ceea ce se vrea. Nu mereu ai ocazia sa dai peste un joc de carti reusit, dar asta este unul dintre ele.

Ce nu mi-a placut: Calitatea plansei de joc e scazuta, din carton probabil luat din sursele celor pe care le au aia de la Alea. Iconitele ce arata pretul de construire trebuiau sa fie definite o idee mai bine cu acel contur de alb, ca sa nu se confunde prea mult cu restul graficii inchise de pe cartile de joc.
Nota 8.2 si cred ca o sa mai creasca. Clar ramane in colectie.


Image
Patrician (2-3 partide in 3 jucatori): O vechitura de cand lumea, in care construiesti turnuri in orasele italiene, pe atunci neinvadate inca de virus. Pe scurt, joci o carte de joc din cele 3 disponibile, care iti indica in ce oras ai voie sa construiesti si imediat pui acolo un nivel. Apoi, tot din locul unde ai construit, iei cartea de joc etalata, la tine in mana, ca sa ai mereu 3. Asadar, aici nu tragem cartile in pachet, pe sistem blind, ci stim ca daca o sa construim in Bologna, o sa avem pentru tura viitoare, cartea care ne da voie sa construim in Firenze, de exemplu. Un concept simplu dar interesant si diferit fata de ce am mai jucat pana acum. Poate a mai fost folosit si de altii, dar nu imi amintesc eu acum. Cand s-a atins numarul maxim de nivele a turnurilor dintr-un oras, imediat se face scorul si cine a contribuit cel mai mult la turnul inalt o sa ia banutul cu cifra mai mare si cel care a contribuit mai mult la turnul mic, o sa primeasca tokenul cu cifra mai mica. (fiecare oras trebuie sa aiba obligatirou un turn inalt si altul mai mic)
La final se mai dau puncte pt set-collection de personaje desenate pe unele carti si cam asta-i jocul.
Simplu dar bun, cam din categoria aia family, gen Ticket to Ride, pe care toata lumea il adopta rapid si il intelege.

Ce nu mi-a placut: de grafica nu prea am cum sa ma leg, ca e vechi rau jocul, dar e decenta, totusi de culori pot sa ma leg, oricat de vechi ar fi, culori existau si acum 10 ani, asa ca puteau sa nu le faca atat de apropiate ca nuanta incat uneori, la lumina becului cel putin, sa te mai incurci. La lumina naturala, posibil sa fie ok.
Nota 8,3 si cred ca o sa il dea jos de pe raft pe Firenze, joc pe care apuc sa il joc destul de rar, pentru ca e mai complex decat acesta, dar in esenta ambele fac fix acelasi lucru si folosesc fix aceleasi componente din lemn


Image
Power Grid (o partida in 3 jucatori): aveam multe semne de intrebare si eram sceptic cu privire la acest joc, chiar cu ceva ganduri de a-l da inainte de a apuca sa il joc macar o singura data. Dar, surprinzator, jocul mi-a placut si nu oricum, ci mult. De povestit despre cum se joaca, nu are rost, ca il stie toata lumea si pozele cu acele casute insiruite pe o plansa galben-verzulie indica doar faptul ca fiecare o sa ofere energie electrica oraselor respective, atata timp, cat isi poate pune in functiune "masinaria". Iar centralele functioneaza fiecare cu diferite resurse: carbune, ulei, deseuri, deseuri radioactive iar fiecare va avea un pret diferit la inceput de noua runda. Sigur am facut si niste greseli in distribuirea acelor carti ce trebuie licitate, pentru ca am jucat din ce imi aminteam de la Rahdo, oricum jocul nu e foarte complex. Nu stiu cat a afectat distribuirea cartilor jocul ci probabil doar scorul final. In fine, urmatoarea partida sigur o sa remediez asta, pentru ca absolut toti au indragit jocul acesta si care de care, incerca sa faca pe managerul si sa gaseasca o cale mai buna de a face mai multi bani si de a acapara apoi cat mai multe orase, plus tehnologii cat mai eficiente care sa iti dea voie sa pui in functiune toate centralele.

Ce nu mi-a placut: faptul ca o partida tine mult, 2 ore jumate, poate chiar 3. Pentru asta, trebuie sa ma asigur ca il joc doar in weekend, altfel daca ma apuc intr-o seara pe la ora 10-11, ne ducem pana pe la ora 2 noaptea cu partida si e cam mult.
Curios, banii din hartie nu m-au deranjat, ci se simt bine intr-un joc economic de acest tip. Nici cu grafica nu am nicio problema.
Asadar, nota 8,4 si un loc in colectie, in ciuda cutiei imense si a duratei mari a partidei.


Image
Santa Maria (3 partide in 3 jucatori): Dupa ce 2 dintre preferatii mei, Rahdo si Zee Garcia, au ridicat in slavi acest joc, am stiut imediat ca trebuie sa il iau si ca e imposibil ca mie sa nu-mi placa, avand gusturi asemanatoare cu ei, in multe cazuri. Si iata ca s-a adeverit, imediat dupa ce ajunsesem pe la jumatatea primei partide. Nu aduce foarte multe lucruri noi sub soare, dar mecanismele sunt inchegate atat de bine si totul decurge atat de placut in acest joc, incat a mers la sufletul meu de gamer, ca uns. Si nu numai la al meu cat si a celorlalti jucatori, pentru ca au cerut rapid inca 2 partide consecutiv.
Facem cam tot ce se intampla in orice alt joc euro, in care strangem resurse si apoi indeplinim contracte ce ne aduc puncte, dar, partea "inovativa" e plansa proprie, care incepe aproape goala, dar o construiesti cu niste piese de tetris (oarecum de tetris) care vin pe ele cu resurse, posibilitati de livrare, bani etc.
Apoi ai actiune de drafting de zaruri, si daca ai luat de exemplu un zar cu cifra 2, o sa activezi tot ce vezi tu pe coloana din dreptul zarului 2, in ordinea asezarii: gen, ia un lemn, ia o maslina, fa o mutare la religie, iar la desenul cu vaporul, livrezi bunuri, doar daca ai resursele necesare, desenate pe cele 4 contracte etalate.
Stiu ca nu pare prea mult joc, din ce spun aici si nici ceva nou sub soare, dar puzzle-ul cu care vine, e absolut magnific. Stai si iti stoci creierii (in sensul bun de data asta), ce tile-uri sa cumperi si unde sa le asezi, incat, atunci cand draftezi zarurile, sa poti activa cat mai eficient spatiile desenate.
Un alt lucru omis, ar fi faptul ca odata activat, zarul o sa ramana pe coloana respectiva, pe ultimul spatiu desenat, blocand astfel acea actiune pentru tot restul rundei.
E greu sa declar ca e cel mai bun joc al anului 2017, pentru ca a fost unul dintre cei mai buni ani, dpmdv, dar clar e acolo in top 3.

Ce nu mi-a placut: Poate faptul ca jocul iti da voie sa folosesti si banii pe scop de activare pe plansa proprie, ceea ce uneori lungeste jocul, daca un jucator strange o avere, iar ceilalti stau practic si se uita la el, pana ce termina de activat toate spatiile.
Nota 9,3 si va recomand cu placere acest joc, chiar daca si el face parte din categoria jocurilor subestimate, in special la noi, de multe ori l-am vazut la reducere foarte mare in magazine si pe forum, vandut la preturi de nimic, pentru ca lumea voia sa scape de "asa zis-ul" joc mediocru.
Si precum si in cazul lui Murano, pe care nu am avut onoarea de a-l lua la reduceri masive, ci l-am prins la pretul de raft, tot asa e si aici cazul, din magazin, parca la vreo 190 lei. Deci nu laud aceste jocuri, pentru ca le-as fi luat la pret mic, ci exclusiv pentru ca sunt extrem de bune si merita pretul full.


Image
Scythe (2 partide, una in 2 jucatori si una solo): Si acum sa vorbim despre acest joc de-a dreptul imens (si la propriu si la figurat). Cochetand mereu undeva in jurul lui top 10 pe bgg, Scythe este un joc pe care l-am ignorat in toti acesti ani, din simplul motiv ca mi se parea prea complex si nici review-ul lui Tom nu m-a lasat sa inteleg prea bine cu ce se mananca acest joc si mai mult, nici Rahdo nu a facut un playthorugh pentru el, ceea ce mi l-a scos total din vizor. In general, daca un joc nu apare la Rahdo, sanse sa ajunga pe raftul meu, sunt minime. Dar, cu ocazia recentului Math Trade, m-am uitat si eu la Scythe, sa stiu daca sa il bifez, si urmarind playthrough de la JonGetsGames, m-a fermecat dupa numai 5 minute (jocul, nu Jon, oricat de carismatic ar fi si de bine ar realiza clipurile). Dupa numai 15 minute din clip, visam deja sa il am pe raft.
Si a ajuns in cele din urma (Multumesc Daniel, Pionul.ro) si m-am pus pe invatat jocul. Ca de ce sa mai ocolim treburile si sa nu spunem adevarul. Jocul asta e complex ca dracu. Si faza e ca nu pare. Dar imediat ce am inceput sa il jucam, mi-am dat seama ca din simpla mutare a unui pion pe plansa mea, se declanseaza o sumedenie de lucruri pe care trebuie sa le iau in calcul, ceea ce, pentru prima partida, duce la solicitarea procesorului din dotare si uneori la crash-uri ale creierului.
Tom Vasel zicea intr-un podcast, ca Scythe e un joc destul de simplu iar Great Wester Trail e mult superior dpdv al complexitatii. Bai baiatule! Pai cum asa? Eu am jucat Great Western Trail si l-am invatat destul de usor, fara prea mari batai de cap si il joc cu ochii inchisi, chiar si acum, la ceva timp de pauza de la ultima partida, inca retin regulamentul si ce trebuie sa fac in GWT. E net inferior ca (virgula) complexitate.
Nici nu pot sa il compar. GWT are un mecanismele super bine legate, merge atat de usor, parca il inveti de la sine. In Sythe, imi da cu blue-screen. Dar, sa trecem peste comparatia complexitatii si sa vorbim de joc.

Ce imi place la Scythe: nici nu stiu cu ce sa incep. Pana si aici e complex jocul asta. Productia e absolut magnifica, de la planse, la banuti, figurine, superbele turete diferite la fiecare factiune si terminand cu operele de arta, care sunt cartile de joc. Cred ca nu bat campii, daca spun ca acele carti, daca ar fi scalate si puse in rama, ar putea oricand sa ia loc pe peretii unei galerii de arta. Nici macar nu pot spune ca jocul asta are o grafica superba, pentru l-as jigni, folosind un termen atat de banal. Jocul in sine, e o opera de arta, in care regasim picturi in miniatura, si nu ma pricep la pictura, dar multe dintre ele, par a fi niste imbinatii de picturi vechi, rupte parca din vremea Carului cu Boi a lu`Grigorescu si blenduite cu obiecte futuriste, precum acele turete, ce se vad undeva pe fundal.
Mai multe de atat, jocul vine presarat si cu un varf de poveste, acele carti superbe, avand fiecare cate o explicatie a ceea ce se intampla in peisajul din fata ochilor si practic, reusind astfel sa te cufunde si mai mult in tematica sa.
Mi se pare ca s-a pus extrem de mult accent pe mecanici de joc si in special pe acele planse de joc, pe care le alegi random si care difera destul de mult fata de ce au ceilalti jucatori, si totusi, nicio clipa nu iti da impresia ca cineva are vreun avantaj. N-am simtit deloc ca eu as avea vreun avantaj pentru ca pot sa trec raurile inca de la inceput, iar prietena avea abilitatea de a folosi cartile de atac, pe post de resursa joker. Fiecare luru iti venea in ajutor la momentul oportun si totul a avut sens.
Modul in care faci upgrade pe plansa proprie, e genial gandit, cum iti eliberezi un cub din partea de sus, astfel avand practic sa zicem mai multe mutari, dar totodata, mutat jos, acel cub o sa acopere un spatiu si implicit iti va ieftini construirea de cladiri sa zicem.
Partea cu atacul, care la inceput mi se parea cea mai slaba parte a jocului, e de fapt si ea superba. E un element de bluf prin care poti ataca la deruta, punand 0 in dreptul puterii alese si doar simuland ca o sa joci o carte, iar adversarul, speriat ca o sa piarda, foarte posibil sa isi foloseasca maximum de atac plus cartea, la final dezvaluind ca tu ai "0" si tot ce ai vrut o fost doar sa il faci sa piarda puterea, iar la scurt timp, o sa urmeze cu adevarat atacul pe care tu il planuiai, si ghici ce? Acum, adversarul nu mai e pregatit pentru atacul tau. Foarte tare! Mai mult de atat, e genul de joc, in care conflicul nici macar nu e necesar, putand sa va axati pe alte lucruri, si spun asta in primul rand petru cei care se sperie de conflicte si de razboaie.

Am scris o gramada si imi dau seama ca nici nu am apucat sa vorbesc despre cum se joaca acest joc. Atat de mule lucruri imi plac despre el. Dar sa incerc pe scurt: O plansa cu hexagoane (sper ca sunt hexagoane, nu mai retin :))) de pe care pleci din baza factiunii alese cu figurina de baza si 2 workeri si in fiecare runda ai pe plansa proprie, 4 spatii in care poti pune pionul, fapt ce nu te lasa sa repeti 2 runde la rand, acelasi lucru (cu o singura exceptie). O actiune ar fi sa muti oamenii cate un spatiu, dar fara sa traversezi apele (asta o sa avem voie mai tarziu), alta te lasa sa produci resursele indicate pe hexagonul unde sunt mepalsii tai, alta te lasa sa cumperi resurse cu 1 ban si alta te lasa sa faci iti cresi puterea de lupta (cea folosita in combat). Apoi, fiecare actiune, are in partea de joc cate o subactiune, loc unde trebuie sa platesti cateva resurse indicate pentru: construirea cladirilor, cel mai util dupa mine fiind tunelul, ce te lasa sa te "teleportezi" rapid in zone indepartate pe plansa, apoi alta zona cu construirea de turete, cele care te ajuta sa intrii in combat si sa pui pe fuga muncitorii adversarilor, furandu-le resursele adunate si necheltuite inca, alta zona cu upgrade, unde muti un cub de sus, in partea de jos, reducand costul resurselor ce trebuie platite pe viitor. Mereu cand ai atins un obiectiv, pui o stea pe spatiul de obiective (ai ajuns la popularitate maxima, ai ajuns la putere maxima, ai pus pe plansa toate cele 4 turete, despre care am si uitat sa spun ca fiecare aduce cate o abilitate speciala pt restul jocului, mai pui o stea cand castigi o lupta etc)
Jocul se termina cand cineva a pus a 6-a stea obiectiv si apoi se inmulteste spatiul de popularitate unde ai ajuns si care corespunde cu un numar de banuti, cu stelele, cu hexagoanele de pe plansa, ocupate de catre tine si cu resursele acumulate si ramase inca necheltuite. Cine e mai bogat, a castigat Scythe.

Am jucat apoi varianta solo cu Automa, dificultate pe "Normal", si rau am facut, ca m-a casapit. Ceva gen 109 la 54 bani. Dar, am facut si multe greseli pentru automa, uneori in vafoarea ei, alteori in defavoarea ei. Regulile sunt destul de complicate pentru automa si vine cu un manual maricel special pt acest mod. Practic, aproape ca mai inveti inca o data jocul, asa pare, ca are o mie de scenarii si de exceptii de la regula.
M-am uitat apoi la alte 2 partide vs Automa, sa vad daca nu sunt eu prea necopt sa joc ceva atat de complex si de ce am facut atatea greseli de regulament. Dezastru la cei 2, cel putin la Slickerdrips, i-au dat aia in comentarii o lista de vreo 21 de greseli pe care le-a facut, jucand modul Solo, semn ca nu sunt singurul care se simte coplesit. Mi se pare mult mai simplu de jucat in 2 persoane, decat Solo. Am facut doar o singura mare greseala cand am jucat partida contra prietenei, si anume, am uitat sa spun de spatiul cu fabrica, ce e contorizat ca fiind 3 spatii ocupate, atunci cand calculezi banii de la final.

Ce nu mi-a placut: Greu de spus. E o adevarata capodopera, cu o atentie amanuntita atunci cand a fost conceput, atat mecanic cat si grafic, dar poate modul Automa putea fi realizat mai user-friendly si jocul e destul de complex pentru mine, astfel incat sa nu imi doresc sa il joc foarte des. In niciun caz nu e genul de joc, asa cum vorbeam mai sus de Santa Maria, inca care imediat dupa ce terminam o partida, sa zicem: hai inca una! Aici ai nevoie de ceva timp de relaxare, pentru ca iti pune serios creierul la munca si te simti chiar putin obosit.

Concluzie: Nota 9,2 si un loc bine meritat pe raftul meu deja prea plin, dar care uite ca mai poate accepta chiar si o cutie imensa, daca jocul e pe masura. Probabil ca nota o sa mai screasca pe masura ce o sa-l mai joc, pentru ca sigur o sa devina totul mai familiar si sentimmentul de a ne coplesi, o sa cam dispara.
Momentan e cel mai heavy joc pe care l-am jucat, alaturi de Alchimistii. Si daca tot faceam o comparatie si cu Great Western Trail, la inceput, daca ar fi sa le clasez, momentan, tot GWT imi place mai mult. E mai smooth si are si deck-building, ceea ce noua ne place foarte mult.

Jocul lunii: Santa Maria, care, intr-o luna plina de jocuri bune, a reusit sa iasa pe locul intai, avand adversari redutabili precum: Scythe, Marco Polo, Architects of the West Kingdom sau Istanbul.
In orce caz, Scythe are mari sanse sa il depaseasca, dupa ce o sa il mai explorez in perioada urmatoare.

User avatar
emisanSB
King Meeple
King Meeple
Posts: 976
Joined: 02 Apr 2016, 15:40
Custom Rank: Executioner
Location: Sibiu

Re: Best new games - martie 2020

Post: # 109223Post emisanSB
31 Mar 2020, 22:49

rabesandratana wrote:
31 Mar 2020, 22:06
Istanbul: (2-3 partide in 3 jucatori) Cred ca mai bine de 3 ani a asteptat jocul asta pe raft pentru a fi bagat in seama, apucand chiar sa joc inaintea sa, varianta mult mai heavy a lui Istanbul, numit Yokohama.
Mi s-a acrit de cate ori am auzit comparatia asta...... Ce au in comun jocurile astea in afara de un singur mecanism ??? :o

rabesandratana wrote:
31 Mar 2020, 22:06
Marco Polo.....
Ce nu mi-a placut: Caracterele alea care iti dau o abilitate speciala pe care o ai doar tu si nimeni altcineva, sunt parca putin cam nebalansate. Era unu care nu platea deloc sa faca plimbarica si cu ala am castigat absolut detasat. Mi s-a parut cam o putere imensa datorita lui si ceilalti nu pot concura cu mine.
Am jucat Voyages of Marco Polo de 16 ori si pot sa iti zic sigur ca personajul ala nu exista in jocul asta.

rabesandratana wrote:
31 Mar 2020, 22:06
Newton (3 partide. Una in 3 jucatori si 2 solo):
Ideea de baza a jocului e sa umplem bibioteca (plansa proprie) cu cat mai multe carti, ...
Sorry, but no :)

rabesandratana wrote:
31 Mar 2020, 22:06
Santa Maria
Ce nu mi-a placut: Poate faptul ca jocul iti da voie sa folosesti si banii pe scop de activare pe plansa proprie, ceea ce uneori lungeste jocul, daca un jucator strange o avere.....
Ce-as vrea sa fiu acel jucator ...

rabesandratana wrote:
31 Mar 2020, 22:06
Scythe
Tom Vasel zicea intr-un podcast, ca Scythe e un joc destul de simplu iar Great Wester Trail e mult superior dpdv al complexitatii. Bai baiatule! Pai cum asa? Eu am jucat Great Western Trail si l-am invatat destul de usor, fara prea mari batai de cap si il joc cu ochii inchisi, chiar si acum, la ceva timp de pauza de la ultima partida, inca retin regulamentul si ce trebuie sa fac in GWT. E net inferior ca (virgula) complexitate.
Aici din pacate, te inseli. GWT are mult mai multe detalii minore, usor de uitat.
Dar nivelul de dificultate al invatarii regulilor unui joc tine mult si de perceptia fiecarui jucator. Dar mai ales de urmatorul comentariu .....

rabesandratana wrote:
31 Mar 2020, 22:06
Scythe
GWT are un mecanismele super bine legate, merge atat de usor, parca il inveti de la sine. In Sythe, imi da cu blue-screen.
Asta e diferenta intre un joc de nota 10 si unul over-hyped, overrated & overproduced. 8-)

User avatar
Corwin
King Meeple
King Meeple
Posts: 2115
Joined: 23 Nov 2012, 15:04
Custom Rank: Terraformer
Location: Cluj-Napoca

Re: Best new games - martie 2020

Post: # 109228Post Corwin
31 Mar 2020, 23:52

emisanSB wrote:
31 Mar 2020, 22:49
rabesandratana wrote:
31 Mar 2020, 22:06
Marco Polo.....
Ce nu mi-a placut: Caracterele alea care iti dau o abilitate speciala pe care o ai doar tu si nimeni altcineva, sunt parca putin cam nebalansate. Era unu care nu platea deloc sa faca plimbarica si cu ala am castigat absolut detasat. Mi s-a parut cam o putere imensa datorita lui si ceilalti nu pot concura cu mine.
Am jucat Voyages of Marco Polo de 16 ori si pot sa iti zic sigur ca personajul ala nu exista in jocul asta.
Intr-adevar, nu exista acest personaj. Poate l-ai confundat cu cel care nu plateste cand pune zaruri peste ceilalti, rabesandratana. In Marco Polo II exista unul care nu plateste costurile de pe drumuri daca tin bine minte.
emisanSB wrote:
31 Mar 2020, 22:49
rabesandratana wrote:
31 Mar 2020, 22:06
Scythe
Tom Vasel zicea intr-un podcast, ca Scythe e un joc destul de simplu iar Great Wester Trail e mult superior dpdv al complexitatii. Bai baiatule! Pai cum asa? Eu am jucat Great Western Trail si l-am invatat destul de usor, fara prea mari batai de cap si il joc cu ochii inchisi, chiar si acum, la ceva timp de pauza de la ultima partida, inca retin regulamentul si ce trebuie sa fac in GWT. E net inferior ca (virgula) complexitate.
Aici din pacate, te inseli. GWT are mult mai multe detalii minore, usor de uitat.
Dar nivelul de dificultate al invatarii regulilor unui joc tine mult si de perceptia fiecarui jucator. Dar mai ales de urmatorul comentariu .....

rabesandratana wrote:
31 Mar 2020, 22:06
Scythe
GWT are un mecanismele super bine legate, merge atat de usor, parca il inveti de la sine. In Sythe, imi da cu blue-screen.
Asta e diferenta intre un joc de nota 10 si unul over-hyped, overrated & overproduced. 8-)
Desi mie imi place mult mai mult GWT decat Scythe, legat de mecanisme nu sunt intru totul de acord cu niciunul dintre voi. :D Mi se pare ca Scythe are mecanisme mai simple dar si mai bine legate (alta e problema, nu mecanismele), pe cand GWT le are mai complexe, si unele nu au niciun sens tematic, doar placerea de a inventa ceva deosebit. Mi-a luat mai mult timp pana am inteles GWT decat Scythe, dar la Scythe cu cat l-am jucat mai mult, cu atat m-au plictisit partidele. Mai ales cele in 3 jucatori. Nu l-as juca niciodata in 2, ca practic poti juca singur fara sa ai nicio treaba cu celalalt. Mai bine joc TMars solo.

Unul dintre lucrurile care ma deranjeaza insa cel mai mult la Scythe e tocmai batalia aceea cu potential de bluff. O fi interesanta, dar pentru mine nu are ce cauta intr-un joc in care aproape tot restul e calculabil. E ca si cum ai juca sah si cand sa capturezi o piesa fiecare alege in secret valoarea de "combat" a piesei. WTH? Avand in vedere cat de rare sunt bataliile, si cat de mare e diferenta dintre a castiga si a pierde batalia, mi se pare absurd sa se decida pe ascuns. Asa e cand creezi un euro game si pui si-un Ameitrash-like combat in el. Daca s-ar intampla mai des sau ar fi parte centrala a jocului, atunci as intelege mai bine (vezi Blood Rage sau Rising Sun). In Rising Sun poti blufa pana la nori in fiecare batalie, dar acolo TREBUIE sa blufezi uneori, pentru ca mai vine o batalie, si inca una, etc. Si nici macar cu 10 bani la 1 ban nu poti fi sigur cum e mai bine sa ii folosesti, pentru ca daca pui prea multi iti va multumi pur si simplu adversarul. Iar daca-i imparti "gresit" intre faze, chiar si acel 1 ban al inamicului te poate fenta de o gramada de puncte.

Per total, daca vreau un euro cu harta si cu multa interactiune economica joc TMystica/Gaia Project/Clans of Caledonia. Daca vreau un joc cu lupte, joc Rising Sun. Si de-aia am vandut Scythe. :)
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

User avatar
Ailur
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 283
Joined: 05 Oct 2018, 23:09

Re: Best new games - martie 2020

Post: # 109233Post Ailur
01 Apr 2020, 02:49

In ordinea cronologica jucata:

Tapestry

Mai degraba joc euro decat civ game, desi nu m-a deranjat asta. Mi se pare ca tema ( iti construiesti propria civilizatie ) reiese cat de cat, in ciuda abstractizarii. Destul de intuitiv, regulament de patru pagini ( chiar daca nu explica totul si a fost nevoie sa caut pe bgg explicatii in diverse situatii ). Exista un element de noroc, care pe unii e posibil sa-i indeparteze de joc, pe mine nu m-a deranjat in vreun fel. Per total, aceasta expresie - "nu m-a deranjat", pare sa fie un leitmotiv al acestei partide jucate. Nu e nici un joc care sa-mi displaca, dar nici nu ma dau in vant. Ca si Wingspan, un joc mediocru.

Verdict: 7.5 / 10

First Contact

N-am jucat Code Names, cu care il compara multa lume, si in general nu-mi plac jocurile de petrecere. La jocul asta m-a atras tematica ( comunicarea intre oameni si extraterestri aterizati in Egiptul Antic ). Cum ideea de formare sau invatare a limbajului ma pasioneaza, a trebuit sa-l incerc si nu m-a dezamagit deloc. L-am jucat in doi si a functionat foarte bine, probabil ca functioneaza excelent si in mai multi jucatori. Nu pot descrie experienta decat spunand ca a fost distractie pura, nici nu mai conta punctajul sau altceva, mecanismul jocului a fost suficient cat sa ma tina acolo, pe scaun, hlizindu-ma.

Verdict: 8.5 / 10

Res Arcana

Am avut multe asteptari de la jocul asta, la cat de respectat si laudat a fost in general. Pomul laudat si mai multe nu. Oribil. Treci aceleasi resurse obosite prin acelasi mecanism, in speranta ca mai strangi un punct de ici si un punct de colo. Ai acelasi motor, cu 8 piese, din care unele n-au ce cauta acolo ( fiind prima partida, n-am jucat cu draft ), si schimbi resurse intre ele pana te ia somnul. Singura calitate e grafica si cam atat. In rest, ma uitam la ceas si asteptam sa ajunga unul din noi la numarul de puncte necesar ca sa se termine naibii partida. Ulterior, prietena mea mi-a zis ca si ea se gandea la acelasi lucru, dar n-a vrut sa intrerupem jocul ca sa nu-mi strice placerea. LOL.

Verdict: 4/10

Everdell

Un worker placement care nu inventeaza roata, ci merge pe carari batatorite, dar o face intr-un mod cuceritor - prin tema si compact - prin faptul ca totul curge foarte lin, nu exista elemente inutile in joc si nici nu dureaza mai mult decat e cazul. Partida jucata nu m-a convins sa investesc si in extensii, dar per total mi-a placut.

Verdict: 8/10

Nemesis

Cei care mi-au mai citit extrem de rarele recenzii de pe aici stiu ca imi plac jocurile tematice care iti permit sa spui o poveste, atat in timpul jocului, cat pot deveni si subiect de conversatie la cateva zile dupa. Nemesis e unul din aceste jocuri. Chiar daca ( am imbratranit si ) nu mai am rabdare sa citesc regulamente stufoase, cu 10 pasi pe tura si 15 exceptii de la regula, jocul e unul care nu face abuz de lucrurile astea. Ai intr-adevar sentimentul ca esti in filmul Alien, cu xenomorphi alergand dupa tine, dramuindu-ti munitia si actiunile, incercand sa nu faci zgomot sau sa nu fi surprins de un extraterestru fix in camera aia unde e incendiu. Jocul a durat ceva ( cam 3 ore, fiind vorba de prima partida ), dar per total e foarte cinematic, plin de momente tensionate.

Verdict: 8.5/10

Space Base

Se pare ca mai nou imi plac mai mult jocurile de familie decat cele complexe. Spre deosebire de Res Arcana, asta este un engine builder facut cum trebuie. Tema e non-existenta. Multumita celor doua zaruri, mi-a adus cumva aminte si de Castles of Burgundy, desi asemanarile se opresc la alocarea zarurilor. Nu exista niciun moment plictisitor in joc, pentru ca poti profita si de pe urma rezultatului pe care l-a obtinut adversarul la aruncarea cu zarul. Se joaca intr-un timp scurt si, odata ce ti-ai pus motorul in miscare, lucrurile iau amploare rapid.

Verdict: 8/10

Jocul lunii martie: Nemesis
Last edited by Ailur on 01 Apr 2020, 03:02, edited 1 time in total.

User avatar
Ailur
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 283
Joined: 05 Oct 2018, 23:09

Re: Best new games - martie 2020

Post: # 109234Post Ailur
01 Apr 2020, 03:00

rabesandratana wrote:
31 Mar 2020, 22:06

Santa Maria (3 partide in 3 jucatori): Nu aduce foarte multe lucruri noi sub soare, dar mecanismele sunt inchegate atat de bine si totul decurge atat de placut in acest joc, incat a mers la sufletul meu de gamer, ca uns.
Face parte din categoria jocurilor subestimate,
Da, si mie imi place mult Santa Maria si cred ca e subevaluat. Fun fact: candva, pe cand aveam ambitia de a proiecta un board game, am vrut sa implementez fix mecanismul cu un zar care parcurge coloana respectiva, activand actiunile tile-urilor pe care le plasezi acolo. La vreo 6 luni dupa ce mi-a venit ideea a fost lansat Santa Maria. Pe cat de ciuda mi-a fost ca am vazut ideea in alta parte ( sunt convins ca designerilor le-a venit ideea cu mult inaintea mea ), pe atat de mult m-am bucurat sa o vad "in actiune".

Pentru mine, lucrul care imi displace cel mai mult la joc este grafica, in special a token-urilor de fericire. Arata sinistru, parca bucatile de piele pe care le colectiona Buffalo Bill in "Tacerea Mieilor".

User avatar
VZQ
King Meeple
King Meeple
Posts: 467
Joined: 07 Oct 2017, 22:20

Re: Best new games - martie 2020

Post: # 109235Post VZQ
01 Apr 2020, 03:47

ASCENSION - "Skulls & Sails" (1 partida)
Aceeasi Marie, cu alta palarie...numai ca de data asta, nici Maria numai este chiar la fel :)

Lasand la o parte tema, este setul cu cea mai mare interactiune intre jucatori, si in acelasi timp cel mai diferit de jocul de baza. Harjoneala cu barcutele pe mare parea o idee nefericita pe hartie, dar in realitate este fun. La fel de fun este Krakenelu', care trage corabiile catre dansul si cere "tribut" (comori) ca sa nu te faca din prima conserva, precum si modul in care chiar tu poti deveni "spaima oceanelor", terorizand barcutele adversarilor. De data asta, o partida in mai mult de 2 jucatori chiar este recomandata :)

All in all, un fel de "best of", mult mai misto si interesant decat ma asteptam (mai ales ca tema nu ma coafeaza deloc).

Nota: 10 (desigur!).



STELLAR (6 partide)
Un joc relaxant, de cuplu, cu si despre cer & planete, cu hand management si set collection.
Pe scurt, fiecare jucator are un "telescop" si un "carnetel", in care se va juca cate o carte, tura de tura, "Herbaceous"-style.

Schepsisul este urmatorul: inainte de a se plasa prima carte, se alege una noua dintr-un display central, numerotat de la 1 la 5, dupa care se poate plasa orice carte din mana - fie in zona "telescopului", fie in "carnet" (spatiul de sub cartile telescop). In momentul in care s-a jucat prima carte, numarul cartii respective dicteaza automat ce carte va fi jucata direct din display-ul central (ai plasat o carte numarul 2, atunci esti obligat sa joci cartea din display numarul 2; daca spatiul respectiv este gol, sau ai jucat o carte cu numarul 6, tragi direct din deck, la noroc) - in zona opusa primei plasari (ex: ai jucat o carte in "telescop", a 2-a merge automat in "carnet" - dupa cum spuneam, "Herbaceous"-style).

Urmatorul schepsis este: cartile nu se plaseaza la intamplare, ci:
- daca se joaca in "telescop", se plaseaza grupat (ai 5 tipuri diferite de carti: planete, luni, asteroizi, nori stelari si gauri negre, precum si un set "wild" - satelitii) - cartile de acelasi fel trebuie sa fie conectate pe cel putin o latura; daca joci o carte de tip diferit pentru prima data, o poti plasa unde vrei.
- daca se joaca in "carnet", se grupeaza pe gen, in ordinea numerelor.
- satelitii pot fi jucati ca jokeri in "carnet" (pentru a suplini numere lipsa, a la "Elysium"), dar nu sunt "locked", ci pot fi permutati pana la finalul partidei intre diversele grupe de carti.

Al treilea schepsis este modalitatea de calcul a scorului. Fiecare carte are un numar, iar daca ai bafta, are si un numar de stele (cartile cu numere mici au mai multe stele, cele cu numar mare mai putine, sau deloc). La final, pentru fiecare grupa de carti, inmultesti numarul de stele de pe cartile jucate in "telescop" cu numarul de carti de acelasi tip, jucate in "carnet", in ordine consecutiva. De asemenea, "telescopul" este impartit in 3 sectiuni, iar pentru fiecare sectiune primeste puncte jucatorul cu suma cea mai mare a cartilor plasate in respectivele zone. Si la final, mai primesti puncte pentru diversitate (daca ai cel putin cate o carte din fiecare categorie plasata in "telescop").

Partea buna: joc tematic, foarte placut si relaxant, cu o grafica de zile mari. Usor de invatat. Arata bine de tot pe masa, iar la final, ai un sentiment de implinire cand vezi toate cartile alea dispuse in "telescop" - un mic univers.

Partea naspa: este posibil ca dupa mai multe jocuri, sa se simta nevoia unei expansiuni. De asemenea, cartile sunt lucioase si aluneca - daca esti genul care simte nevoia sa alinieze totul "la dunga" (ca mine), vei avea de lucru, heh!

Nota: 9.



SPACE EXPLORERS (12 partide)
Un engine builder mititel, tematic, rapid si destept, marca Yuri Zhuravljov, tata lu' "Viceroy" - omul stie sa faca un joc smecher cu o mana de carti, iar "Space Explorers" nu face exceptie, totul este minutios gandit, de la grafica retro si cartile cu fundal ingalbenit, la modul in care a fost comprimat tot continutul intr-o "cutie de conserva"...

Asadar, fiecare jucator incepe partida cu un display personal ("hub") si cu cate o resursa din cele 5 tipuri disponibile, cu ajutorul carora (dar nu numai) va recruta specialisti, in 5 departamente distincte, care la randul lor vor ajuta la completarea unor misiuni. Jocul se termina fie cand toate misiunile au fost realizate de catre jucatori, fie cand un jucator reuseste sa recruteze 12 specialisti (ambele abordari realizabile intr-un timp surprinzator de scurt!).

Avem o "piata" centrala din care jucatorii pot recruta specialistii, iar fiecare asemenea carte tine de unul sau mai multe departamente, confera puncte de victorie sau bonusuri de scor la final, precum si diverse abilitati.

Pe tura sa, un jucator poate trage carti (din "piata", sau direct din deck), sau poate recruta specialisti (din mana, sau direct din "piata").
Pentru a recruta un specialist, trebuie achitat "pretul" cartii: o combinatie de simboluri (resurse). Si aici incepe distractia: in acest sens, se pot folosi tokenele din dotare, simbolurile de pe cartile deja existente in propriul "hub", active, in orice combinatie. De asemenea, poti suplini orice 2 simboluri necesare prin decartarea unei carti din mana (se pot decarta mai multe carti in acelasi timp). Nu in utimul rand, la inceput esti nevoit sa "platesti" intregul "cost" (numarul si tipul de simboluri cerute), dar pentru cartile urmatoare de acelasi tip, costul scade cu cate un simbol (astfel poti ajunge sa recrutezi gratis). Smecheria este ca daca folosesti tokenele fizice (si nu doar simbolurile de pe carti) la recrutarea unui specialist, acele tokene sunt pasate altui jucator (este o piata inchisa de resurse). Si uite asa incepe dansul de-a uite resursa, nu e resursa si jonglatul cu specialistii, pentru a atinge cerintele misiunilor (un anumit numar de simboluri specialist, intr-o anumita combinatie), numai ca esti limitat de faptul ca jocul se termina dupa ce ai recrutat doar 12 oameni....

Partea buna: jocul prezinta un mix bun de strategie (misiunile fiind disponibile de la inceput, poti sa-ti faci un plan de prioritati) si tactica (in functie de cartile ce intra in joc, s-ar putea sa merite sa renunti la completarea unei misiuni, in favoarea recrutarii unei carti cu un bonus de scor baban, etc). Este tematic, cu o grafica nostalgica, dar bine gandita: lumea de ex. s-a declarat nemultumita de lipsa varietatii in ceea ce priveste artwork-ul cartilor specialist, omitand insa 2 aspecte - folosind aceeasi imagine pentru un anumit tip de specialist, este extrem de usor sa identici acea carte de la distanta; de asemenea, prin folosirea efectului de "lupa", in momentul in care apare o carte cu imagine in detaliu, automat te-ai prins ca este o carte de valoare mare, in timp ce una de valoare mica va avea o imagine mai "din avion".

Nu intru in detaliu despre mecanici sau eventualele comparatii cu "Splendor", este suficient (cred) sa spun ca prin modul de utilizare al resurselor si prin constructia "hub"-ului se genereaza destula tensiune pe parcursul partidei si simti ca lucrezi la "motor", nu doar plasezi carti la intamplare, jocul reusind sa imbine o structura clara, usor de inteles, cu subtilitatea abilitatilor conferite de carti.

Partea naspa: abilitatile cartilor sunt diverse si interesante... simbolistica folosita insa, te cam baga in ceata. Ai nevoie de cartonasele individuale care (din fericire) iti explica in detaliu ce face fiecare carte. Chiar si dupa mai multe partide, tot mai arunci un ochi pe explicatii...

Nota: 10 (jocul lunii).



DICE UPON A TIME (3 partide)
Miniaturi, personaje de poveste (la propriu), questuri, obiecte magice, puteri asimetrice, plimbari cu poneiu' si roll and move, dar facut intr-un mod original. Adica un joc de familie de tip "adventure", care-ti da cu piper pe la mustati (as in "take that").

Jocul se desfasoara pe durata a 6 ture.
Fiecare jucator selecteaza un personaj (fiecare cu cate o putere speciala) si un set de zaruri, precum si cate un quest, din cele 3 tipuri disponibile. Zarurile au fete normale (1-6), precum si fete cu simboluri speciale, iar questurile sunt de 2, 3 sau 4 puncte, cam toate bazate pe "pick up and deliver" (iei diverse obicte/tokene si le duci in diverse locatii de pe harta, sau le dai diverselor personaje).
Se joaca pe o harta comuna, care contine atat locatii, cat si personaje, locuri unde primesti tokene, questuri, obiecte magice, etc.

Smecheria este ca pentru a te deplasa, trebuie sa platesti "vama": fiecare locatie cere plasarea anterioara a unui zar cu un anumit numar. De ex, o excursie de cules mere presupune plasarea unui zar cu numarul "2" (sau mai mare) ca sa iesi din castel, iar pe urma un zar "5" ca sa ajungi la copac. Nasulia este ca daca vrei sa treci printr-un punct in care deja s-a plasat un zar, trebuie sa pui deasupra un zar cu aceeasi valoare (daca vrei sa te intorci de la livada in aceeasi tura, mai ai nevoie de zar "5"). Etc. In plus, nu poti face turnul babel, numarul maxim permis de plasari fiind egal cu cel al jucatorilor. Pe urma, vin fetele speciale ale zarurilor, care, pe langa bonusurie aferente, au mereu valoarea 6 - deci greu de trecut. Si daca cineva foloseste o fata "X", nu treci, decat cu acelasi simbol (sau mai astepti o tura, deh).

Din fericire, exista 4 spatii speciale pe plansa de joc, care-ti permit sa manipulezi zarurile: iepurele iti da un "free pass" si tokenul de prim jucator, sarpele te ajuta sa faci miscari in plus, sau sa primesti tokene suplimentare, vulpea permite ca zarurile puse pe spatiul ei sa fie intoarse tura urmatoare pe o fata la alegere, in timp ce flamandul lup "haleste" zarurile adversarilor si le limiteaza miscarile.
In cazul in care nu s-a inteles deja, pentru a castiga, trebuie sa rezolvi cat mai multe questuri intr-o perioada de timp determinata, timp in care adversarii (si jocul) pot sa-ti puna bete in roti :)

Partea buna: jocul este tematic, bine gandit si realizat, cu atentie la detalii. Miniaturile sunt mari si detaliate. Partea de miscare via zaruri este interesanta si originala.

Partea naspa: harta pare un pic incarcata, iar partea de hazard si take that poate fi deranjanta pentru anumiti jucatori. Nu este nimic grav, dar te poti trezi de ex. cu bunuri subtilizate de altii, sau cu puncte minus, gratie cartilor "aventura". Pe de alta parte, ai obiectele magice, care te apara de asemenea "surprize", iar cartile "aventura" sunt de multe ori benefice, so... totul se compenseaza pe undeva. In alta ordine de idei, proportia dintre harta si miniaturi mie mi se pare un pic off - cateva miniaturi sunt atat de mari, ca ocupa dreq juma' de harta :) Si nu in ultimul rand: in 2, jocul pare prea scurt, abia de reusesti sa termini 4 - 5 questuri mai usurele, ca s-a terminat!

Nota: 9.5.



GODSFORGE (2 partide)
Un PvP rapid, in care summonezi diverse creaturi (cu care ataci si te aperi in egala masura) si o serie intreaga de spelluri.

Ideea este foarte simpla: ai un teanc comun de carti si cate un set de zaruri. In fiecare tura joci (de regula) 1 singura carte, iar pentru a putea pune acea carte in joc, ai nevoie de o anumita combinatie de numere pe zaruri; poti modifica aceste numere folosind niste pietricele speciale, care in functie de numarul folosit, muta punctele de pe zar in sus, sau in jos. Orice zar cu cifra 6 poate fi utilizat pentru a obtine o noua piatra, idem 1, care este "joker".

Creaturile, dupa ce sunt jucate, raman in fata ta pana la finalul partidei (sau pana sunt sacrificate/distruse) si-si produc efectul tura de tura, spellurile sunt de unica folosinta, dar in compensatie sunt extrem de puternice. Bine, si jivinele dau cu sete!
Cine reuseste sa coboare "viata" adversarilor la zero, castiga.

Partea buna: jocul este extrem de rapid, cartile sunt puternice, nu-ti dau impresia ca le folosesti doar de complezenta, ca nu a picat nimic mai bun din teanc), combinatiile de zaruri se fac relativ usor cu pietricele si jokeri; jocul este simplu si se invata foarte repede. Grafica misto (dar cu un feel particular), productie de calitate.

Partea naspa: in 2, jocul merge parca prea repede - intrucat probabil este gandit pentru numarul maxim de jucatori (4), in cuplu 2 - 3 creaturi sunt suficiente pentru a face ravagii, iar jocul se termina inainte sa inceapa. Nu in ultimul rand, cutia are mult aer - continutul ar intra perfect intr-un spatiu de 4 ori mai mic.

Nota: 8.5

User avatar
VZQ
King Meeple
King Meeple
Posts: 467
Joined: 07 Oct 2017, 22:20

Re: Best new games - martie 2020

Post: # 109236Post VZQ
01 Apr 2020, 03:56

rabesandratana wrote:
31 Mar 2020, 22:06
un stand-alone care poate fi amestecat si cu jocul de baza, dar pe care am ales sa il jucam fara sa le amestecam, incat sa vedem diferentele, plus ca astia au printat probabil editia asta in alta parte si dimensiunea plus materialul din care sunt realizate cartile, difera foarte deranjant de mult incat nici nu cred ca o sa le amestecam vreodata.
Din ce vad in imagini, sunt editii diferite...jocul de baza pare editia a 3-a .

PS: nu-s de acord cu Ascension vs restu', da' ma rog, fiecare cu parerea lui :)

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1667
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Best new games - martie 2020

Post: # 109259Post danielM
01 Apr 2020, 13:04

Ancient Civilizations of the Inner Sea: Probabil că multă lume (printre care și eu) se așteptau la altceva de la acest titlu. După anumite recenzii negative, am zis să îl încerc totuși. Pentru că covid, solo. In primul rand, componente de top de la GMT cu mult lemn. Jocul e un area control destul de abstract, cu multe cărți care îți diminuează sau îți adauga prezență, însă fără a simți că îți cade tavanul in cap. As fi vrut să îl încerc și în 3-4.
:sy: :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: :sw: :sw: :sw: :sw:

Arkham Horror the card game: Cu Netrunner și multe cicluri de extensii in dulap plus Lotr lcg și câteva extensii, am zis că nu mă mai bag la altele. Cu toate astea, laudele celor de la SU&SD m-au făcut să vreau sa îl încerc. Am luat dintr-un foc baza plus ciclul Dunwich Legacy, apoi la scurt timp ce mai era disponibil din Path to Carcosa, dupa care Forgotten Age, apoi mi-am spus "până aici"! nu bag mana-n foc că așa va fi.. foarte pe scurt(pt mai multe impresii, vezi recenzia): artwork fantastic (lucru cu care ne-au obișnuit cei de la FFG), 5 clase din care provin investigatorii cu stiluri diferite de joc (unii sunt croiți pe snopit arătări, alții sunt foarte buni pe investigat și găsit clues, altii foarte agili, alții vin cu spell-uri și diferite capacități oculte puternice pentru a dispune de un mai mare control), foarte tematic, scenariile sunt de multe ori surprinzătoare prin mecanicile introduse, elemente de RPG, multe decizii cu repercusiuni ulterioare, atâtea cărți și investigatori de explorat.
:sy: :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: :sy:

The Hunted: twilight of the U-boats 1943-1945: Sunt un mare fan al The Hunters: German U-boats at war si am așteptat cu nerăbdare epilogul dedicat lupilor de mare. Cum era de așteptat pentru un joc dedicat acelei perioade, campaniile din the Hunted se pot încheia subit, după un atac aerian inamic in timp ce cauți ținte pe mari sau oceane sau in urma hărțuielilor feroce ale distrugătoarelor care escortează navele, daca te încumeți sa ataci convoaiele. Sistemul de joc este același, sunt disponibile 14 submarine, multe decorații, fiind primul print, există câteva mici erori corectate printr-o errata. Fiecare campanie scrie o poveste faina, momente pe muchie de cuțit, multe aruncări de zaruri, modifiers etc. Cel mai probabil va rămâne în colecție, pentru colecție :). Daca cineva e atras de seria asta, ii recomand să înceapă cu The Hunters sau Silent Victory (submarine americane în Pacific), nu vor fi atât de frustrante și vor avea mari șanse să completeze multe patrule.
:sy: :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: :sw: :sw:

A feast for Odin: *nu am jucat multe titluri diferite luna asta, dar am rupt masa cu AH și a feast for Odin* Am jucat 19 partide și încă vreau sa îl mai joc. Foarte multe căi, acțiuni, strategii de încercat, totul într-o oră jumate, in 2. Jucătorii controlează un trib de vikingi în căutarea bogăției pământene și nu doar a ei; planșa fiecăruia conține multe spatii care trebuie umplute cu tile-uri obținute mergând la vânătoare de balene, in raiduri, crescând animale, explorând alte ținuturi, făcând comerț, adunând resurse; ocupând spatii de pe planșa tribului îți poți mari income-ul, poți primi bonus alte tile-uri și tot așa.
Cu toate astea, ori l-am jucat eu de 11 ori atât de prost, insa mi se pare că partea cu emmigration este mult prea OP. De ce spun asta? Am pierdut in partide în care am avut 2 Exploration boards, chiar și 3 + 1 sau 2 emmigrations, income de 10-12 și în care îmi storceam neuronii pentru a face combinații cat mai bune; cu toate astea, cu 4-5 emmigrations completate de vikinga din fata mea și fără prea multă bătaie de cap, income de 2-3, pierdeam de multe ori la diferență destul de mare. Practic, abia în penultima tura poți lua Newfoundland, exploration board-ul care îți aduce 38 puncte și o planșă întreagă de umplut pentru a nu pierde și mai multe puncte, in timp ce 2 emmigrations îți aduc 42 de puncte. Nu știu cine a mai avut impresia asta, sper că Norvegienii sa diminueze puțin aspectul ăsta. In orice caz, fiecare partidă e o provocare și o plăcere să îl joc, mereu caut sa mai incerc și alte posibilități. Un joc foarte bun, singurul minus fiind aspectul de mai sus, sunt curios daca alții au mai avut impresia asta despre el.
:sy: :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: :sw:

Jocul lunii martie: Arkham Horror lcg

vladV
King Meeple
King Meeple
Posts: 491
Joined: 05 Feb 2013, 11:10

Re: Best new games - martie 2020

Post: # 109261Post vladV
01 Apr 2020, 14:15

danielM wrote:
01 Apr 2020, 13:04

A feast for Odin: *nu am jucat multe titluri diferite luna asta, dar am rupt masa cu AH și a feast for Odin* Am jucat 19 partide și încă vreau sa îl mai joc. Foarte multe căi, acțiuni, strategii de încercat, totul într-o oră jumate, in 2. Jucătorii controlează un trib de vikingi în căutarea bogăției pământene și nu doar a ei; planșa fiecăruia conține multe spatii care trebuie umplute cu tile-uri obținute mergând la vânătoare de balene, in raiduri, crescând animale, explorând alte ținuturi, făcând comerț, adunând resurse; ocupând spatii de pe planșa tribului îți poți mari income-ul, poți primi bonus alte tile-uri și tot așa.
Cu toate astea, ori l-am jucat eu de 11 ori atât de prost, insa mi se pare că partea cu emmigration este mult prea OP. De ce spun asta? Am pierdut in partide în care am avut 2 Exploration boards, chiar și 3 + 1 sau 2 emmigrations, income de 10-12 și în care îmi storceam neuronii pentru a face combinații cat mai bune; cu toate astea, cu 4-5 emmigrations completate de vikinga din fata mea și fără prea multă bătaie de cap, income de 2-3, pierdeam de multe ori la diferență destul de mare. Practic, abia în penultima tura poți lua Newfoundland, exploration board-ul care îți aduce 38 puncte și o planșă întreagă de umplut pentru a nu pierde și mai multe puncte, in timp ce 2 emmigrations îți aduc 42 de puncte. Nu știu cine a mai avut impresia asta, sper că Norvegienii sa diminueze puțin aspectul ăsta. In orice caz, fiecare partidă e o provocare și o plăcere să îl joc, mereu caut sa mai incerc și alte posibilități. Un joc foarte bun, singurul minus fiind aspectul de mai sus, sunt curios daca alții au mai avut impresia asta despre el.
:sy: :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: :sw:

Jocul lunii martie: Arkham Horror lcg
Jucati jocul scurt sau lung? Din experienta mea, in jocul scurt, e mai dificil sa explorezi si mai avantajos sa emigrezi.

Intr-adevar, o barca emigrata iti aduce 21 de puncte, dar aceeasi barca ne-emigrata aduce (parca) 8 puncte, deci castigul net e 13 puncte, la o actiune de 4 vikingi, adica 3.25 puncte per viking. Sunt destule locuri care dau puncte similare per viking. (disclaimer: cand chiar joc, departe de mine sa calculez atat de rece totul, dar folosesc acest calcul matematic ca sa imi amintesc ca da, actiunile sunt echilibrate).

Avand in vedere ca iti place asa mult jocul de baza, Norwegians is a must.

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1667
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Best new games - martie 2020

Post: # 109262Post danielM
01 Apr 2020, 14:26

Numai jocul lung. Da, sunt multe calcule la rece, dar practic cred că e imposibil să câștigi fara sa faci cel puțin un emmigration (și cu un efort serios) când altcineva face 4-5(84, respectiv 105 puncte) pentru că homeboardul nu îți aduce niciun punct în plus, ci doar minusuri cu excepția income-ului. Da, vreau sa iau neapărat și norvegienii.

User avatar
mendocino
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 329
Joined: 16 Jun 2013, 09:13
Location: Cluj

Re: Best new games - martie 2020

Post: # 109266Post mendocino
01 Apr 2020, 18:46

Pre-Quarantine - am început luna cu jocuri puse pe masă frumos aranjate și ca urmare următoarele noutăți și-au găsit locul.

1. The Gardens of the Alhambra - este un joc de la autorul celebrului Alhambra Dirk Hein însă mare legătură cu aceasta nu are. Este un joc simplu de tile laying. Pe tabla de joc sunt niște pavilioane cu diferite punctaje iar scopul jucătorilor este să așeze tile-urile cu tufișuri în așa fel încât să aibă majoritate de tufișuri și astfel să acapareze pavilionul, implicit punctajul acestora. Dar trebuie avut grijă la plasare că pe fiecare tile apar și tufișurile oponenților, deci necesită mare atenție. În general este un joc ușor de învățat, simplu și arătos. Problema e că la ultimele tile-uri de plasat nu prea ai opțiuni și ca atare poți face un cadou serios de puncte oponenților. :sy: 8/10 :sy:

2. Ankh'or - este un joculeț care are la bază aceași mecanică ca și Splendor, adică ori iei discuri de diferite culori, ori cu acele discuri cumperi niște tile-uri de clădiri. Acestea vin plasate în așa fel încât culorile sau figurinele asemănătoare să fie adiacente pentru punctaj. Tematica este egipteană, grafic frumos realizat, dar totuși se termină după ce ai treisprezece clădiri (cam puțin). :sy: 6/10

3. Exit: The Game – The Abandoned Cabin/The Pharaoh's Tomb - mare lucu nu aș zice despre aceste jocuri (am încercat două variante) din cauză de spoilere dar pot zice că au reușit foarte bine să comprime stare de tensiune din exit room-urile reale în cutiile de joc. Problemele de rezolvat sunt inteligente, logice. Jocurile sunt dependente de limbă, trebuie avut grijă la acest aspect. Aștept să joc și următoarele din serie :sy: 9/10 :sy:

4. Chronicles of Crime - jucătorii sunt detectivi pe urmele lui Sherlock Holmes. Jocul este unul cooperativ și scopul este rezolvarea unui caz de crimă (în cutie sunt 5 scenarii + 1 tutorial). Jocul este condus de o aplicație, care contorizează într-un mod sau altul timpul petrecut, iar jucătorii aleg de pe tabla de joc locații și personaje cu care pot interacționa cu ajutorul acestei aplicații. Cu ajutorul aplicației de exemplu voți vizualiza anumite locații și să încerci să găsești indicii pentru rezolvarea cazurilor. Cea ce nu mi-a plăcut este faptul că pentru indicii sunt niște cărți de joc destul de generice în sensul în care de exemplu vezi o vază spartă pe covor, atunci cartea de ales este obiecte de decor, și acest lucru poate induce o anumită confuzie, că ori alegi prea multe cărți ori prea puține, dacă nu ești atent la aceste combinații dintre cărți și ce ai observat. În general este un joc bunicel dar prea dependent de aplicație și prea lung. :sy: 6/10 :sy:

5. Dragon Castle - nu este altceva decât un mahjong regândit puțin. Idea de bază este că poți lua cărămizi de pe grămadă principală urmând regulile mahjong cu mici modificări. Aceste cărămizi apoi vin așezate pe tabla proprie pentru a crea un așa zis sat propriu în care punctezi dacă reușești să pui adiacent cărămizi având aceleași simboluri. Evident mai sunt și câteva reguli în plus la punctaj și la final, dar în general asta este jocul. Mare lucru nu aș putea zice, realizare este același cu mahjong, jocul este interesant, deși prea abstract pentru gustul. Prea mult hype în jurul lui, aș zice. :sy: 6/10 :sy:

6. P.I. - este un joc de deducție în care fiecare jucător trebuie să deslușească motivul crimei, locația crimei și evident criminalul. Soluția corectă o știe jucătorul din dreapta. Pe hartă sunt diferite locații între care sunt împărțite în mod aleatoriu tile-uri cu posibili criminali, crime. Pe tură se alege câte o carte (se zice evidence card) și în funcție de ce sa ales jucătorul din dreapta, care știe răspunsurile confirmă dacă într-adevăr este corect sau nu. În cazul în care nu este corect există posibilitatea să confirme că adevărul este într-o locație adiacentă pe hartă, ca urmare se poate restrânge cercul. Și așa merge jocul pe trei ture și cine reușește să strângă cele mai multe puncte (adică cine ghicește cel mai repede) câștigă. Este un joc puțin asemănător cu Cryptid, dar mai ușurel cu variație destul de mare, dar care se joacă destul de rapid. Plus faptul că este competiție între jucători face ca adrenalina să crească și mai mult. :sy: 8/10 :sy:

7. Rolled West - este varianta roll and write a jocului Gold West. Pe tură se aruncă cu zaruri și în funcție de iconașele aruncate se adună resurse se construiesc diferite rute, clădiri, etc. evident punând x-uri în pătrățelele disponibile. Resursele se pot transfera și în ture următoare dar se și poate copia câte o resursă de la vecini. Jocul se termină după șase runde, se face scorul, apoi se șterge tabla de joc. Nu este cel mai reușit joc roll and write nu se prea pot face mari combinații și în permanență trebuie urmărit oponenții să nu cumva să urmezi aceași tactică pentru a avea șanse la scor mai mare. Nu am jucat Gold West, deci nu pot să apreciez cât de bine reduce jocul. :sy: 6/10 :sy:

After-Quarantine - apoi a venit carantina și am fost nevoiți să ne mutăm partidele în mediul online. Nu e aceeași satisfacție, dar măcar sunt în contact cu prietenii și ne jucăm.

8. Carcassonne: Hunters and Gatherers - este o versiune Carcassone cu tematică din epoca de piatră. Regulile de așezare omuleți sunt aceleași, sunt câteva diferențe de punctaj. De exemplu când completezi o pădure primești un bonus aleatoriu, sau poți așeza clădiri pe lacuri care ți permite ca la sfârșitul jocului să punctezi întregul sistem hidrografic (lacuri și râuri) care se leagă de aceasta, în plus pe câmpii punctezi în funcție de animalele prezente. Mare lucru nu aș putea zice, jocul original îmi place mult, mai ales cu diferitele module de expansiuni. Aceasta este o clonă mai slăbuță a jocului. :sy: 6/10 :sy:

9. Skyline - este un joc în care trebuie construite clădiri, de fapt zgârie nori din zaruri. La începutul turei se aleg din diferitele tipuri de zaruri (unele de parter, altele pentru etaje intermediare, iar altele pentru acoperișul). Apoi din ce se aruncă trebuie alocate pentru construcții. Pe de altă parte zarurile au diferite culori care indică câte etaje trebuie să aibă clădirea având culoarea respectivă pentru a putea pune acoperiș și implicit a lua punctele de victorie. Este un joc push-your-luck care merge destul de repede cu reguli simple. :sy: 7/10 :sy:

10. Carcassonne: South Seas - o altă versiune a celebrului joc cu un mecanism mai interesant decât alte variante. Regulile de plasare rămân aceleași, dar acum există posibilitatea de a aduna resurse de insule (banane), poduri (scoici) și mare (pești). După fiecare plasare jucătorul are posibilitatea de a vinde aceste resurse unor nave (fiecare dorește altceva) și să acumuleze puncte în funcție de ce oferă nava aprovizionată. Este o versiune interesantă deoarece combină elementele de bază a Carcassonne, cu resource management. Singura lipsă din partea mea, că nu are pirați (fiecare joc cu tematică nautică ar trebui să aibă pirați) :sy: 8/10 :sy:

11. At the Gates of Loyang - un joc cu tematică agricolă de la Uwe Rosenberg în care la început de tură se face draft de cărți, apoi pe tură fiecare jucător în funcție de cărțile alese și resursele obținute din plantări prealabile își combină acțiunile cum vrea el: face schimb de legume, le plantează, le vinde, apoi combinațiile de legume se pot vinde la cumpărători pentru a cumula puncte, ș.a.m.d. Jocul mi s-a părut destul de sec mai ales că pe fiecare tură cam aceleași acțiuni trebuie rezolvate, nu există un engine building care să-l îmbunătățească cât de cât (helperii nu prea rezolvă acest aspect). :sy: 6/10 :sy:

12. Atoll - este un joc abstract pentru doi jucători în care, asemenea Go pui pe tablă ori jetoane albe, ori jetoane negre cu scopul de a conecta două insule de culoarea jucătorului din două laturi opuse ale tablei de joc. Este un joc tactic pur, super abstract, tip de joc care nu e deloc pe placul meu. :sy: 5/10 :sy:

13. Oware - este un joc abstract pentru două persoane. Tabla de joc este format din două rânduri de câte șase recipiente unul pentru fiecare jucător.. Pe tură jucătorul alege dintr-un recipient de-al lui și urmând mecanismul mancala, în sensul ceasornicului împarte câte o biluță în următoarele recipiente. Dacă după această plasare în ultimul recipient în care a ajuns o biluță o vor fi un număr de două sau trei biluțe acestea vor fi luate ca și scor, apoi se uită la penultimul recipient și dacă și acela se punctează se trece mai departe. Câștigă cine reușește să adune cele mai multe biluțe. La fel ca și Atoll de mai înainte, un joc tactic pur, super abstract, tip de joc care nu e deloc pe placul meu. :sy: 5/10 :sy:

14. Roll Through the Ages: The Bronze Age - este versiunea simplificată roll and write a Through the Ages. Adică încearcă să fie. Pe tură se aruncă cu zaruri în funcție de câte orașe are fiecare jucător, apoi în funcție de ce noroc are fiecare se adună resurse, muncitori, bani și cranii (cu cât mai multe cu atât mai grav dezastrul ce urmează). Apoi se hrănesc orașele și apoi se distribuie muncitorii și se bifează necesarul pentru orașe și minuni ale lumii (primele aduc zaruri în plus, ultimele puncte de victorie). Apoi resursele se pot schimba în bani, care plusați cu banii de pe zaruri permit cumpărarea unor abilități speciale. Pe tură fiecare jucător poate face multe, poate lua decizii, dar problema este că jocul se termină cam repede: nu transmite aceași satisfacție pe care o face TTA în sensul că nu este atât de palpabilă evoluția civilizației. Nu este rău jocul dar putea să fie mult mai bun :sy: 6/10 :sy:

15. The Speicherstadt - este un joc Feld mai vechi care apoi a fost reimplementat sub denumirea de Jorvik. La baza jocului este un mecanism de licitație pentru diferite cărți. Vase care aduc resurse, contracte care transformă resursele în puncte, clădiri care aduc diferite bonusuri, clădiri pentru set collection. Apoi sunt și pompierii. În port, că în urma urmei asta construim, din când în când ia foc ceva. Cine are cel mai mulți pompieri câștigă valoarea de pe cartea de foc, iar cel care are cel mai puțini pierde aceași sumă. Jocul este cumva o cursă pentru pompieri pe lângă care dezvoltarea portului pare a fi secundar. Trebuie cumpănit de fiecare dată pentru ce carte se licitează fiindcă banii necesari pentru acest lucru vin destul de greu, dar strategia. Cărțile vin aleatoriu și e greu să faci o strategie amplă. Dar jocul e distractiv, ușor de învățat, dar parcă parcă îi lipsește ceva. :sy: 8/10 :sy:

16. Tally Ho! - este un joc drăguț pentru două persoane. Un jucător controlează urșii și vulpile iar celălalt vânătorii și tăietorii de lemne. Pe tabla de joc sunt așezate cu fața în joc tile-urile iar pe tură jucătorul ori descoperă un tile ori mișcă un personaj deja descoperit pe tablă. Fiecare personaj are reguli de mișcare și atac separate și fiecare personaj aduce alt punctaj dacă este nimicit (de exemplu un urs ucis aduce 10 puncte, dar dacă ursul ucide vânătorul primește doar 5 puncte). Jocul are două ture, în a doua tură jucătorii schimbând personajele, iar la final se adună scorul din fiecare tură. Este un joc tactic extrem de simpatic și rapid. :sy: 8/10 :sy:

17. Völuspá - în acest joc jucătorii plasează câte un tile cu personaje din mitologia nordică ortogonal. Limita este de maximum șapte tile-uri pe rând sau coloană. Fiecare tile are o valoare, adică o putere de la 1 la opt, și dacă jucătorul în momentul în care plasează tile-ul aceasta are cea mai mare valoare punctează câte tile-uri sunt pe rândul sau coloana respectivă. Deasemenea fiecare tile are câte o abilitate specială care permit tot felul de combinații, pot împiedica oponenții în punctaj, ș.a.m.d. Este un joc destul de bun ușor de învățat dar nu l-aș recomanda pentru mai mult de doi jucători :sy: 8/10 :sy:

18. The Rose King - este un joc din seria Kosmos pentru doi jucători, cică tematic încearcă să imite războiul celor două roze, dar nu prea îi iese. Pe tură jucătorul alege o carte din cele avute la dispoziție și plasează roza lui (albă sau roșie) în direcția pe care arată carte și la distanța arătată. Scopul este ca la final să fie pe hartă zone cât mai mari din culori asemănătoare adiacente fiindcă astea se punctează. Fiecare jucător are la dispoziție patru așa numiți eroi cu ajutorul cărora pot schimba o culoare deja pusă pe tablă. Un joc area control tactic, la care tema nu contează deloc, și cum ziceam mai devreme, prea abstract pentru mine. :sy: 6/10 :sy:

19. Ulm - la baza jocului este un mecanism destul de interesant în care împingi pe un grid de 3x3 tokene de acțiuni, și ce rămân la mijloc le execuți. Poți aduna bani. Poți aduna sigilii cu ajutorul cărora poți cumpăra acțiuni și abilități speciale din diferite secțiuni ale orașului la care ai acces, căci tabla de joc este o hartă medievală a orașului Ulm. Apoi poți aduna tokene. Apoi poți mișca nava pe Dunăre să aduni puncte și să ai acces la alte districte din oraș. Apoi poți cumpăra și juca cărți care ori îți convertesc bani și tokene în puncte instant, sau dacă stai să le aduni, seturile aduc puncte zdravene la finalul jocului. Și face toate aceste lucruri timp de zece ture, că atâta ține jocului. Catedrala 3D de pe tabla de joc nu are nici o funcție organică în afara faptului că arată numărul rundelor trecute: păcat. Nu aș zice că jocul are o variabilitate mare și ca să reușești neapărat trebuie să ai grijă să avansezi cu barca pe râu și să aduni cărțile pentru seturi. Ce îți rămâne pe lângă acestea nu oferă a variație mare în strategie. Dar jocul e okay :sy: 7/10 :sy:

Jocul lunii martie, incredibil dar adevărat a fost Exit: The Game. Abia aștept să mai joc câteva din serie. :)

User avatar
sergiunastrut
King Meeple
King Meeple
Posts: 484
Joined: 13 Nov 2018, 21:03
Custom Rank: Și...unde-i povestea?
Location: Iași

Re: Best new games - martie 2020

Post: # 109268Post sergiunastrut
01 Apr 2020, 20:55

March in a nutshell
Total plays: 33
Unique games: 23
New to me: 10

7 :sy: s:
Little Town: Un worker placement simplu și ușor de asimilat chiar și de cei mai mici, prevede plasarea tile-urilor pe board în așa manieră încât să poți obține cât mai mult la faza de worker placement, care activează un grid de 3x3. Cred că dintre toate titlurile publicate de Iello, acesta se încadrează printre cele mai “complexe” deși senzația jocului e una foarte light. Colorat, simpatic, componente bune, l-aș numi Amintiri din copilăria lui Worker Placement.
Res Arcana: Deși vine cu design grafic și iconografie bună, senzația de tableau building pare cam chinuită și poate deck-ul /drafting-ul inițial avantajează dragon path-ul, cu deschidere mai rapidă spre gold și development. În rest, da, se simte ca un joc de convertire de resurse, designed nițel mai fancy. Contează hand management-ul, bineînțeles, ca parte integrantă a jocului, dar am rămas cu senzația unui joc cu frâna trasă.
That’s Pretty Clever: Sau Ganz schön clever, în limba lui maternă, e primul titlu Wolfgang Warsch pe care l-am încercat. Pot înțelege de ce e atractiv și cu siguranță senzația asta o mai expune și în alte jocuri de ale lui. Cireașa de pe tort e să legi lanțurile alea care să activeze măcar 2-3 bife odată. Dacă reușești mai multe, atunci ești deja pe val. Bineînțeles, vorbim totuși de zaruri și colorate sau nu, dispuse în rânduri solitare sau tabele cu reguli diferite de bifare, m-a lăsat cu impresia că mi-a vândut un Yahtzee cu 5 costume diferite, câte unul pentru fiecare zi de muncă din săptămână.
Tiny Towns: Orășelele astea în miniatură iau strategia abstractă, ți-o încadrează într-un grid 4x4 și îți urează mult succes în încadrarea tuturor șabloanelor de pe masă. Deși par atâtea opțiuni, șabloanele mari ca arie devin aproape imposibil de realizat dacă nu le faci repede, la început. Și mult favorizat va fi jucătorul care primește drept structură secretă pe cea care permite plasarea modelelor finalizate oriunde pe grid. Urmărești 2-3 modele pe care tot vrei să le repeți, cursă contra cronometru până când ceilalți ajung să te blocheze, de vreme ce culoarea nominalizată de un jucător trebuie încadrată de toată lumea. Ai senzația că lucrurile au scăpat teribil de sub control după jumătatea jocului.
Undaunted: Normandy: Un deck building pentru 2 jucători, încadrat tematic în scenarii reale din campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial. În cele 12 scenarii astfel recreate, tipurile de unități (identice și pentru americani și pentru germani) sunt introduse treptat și abilitățile devin mai puternice și mai interesante, dar la finalul zilei, cele 2 zaruri cu 10 fețe care decid bătăliile își spun cuvântul. Ai nevoie să dai un zar egal sau superior forței de apărare, dar dacă dai un 0, that will do – tematic discrepant și enervant, că poate fi suficient să stai în bază, ascuns și să folosești snipers care să dea headshot cu 0. Oricum, cred că are mai mult potențial decât Memoir 44, sau cu senzația asta am rămas.


8 :sy: s:
Egizia: Shifting Sands: Am reușit luna asta să trec prin regulament și m-a bucurat experiența jocului. Numele aruncate în design mi-au captat interesul, pentru că mi-a plăcut ce au făcut cu alte titluri. Nu am jucat prea multe titluri cu worker placement dispus pe un track ireversibil și nu mă încântă foarte tare ideea, dar e destul de incitantă partea de planificare și potențial blocare a locului pe care știi că cel care-ți suflă-n ceafă îl râvnește, chiar dacă ar însemna să adopți un ritm mai alert și să pierzi multe locuri din spate. Și interacțiunea dată de interferența cu anotimpul de producție ține tensiunea sus, pentru că ar obliga pe ceilalți să găsească modalități de hrănire a personalului. Decizii interesante, modalități multiple de punctare, m-a ținut în priză. N-am jucat versiunea originală pentru comparații.
Keyflower: Unii îl recomandă ca worker placement, alții ca auction/bidding game, dar în realitate e hibrid. Mi-a plăcut mult și partea în care te folosești inclusiv de hexagoanele celorlalți, cedându-le astfel workerii – nu cred să mai fi jucat ceva similar până acum. Dar asta implică atenție sporită, iar la primele jocuri e cam dificil, pentru că abia ții pasul cu ograda ta + tile-urile ce apar în fiecare anotimp. Se încheagă toate minunat, merge bluff la bluff, rejucabilitatea mi-a părut a fi masivă. Primul meu contact cu Keydom-ul, de-a dreptul interesant.
Space Base: Mi-a fost prezentat ca un Splendor meets Machi Koro, deși nu l-am jucat pe al doilea. Nu știu cine a avut ideea de a da formatul respectiv cărților, dar cred că e imposibil să le găsești sleeves adecvate. Trecând peste acest aspect, grafica tuturor navetelor trece neobservată, pentru că în speță urmărești iconografia. Te ocupi de tableau building în așa fel încât să renteze și la aruncările tale cu zarurile, dar și la ale celorlalți. Primul care încheie cursa de 40 de puncte închide jocul.

9 :sy: s:
The Castles of Burgundy: Când am început să pun mâna pe jocuri acum vreo 5 ani în urmă și vedeam titlurile de la Alea și Ravensburger, aveam senzația că or fi niște puzzle-uri ceva și că trebuie să stau departe de ele. Cel puțin la cum se prezintă, te fugăresc exact ca un puzzle random de 5000 de piese. Dar anul acesta m-am încumetat să mai încerc și titluri de prin Top 100 BGG, nu doar noutăți și arătoșenii. Al doilea titlu Feld și o experiență de joc genială. Nu l-am jucat decât în 2 jucători și probabil așa scalează cel mai bine, pentru că la ordinea de joc a ambelor zaruri per player, probabil e cam nasol să fii ultimul. Dar cum sunt mai multe tile-uri în joc, nu cred că e același feeling ca la GAH, să zicem. Probabil voi încerca și versiunea aniversară, dar per total e un joc pe care îl voi juca de prea multe ori. Grafica m-a oprit din a-i da 10, dar jos pălăria!
Vinhos Deluxe Edition: O altă premieră luna aceasta este pentru mine contactul cu Vital Lacerda. Am ales Vinhos ca prim titlu pentru accesibilitatea față de alte titluri, poate, pentru că e despre Portugalia, o coardă sensibilă și pentru că e și despre vin. Mă așteptam să fie de nota 10, dar deși componentele sunt fine dining, nu reușește să mă prindă simbolistica lui Ian O’Toole. Numai dacă te uiți la caracterele de acolo și liniile prea regulate și subțiti, ceva pare contrastant cu Portugalia – ea e mai mult decât corporatiști și implică o doză de aiureală în general. Probabil la Lisboa senzația să fie mai autentică, pentru că va fi următorul pe listă. Înafară de asta, mecanic mi se pare excepțional și destul de accesibil. Storci cele mai profitabile soiuri în cele mai dotate domenii, ca să vinzi scump, să exporți doar Special Vintages de renume mondial și să rupi gura târgului cu ultima sticlă din rezervă, o licoare deosebită – fără roze-uri sau alte amestecuri.


Jocul lunii martie pentru mine este The Castles of Burgundy.
Kallax Display: Colțul meu de artă
Am încercat recent: Cotate subiectiv
Experiențele de joc le sumarizez aici: PLAY|STORY|SHORT

User avatar
unq_flipmo
King Meeple
King Meeple
Posts: 1008
Joined: 13 Oct 2016, 16:55
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Best new games - martie 2020

Post: # 109269Post unq_flipmo
01 Apr 2020, 21:28

sergiunastrut wrote:
01 Apr 2020, 20:55

Space Base [...] Nu știu cine a avut ideea de a da formatul respectiv cărților, dar cred că e imposibil să le găsești sleeves adecvate. Trecând peste acest aspect [...]
Am unul in pat zice ca vine cu 350 de sleeves, al tau nu-i la fel? Mai sunt si astea si astea daca e
Having to cope with a dysfunctional society, we take refuge in solitude which is a substitute for dignity Zhang Ke Jia

User avatar
sergiunastrut
King Meeple
King Meeple
Posts: 484
Joined: 13 Nov 2018, 21:03
Custom Rank: Și...unde-i povestea?
Location: Iași

Re: Best new games - martie 2020

Post: # 109270Post sergiunastrut
01 Apr 2020, 21:47

unq_flipmo wrote:
01 Apr 2020, 21:28
sergiunastrut wrote:
01 Apr 2020, 20:55

Space Base [...] Nu știu cine a avut ideea de a da formatul respectiv cărților, dar cred că e imposibil să le găsești sleeves adecvate. Trecând peste acest aspect [...]
Am unul in pat zice ca vine cu 350 de sleeves, al tau nu-i la fel? Mai sunt si astea si astea daca e
Am jucat cu copia unui prieten. Și nu venise cu nici un fel de sleeves. Dar iată că nu există ceva pe piața de boardgames fără corespondent adecvat. Merci!
Kallax Display: Colțul meu de artă
Am încercat recent: Cotate subiectiv
Experiențele de joc le sumarizez aici: PLAY|STORY|SHORT

User avatar
Haddeo
King Meeple
King Meeple
Posts: 2343
Joined: 28 Dec 2015, 18:59
Location: Bucuresti

Re: Best new games - martie 2020

Post: # 109271Post Haddeo
01 Apr 2020, 23:24

unq_flipmo wrote:
01 Apr 2020, 21:28
Am unul in pat zice ca vine cu 350 de sleeves
Vorbe goale ca sa ajunga cu tine in pat....
But what if they are creating the disaster within themselves?
Things are OK now but I never know when it's going to change.

User avatar
Ailur
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 283
Joined: 05 Oct 2018, 23:09

Re: Best new games - martie 2020

Post: # 109272Post Ailur
01 Apr 2020, 23:54

sergiunastrut wrote:
01 Apr 2020, 20:55
o licoare deosebită – fără roze-uri sau alte amestecuri.

:o Dar rose-urile sunt cele mai bune!

User avatar
Haddeo
King Meeple
King Meeple
Posts: 2343
Joined: 28 Dec 2015, 18:59
Location: Bucuresti

Re: Best new games - martie 2020

Post: # 109273Post Haddeo
02 Apr 2020, 00:07

Și nici nu sunt amestec :)
But what if they are creating the disaster within themselves?
Things are OK now but I never know when it's going to change.

User avatar
sergiunastrut
King Meeple
King Meeple
Posts: 484
Joined: 13 Nov 2018, 21:03
Custom Rank: Și...unde-i povestea?
Location: Iași

Re: Best new games - martie 2020

Post: # 109274Post sergiunastrut
02 Apr 2020, 00:20

Amestecuri am spus cu precădere pentru vinul de Porto. Și chiar dacă rose-urile sunt delicioase, la târg mergi cu lucruri serioase, criticii sunt de modă veche!
Kallax Display: Colțul meu de artă
Am încercat recent: Cotate subiectiv
Experiențele de joc le sumarizez aici: PLAY|STORY|SHORT

User avatar
DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Posts: 7069
Joined: 20 Dec 2010, 09:32
Custom Rank: Going Cardboard
Location: Timisoara
Contact:

Re: Best new games - martie 2020

Post: # 109275Post DanielIndru
02 Apr 2020, 00:47

Se vede ca n-ai fost la targuri de vin. :)

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”