Best new game - August 2020

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
User avatar
adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 2065
Joined: 11 Sep 2016, 01:25

Best new game - August 2020

Post: # 113959Post adelindumitru
30 Aug 2020, 12:54

În sfârșit am și eu mai multe titluri de menționat aici.

Le Havre - unul din cele mai bune jocuri pe care le-am încercat vreodată, de care pur și simplu nu mă mai satur. Numărul diferit de acțiuni pe care le ai la dispoziție pe fiecare rundă, faptul că ai mereu o decizie destul de bună de făcut, rejucabilitatea imensă în ciuda faptului că doar 6 clădiri speciale se schimbă de la joc la joc, sunt toate semne ale unui clasic. Este un joc economic extraordinar de satisfăcător, mai ales când reușești să vinzi foarte multe bunuri la finalul jocului și vezi cum te umpli de bani. Nu pot să găsesc puncte slabe ale acestui joc încă. 10/10.

Pipeline - un alt joc economic, de această dată mult mai neiertător decât Le Havre. Ai mult mai puține acțiuni la dispoziție, și trebuie să fii foarte atent să eficientizezi fiecare mișcare pe care o faci. Teoretic, ai la dispoziție mai multe acțiuni decât cele 8-6-4 din cele 3 runde ale jocului. Pe de altă parte însă, ca să activezi acțiuni adiționale trebuie să plătești bani, care la începutul și mijlocul jocului pur și simplu nu prea sunt la dispoziția jucătorilor (Există un upgrade care te lasă să faci acțiuni secundare pe gratis, dar costă 20 de bani și de multe ori costul de oportunitate pe care îl plătești selectând acel upgrade și nu altul este foarte mare). Din păcate, copia mea a avut probleme de Quality Control (mucegai, warped player boards, componente care nu au fost lăsate să se usuce după ce au fost luate de la tiparniță), dar în condiții normale componentele par de calitate. Este un joc la limita frustrării pentru noi chiar și în 2, deci nu e neapărat unul pe care îl vom juca mereu. Pe de altă parte, activarea tile-urilor și rafinarea petrolulului, precum și tot ce are legătură cu tile-urile care reprezintă pipes sunt foarte fun, și clar ridică jocul la un 8.5/10..

Port Royal - un joc de tip push-your-luck al lui Alexander Pfister. Simplu, rapid, doar cu cărți, extraordinar de ieftin, are și niște extensii care adaugă un soi de campanie pe care încă nu le-am încercat. Foarte multă interacțiune între jucători. 8/10

Point Salad - un alt joc de cărți, de această dată având ca mecanism central drafting-ul. Iei legume care la final vor valora puncte în funcție de cărțile de scoring pe care le-ai luat. Fiecare carte e folosită fie ca legumă fie ca scoring. Merge repede și e bun pentru serile în care nu ai chef de un titlu mai complicat, dar vrei să joci ceva în care să faci multe puncte. 7/10.

Jocul lunii: Le Havre. Surprinzător, știu.

User avatar
Ailur
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 283
Joined: 05 Oct 2018, 23:09

Re: Best new game - August 2020

Post: # 113970Post Ailur
30 Aug 2020, 19:24

Paladins of the West Kingdom - un joc care "pe hartie" trebuia sa-mi placa, din pacate "pe carton" mai degraba m-a iritat. E adevarat ca l-am jucat Solo, si deci a trebuit sa tin cont de regulile speciale ale acelui mod. Bookkeeping-ul m-a enervat ingrozitor, motiv pentru care am renuntat in mijlocul partidei. Daca il voi rejuca solo, o voi face cu inca un jucator imaginar, nu cu solutia oferita de ei. Fara nota.

Sushi Roll - un joc FOAAAARTE simplu de dice drafting, tactic, fara alegeri dificile sau o strategie de urmat, dar cu componente de calitate. Nu pot spune ca il recomand, nici macar ca gateway game. Nota: 5.5

Barenpark - alt joc de familie de la Phil Walker-Harding, ceva mai interesant si cu o tema care mi-a placut. Combinatia de polyomino si bonusuri activate de aproape fiecare data cand plasezi unul in parcul tau functioneaza bine si jocul nu dureaza mai mult decat ar trebui. Nota: 7

Altiplano - bag-builder, varul sud-american al lui Orleans. Intre ele doua, Orleans este jocul mai bun - mai scurt, cu mecanica implementata mai eficient, cu suspans mai mare atunci cand tragi niste jetoane din propria punga. Cu toate astea, nici Altiplano nu e un joc rau. Este mai concentrat pe partea de conversie de resurse, trebuie sa tii cont de continutul pungii tale mai mult decat in Orleans ( acolo indiferent de ce jetoane tragi, tot ai o actiune buna la dispozitie, aici risti sa iti blochezi tura cu resurse de care nu ai nevoie ). La cum se "simte" jocul, pare a fi rezultatul casatoriei unui joc de-al lui Uwe Rosenberg cu un bag-builder. Nota: 8 Nu-i acord titlul de "jocul lunii", ca totusi nu straluceste.

User avatar
Ailur
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 283
Joined: 05 Oct 2018, 23:09

Re: Best new game - August 2020

Post: # 113972Post Ailur
30 Aug 2020, 19:27

adelindumitru wrote:
30 Aug 2020, 12:54
Le Havre - Nu pot să găsesc puncte slabe ale acestui joc încă.
Mie de fiecare data cand l-am jucat mi s-a parut ca te "impinge" in directia cumpararii de vapoare sau pe anumite cai de generare de puncte, asta fiind si motivul pentru care am renuntat la el. L-am jucat doar solo, ce-i drept.

User avatar
mendocino
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 329
Joined: 16 Jun 2013, 09:13
Location: Cluj

Re: Best new game - August 2020

Post: # 113975Post mendocino
30 Aug 2020, 22:31

Aș putea zice că luna august a ieșit destul de bunicel :D

1.Munchkin Dungeon - este varianta transpusă pe tabla de joc a celebrului joc de cărți. Ca și idee de bază și mecanisme nu aduce prea multe noutăți: a da țeapă celorlalți, a fura comori. Schimbarea constă în existența unei table de joc imense, de fapt un labirint, ale cărei camere sunt păzite de diferiți monștrii (miniaturi foarte simpatice, unele chiar imense) și care trebuie curățate pentru a colecta comorile. În tot acest procedeu și restul jucătorilor au un cuvânt de spus: pot juca cărți pentru a obstrucționa reușita și eventual a fura comoara. Jocul este simpatic, are același feeling ca și predecesorul său, dar se prelungește prea mult, și fiind destul de repetitiv, devine puțin cam plictisitor. 6/10 :sy:

2.Shaolia: Warring States - este un joc destul de rapid 1vs1 sau 2vs2 de război, în care diferitele clanuri japoneze încearcă să-și construiască propriul orășel și să încerce să reziste atacurilor oponenților. Sunt două căi de victorie: unul dominanța militară ceea ce presupune construirea de clădiri și unități militare, și dominanța culturală care este axată pe producerea de puncte de victorie/cultură. Grafic bine realizat, game flow-ul merge destul de bine și este destul de intens. 7/10 :sy:

3.Bios: Origins - este un civ-builder de proporții epice, ultima parte a seriei Bios, care încearcă să transpună pe tabla de joc evoluția vieții și a civilizației umane. Combină elemente de area control cu engine building piperat cu 20+ de tipuri de diferite de acțiuni (care din păcate nu au un player aid). Scopul jocului este de a acumula cele mai multe puncte în domeniul culturii, economiei, politicii, iar la final, în funcție de filosofia dominantă (influențată de acțiunile jucătorilor) se punctează cea mai mare valoare. Pe lângă faptul că jucătorii încearcă să acumuleze aceste puncte, încearcă să domine tabla de joc cu orașe. Este foarte greu de cuprins în câteva rânduri acest joc: este extrem de stufoasă, dar foarte bună. 8/10 :sy:

4.Bios: Megafauna - este partea a doua a seriei Bios, care transpune evoluția vieții, de la apariție primelor viețuitoare pe pământ până la apariția umanității. Jocul continuă Bios:Genesis, unde scopul era de creare a vieții. Aici se încearcă popularea și diversificarea speciilor de animale și plante în așa fel încât evenimentele naturii (extrem de dure de felul lor) să le afecteze în modul cel mai redus. Este un joc de supraviețuire împotriva jocului, în același timp de acumulare de puncte pentru a putea totuși considera o ordine relativă între speciile în joc. Jocul este unul extrem de greu, și din cauza evenimentelor destul de haotic și imprevizibil. 6/10 :sy:.

5.Stellar - este un joc micuț în care jucătorii adună cărți cu diferite obiecte stelare (planete, asteroizi, etc.). Acestea vor fi etalate ori în așa numitul notebook, în care se fac serii de la 1 la 5 ale obiectelor asemănătoare, sau vin așezate pe telescopul propriu. Scorul este înmulțirea cărților de punctaj din telescop cu cele așezate în notebook. Jocul este extrem de simplu privind regulile, dar totuși combinare cărților dă destulă bătaie la cap ca să nu fie atât de ușor cât pare. Este un filler perfect cu o tematică simpatică. 6/10 :sy:

6.HexRoller - este un joc roll and write în care fiecare jucător alege două din zarurile rulate, apoi completează spații pe o grilă hexagonală. Scopul este de a umple zonele de diferite culori, sau a conecta două cifre asemănătoare. Rezultatele zarurilor pot fi trecute numai adiacent celor asemănătoare. Ca și restul jocurilor de tip roll and write este un filler, dar din categoria celor mai bunicele. 7/10 :sy:.

7.Brass: Birmingham - este varianta regândită a celebrului joc semnat Martin Wallace. Față de jocul original sunt câteva schimbări (berea, lipsa porturilor, etc.) dar în principiu este același pick-up and delivery în care jucătorii pe timpul a două ere (a canalelor și a căilor ferate) construiesc rețele de transport, fabricii și fac bani din livrarea diferitelor produse. Îmi place enorm jocul, deși consider că mână de cărți pe care o ai la dispoziție pentru acțiuni poate avea limitări serioase și îți cam poate fura punctele râvnite. Grafica revizuită este mult mai aspectuoasă față de originalul joc. 8/10 :sy:

8.Cosmic Encounter - este un joc de război și negociere galactică care merge mai bine în mai mulți jucători. Având la dispoziție un deck de cărți și câte o rasă galactică, fiecare jucător încearcă să acumuleze primul cele cinci puncte necesare câștigării. Acest lucru se face prin cucerirea și menținerea planetelor oponenților. Pe tură fiecare jucător inițiază un război sau o negociere în care poate invita spre participare și alți jucători. Evident suportul acestora este răsplătit ori prin cărți adiționale în deck, sau chiar și prin împărțirea planetei cucerite. Jocul are la bază un sistem foarte bun de negociere și hand management, dar din păcate interacțiunea mare dintre jucători o face bună doar cu mulți participanți (5 sau 6). 7/10 :sy:

9.Santa Monica - jucătorii au ca scop construirea celei mai mișto plaje din oraș. Pe tură se alege câte o carte din cele disponibile care apoi trebuie etalată: ori în rândul cu plaja, ori în rândul cu promenada. În funcție de cum se plasează aceste cărți se obțin tot felul de punctaje și bonusuri, din ce în ce mai întortocheată. Jocul este ușor de învățat cu reguli simple și cu un timp de joc rezonabil. Grafica este puțin cam slăbuță: nisipul de pe cărți o face foarte monotonă. 7/10 :sy:

10.Dice City- în acest joc fiecare participant încearcă să-și dezvolte propriul regat. Fiecare are o tablă de joc cu un grid de 6x5 pe care trebuie așezate cărțile cumpărate (de fapt clădiri sau armate) iar activare acestora se face prin alocarea zarurilor aruncate (diferite culori simbolizează rândurile, iar numerele coloanele). Prin acest mecanism destul de random btw. se pot aduna resurse care se pot investi în clădiri mai puternice care pot suprascrie acțiuni deja plasate pe tablă. Plus este și o mică interacțiune între jucători: dacă se investește în armată, se pot dezactiva anumite clădiri ale oponenților. Jocul este puțin mai mult decât un filler, dar are un game flow bun și rapid. 8/10 :sy:

11.The One Hundred Torii - este un joc de tip tile laying în care scopul jucătorilor este construirea de cărări într-o grădină japoneză. Cărările sunt ornate cu diferite obiecte și pentru a puncta este necesar colectarea a cât mai multe dintr-un anumit tip. Acest lucru se realizează construind cea mai lungă cărare dintre două tipuri de decorațiuni asemănătoare. Porțile de pe aceste cărări (torii) dau ca și bonus tokene de decorațiuni în plus. Jocul este frumos, ușor de învățat. 8/10 :sy:

12.Ships - joc marca Martin Wallace, reimplementarea vechiului Automobile. La bază are un mecanism de action point allowance. Se trimit nave pentru comerț (efectiv colectare resurse, care pot fi schimbate în bani și alte bonusuri) sau luptă (bonusuri de puncte și boostere pentru diferitele acțiuni). Apoi aceste nave pot evolua, și trec dintr-o eră în alta. Aici apare partea interesantă a jocului: cine nu poate ține pas cu această evoluție poate pierde puncte (chiar și nave) din greu. Jocul este destul de lung și repetitiv, dar totuși distractiv, mai ales la final, când toată lumea încearcă să ajungă cât mai repede în era finală pentru punctele multe. 7/10 :sy:

13.Pangea - jucătorii controlează patru specii de animale preistorice și scopul lor este popularea continentului, adică a tablei de joc, care este împărțită în diferite sectoare. Punctajul se face prin atingerea diferitelor obiective, distincte în cele trei etape ale jocului. Însă, ca jocul să fie piperat și să simuleze cât mai bine evoluția vieții, este o fază de extincție masivă, în care un eveniment terestru sau extraterestru distruge cel puțin jumătate din populația tablei. Pentru a putea contracara acest eveniment, jucătorii pot descoperi anumite aluzii la ceea ce se va întâmpla și încearcă să populeze harta în așa fel încât să sufere cât mai puține victime. Jocul este foarte arătos, gameflow-ul destul de bun, dar din cauza speciilor asimetrice, trebuie ceva timp pentru a putea pune la punct o strategie de supraviețuire cât mai bună. 7/10 :sy:

14.Food Chain Magnate - este un joc de strategie destul de heavy al cărui scop este construirea unui lanț de fast-food. Accentul se pune pe gestionare resurselor umane, personajele angajate fiind cele care permit executarea a diferitelor acțiuni (bucătar, barista, trainer, CFO, marketing specialist, etc.). Banii se fac prin producerea de mâncăruri și livrarea lor la case, care comandă în funcție de campaniile de marketing din jurul lor. Jocul este foarte interesant, însă faptul că sunt unele achievement-uri care dau bonusuri substanțiale, face ca strategia de bază să fie cea de copycat (dacă mai mulți reușesc același achievement în aceași tură, primesc bonusul, restul rămân cu buza umflată). Este destul de greu să revii în forță, dacă la început nu îți planifici bin strategia. Oricum acest joc trebuie pus pe masă de mai multe ori, dar din păcate durata de joc e destul de mare. 7/10 :sy:

15.Notre Dame - un Feld clasic în care fiecare jucător controlează propriul cartier din Paris și încearcă să obțină cât mai multe fonduri pentru a le dona celebrei catedrale pentru a aduna puncte de victorie. La baza jocului este un sistem de card drafting prin care se activează diferitele zone din cartier ale căror beneficii cresc exponențial cu fiecare activare. Să nu fie atât de simplă treaba mai este și invazia șobolanilor, care dacă nu este ținută în frâu duce la pierderi masive de puncte de victorie. Este un joc bun, cu o tablă de joc interesantă feliată. 8/10 :sy:

16.Alea Iacta Est - are la bază un mecanism de dice allocation. Pe tură jucătorii încearcă să plaseze zarurile aruncata pe niște acțiuni, ca în funcție de majoritatea obținută pe fiecare să execute acțiunea. Scopul este de a lua tile-uri cu provincii și persoane și combinarea acestora. Sunt și tile-uri cu bonusuri, care într-un fel definesc această combinare. Deși tematic zice că este vorba de colonizarea din Imperiul Roman, putea să fie orice, din moment ce doar zarurile contează. Este un joc foarte bun, destul de simplu de înțeles și jucat. Un veritabil giuvaer din 2009. 8/10 :sy:

17.El Grande - un joc super clasic, care din păcate doar acum a prins masa, probabil din cauza că merge cel mai bine în cinci jucători. În fiecare din cele nouă runde se selectează câte o carte de acțiune care pe lângă executarea acțiunii propriu-zise permite și etalarea de cavaleri pe tablă cu scopul de a obține majoritatea în diferitele regiuni. Deci ca urmare punctajul se face în funcție de regiuni și numărul de cavaleri în acestea. Este un joc excelent, nu degeaba a fost premiat multiplu. Merge bine, e intens, însă ar cam trebui un second edition pentru a aduce grafica la nivelul zilelor noastre. 8/10 :sy:

18.Gaia Project - aveam așteptări mari de la acest joc, mai ales că Terra Mystica este unul dintre preferatele mele. Pot spune că nu am fost dezamăgit, jocul este la fel de bun. Îmbunătățirile cum ar fi înlocuire templelor cu niște track-uri de tehnologii mi se pare o idee bună. Poate poate faza cu terraformarea planetoizilor movi (gaia proiect) este puțin cam mult și nu neapărat necesar, dar în mod general aduce același feeling de brain burning jocul ca și predecesorul. Singurul meu regret este că nu am reușit să-l pun mai repede pe masă. 9/10 :sy:

19.Villages of Valeria - este un tableau builder destul de simpluț și ușor de învățat al cărui scop este de construire de clădiri în orășelul propriu pentru tot felul de beneficii la acțiunile posibile, respectiv angajarea de eroi în sat cu scopul de a obține tot felul de bonusuri în funcție de combinațiile de cărți etalate. Este foarte interesant faptul că oponenții au posibilitatea de follow-up la acțiunea aleasă. Jocul este drăguț, dar părerea mea este că se termină cam prematur (la 10 cărți etalate) și ca atare nu prea ai satisfacția unui sătuc construit bine. 7/10 :sy:

20.Zen Garden - este un joc de tile laying care intră în categoria jocurilor de familie. Tema principală este construirea celei mai superbe grădini pentru relaxarea împăratului. Pe tură se alege și se plasează în grădina proprie de 8x8 câte un tile cu diferite elemente: diferite cărări, diferite ornamente, diferite fundaluri. Scopul este să faci cât mai multe puncte având în vedere că se punctează o sumedenie de chestii în funcție de cum și ce plasezi. Jocul nu are o complexitate mare, merge destul de ușor și este și arătos. Recomandat familiștilor. 7/10 :sy:

21.Elysium - este un tableau builder în care pe durata de cinci ture jucătorii încearcă să adune cărți cu personaje din mitologia greacă pe care apoi le plasează în regatul propriu. Apoi în funcție de puterea cărților acestea se pot transpune în câmpiile elizee pentru a le transforma în puncte de victorie (adică din partea de sus a tablei de joc, în partea de jos a tablei proprii). La baza punctajului este un sistem de set collection: fiecare carte având un număr și o culoare, și diferitele combinații dintre acestea dau puncte multe. Este un joc simpatic, aș zice una dintre cele mai bune din categoria lui. 8/10 :sy:

22.Valley of the Kings - este un deck-builder având ca temă principală Egiptul antic, cu o realizare grafică excepțională. Scopul este decartarea de cărți în propriul mormânt și colectarea de diferite seturi, punctajul depinzând foarte mult, de numărul cărților adunate dintr-un anume set. Cărțile pe lângă faptul că au un cost și o valoare de bani pentru a cumpăra, aduc în joc niște acțiuni sau abilități destul de puternice, care fac interacțiunea dintre jucători foarte mare. Plus elementul de țeapă (în cazul în care se folosesc asemenea deck-uri) e foarte accentuat. Marele plus al jocului este că aduce multe deck-uri în joc, care dă o variabilitate foarte mare jocului. 7/10 :sy:

23.Glen More II: Chronicles - reimplementarea jocului clasic, cu tile-uri imense, cutie imensă, cu tot felul de extensii modulare și câteva mici modificări privind regulile de joc. Poate că s-ar fi putut renunța la cutia asta imensă și la componentele mari, dar se vede clar că accentul a fost pus pe design la acest re-release. Dar pe lângă acest lucru, jocul este la fel de bun și interesant ca predecesorul. Sper să prindă masa de cât mai multe ori posibil. 8/10 :sy:

24.Fuji Koro - este un joc foarte arătos al cărui scop este uciderea în masă a dragonilor de pe vulcanul Fuj pentru a aduna comori, iar în faza a doua evadarea cu succes înainte ca lava să erupă și să înghită tot peisajul. Jocul se poate juca competitiv și cooperativ, noi am încercat ultima variantă. Este destul de tensionată jocul, are un game flow destul de ușor de logic și ușor de învățat, însă faptul că partea de luptă depinde 100% de zaruri, o face destul de random. Faptul că la sfârșit ai la dispoziție opt runde pentru a evada, sau pierzi de tot, o face mai interesantă. 8/10 :sy:

25.Vindication - este un joc de aventură combinată cu elemente de area control și ceva strategie. Scopul jocului este evident de a aduna puncte de victorie, modalitatea de bază fiind avansarea în diferite atribute personale, având ca și scop final reabilitarea personajului de joc în ochii lumii, deoarece tema de bază este că jucătorii naufragiază pe o insulă și după deliberări multe încearcă să lasă în spate viața de scumbag și încearcă să devină băieții buni. Pe tura de joc se pot face cam aceleași lucruri: mișcare pe harta alcăuită din tile-uri hexagonale, avansarea diferitelor atribute, în plus cumpărarea de obiecte, relicve, atacarea monștrilor etc. Puncte se pot aduna prin mai multe metode, finalul jocului depinde de niște obiective stabilite la începutul jocului. Jocul vine cu niște miniaturi superbe care din păcate rareori prind tabla de joc. Față de cât de încărcat vine cutia joc, este unul destul de ușor de înțeles și jucat. 8/10 :sy:

26.Rus’ - am avut onoarea să testez acest joc în faza de pre-release. Nu o să comentez și punctez aici. Doresc dezvoltatorilor mult succes.

27.Coloma - este un mix dintre worker placement cu selecție de acțiuni simultane. Jocul este plasat în Vestul Sălbatic și goana după aur, deși sincer fiind vorba nu am prea prins gustul tematicii. Pe tură fiecare jucător selectează în secret una dintre cele cinci zone pe care vrea să o activeze în tura respectivă pe o rotiță. Fiecare acțiune are două părți, dar dacă cumva mai mulți jucători selectează aceași acțiune partea a doua devine indisponibilă, ca urmare poți rămâne fără opțiuni. Nu aș putea să zic că am fost prea entuziasmat de joc, deși sistemul de selectare acțiuni e bun, și cam atât. 7/10 :sy:

28.Tapestry - este un civ-builder în care explorezi, avansez în tehnologii și aduni puncte. Mecanica de joc este foarte bine pusă la punct, este chiar ușor de învățat mai ales că jocurile din această categorie sunt destul de greu de digerat cu reguli stufoase. Dar: este foarte dezechilibrat din cauza raselor, ale căror bonusuri nu sunt corelate deloc, nici prin completările ulterioare. Pe de altă parte nici cărțile de ”tapestry” nu mi se par gândite bine. Din cauza asta, deși tematica și mecanismul îmi place, nu va intra în colecție. 6/10 :sy:

29.The March of Progress - intră în categoria de pocket wargames. Jucătorii au la dispoziție câteva cărți de joc cu niște acțiuni de bază (mișcare, recrutare, atac, etc.) cu ajutorul cărora încearcă să cucerească niște locații etalate (la fel cărți) pentru ca la un moment dat să puncteze. Este un joculeț de 15 minute, nu aș zice foarte strategic pentru doi jucători. Ca și temă preia bătălii faimoase din istorie. 6/10 :sy:

30.The Ming Voyages - este un joc pentru doi jucători: pe de o parte hoarda mongolă încearcă să cucerească provinciile chineze alăturate marelui zid, pe de altă parte imperiul chinez încearcă să organizeze expediții în diferite locații asiene pentru a putea domina zona asiatică, iar pe de altă parte să reziste invaziei mongole. Mecanica de joc se bazează pe un deck de cărți comună, fiecare puând fi folosită atât de o parte cât și de cealaltă pentru acțiuni de bază sau acțiuni specifice. Este un pocket wargame, care se joacă în douăzeci de minute, cu tematică interesantă, dar totuși prea random din cauza cărților. 6/10 :sy:

31.Circadians: First Light - este un joc cu o mecanică de dice placement, cu o tablă de joc modulară, cu tematică spațială. Încearcă să fie un 4x dar rămâne totuși un euro simplu în care prin plasarea zarurilor se adună resurse, se schimbă între ele, apoi se transformă în puncte de victorie. Singura problemă este că are o fază de planificare a folosirii zarurilor care ia ceva timp, dar oricum pe durata rundei întotdeauna trebuie recalculate opțiunile în funcție de ce aleg jucătorii precedenți. 6/10 :sy:

32.Queenz: To bee or not to bee - este un joc ușor puțin tetris, puțin set collection, puțin cam asemănător cu Cottage Garden. Pe tură de pe tabla de joc se aleg floricele sau albinuțe de diferite culori, care apoi pot fi plasate pe diferite tile-uri de tip tetris pentru a forma seturi cât mai mari. Albinuțele aduc puncte în plus evident. Jocul este ușor de învățat, ușor de jucat, eu aș zice un filler bunicel. 7/10 :sy:

Jocul lunii pentru mine a fost Gaia Project. Nu m-a dezamăgit deloc, și fiind mare fan Terra Mystica era puțin cam de așteptat.

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1667
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Best new game - August 2020

Post: # 113976Post danielM
30 Aug 2020, 23:18

Cand vezi cat joaca mendocino iti vine sa te lasi de bgames

User avatar
VZQ
King Meeple
King Meeple
Posts: 467
Joined: 07 Oct 2017, 22:20

Re: Best new game - August 2020

Post: # 113977Post VZQ
30 Aug 2020, 23:43

Un singur joc, luna asta: CALICO.

Tile placement, rapid de invatat, un pic tricky de jucat, datorita celor 3 obiective de punctaj.
Fiecare placuta are o anumita culoare si un model (pattern). Combinatiile de placute adiacente de aceeasi culoare se premiaza cu "nasturi", ce valoreaza la finalul partidei fiecare cate 3 puncte, iar combinatiile de modele (numar, sau anumite grupari) atrag pisici, fiecare cu valori variabile (de puncte).La toate astea se adauga cele 3 obiective de scor, care cer anumite combinatii de culori si/sau modele.

Pentru mine Calico a rezolvat definitiv frustrarile produse de Patchwork, pentru ca de la inceput tu alegi cerintele de scor (ai 6 placute, din care alegi 4; din cele 4 alese, pastrezi si plasezi pe "paturica" ta 3), iar acestea pot fi indeplinite in 2 moduri (culori/modele), ceea ce-ti permite sa schimbi strategia in timpul jocului, daca soarta nu este de partea ta. Iar la final - lucru mportant - daca busesti modul in care ai plasat placutele, pur si simplu nu punctezi, fara nici o alta penalitate idioata.

Pe de alta parte, Calico este destul de "thinky", pentru ca fiecare obiectiv are 2 valori: una mai mica pentru indeplinirea lui in orice forma (culoare/model), si una mai mare, daca reusesti sa indeplinesti cerintele unui obiectiv, atat ca modele, cat si culori. Este relativ usor sa indeplinesti toate cele 3 obiective intr-o singura varianta, mult mai greu sa nimeresti fie si unul singur cu ambele variante. Daca adaugi si faptul ca pisicile prefera doar anumite combinatii de modele (ntr-o anumita cantitate, sau, si mai complicat, intr-o anumita grupare pe tabla de joc), iar combinatiile de culori produc bonusuri de puncte (iar un set complet - cate unul din fiecare culoare - de nasturi primeste inca un bonus de 3 puncte sub forma unui nasture "rainbow"), deja permutarile pe care le poti face de-a lungul partidei iti vor da destul de munca. Si - deh - exista un numar fix de placute de o anumita culoare si cu un model specific - ceea ce te obliga mereu sa urmaresti ce face adversarul, si eventual sa-ti schimbi strategia initiala, cand anumite piese de care ai nevoie sunt luate de sub nasul tau.

Este un joc minunat, cu o productie, excelenta, pe care il recomand (doar) in 2. Daca si tu ai impresia ca Patchwork iti da prea mult peste degete, iar Cottage Garden este prea usurel, atunci incearca Calico - are proportia potrivita de continut, joc rapid, si atmosfera relaxata.

Nota 10 si jocul lunii (probabil si daca mai ajucat si altceva pe langa).

User avatar
emisanSB
King Meeple
King Meeple
Posts: 976
Joined: 02 Apr 2016, 15:40
Custom Rank: Executioner
Location: Sibiu

Re: Best new game - August 2020

Post: # 113984Post emisanSB
31 Aug 2020, 13:23

Targi e in joc de doua persoane, cu un sistem interesant de plasament al workerilor însă cu un flow relativ monoton. Aduni resurse și dai resursele pe cărți ce le construiești într-un tablou propriu, pentru abilități, puncte sau scoring de final. Grafica este cam anosta dar acceptabila însă textul de pe cărți este foarte enervant. Puteau lejer folosi imagini in acest scop. Nota 7 cu minus.

Calico este un joc de familie aspectuos și simpatic, cu o producție foarte buna. Nu mai intru in alte detalii pentru că mulți l-au jucat și l-au analizat luna asta, dar vreau sa punctez pe partea unde este comparat cu Patchwork. Datorita faptului că în Patchwork ai toate piesele vizibile, așezate într-un rondel, pe care îl poți manevra sa ajungi la piesa dorită iar în Calico piesele ies random dintr-un sac, un joc va fi câștigat de jucătorul mai bun, mai eficient iar celălalt, de cele mai multe ori, de jucătorul mai norocos. ;)
Nota 7

In The Year Of The Dragon era unul din Feld-urile ce mi-l doream de ani de zile sa îl testez. Trecând peste producția și grafica tipică producătorului (care pe mine nu mă deranjează așa rău ca pe alții), jocul este haios, antrenant și te tine mereu in priza. Asta daca treci peste faptul că jocul încearcă să te pedepseasca și să îți taie aripile, rundă de rundă.
Avem o structura de 12 runde, fiecare fiind compusă din 4 etape: faci o acțiune, achiziționezi un caracter nou, are loc un eveniment și la final primești puncte.
Legat de evenimente, daca în primele 2 runde este liniște și pace, următoarele 10 aduc numai lucruri rele pentru care nu ai cum sa fii mereu pregătit.
Mi-a plăcut neașteptat de mult jocul. Nota 8 și jocul lunii.
Last edited by emisanSB on 31 Aug 2020, 19:53, edited 1 time in total.

User avatar
ProfessorChaos
King Meeple
King Meeple
Posts: 1342
Joined: 23 Jul 2011, 23:30
Custom Rank: Miniature Painter
Location: Bucuresti

Re: Best new game - August 2020

Post: # 113986Post ProfessorChaos
31 Aug 2020, 13:58

Call to Adventure In toata partida joci 9 carti pe care ti le castigi dintr-un tablou comun. Cartile le poti lua platind sau facand teste dand cu rune, pentru abilitati pe care le ai deja. Cartile pe care le castigi iti aduc abilitati in plus. La final iei puncte de pe carti jucate, experienta acumulata si din seturi de simboluri de pe carti. E un joc ok, dar nimic extravagant. Exista un risk management si un soi de karma system: scade karma in functie de cat de mult te ajuti sa treci teste. L-as mai juca. Nota 6.5

Roam Un design bun, care intra in preferatele mele de la Laukut. E un fel de flip and write fara write. Plasezi cuburi pe un grid facut din carti. Cand se umple o carte cu cuburi faci majoritati si cel care domina ia cartea car ii aduce o noua modalitate de plasare de cuburi. La egalitati se face o singura data bidding cu banii pe care ii obtii plasand cuburi pe harta. Jocul se termina cand un jucator are 10 carti in tablou si apoi se scoreaza punctele de pe carti si de pe artefacte cumparate (care costa si ele bani si iti mai dau niste abilitati). Se misca repede, e placut, nu e complex si simti ca iti ofera ce iti promite. Singura problema pe care o am e cu rejucabilitatea. Parca mi-ar mai fi placut un strat sau doua de strategie. Si din cate am vazut e cam scump pentru ce e. Dar un filler bun de avut. L-am jucat in 2, dar cred ca merge perfect in toate combinatiile de jucatori. Face foarte bine ce isi propune sa faca. Nota 8

Root Am jucat app-ul si... m-a dezamagit. Asta nu inseamna ca e un joc rau, dar eu ma asteptam la ceva de top 10, dat fiind faptul ca iubesc area controlul si variable player powers si jocul arata superb (si app-ul si jocul fizic). App-ul e grozav, il recomand cu caldura mai ales daca nu sunteti siguri de Root. Mi se pare un must try before buy pentru ca e foarte out of the box, si pune la treaba parti ale creierului pe care eu nu le-am exersat. De ce nu mi-a placut asa mult? Pentru ca e greu si mai ales e greu de invatat. Adica dupa o partida eu n-am simtit ca am invatat perfect factiunea cu care am jucat, daramite pe celelalte. Iar daca nu stii ce faci e foarte frustrant pentru ca celelalte factiuni o sa te calce in picioare. Am jucat in 4 cu easy AI de 3 ori. Am castigat o singura data. Cred ca dificultatea consta in faptul ca factiunile sunt PREA diferite. Adica aproape ca nu au niciun fir comun care le leaga, la care sa te raportezi. Deci inveti 4 seturi de reguli (fara extensii). Mi s-ar parea sadic sa incerc sa joc prima oara cu oameni care joaca board games casual. Si asta e un pacat pentru ca jocul arata ca si cum invita o audienta din afara hobbyului si pentru ca area control games pot fi accesibile - am jucat Blood Rage si Inis cu casual gamers si s-au prins foarte bine cu ce se mananca. Cu Root m-as zgaria pe ochi daca as incerca asa ceva. Iar dupa ce treci peste complexitate si inveti cum sa joci n-am simtit suficienta diversitate si alegeri cu impact cat sa se justifice efortul de a invata. Inteleg de ce este placut, si e posibil sa va placa si voua, dar e la fel de posibil si sa nu va placa. Vreau sa-l mai joc fizic, si vreau sa incerc si extensiile, dar dezamagirea ramane avand in vedere ca era un must have, si acum nu-mi doresc sa-l mai detin. Ma multumesc cu app-ul. Am vrut sa-mi placa si am fost realmente trist ca nu a fost ce ma asteptam. Asta e... Nota: 7

Arkham Horror: Third Edition In primul rand am jucat Arkham Second Edition si nu am jucat Eldrich Horror. Si am jucat o tona de Mansions of Madness, daca conteaza. O sa incep prin a spune ca Arkham Horror 3 e mai bun decat reputatia lui. Cred ca ar fi prins mai bine daca piata nu ar fi fost saturata de Lovecraft games. Pe scurt, adauga naratiune in clasicul coop game de "scoate coruptia de pe tabla si targe eventuri". Adica chiar i-am simtit tema. I-am simtit-o chiar mai bine decat in Mansions of Madness 2, care adesea se intrerupe brusc sau nu clarifica indeajuns povestea. "Dar de ce am facut toate astea???" In Arkham 3 stii ce naiba faci si stii cat mai e pana pierzi. Apreciez mult asta. De asemenea, eroii ii simti distincti si puternici. Mult mai eroici si cu personalitate decat Mansions, unde puterile sunt cam de umplutura. Exista si un mare minus: dureaza prea mult. Adica probabil la fel de mult ca Mansions dar timpul e umplut de destul de mult management de componente, deci nu e tot timpul quality time. Am jucat 2 partide solo, si as cuteza sa joc pana in maxim 3, dar nu mai mult. Si m-as asigura ca am destul timp de joaca ca sa pot face storytelling si sa ma bucur de experienta fara presiunea timpului. Scenariile mi s-au parut destul de distincte si m-am simtit implicat in poveste si surprins de micile surprize tematice. Poate FFG si-a cumparat in sfarsit scriitori buni. Nota 8

Jocul lunii: Arkham Horror Third Edition
Nothing to prove. I play to have fun.

Colecția mea
Wishlist
De încercat/luat prin trade

User avatar
Corwin
King Meeple
King Meeple
Posts: 2115
Joined: 23 Nov 2012, 15:04
Custom Rank: Terraformer
Location: Cluj-Napoca

Re: Best new game - August 2020

Post: # 113987Post Corwin
31 Aug 2020, 14:59

Pai nu ma mira ca Root e greu. Pe BGG deja are weight rating mai mare (3.6) decat Rising Sun (3.2), si considerabil mai mare decat Blood Rage (2.9) si Inis (2.9). Si auzisem de la multi revieweri ca e greu mai ales la inceput. Cred ca ai plecat cu asteptari nerealiste pentru el, sunt curios daca dupa ce treci de faza de inceput simti altfel doar bazat pe gameplay. Eu inca nu l-am jucat tocmai pentru ca desi imi plac Blood Rage si Rising Sun am auzit ca asta e considerabil mai greu (si cum zici tu mai greu de invatat). Asa ca prefer sa le mai joc pe celelalte daca am ocazia, desi poate Root merge mai bine in 2?! (nu pare din voturile BGG)
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

User avatar
ProfessorChaos
King Meeple
King Meeple
Posts: 1342
Joined: 23 Jul 2011, 23:30
Custom Rank: Miniature Painter
Location: Bucuresti

Re: Best new game - August 2020

Post: # 113989Post ProfessorChaos
31 Aug 2020, 15:47

Corwin wrote:
31 Aug 2020, 14:59
Pai nu ma mira ca Root e greu. Pe BGG deja are weight rating mai mare (3.6) decat Rising Sun (3.2), si considerabil mai mare decat Blood Rage (2.9) si Inis (2.9). Si auzisem de la multi revieweri ca e greu mai ales la inceput. Cred ca ai plecat cu asteptari nerealiste pentru el, sunt curios daca dupa ce treci de faza de inceput simti altfel doar bazat pe gameplay. Eu inca nu l-am jucat tocmai pentru ca desi imi plac Blood Rage si Rising Sun am auzit ca asta e considerabil mai greu (si cum zici tu mai greu de invatat). Asa ca prefer sa le mai joc pe celelalte daca am ocazia, desi poate Root merge mai bine in 2?! (nu pare din voturile BGG)
Atunci tematica poate e aleasa gresit - animalute in padure bat la complexitate vikingii sangerosi si zeii haosului. Nu stiu ce sa zic cu 2 player. In general, area control joc de la 3 in sus ca sa simt "epicitatea". Probabil e functional in 2, dar nu e epic. Cred ca problema mai mare decat faptul ca e greu e faptul ca dupa ce te prinzi de el nu iti e recompensat efortul. Depinde de fiecare ce-si doreste de la joc. Poate mai bine zis e neintuitiv? Cred ca daca fac pauza cateva luni iar trebuie verificate o gramada de chestii ca nu mai tin minte cine ce face.
Nothing to prove. I play to have fun.

Colecția mea
Wishlist
De încercat/luat prin trade

User avatar
Corwin
King Meeple
King Meeple
Posts: 2115
Joined: 23 Nov 2012, 15:04
Custom Rank: Terraformer
Location: Cluj-Napoca

Re: Best new game - August 2020

Post: # 113992Post Corwin
31 Aug 2020, 17:11

Da, inteles problema cu neintuitiv. Oricum comentariul meu e foarte "teoretic", pentru ca tu l-ai jucat si eu nu. Sunt doar curios sa vad daca-ti place mai mult dupa ce ai mai multe partide la activ. Si da, vazusem reviewuri care tocmai despre look vs gameplay comentau, e... interesanta alegerea. :P
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

User avatar
Corwin
King Meeple
King Meeple
Posts: 2115
Joined: 23 Nov 2012, 15:04
Custom Rank: Terraformer
Location: Cluj-Napoca

Re: Best new game - August 2020

Post: # 113993Post Corwin
31 Aug 2020, 17:14

emisanSB wrote:
31 Aug 2020, 13:23
Targi e in joc de doua persoane, cu un sistem de plasament al workerilor însă cu un flow relativ monoton. Aduni resurse și dai resursele pe cărți ce le construiești într-un tablou propriu, pentru abilități, puncte sau scoring de final. Grafica este cam anosta dar acceptabila însă textul de pe cărți este foarte enervant. Puteau lejer folosi imagini in acest scop. Nota 7 cu minus.
Mda, textul de pe carti chiar putea fi inlocuit. Asta ma cam enerveaza si la alte jocuri, de exemplu Nusfjord sau La Granja. La Granja are si o gramada de termeni specifici, si daca nu pricepi despre ce vorbeste, good luck. Dupa ce-l inveti nu e mare lucru, dar le strica niste simboluri?!? Pe cat se plange lumea de TMars, cel putin la capitolul informatii pe carti au gasit solutia perfecta (simboluri + text).
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

User avatar
VZQ
King Meeple
King Meeple
Posts: 467
Joined: 07 Oct 2017, 22:20

Re: Best new game - August 2020

Post: # 114000Post VZQ
31 Aug 2020, 21:58

emisanSB wrote:
31 Aug 2020, 13:23

Calico este un joc de familie aspectuos și simpatic, cu o producție foarte buna. Nu mai intru in alte detalii pentru că mulți l-au jucat și l-au analizat luna asta, dar vreau sa punctez pe partea unde este comparat cu Patchwork. Datorita faptului că în Patchwork ai toate piesele vizibile, așezate într-un rondel, pe care îl poți manevra sa ajungi la piesa dorită iar în Calico piesele ies random dintr-un sac, un joc va fi câștigat de jucătorul mai bun, mai eficient iar celălalt, de cele mai multe ori, de jucătorul mai norocos.
Degeaba sunt piesele vizibile in Patchwork, daca de multe ori prima miscare pe care esti fortat sa o faci este sa fugi la banca sa mai ceri nasturi :? Problema jocului este ca-ti forteaza mereu mana: iei nasturi, trebuie sa-i dai pe placute,dar in acelasi timp pierzi timp de joc, chestie extrem de naspa; sunt destule ture in care esti nevoit sa "sari" in fata adversarului ca sa ai suficient capital sa mai iei tile-uri, in timp ce posibilitatile de redresare ale unor plasari nefericite - care culmea, nu-s din vina ta - sunt infime: 5 placute de un spatiu, pentru tot jocul ?!? Are you kidding me ?!? Patchwork este un cumul de mecanisme rupte total de tema jocului - nu inteleg de ce trebuie sa pierzi cate 2 puncte pentru fiecare spatiu neacoperit? Daca jocul era despre constructii de fortificatii, sau ceva asemanator, ami intelegeam, dar (ex) -20 puncte pentru o paturica cu mici peticele lipsa? No, thanks.

Sorry, dar nu vad nici o strategie la Patchwork in ceea ce priveste selectia placutelor. Cottage Garden, pe de alta parte, da, acolo poti intotdeauna sa calculezi ce piesa o sa fie disponibila pentru tine si in ce runda. Ai in plus si ceva libertate de plasare, lucrand in acelasi timp la 2 parcele. Daca DL. in cauza se putea abtine si nu introducea mizeriile de reguli din tura 6 (care te forteaza sa cam strangi taraba de pe la mijlocul turei 5), jocul era perfectiune absoluta.

Eh, chestiile misto in ceea ce priveste Calico - IMO, desigur - sunt:
- nu exista nici un impact negativ ca urmare a unei plasari "gresite": toate punctele pur si simplu se aduna, bonus dupa bonus; d.p.d.v. psihologic, este extrem de relaxant si rewarding, fara stres inutil.
- toate placutele au aceeasi dimensiune - se elimina posibilitatea ca un jucator sa o ia tare in fata, prin plasarea unui tile mai pretios/mare/etc.
- peticele de pe marginea fiecarei table de joc conteaza in calculul majoritatilor, ceea ce inseamna ca plasarea unei singure placute inseamna deja 2/3 distanta de un bonus de 3 puncte.
- placutele de scor sunt "legate" intre ele: cateva petice vor conta ca plasare pentru cel putin inca un alt tile de scor. Dar tu alegi cum plasezi aceste 3 placute de scor pe tabla de joc. Strategia incepe din acel moment.
- nu in ultimul rand: lucrezi in acelasi timp pe 3 fronturi: combinatii de modele si/sau culori pentru placutele de scor, majoritati de minim 3 culori pentru butoni si grupari de modele pentru pisici. Toate astea fac ca fiecare plasare sa conteze si sa reprezinte o miscare buna - nu poti sa adaugi un petic la un tile de scor, ok, incepi o majoritate de culoare, sau un pattern sa prinzi o matza. Ai mereu de ales intre 2 tile-uri din mana, si 2/3 petice din piata comuna - ai destule variante sa nu te "ghimpezi" iremediabil. Si tocmai de-asta, ai tot timpul un control bun asupra a ceea ce se intampla - si cand nu apare un petic de o anumita culoare sau model, ai optiuni, poti schimba directia, poti schimba perechile de petice, etc. Calico iti da de treaba, dar este permisiv, iar posibilele bonusuri te imping sa "lupti" pana la ultima miscare - ceea ce nu se intampla in cazul comptetitiei, cand nu prea ami ai ce "salva" pe ultima 100 de metri...

Repet, tot ce am scris vizeaza partidele in 2 jucatori (de unde si comparatia cu Patchwork).

User avatar
ProfessorChaos
King Meeple
King Meeple
Posts: 1342
Joined: 23 Jul 2011, 23:30
Custom Rank: Miniature Painter
Location: Bucuresti

Re: Best new game - August 2020

Post: # 114001Post ProfessorChaos
31 Aug 2020, 22:04

Corwin wrote:
31 Aug 2020, 17:11
Da, inteles problema cu neintuitiv. Oricum comentariul meu e foarte "teoretic", pentru ca tu l-ai jucat si eu nu. Sunt doar curios sa vad daca-ti place mai mult dupa ce ai mai multe partide la activ. Si da, vazusem reviewuri care tocmai despre look vs gameplay comentau, e... interesanta alegerea. :P
Din ce am vazut rezonez cel mai mult cu reviewul de la Shut Up and Sit Down. Adica cred ca e misto sa explorezi toate extensiile si sa incerci combinatii. Ar fi perfect daca le-ar adauga la app pentru ca ar merge mai repede procesul de invatare. Dar cu jocul fizic cred ca ar fi un efort prea mare pentru mine.
Nothing to prove. I play to have fun.

Colecția mea
Wishlist
De încercat/luat prin trade

User avatar
Corwin
King Meeple
King Meeple
Posts: 2115
Joined: 23 Nov 2012, 15:04
Custom Rank: Terraformer
Location: Cluj-Napoca

Re: Best new game - August 2020

Post: # 114016Post Corwin
01 Sep 2020, 15:05

Am jucat doar doua jocuri noi in august:

1. The Crew - Cooperative trick taking, cu misiuni din ce in ce mai interesante. Insa poate fi foarte frustrant cu lume care nu a mai jucat (sau nu a mai jucat demult) trick taking games. Chiar daca e coop eu sunt obisnuit si din cele competitive sa gandesc in termeni de cine ce carti are si ce poate sa faca cu ele, asa ca sunt mai putin entuziasmat decat altii de joc. 8 :sy: / 10

2. Trickerion - Jucat cu Dark Alley (si e cam must play modulul ala). Foarte lung, brain burner, dar nu din cauza regulilor complexe ci din cauza selectiei secrete de actiuni plus a multelor legaturi dintre elemente. Mi s-a parut cam de 1000 de ori mai clar decat Anachrony (sau de 1024, mai masor...), si abia astept sa-l mai joc. L-am jucat in 2, si cred ca in 3 e si mai bun pentru ca devine mai cutthroat piata, si mai interesanta interactiunea pe performance cards (sau cum se numesc cele pe care fiecare isi pune performance tokens). 9 :sy: / 10

Jocul lunii e clar Trickerion.
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

User avatar
Corwin
King Meeple
King Meeple
Posts: 2115
Joined: 23 Nov 2012, 15:04
Custom Rank: Terraformer
Location: Cluj-Napoca

Re: Best new game - August 2020

Post: # 114017Post Corwin
01 Sep 2020, 15:08

mendocino wrote:
30 Aug 2020, 22:31
18.Gaia Project - aveam așteptări mari de la acest joc, mai ales că Terra Mystica este unul dintre preferatele mele. Pot spune că nu am fost dezamăgit, jocul este la fel de bun. Îmbunătățirile cum ar fi înlocuire templelor cu niște track-uri de tehnologii mi se pare o idee bună. Poate poate faza cu terraformarea planetoizilor movi (gaia proiect) este puțin cam mult și nu neapărat necesar, dar în mod general aduce același feeling de brain burning jocul ca și predecesorul. Singurul meu regret este că nu am reușit să-l pun mai repede pe masă. 9/10 :sy:

Jocul lunii pentru mine a fost Gaia Project. Nu m-a dezamăgit deloc, și fiind mare fan Terra Mystica era puțin cam de așteptat.
Gaia Project, woohoo! Va aparea si app (de la DIGIDICED care au facut si app-ul de Terra Mystica). Sper ca de data asta cu mai putine buguri la inceput daca au invatat din ultimele lor appuri, ca TM a avut multa vreme probleme. Insa acum e un app foarte reusit.

Si din cate stiu va avea si o extensie, desi nici nu stiu daca sunt mai interesat de asta, sau de extensie in dezvoltare eterna pentru Terra Mystica (nu Merchants, alta la care nu-i mai stiu numele si care nu apare nici macar pe BGG).
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

User avatar
emisanSB
King Meeple
King Meeple
Posts: 976
Joined: 02 Apr 2016, 15:40
Custom Rank: Executioner
Location: Sibiu

Re: Best new game - August 2020

Post: # 114019Post emisanSB
01 Sep 2020, 17:00

Corwin wrote:
01 Sep 2020, 15:05
Am jucat doar doua jocuri noi in august:

1. The Crew - Cooperative trick taking, cu misiuni din ce in ce mai interesante. Insa poate fi foarte frustrant cu lume care nu a mai jucat (sau nu a mai jucat demult) trick taking games. Chiar daca e coop eu sunt obisnuit si din cele competitive sa gandesc in termeni de cine ce carti are si ce poate sa faca cu ele, asa ca sunt mai putin entuziasmat decat altii de joc. 8 :sy: / 10

2. Trickerion - Jucat cu Dark Alley (si e cam must play modulul ala). Foarte lung, brain burner, dar nu din cauza regulilor complexe ci din cauza selectiei secrete de actiuni plus a multelor legaturi dintre elemente. Mi s-a parut cam de 1000 de ori mai clar decat Anachrony (sau de 1024, mai masor...), si abia astept sa-l mai joc. L-am jucat in 2, si cred ca in 3 e si mai bun pentru ca devine mai cutthroat piata, si mai interesanta interactiunea pe performance cards (sau cum se numesc cele pe care fiecare isi pune performance tokens). 9 :sy: / 10

Jocul lunii e clar Trickerion.
De ce multi se plâng că nu au înțeles Anachrony ?? :)
E drept că sunt multe chichițe și reguli mărunte dar in afara de partea legata de călătoritul in timp, toate mi s-au părut foarte clar de înțeles.
Pe de altă parte, Trickerion mi s-au părut mai greu de gestionat și de jucat eficient.

User avatar
Corwin
King Meeple
King Meeple
Posts: 2115
Joined: 23 Nov 2012, 15:04
Custom Rank: Terraformer
Location: Cluj-Napoca

Re: Best new game - August 2020

Post: # 114021Post Corwin
01 Sep 2020, 17:24

Nu știu ce să zic, la Trickerion după explicații am început să-l joc și era clar. La Anachrony l-am terminat și nu era. Dar îl mai încerc cândva.
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

User avatar
adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 2065
Joined: 11 Sep 2016, 01:25

Re: Best new game - August 2020

Post: # 114023Post adelindumitru
01 Sep 2020, 17:44

Anachrony e singurul joc din care n-am inteles absolut nimic.

VladOlaru
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 219
Joined: 16 Sep 2018, 10:00

Re: Best new game - August 2020

Post: # 114025Post VladOlaru
01 Sep 2020, 17:57

Anachrony e singurul joc din care n-am inteles absolut nimic.
Nu stiu ce e cu atata hatereala pe Anachrony, eu nu sunt mare eurogamer, cred ca din zona de heavy euro am jucat de vreo 2 ori Caverna, niste Gallerist si Vinhos o singura data. In schimb am jucat Anachrony de 3-4 ori si l-am inteles cam din prima partida si chiar imi place mult partea de engine building a jocului. Ce-i drept, jocul mi-a fost explicat de catre cineva si nu a trebuit eu sa il inteleg citind regulile de unul singur dar tot gimmick-ul ala cu time travel-ul mi s-a parut nici 5% din joc si nu foarte dificil de manage-uit...

Vreau doar sa balansez opinia generala, poate ii mai da lumea o sansa :D

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”