Best new game - Ianuarie 2022

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 2065
Joined: 11 Sep 2016, 01:25

Best new game - Ianuarie 2022

Post: # 128061Post adelindumitru
31 Jan 2022, 10:55

Pe parcursul lunii ianuarie am jucat 8 titluri noi. În ordinea primei apariții pe masă:


Praga Caput Regni - Unul dintre cele mai bune jocuri pe care le-am jucat. Vreodată. Vladimir Suchy este un designer foarte interesant, iar ceea ce îmi place cel mai mult la titlurile sale este că folosesc mecanisme extrem de diferite. Praga Caput Regni excelează prin folosirea unui action wheel care dictează ce acțiuni poți face, ce beneficii / costuri ai în funcție de ce action tile alegi, totul trebuind să fie încadrat în 16 acțiuni pe care le vei întreprinde pe parcursul jocului. Dar asta nu e tot. Acțiunile de început pot să fie upgradate, prin plasarea altor tile-uri pe o planșă pe care fiecare jucător o primește la începutul jocului. Sunt atât de multe strategii de încercat încât nu te vei sătura prea curând de el. :sy: :sy: :sy: :sy: :sy:

Messina 1347 - Tot Suchy, tot Delicious Games, dar de această dată lucrurile iau o turnură ceva mai întunecată pe măsură ce încerci să salvezi o parte din populația orașului Messina - orașul portuar prin care ciuma bubonică a intrat în Europa - de Moartea Neagră. Jocul se concentrează pe salvarea unor tile-uri de cetățeni și plasarea lor pe o planșă personală, unde ai 3 sectoare diferite. Diverse acțiuni îți permit să îți muți unul dintre cei 3 supraveghetori și să activezi anumite cartonașe de cetățeni pentru diverse bonusuri. Jocul este extrem de tematic - cetățenii pe care îi salvezi din hex-uri pe care erau plasate cuburi de ciumă trebuie puși mai întâi în carantină, și vor trece 2 runde până când vor putea fi adăugați pe planșa personală. Dacă îl jucați, atenție mare la acțiunea de repopulare a orașului Messina. E principala sursă de puncte, și dacă doar unul dintre jucători se concentrează pe repopulare, e foarte probabil ca acela / aceea să fie cine câștigă și jocul. Sunt multe considerente de avut în vedere până să ajungi să poți face acțiunea respectivă, deci în ciuda aparențelor că aceasta ar fi strategia dominantă, ceea ce contează este cum reușești să pui această strategie în practică. Doar că este bine să știți asta de la început pentru a avea o experiență de joc plăcută. :sy: :sy: :sy: :sy: :sy:

Tabannusi Builders of Ur - O nebunie de joc, semnat de Daniele Tascini și David Spada, și publicat de Board and Dice. Dacă Messina era tematic, Tabannusi e o ”uscătură” - dar nu pentru temă vei juca acest titlu, ci pentru folosirea zarurilor ca resurse (unde contează doar culoarea zarului, în timp ce numărul zarului contează doar pentru că determină unde vei face o acțiune runda viitoare). Construcția clădirilor este cea mai interesantă parte a jocului - se realizează în 2 etape. Mai întâi trebuie să plasezi un tile de proiect (galben, alb sau maro). După care, orice jucător poate să înlocuiască proiectul respectiv cu clădiri 3d - plătind mai mult pentru fiecare tile care era plasat de el, în timp ce fiecare tile care fusese plasat de alt jucător îi aduce acelui jucător posibilitatea de a urca pe track-ul de culoarea corespunzătoare. Foarte, foarte bun joc. Ai și condiții de victorie variabile, ai și abilități speciale pe care le poți debloca pe parcursul jocului, cam tot ce trebuie pentru un joc excelent. Am scris o recenzie completă aici. :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: .

Origins First Builders - Un alt titlu al celor de la Board and Dice, semnat de designerul Nemesis și Lords of Hellas / Ragnarok. Este un euro cu o temă dubioasă (ancient aliens), în care jucătorii plasează muncitori (zaruri sau miniatura Archon) în dreptul unor nave spațiale - plătind costuri suplimentare dacă muncitorii lor nu sunt suficient de experimentați, și obținând bonusuri dacă muncitorii au aceeași culoare ca nava spațială în dreptul căruia fac acțiunea respectivă. Mecanic, partea asta e foarte interesantă, și îmi place și că sunt 4 modalități distincte de declanșare a finalului jocului. Are și o parte importantă de city building, și de activare a anumitor clădiri pe măsură ce muncitorii tăi sunt plasați ca Seats of Power în mijlocul anumitor districte. Nu mi-a plăcut în schimb faptul că textul de pe tile-urile de clădiri este minuscul, componentele - în mare parte - sunt de mai slabă calitate decât ne-au obișnuit Board and Dice, resursele fiind niște cardboard chits foarte subțiri și ușor de confundat între ele. În plus, cel mai mare gripe este că, deși ai 3 track-uri pe care poți avansa, nu au deloc personalitate. Sigur, în funcție de cât de sus ești pe track poți fi cel care are acces la una din cele 3 cărți de Zodiac care îți dau abilități speciale, dar efectele cărților respective sunt cam anoste. Este un joc decent, care ar fi putut fi excelent cu puțin mai multă diversitate pe track-uri și cu ceva calitate mai bună a componentelor :sy: :sy: :sy: :sh: :sw:

Ascension: Curse of the Golden Isles - Primul joc din seria Ascension pe care îl încercăm. Ce aduce în plus față de celelalte jocuri din serie (din ce am înțeles) este că ai o nouă resursă - Echipajul - pe care îl poți folosi fie pentru a bate monștri, fie pentru a recruta cărți, dacă corabia ta este plasată în dreptul cărților respective. Această corabie e un aspect tot nou pentru seria Ascension, iar mutarea ei pe hartă e un aspect interesant. Cărțile au efecte interesante, îmi place modul în care sunt implementate Constructele - cărți care rămân în fața ta și se activează o dată pe tură, iar partea cu sfârșitul jocului declanșat în funcție de cât de repede se epuizează pool-ul de Honor Tokens e interesantă și ea. Nu știu încă ce să zic în legătură cu faptul că ai un singur pachet pentru cărțile de monștri și cele ale jucătorilor - aduce un plus de randomness, care e redus pe de altă parte de faptul că ai 3 teancuri de cărți mereu disponibile - inclusiv un Cultist pe care îl poți bate de câte ori vrei, dar care îți aduce doar un singur punct de victorie. Nu știu dacă e cel mai bun entry în seria Ascension, dar nouă ne-a plăcut. SIngurul motiv pentru care nu cred că îl vom juca constant este că avem deja Legendary, care ne place mai mult pentru că avem atât de multe extensii. Dar e un joc foarte bun, și nu cred că trebuie să îl depunctez prea tare doar pentru că suntem deja învățați / obsedați de alt deckbuilder. :sy: :sy: :sy: :sh: :sw:

Aeon's End: Legacy of Gravehold - Nu vreau să dau foarte multe spoilere, și încă nu am jucat suficiente misiuni încât să las niște impresii bine conturate. Ce am jucat până acum a fost....diferit față de ce mă așteptam. Noile cărți au efecte foarte mișto, și unele din cele pe care le-am deblocat vor fi adiții constante atunci când vom juca Aeon's End în mod ”normal” (adică nu campania). Se vede că au încercat să facă ceva complet nou cu scenariile - primul scenariu mai ales este unul complet neașteptat. Pentru mulți va fi frustrant, pentru alții va fi ceva super -
spoiler:
în principiu trebuie să scrii pe cărți diverse nume, iar pe fiecare rundă să completezi cu o nouă literă numele cărții. Dacă numele va fi complet, o versiune mai puternică a cărții va fi adăugată sub Nemesis, și se va întoarce împotriva ta într-unul din scenariile viitoare. E mult de scris, și cam distrage atenția de la partea de deckbuilding, dar ideea e foarte interesantă, chiar dacă cam fiddly
. Revin în februarie cu mai multe impresii.

Obsession - Wow, cât de bun e jocul ăsta! Deckbuilding, worker placement atipic, planificare intensă a rundelor viitoare, o temă extrem de bine aleasă și implementată. Ai și o parte importantă de city-building, în care trebuie să adaugi tile-uri de activități la planșa personală. Pe fiecare rundă trebuie să organizezi un social event, la care să inviți cărți de oaspeți, cu mențiunea că fiecare tile și fiecare carte trebuie să aibă cel mult un nivel corespunzător reputației la care ai ajuns, dar și să ai meepleși-servitori pe care să îi plasezi pe componentele respective - de aici și importanța planificării. Am scris o recenzie completă aici. :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: .

Zapotec - N-am prea știut la ce să mă aștept de la Zapotec. Este de la Board and Dice, dar n-are zaruri. Fabio Lopiano e un designer foarte popular, dar nu jucasem nimic de el. Nu pot să zic că recenziile pe care le citisem mă dăduseră pe spate.
Dar se dovedește că e un joc foarte bun. 5 runde foarte intense, în care ai de jucat o carte ce îți dictează ce resurse generezi (în funcție de cum ai plasat tile-uri pe parcursul jocului pe un grid 3x3), unde poți construi clădiri pe harta principală, precum și ordinea de joc (a la Gloomhaven). Ordinea de joc e foarte importantă pentru că nu doar locurile unde poți construi și care te interesează sunt limitate, ci și pentru că îți permite să fii primul cel care selectează una din cele 3 cărți din oferta de drafting - cartea neselectată de jucători fiind cea care va spune pentru ce se dau puncte de victorie runda viitoare.
Din 5 runde, 1-2 o să faci foarte puține, în timp ce în ultimele 2 o să fii surprins cam cât de multe lucruri poți face.
Mie mi-a plăcut foarte mult, și cred că tocmai am găsit un nou designer pe care o să îl urmăresc cu interes. :sy: :sy: :sy: :sy: :sy:

Jocul lunii: Praga Caput Regni (la ora asta, s-ar putea mai încolo să fie Obsession....sau chiar Tabannusi....).

User avatar
emisanSB
King Meeple
King Meeple
Posts: 976
Joined: 02 Apr 2016, 15:40
Custom Rank: Executioner
Location: Sibiu

Re: Best new game - Ianuarie 2022

Post: # 128064Post emisanSB
31 Jan 2022, 11:33

Foarte bun inceput de an :)
Aproape numai jocuri de 5 :sy: vad pe acolo. Sunt de-a dreptul invidios :lol:
Iar Obsession trebuie sa il am si eu.

User avatar
Ailur
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 283
Joined: 05 Oct 2018, 23:09

Re: Best new game - Ianuarie 2022

Post: # 128086Post Ailur
31 Jan 2022, 19:04

Tot in ordinea partidelor jucate:

Bad Company - Un joc de familie care imbina multe mecanisme familiare - dice action selection, set collection, etc. - cu o tema inedita: ai o echipa de spargatori care organizeaza mai multe spargeri cu niveluri diferite de dificultate. Pe tura ta poti forma combinatii de zaruri cu care sa-ti activezi spargatorii, spargatori pe care poti sa-i "upgradezi" pe parcursul jocului, formandu-ti un sistem care sa-ti ofere cat mai multe resurse. E un joc foarte ( si cand zic "foarte", chiar e ) similar cu Space Base, cu cateva elemente in plus care il diferentiaza cat sa nu para plagiat, dar care nu cred ca aduc ceva extraordinar ( un fel de "cursa" intre masina ta si cea a politiei, niste contracte suplimentare si un mecanism aditional de a acumula puncte ). Daca nu va place Space Base, asta sigur n-o sa va placa nici el. Daca va place Space Base, probabil va va placea si Bad Company, dar nu sunt inca convins ca e loc pentru amandoua intr-o colectie, iar Space Base pare mai direct si mai fara zorzoane. Chiar si asa, e un joc placut si care se joaca repede. Nota: 7.5

Klask! - Klask e un joc de dexteritate asemanator cu air hockey-ul, dar care foloseste niste magneti pentru a controla jucatorii pe "teren". Reguli simple, joc rapid, posibilitatea de a te antrena pe masura ce-l joci, si un factor de "hai sa mai jucam unul!" il fac un joc care creaza dependenta. Nota: 8.5

Destinies - Mentionez de la bun inceput ca n-am jucat decat solo si primul scenariu, in regim de "roguelite", adica un numar limitat de ture pentru a rezolva misterul din scenariu, iar atunci cand nu-mi iese, o iau de la inceput. Mi se pare ca felul asta de-al juca ( spre deosebire de explorare, unde ai timp berechet ), ii ofera mai mult "timp pe masa", pentru ca dupa rezolvarea unui scenariu cam stii tot ce ai de facut. Nu ma pot pronunta, deci la capitolul rejucabilitate, dar se intrevede a fi destul de limitata fara expansions si scenarii noi. Destinies e un app-driven game, pe care multi il considera mai degraba "joc video cu cateva elemente analog", eu insa cred ca sta in picioare ca board game. App-ul este extrem de bine facut, mi s-a parut mult mai streamlined si mai intuitiv de folosit decat cel de la LoTR: Journeys in Middle-Earth, de exemplu. Unul din punctele forte este un sistem de skill-check bazat pe zaruri, care iti ofera si doua moduri in care poti diminua din elementul de noroc, ceea ce transforma aceste skill checks in chestii care tin de push-your-luck, nu in dice-chucking luck-fest. Un alt element care mi-a placut este cel de fog-of-war, intrucat harta pe care o explorezi intra in joc pe verso. Poti vedea ce fel de teren ai in jurul tau, dar nu sti exact ce o sa intalnesti acolo. De asemenea, in lumea din Destinies exista si NPCs care apar si dispar de pe harta, ceea ce face ca satul respectiv sa para real, o lume vie, care evolueaza independent ( pana la un punct ) de actiunile personajului pe care-l controlezi tu. De departe, insa, elementul de gameplay care m-a cucerit este povestea si modul in care este implementata. Daca ar fi sa descriu Destinies fara spoilere, as spune ca este un joc de tip point-and-click adventure cu atmosfera grimdark din Diablo. Nota: 8.5 si jocul lunii

User avatar
sergiunastrut
King Meeple
King Meeple
Posts: 484
Joined: 13 Nov 2018, 21:03
Custom Rank: Și...unde-i povestea?
Location: Iași

Re: Best new game - Ianuarie 2022

Post: # 128105Post sergiunastrut
01 Feb 2022, 16:25

Din cele 50 de partide din ianuarie, doar 21 au avut loc fizic. Din cele 35 de jocuri unice, 11 titluri au fost încercate pentru prima dată, iar impresiile mele despre ele le găsiți aici:
https://www.playstoryshort.ro/l/noutati-ianuarie-2022/

Image

În ordinea preferințelor:
🥇 Ark Nova
🥈 Lorenzo il Magnifico
🥉 Hallertau
4. Tekhenu: Obelisk of the Sun
5. Mariposas
6. Mandala
7. Project L
8. Era: Medieval Age
9. Almadi
10. Sleeping Gods
11. Dragonheart
Kallax Display: Colțul meu de artă
Am încercat recent: Cotate subiectiv
Experiențele de joc le sumarizez aici: PLAY|STORY|SHORT

User avatar
emisanSB
King Meeple
King Meeple
Posts: 976
Joined: 02 Apr 2016, 15:40
Custom Rank: Executioner
Location: Sibiu

Re: Best new game - Ianuarie 2022

Post: # 128106Post emisanSB
01 Feb 2022, 17:25

sergiunastrut wrote:
01 Feb 2022, 16:25
Din cele 50 de partide din ianuarie, doar 21 au avut loc fizic. Din cele 35 de jocuri unice, 11 titluri au fost încercate pentru prima dată, iar impresiile mele despre ele le găsiți aici:
https://www.playstoryshort.ro/l/noutati-ianuarie-2022/

Image



Foarte frumos podium :P :P

User avatar
Corwin
King Meeple
King Meeple
Posts: 2115
Joined: 23 Nov 2012, 15:04
Custom Rank: Terraformer
Location: Cluj-Napoca

Re: Best new game - Ianuarie 2022

Post: # 128108Post Corwin
01 Feb 2022, 18:53

Am avut o luna excelenta, incurajator pentru inceputul de an!

:one: Potion Explosion (online, BGA) - Am jucat mai demult app-ul, dar avea un layout asa de enervant ca nici macar nu am vrut sa dau rating jocului dupa partidele in app. Ma bucur ca exista implementarea pe BGA acum! E un joc lejer, in care vrei sa faci combouri sa iei "ingrediente" pe care sa le folosesti in potiunile tale, care o data completate iti vor da puncte si one time bonus: sa iei inca un ingredient, sa furi din rezerva altora, sa poti folosi tura respectiva ca wild orice ingredient din rezerva ta, etc. E dragut, dar parca putin cam simplu si se termina repede. Pana la urma ultimul punct e bun, ca ar putea deveni cam repetitiv altfel avand in vedere simplitatea mecanismelor. Sunt curios sa-l joc si pe masa, desi daca vreau marbles poate joc mai bine Gizmos sau Golem. 7 ⭐/10.

:two: Project L (face to face) - Dupa un joc mai complex ne-am pus sa jucam si un Project L rapid, si cred ca acolo isi are locul. E tetris cu putina interactiune (draft de "proiecte" dintr-un display) si desi se simte satisfacator cand iti completezi plansele, s-ar putea sa sufere la capitolul replayability. Daca e cazul s-ar putea sa coboare si mai mult in topul meu, desi sunt curios sa vad ce aduce extensia (ceva obiective? nu stiu exact), poate-l salveaza de la uitare. 7 ⭐/10 pentru ca prima partida a fost distractiva.

:three: Living Forest (online, BGA) - Cei care ma cunosc stiu ca sunt un impatimit al "mizeriei" Mystic Vale, l-am jucat de sute de ori pe yucata. Living Forest e un joc oarecum similar, dar e in stil mai clasic de deck builder decat Mystic Vale care are card crafting ca mecanism. In el fiecare porneste cu acelasi set de carti, o plansa pe care plantezi copaci, si niste victory tokens care pot fi furate de altii. La inceputul rundei toata lumea trage carti din deck pana cand doreste sau pana ajungi la 3 simboluri negative. Daca te-ai oprit la 2 sau mai putine poti face doua actiuni diferite dintre cumparatul de carti (care-ti vor da iar resurse, simboluri negative, si simboluri pozitive care le contracareaza), stingerea de focuri (adaugate in functie de cate carti si de ce putere sunt cumparate intr-o runda), cumparatul de copaci (unul pe runda), sau plimbatul in jurul unei pajisti cu scopul de a reface o actiune dintre cele deja facute, a lua un marker care te ajuta cu simbolurile negative, si/sau a fura acele victory point tokens de la ceilalti. Mai poti lua un astfel de token si ca actiune default daca altceva nu poti face (sau nu-ti place). Daca ajungi la 3 simboluri negative (de fapt cu 3 mai multe decat cele pozitive), poti face o singura actiune, asa ca in general vei dori sa te opresti mai devreme. Dupa ce toti jucatorii si-au facut actiunile, fiecare jucator se "bate" cu focurile ramase in poiana, luand "damage" cate o carte cu doar un simbol negativ pe ea pentru fiecare fire token daca nu are destula apa. Si la sfarsitul rundei se verifica daca cineva indeplineste conditia de a avea 12 copaci diferiti, 12 focuri stinse, sau 12 puncte, si daca da, acea persoana castiga. Imi place mult ca pe langa interactivitatea cu draft mai ai si alte cai de a interactiona, uneori poti decide sa cumperi multe carti sa pui probleme cu focurile tura urmatoare, alteori vei cumpara putine tocmai pentru a nu lasa un jucator cu multa apa sa le stinga. Tocmai de-asta mi se pare mai fain in 3 jucatori, cand Mystic Vale nu l-as juca in mai mult de 2. Deocamdata nu am formata parerea clara despre el, sta undeva intre 8 ⭐/10 si 9, dar am mers cu 8 de data asta.

:four: Ark Nova (face to face) - Daca nu stiti de jocul asta, va felicit pentru ascetismul legat de board games din ultimele luni! 😜 Daca stiti nu are rost sa va mai explic ce face. Mi-a placut, e ceva mai multa interactiune decat ma asteptam, desi parca nu destula cat sa-l ridice la nota 10 pentru mine. 9 ⭐/10.

:five: Cerebria (face to face) - Un joc pe care l-am luat sa-l joc 2v2, dar pe care cred ca-l voi prefera 1v1 (sau 1v1v1 cu extensie). Are o bariera de intrare foarte mare din cauza ca are un stil diferit de ce-am mai jucat, si multe keywords specifice (ganditi-va la jocurile Pax de ex). Am vazut un video cu regulile inainte, si tot a trebuit sa ne re-uitam la el cand ne-am pus sa-l jucam. Daaar... desi la inceput jocul pare lent si foarte lung chiar si in formatul basic, iti dai seama pe parcurs ca dupa prima faza de scoring urmatoarele pot veni mult mai repede. Si ca uneori iti poti face setup in asa fel incat sa ignori un scoring, dar sa te plasezi foarte foarte bine pentru a puncta urmatorul sau chiar urmatoarele doua. E plin de tactics, un fel de sah semi-tematic cu artwork si productie de nota 10. Si tot nota 10 ⭐/10 i-am dat si eu pentru tot pachetul!


---

Jocul lunii: Cerebria! 👑

---

Dupa multi ani in care am jucat doar online, am reusit sa pun in sfarsit iar Terra Mystica pe masa, pentru a-l juca cu extensia Terra Mystica: Merchants of the Seas. In aceasta extensie sunt introduse niste barci care-ti permit sa faci un fel de pick-up and deliver prin care poti face trade cu cladirile adversarilor (o singura data cu fiecare cladire), si care deschide putin jocul prin accesul la unele resurse pe care nu le poti produce tu, si respectiv prin faptul ca profiti de faptul ca un adversar se dezvolta foarte bine in plan vertical, trade-ul cu cladiri mai mari dand bonusuri mai mari. Pana la urma cred ca prefer jocul de baza (cu extensia Fire & Ice), dar as mai juca din cand in cand si cu extensia asta mai ales pentru varietatea introdusa cu nave, round tokens, bonus tokens, si favor tokens noi, si voi mai folosi hartile noi si cu jocul de baza. 9 ⭐/10. Tot astept extensia "Inventions" (parca asa se numea) de care se vorbeste de ani, facuta de designerii originali, dar ma cam indoiesc ca va aparea vreodata.
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

User avatar
Haddeo
King Meeple
King Meeple
Posts: 2343
Joined: 28 Dec 2015, 18:59
Location: Bucuresti

Re: Best new game - Ianuarie 2022

Post: # 128110Post Haddeo
01 Feb 2022, 19:39

Cerebria îmi place și mie.
But what if they are creating the disaster within themselves?
Things are OK now but I never know when it's going to change.

User avatar
emisanSB
King Meeple
King Meeple
Posts: 976
Joined: 02 Apr 2016, 15:40
Custom Rank: Executioner
Location: Sibiu

Re: Best new game - Ianuarie 2022

Post: # 128114Post emisanSB
01 Feb 2022, 21:53

🔶 PARKS in esenta este un Splendor cu un plus de dificultate si ceva mai strategic.
Ce mi-a placut:
- grafica si tematica (ador drumețiile in egala masura cu boardgame-urile) + productia excelenta.
- ca mecanisme de joc: trail-ul ce creste si se reface runda de runda + deplasarea alternativa a celor 2 hikers.
Puncte negative:
- ”gear cards” desi par a aduce flexibilitate in joc, dpmdv sunt inutile. In 3 victorii din tot atatea partide, nu am luat nici macar o carte din acest deck.
- ”canteen cards” dezechilibrate.
- partidele par usor repetitive si cam lungi (am jucat cu placere Splendor-ul de vreo 60 dar Parks cred ca va parea epuizat dupa maxim 10).
- prețul mare, care insa reflecta productia exemplară.

Nota 7


🔶 The Red Cathedral: big game in a small box. Rar intalnesti un joc atat de compact si elegant, iar cu toate ca ai la dispozitie doar 3 actiuni, jocul nu pare plictisitor sau repetitiv iar turele curg foarte alert.
Tematica este legata de construirea Catedralei Sf. Vasile din Moscova iar jocul consta in revendicarea portiunilor din catedrală pe care le vei construi, achizitionarea de resurse si construirea efectiva a segmentelor constructiei.
Modul de colectare a resurselor este de-a dreptul haios: avem un rondel central cu 8 spatii (8 resurse) si 5 zaruri care pot fi grupate cate maxim 3 intr-un spatiu. Practic alegi un zar de pe rondel, il deplasezi un numar de spatii egal cu valoarea zarului si colectezi atatea resurse cate zaruri exista in spatiu de destinatie al zarului deplasat. Ultimul pas costa intr-un reroll al acelor zaruri.
Unii jucatori se vor plange de scoringul final mai ciudat, insa in realitate vorbim de un scoing de area control clasic, cu un mic twist, care va fi foarte clar dupa prima partida.

Nota 8 (jocul lunii)


🔶 Cloud City este un family game, in care construiesti un mic oras 3D, format din 9 tile-uri iar pe fiecare tile exista 2 cladiri. Cladirile din joc sunt pe 3 categorii de inaltime. Dupa fiecare tile plasat ai ocazia sa construiesti pasarele ce unesc clairile noi cu cele plasate in turele anterioare. Cu cat mai lungi pasarelele, cu atat sunt mai valoroase (1-8 puncte)
Jocul este foarte scurt, relaxant si placut vederii.

Nota 7 cu minus


🔶 CloudAge este un joc de strategie creat de Alexander Pfister insa nu face parte din categoria ”grea” care l-a consacrat pe designer. Jocul e un mix de engine-building, deck-building si management de resurse.
Jucatorii ”călătoresc” deasupra unui deșert cu o aeronava, viziteaza orașe, trimit drone pentru a colecta resurse și se luptă cu Cloud militia.
Jocul are un mecanism inovator de sleeving care face posibilă o nouă formă de colectare a resurselor. Jucătorii încearcă să prezică ce teren acoperit de nori va conține cantitatea dorită de resurse sau unde sunt posibile acțiuni suplimentare. Resursele permit jucătorilor să dezvolte upgrade-uri utile pentru aeronavele lor.
Productia este buna, grafica este placuta (in special cartile) iar partidele destul de scurte.
Exista totodata o campanie ce poate fi jucata dupa diverse scenarii si care aduce diverse noi elemente in joc, insa nu stiu prea multe detalii pentru ca nu ma atrage atat de mult ideea.

Nota 8 cu minus

User avatar
sergiunastrut
King Meeple
King Meeple
Posts: 484
Joined: 13 Nov 2018, 21:03
Custom Rank: Și...unde-i povestea?
Location: Iași

Re: Best new game - Ianuarie 2022

Post: # 128115Post sergiunastrut
01 Feb 2022, 22:03

emisanSB wrote:
01 Feb 2022, 21:53
- ”gear cards” desi par a aduce flexibilitate in joc, dpmdv sunt inutile. In 3 victorii din tot atatea partide, nu am luat nici macar o carte din acest deck.
Probabil nu ai jucat cu cineva care să le valorifice ideal. Din contră, în toate jocurile în care am luat gear cards care oferă discounts de resurse la vizitarea parcurilor, am câștigat la diferență considerabilă.
Kallax Display: Colțul meu de artă
Am încercat recent: Cotate subiectiv
Experiențele de joc le sumarizez aici: PLAY|STORY|SHORT

User avatar
emisanSB
King Meeple
King Meeple
Posts: 976
Joined: 02 Apr 2016, 15:40
Custom Rank: Executioner
Location: Sibiu

Re: Best new game - Ianuarie 2022

Post: # 128122Post emisanSB
02 Feb 2022, 09:35

Da, nu neg faptul ca se poate crea un plan de joc solid, pe baza a 1-2 gear cards potrivite + cateva parcuri frumoase, dar presupun ca trebuie sa prinzi combinatia perfecta in prima jumatate a jocului, mai ales ca discountul la primele parcuri vizitate abia va compensa costul cartii ”gear”.
Si mai trebuie luate in calcul si cele 1-2 actiuni ”pierdute” pentru a lua acele gear cards.

User avatar
ProfessorChaos
King Meeple
King Meeple
Posts: 1342
Joined: 23 Jul 2011, 23:30
Custom Rank: Miniature Painter
Location: Bucuresti

Re: Best new game - Ianuarie 2022

Post: # 128200Post ProfessorChaos
04 Feb 2022, 14:25

Cleopatra and the Society of Architects (first edition) Construiesti fizic palatul Cleopatrei, luand coruptie atunci cand joci carti puternice care iti dau avantaje. La final cel mai corupt pierde si dintre cei ramasi castiga cel cu punctajul cel mai mare. Joc de familie simplut care pare mai mult efort decat merita. Nu m-a deranjat dar isi arata varsta. Bun pentru incepatorii din hobby. Nota 6

Eriantys (Tabletopia) Reimplementare tematica a vechiului joc Carolus Magnus. Varianta asta are o tema magica care nu mi se pare ca are niciun sens. Probabil tema medievala generica se potrivea mai bine jocului. Jocul nu-i rau, desi si ăsta se simte ca e vechiuț. Toti jucatorii aleg cate o carte din mana (toti incep cu aceasi carti in mana). In functie de ordinea numerelor te misti pe niste teritorii pe care le poti controla daca ai majoritati pe niste track-uri. Daca controlezi 2 teritorii adiacente ele se unifica si sunt acum un singur teritoriu cu tot ce era pe ele. Destul de greu de explicat, dar un concept interesant. Eu zic ca merita incercat si doar pentru faptul ca e un joc destul de diferit de trendurile actuale. Nota 7

That Time You Killed Me (Tabletopia) Un abstract care se simte foarte tematic prin tema de time travel implementata excelent. Exista un base game cam boring si inca 3 module care pot fi jucate separat sau toate impreuna. Eu am jucat doar primul modul cu copacii care mi-a placut foarte mult. Actiunea are loc in planul trecut, prezent si viitor, fiecare cu propria tabla. Daca plantezi samanta in trecut, ea devine boschet in prezent si copac in viitor. Copacii pot fi doborati pentru a ucide adversarul, in timp ce boschetii doar blocheaza mersul. Scopul e sa-ti elimini adversarul din 2 timeline-uri. Poti calatori cu piesele intre time-lineuri ceea ce iti provoaca dubluri care daca sunt impinse unele in altele provoaca o anomalie temporala care ucide ambele copii. Din ce am vazut si modulul 2 cu statui pare super distractiv. Il recomand cu caldura pentru iubitorii de abstracte si sunt tentat sa-l adaug in colectie. Nota 8

extensie Ankh: Pantheon Inca niste zei in plus la Ankh. Sunt suficient de diversi cat sa merite. Nota 8

Meadow (Tabletopia) Joc cu tematica prietenoasa si mecanici de drafting si tableau building. Aduni si joci carti in fata ta care iti aduc simboluri ce iti permit sa joci carti si mai avansate care iti aduc mai multe puncte. Imi aduce aminte de Wingspan, nu ca mecanici ci ca feeling si atmosfera prietenoasa. Cred ca-mi place mai mult decat Wingspan - il simt mai accesibil si mai intuitiv. In acelasi timp ai de facut alegeri importante care satisfac si gamerii mai avansati. Deci eu zic ca merge bine cu familiile. Nota 8

Jocul lunii: That Time You Killed Me
Nothing to prove. I play to have fun.

Colecția mea
Wishlist
De încercat/luat prin trade

User avatar
Corwin
King Meeple
King Meeple
Posts: 2115
Joined: 23 Nov 2012, 15:04
Custom Rank: Terraformer
Location: Cluj-Napoca

Re: Best new game - Ianuarie 2022

Post: # 128738Post Corwin
02 Mar 2022, 23:05

ProfessorChaos wrote:
04 Feb 2022, 14:25
Meadow (Tabletopia) [...]Cred ca-mi place mai mult decat Wingspan - il simt mai accesibil si mai intuitiv. In acelasi timp ai de facut alegeri importante care satisfac si gamerii mai avansati. Deci eu zic ca merge bine cu familiile. Nota 8
Suna foarte bine partea legata de accesibilitate, trebuie sa-l joc si eu sa vad daca vreau sa-l cumpar pentru familie. :)
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”