Nume joc: Race for the Galaxy
Acronime: RftG, R4TG
Anul lansarii: 2007
Designer: Thomas (Tom) Lehmann
Numar de jucatori: 2 – 4
Timp de joc: 60 de minute
Tipul jocului: Joc de carti, S.F., Explorare Spatiala
Mecanici: Management-ul mainii, Selectie simultana a actiunilor, Ordine variabila de joc
Expansiuni:
Race for the Galaxy: The Gathering Storm
Race for the Galaxy: Rebel vs Imperium
Race for the Galaxy: The Brink of War (urmeaza a fi lansat)
Cutie:
Ce este Race for the Galaxy?
Race for the Galaxy este un joc in care fiecare jucator construieste un imperiu galactic. Scopul fiecaruia este acela de a dezvolta cel mai puternic imperiu, fiind in competitie cu cel putin un alt adversar. Cresterea imperiala se realizeaza prin colonizarea unor lumi noi, prin explorarea spatiului, prin construirea de dezvoltari, prin productie de bunuri pe lumile colonizate, prin consum de bunuri, dar si prin schimburi.
Jocul se desfasoara de-a lungul a mai multe runde, timp in care jucatorii incearca sa stranga cat mai multe puncte de victorie, atat efective, cat si prin marirea imperiului. Jucatorul cu cel mai mare punctaj la sfarsitul jocului, deci cu cel mai dezvoltat si infloritor imperiu, va fi declarat castigator.
Ce contine o cutie a jocului Race for the Galaxy?
Vom intalnii urmatoarele: 5 carti cu lumile de start, 109 carti de joc (59 de lumi si 50 de carti de dezvoltare), 4 seturi de carti de actiune (7 la numar), 8 duplicaturi pentru cartile de actiune, 4 foi de sumar, 28 de puncte de victorie (VPs) si regulamentul jocului. Ca sa exemplific:
Punctele de victorie:
Foile de sumar:
Seturile de carti de actiune:
Cartile de actiune:
Planete/Lumi:
Dezvoltari:
Care sunt regulile jocului?
Regulile acestui joc sunt foarte simple si directe, usor de inteles si aplicat. Precum spuneam, jocul se desfasoara de-a lungul a mai multe runde, fiecare formata din 5 faze de joc.
Dar pana la runde si faze de joc, hai sa vedem cum se incepe jocul:
In primul si primul rand, se vor oprii pe masa de joc un multiplu de 12 puncte de victorie (pe care le vom denumii VPs pentru prescurtare, dar si ca sa folosim termenii jocului) egale cu numarul de jucatori (i.e. daca sunt 3 jucatori la masa, se vor oprii 3 x 12 = 36 VPs). Apoi, fiecare jucator isi va alege un set de carti de actiune, in functie de culoare sau orice alt considerent (fara ca aceasta alegere sa aibe un impact real asupra jocului). Urmatorul pas este extragerea din teanc a celor cinci lumi de start, fiecare jucator primin in mod aleatoriu una dintre acestea, in timp ce restul sunt amestecate in teancul de carti. Mai departe, fiecare jucator va trage 6 carti din teanc, in orice ordine, se va uita la el si va pastra doar 4, celelalte doua mergand in teancul cartilor decartate. Fiecare jucator are un asa numit tablou, adica spatiul de joc unde va pune toate cartile pe care alege sa le joace. Ar mai trebui retinut ca nu exista o ordine fixa a jucatorilor in timpul jocului, putandu-se actiona in orice ordine, atat timp cat actiunea este valida. Totodata, la terminarea cartilor din teancul de joc, se va reamesteca teancul cartilor decartate si se va pune cu fata cartilor in jos, devenind astfel noul teanc de joc.
Acum ca stim cum se initiaza un joc, sa vedem cum arata o runda. Primul lucru pe care il vor face jucatorii la inceputul unei runde este sa aleaga in mod secret o carte de actiune (si sa o puna cu fata in jos pe masa de joc). Cand toti jucatorii au facut aceasta actiune, cartile vor fi dezvaluite (intoarse cu fata in sus). Un jucator poate participa intr-o faza a jocului doar daca a ales sa faca acea actiune (caz in care va avea si un avantaj) sau daca un alt jucator a ales sa faca respectiva actiune. Fazele jocului sunt urmatoarele:
I. Explorare – in aceasta faza jucatorii vor trage din teancul de carti de joc 2 carti si vor pastra doar 1, cealalta mergand in teancul pentru decartare. Numarul de carti trase sau pastrate poate fi modificat de actiunea aleasa de jucator (daca a ales Explorare) sau de efectele unor alte carti aflate in tabloul respectivului jucator.
II. Dezvoltare – in aceasta faza jucatorii pot pune in joc 1 dezvoltare a imperiului sau, platind costul afisat, cost ce poate fi modificat de actiunea facuta de jucator (daca a ales Dezvoltare, costul va scadea cu 1) sau de efectele unei alte carti aflate in joc in tabloul respectivului jucator.
* A platii pentru o carte (i.e. dezvoltari sau colonii), un jucator va trebui sa decarteze din mana un numar de carti egal cu costul final al respectivei carti (costul initial plus eventualele modificari) !!
Exemplu de dezvoltare:
III. Colonizare – in aceasta faza jucatorii pot coloniza 1 planeta pentru a-si marii imperiul, platind costul colonizarii (cu eventualele modificari). Planetele sunt de patru tipuri:
1. Planete militare – pentru acestea trebuie sa platesti cu putere militara, putere care se obtine din insumarea efectelor unor carti din tabloul jucatorului. Spre exemplu:
2. Planete de productie – planete care pot produce un tip de bun in orice faza de productie. Ex:
3. Planete sterpe – planete care nu vor produce niciodata vre-un bun. Ex:
4. Planete “windfall” (n.r. windfall = castig neasteptat) – la introducerea unei astfel de planete, jucatorul va produce automat un bun de tipul indicat. Altfel, jucatorul va mai produce bunuri pe un astfel de planeta doar daca va alege sa faca Productie sau daca o carte din tabloul sau ii va permite sa produca bunuri pe o planeta “windfall”. Ex:
IV. Consum – in aceasta faza jucatorii pot consuma sau schimba bunurile produse de catre planetele pe care le-au colonizat. De retinut ca un jucator poate face schimburi doar daca a ales sa faca actiunea aceasta, altfel el putandu-se rezuma doar la consum. Schimbul implica vanzarea unui bun pe un numar de carti trase din pachetul de joc. Consum, care se va face maximal (i.e. se va consuma un numar de bunuri egale cu puterea de consum), implica vanzarea unui bun pentru carti trase si/sau pentru puncte de victorie, in functie de ce specifica puterea de consum folosita. In plus, trebuie retinut ca o putere de consum poate fi folosita o singura data intr-o aceiasi faza de Consum. Un exemplu de carte cu putere de consum este:
V. Productie – in aceasta faza jucatorii vor produce bunuri pe toate lumile pe care le-au colonizat (i.e. le au in tabloul de joc) in functie de bunul specificat de respectiva planeta. O planeta poate produce un bun doar daca nu are deja un bun produs (si, implicit, nefolosit). Nu poate exista mai mult de un singur bun pe o planeta la un moment din joc. De retiunt ca o lume “windfall” poate produce bunuri doar daca jucatorul care detine o astfel de lume a ales sa faca Productie in acea runda, caz in care jucatorul va produce un bun pe o singura lume “windfall” pe care o detine.
In plus, fiecare carte poate avea mai multe puteri, ce au loc intr-una din fazele specificate. Spre exemplu:
Cand se termina un joc?
Un joc de Race for the Galaxy se termina la sfarsitul rundei in care:
a) un jucator a introdus in tabloul sau 12 sau mai multe carti (dezvoltari sau lumi), sau
b) s-au consumat toate punctele de victorie (VPs).
Cand are loc incheierea jocului, fiecare jucator va aduna numarul de puncte astfel: numarul de chipsuri accumulate de-a lungul jocului plus numarul de puncte oferite de cartile din tabloul sau. Ex:
Jucatorul cu cele mai multe puncte adunate este castigatorul acestui meci.
Care este parerea mea dupa prima experienta?
Gasesc ca Race for the Galaxy este un joc interesant din punctul de vedere al temei, al mecanicilor, dar si datorita existentei de strategii multiple pentru a castiga, cat si datorita simplitatii efective a jocului. Totusi, il gasesc cam scurt pentru gustul meu.
Este un joc care poate fi jucat foarte bine atat in 2 jucatori, cat si in 3 sau 4. Este indeajuns de antrenant si implica o abordare strategica destul de buna (nu este chiar adanc din punct de vedere strategic, gen A Game of Thrones sau Agricola, dar nici Macao nu este). Si este un joc destul de amuzant, de jucat oricand si cu oricine (nu necesita un anume grup, ci doar persoane doritoare sa-l joace).
Cam atat pentru acest review. Am ales sa nu prezint puterile ce apar pe carti, acestea fiind foarte usor de inteles de catre oricine. Mentionez ca nu am dorit sa fac un review exhaustiv, ci doar sa prezint cat mai bine acest joc si sa ofer posibilitatea unui incepator sa se poata apuca de acest joc citind acest review si ajutandu-se si de regulament.
In plus, astept pareri si sfaturi pentru a putea imbunatatii continutul acestui post…
Pana la noi ordine, voi fi: Over and out!!