Review World Without End

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
bvicthor
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 269
Joined: 06 Jan 2010, 22:25
Location: Cluj-Napoca

Review World Without End

Post: # 1298Post bvicthor
01 Mar 2010, 21:58

Autori: Michael Rieneck si Stefan Stadler
Numar de jucatori: 2 – 4 jucatori
Timp de joc: aproximativ 90 - 120 de minute

In World Without End se urmareste evolutia ulterioara a orasului Kingsbridge in care cu aproape 200 de ani inainte staretul Phillip a reusit sa finalizeze grandioasa catedrala (The Pillars of the Earth).

Componentele jocului

Ilustratia jocului este semnata de catre Michael Menzel (care este dealtfel unul dintre ilustratorii mei preferati). Tabla de joc aminteste de The Pillars of the Earth si reprezinta orasul Kingsbridge. Calitatea componentelor este foarte buna, inclusiv cartile de actiune (cele care sunt cele mai des folosite) sunt destul de groase.

from http://www.boardgamegeek.com/image/576182
Tabla de joc


Game play

Actiunea jocului se desfasoara de-a lungul a 4 capitole, fiecare capitol reprezentand o anumita perioada de timp (cativa ani). Fiecare capitol este compus din 6 runde, in fiecare runda executandu-se aceeasi secventa de actiuni. La finalul fiecarei runde fiecare jucator trebuie sa plateasca anumite datorii. Dupa capitolul II unii locuitori ai orasului sunt afectati de ciuma. In cazul in care un jucator are grija de acesti locuitori va fi recompensat cu puncte de victorie.

Secventa de actiuni a fiecarei runde:
1. Se arata cartea eveniment si se rezolva evenimentele imediate
2. Se orienteaza cartea eveniment
3. Fiecare jucator primeste un venit dependent de orientarea cartii eveniment
4. Jucatorul curent primeste o favoare
5. Fiecare jucator utilizeaza o carte de tip actiune

1. Cartea eveniment pentru o runda este dezvaluita de catre jucatorul activ (aceasta carte este prima din teancul de carti eveniment). Exista doua tipuri de carti eveniment, cele care au un efect imediat (de exemplu fiecare jucator poate schimba 1 lana pentru 3 banuti) si cele care au un efect de lunga durata (efectul acestora poate ramanea activ pana la finalul capitolului).

from http://www.boardgamegeek.com/image/628594
Exemplu carti eveniment


2. Cartea eveniment ofera fiecarui jucator un anumit venit. Ceea ce primeste fiecare jucator este influentat de orientarea acestei carti pe spatiul de joc corespunzator. Fiecare jucator este pozitionat pe o latura a tablei de joc si va primi resursa specificata pe cartea eveniment indreptata spre el. In acest fel jucatorul activ va selecta nu doar ceea ce primeste el, ci si ceea ce vor primi si restul jucatorilor.

3. Cartea eveniment poate aduce urmatoarele venituri (prin venit nu se intelege doar bani): 1 piatra, 1 grau, 1 lana, 1 punct de victorie, 1 cunostinta medicala, 1 lemn, 1 punct de evlavie, 1 punct de loialitate si 1 sau 2 banuti.

4. Jucatorul activ primeste aditional o favoare din partea diferitilor locuitori de vaza ai orasului sau chiar a regelui si a reginei. Aceasta favoare depinde deasemenea de pozitionarea cartii eveniment. Prin pozitionarea acesteia sageata rosie de pe cartea eveniment va indica 0, 1, 2 sau 3 deplasari posibile a indicatorul de favoare. Jucatorul activ va primi favorul indicat dupa deplasarea indicatorului de favoare (deci va primi o recompensa doar daca indicatorul este deplasat, daca ramane pe loc atunci nu va primi nimic). Regina ofera 2 puncte de victorie in cazul in care jucatorul activ are cel putin un punct de loialitate, comerciantii ofera 1 lan, regele ofera un punct de victorie pentru fiecare punct de loialitate, etc.

5. Fiecare jucator are la dispozitie 12 carti de actiune, in primul capitol putand utiliza doar sase dintre ele, iar in restul capitolelor oricare dintre acestea. In cazul in care sunt disponibile toate cele 12 carti atunci fiecare jucator utilizeaza in fiecare runda o carte actiune si pune deoparte o alta carte actiune (a carui efect nu se indeplineste).

Cartile de tip actiune:
Grau – jucatorul primeste un grau
Evlavie – jucatorul primeste un punct de evlavie
Resurse – jucatorul primeste o piatra sau un lemn
Constructie – jucatorul poate utiliza 1 sau 2 resurse (lemn sau piatra) pentru o cladire care se construieste de catre oras, pentru fiecare resursa primind 3 puncte de victorie
Vanzare de lana si stofa – jucatorul poate vinde maxim patru resurse de lana (pentru care primeste 2 banuti) si/sau 1 resursa reprezentand stofa pentru 4 banuti
Privilegiu – jucatorul poate repeta actiunea utilizata runda precedenta
Constructia de case – jucatorul poate construi o casa (care costa 1 banut si o resursa (lemn sau piatra))
Inchirierea caselor – jucatorul primeste un venit de la maxim 2 case inchiriate
Donatii – jucatorul doneaza 1 banut catre o constructie inceputa de catre oras, urmand ca la finalul constructiei sa primeasca un avantaj
Productia de stofa – jucatorul poate schimba 1 sau 2 resurse de lana pe 1 sau 2 resurse de stofa
Medicina – jucatorul poate primi un banut si un punct de victorie, sau poate sa trateze locuitorii orasului de ciuma
Favoare – jucatorul poate deplasa indicatorul de favor cu un spatiu primind favorul pe care se opreste indicatorul

from http://www.boardgamegeek.com/image/627188
Cartile actiune


La sfarsitul fiecarui capitol trebui platite diferite datorii, 2 puncte de evlavie, 2 unitati de grau, si o taxa in bani (determinata cu ajutorul unui zar). In cazul in care un jucator nu poate plati o anumita datorie atunci el va pierde puncte de victorie si aditional la inceputul rundei viitoare va fi penalizat (in functie de datoria sau datoriile pe care nu le-a platit). Penalizarile constau in penitenta (pierde automat o carte actiune), cersit (pierde venitul provenit din cartea eveniment) si infatisare in fata curtii domnesti (in capitolul urmator va putea efectua doar 5 actiuni in loc de 6). In cazul in care un jucator are puncte de loialitate poate scapa de penalizare.

Concluzii

Mecanica jocului il face diferit de The Pillars of the Earth, mai degraba aduce cu A Castle for all Seasons prin cladirile care se construiesc si putin din mecanica cartilor actiune. Nu este timp suficient ca sa indeplinesti tot ceea ce ai dori in cele 4 capitole, dar pana la urma trebuie sa incerci o maximizare a profitului (a punctelor de victorie). Ca si surse de obtinere a punctelor de victorie, pe langa punctele obtinute ca urmare a participarii la constructia diferitelor cladiri, acestea se mai pot obtine si cu ajutorul tratarii locuitorilor orasului Kingsbridge de ciuma sau prin punctele de loialitate si cele de evlavie (punctele de victorie se obtin ca favoruri). Inca nu am jucat decat in doi unde datoriile sunt mai usor de platit. In 3 si 4 jucatori lucrurile se schimba, resursele fiind mai limitate si astfel si datoriile vor fi mai dificil de platit, acest lucru afectand implicit si punctele de victorie.

from http://www.boardgamegeek.com/image/587619
Tabla de joc impreuna cu celelalte componente

adixor

Re: Review World Without End

Post: # 1299Post adixor
01 Mar 2010, 22:59

heh, nici nu stii ce ma bucur cand vad un review nou. Mai ales cand e si primul tau post pe forumul nostru!
Multumim foarte foarte mult pentru efort.. desi review-uri astea imi vor sfarsitul.. financiar cel putin :)

Ioana

Re: Review World Without End

Post: # 1302Post Ioana
02 Mar 2010, 09:43

Multumim pentru review :). Noi ne-am luat de curand jocul World Without End si n-am apucat inca sa-l jucam, dar ce-ai scris tu mai sus ne va ajuta sa-l intelegem mai repede!

Connoisseur

Re: Review World Without End

Post: # 2655Post Connoisseur
11 Apr 2010, 21:36

Bvicthor, iti sunt dator cu un Schweppes si o Fanta oricand vrei tu.

Mi-am luat si eu World Without End ieri seara si deja imi frig degetele sa il joc. Componentele arata foarte bine, mai putin board-ul care arata de-a dreptul superb iar regulile nu par foarte complicate, in comparatie cu ce ma asteptam. Sper sa am o prima sesiune de World Without End in urmatoarele doua zile.

mezak

Re: Review World Without End

Post: # 2657Post mezak
11 Apr 2010, 22:27

poate il aduce cineva la intalnirea de sambata 17 ....

Ioana

Re: Review World Without End

Post: # 2658Post Ioana
11 Apr 2010, 22:34

Il aducem noi :)

haretel

Re: Review World Without End

Post: # 2660Post haretel
11 Apr 2010, 22:44

Cand am vazut tabla, mi-am adus aminte de Cuba. Vad ca sunt facute de acelasi designer si artist.
Cuba m-a dezamagit, sunt curios de WWE.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”