Review Tobago

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
bvicthor
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 269
Joined: 06 Jan 2010, 22:25
Location: Cluj-Napoca

Review Tobago

Post: # 1445Post bvicthor
04 Mar 2010, 21:46

Autor: Bruce Allen
Numar de jucatori: 2 – 4
Timp de joc: 60 de minute

Componentele jocului

Tabla de joc reprezinta insula Tobago si care este compusa din 3 sectiuni (fiecare avand doua parti) rezultand astfel 32 de combinatii diferite pentru insula.
from http://www.boardgamegeek.com/image/596902
Tabla de joc


Exista 3 locatii speciale, reprezentate de palmier, coliba si statuie si care sunt folosite ca indicii pentru locatia comorilor.

from http://www.boardgamegeek.com/image/574734


Fiecare jucator primeste 6 carti indiciu (in cazul in care jocul se joaca in 2, sau 4 carti in rest), 15 compasuri care vor fi folosite pentru a evidentia cartile indiciu jucate si 1 ATV. Mai sunt disponibile cartile de comoara si 21 de amulete.

from http://www.boardgamegeek.com/image/574736

from http://www.boardgamegeek.com/image/574735

from http://www.boardgamegeek.com/image/574739

from http://www.boardgamegeek.com/image/574740


Game play

Jucatorii incearca sa gaseasca cele 4 comori disponibile in joc prin utilizarea unor indicii. Spatiile de pe tabla de joc reprezinta diferite zone: plaja, munte, padure, lac, etc. Pe langa acestea mai exista 4 colibe, 3 palmieri si 3 statui care pot aparea pe cartile indiciu. Cartile indiciu sunt de genul: comoara se afla pe plaja, comoara se afla la unul sau doua spatii departare de munte, etc.
Fiecare jucator poate alege din cele 2 actiuni disponibile: sa joace o carte indiciu, sau sa deplaseze ATV-ul propriu. Jucatorul activ poate juca o carte indiciu doar daca acea carte elimina din posibilele locatii ale comorii. In cazul in care jucatorul nu poate juca nicio carte atunci el poate renunta la actiunea lui si poate astfel schimba cartile indiciu pe care le are. Jucatorii incearca sa se deplaseze cu ATV-ul propriu in locatiile posibile ale comorii. Asta deoarece nu este suficient ca prin jucarea cartilor indiciu sa ramana o singura locatie posibila a comorii, ATV-ul unuia dintre jucatori trebuie sa ajunga pe acea pozitie pentru a putea revendica comoara. ATV-ul poate fi deplasat 3 unitati, o unitate insemnand deplasarea pe oricare zona identica cu cea de plecare (de exemplu ATV-ul poate fi mutat oricate pozitii pe plaja in cazul in care punctul de plecare este pe plaja) sau trecerea dintr-o zona in alta (de de plaja in padure de exemplu).
Distributia cartilor comoara dupa descoperirea ei consta din urmatorii pasi. Fiecare jucator care contribuie cu carti de indiciu la gasirea unei comori primeste acelasi numar de carti de comoara (pe care le vede doar el). Se amesteca cartile comoara primite de catre jucatori impreuna cu una aditionala (si care este secreta pentru jucatori). In functie de ordinea in care au jucat cartile indiciu (de la ultima jucata inspre prima), pe rand, fiecare jucator poate decide daca revendica sau nu prima carte din tanc (dupa ce a fost dezvaluita). Stiind ca intre cartile comoara primite un jucator a vazut o carte cu o valoare mare atunci el va incerca sa o obtina pe aceea si atunci va refuza carti cu valoare mai mica. Exista 2 carti „blestemate”. In cazul in care una dintre aceasta este aleasa din teanc atunci comoara nu mai poate fi revendicata de nimeni.
Dupa ce o comoara a fost descoperita si revendicata cele 3 statui magici prezente in joc fac vizibile 3 amulete. Amuletele aduc anumite avantaje: poate fi jucata o carte indiciu suplimentar, se poate muta ATV-ul, se pot schimba cartile indiciu ale jucatorului, etc.
Sfarsitul jocului este declansat de epuizarea cartilor de comoara. Castigator este jucatorul care are valoarea cea mai mare a cartilor comoara (bani de aur).

Concluzii

Este un joc captivant, si care functioneaza foarte bine si pentru 2 jucatori (cel putin asa ni s-a parut noua). Exista si o parte de noroc care provine din distributia cartilor comoara, dar in cazul in care un jucator contribuie cu multe carti indiciu la descoperirea unei comori atunci ii poate creste sansa de a primi carti comoara de valoare mai mare. Ni s-a parut interesant mecanismul de descoperire a comorilor, iar amulete aduc anumite avantaje care nu trebuie neglijate. Un joc interesant si care poate fi jucat si impreuna cu persoane care nu joaca foarte des boardgames.

adixor

Re: Review Tobago

Post: # 1446Post adixor
04 Mar 2010, 21:53

Bvicthor strikes back! multumim!

la mine ai cam pus degeul pe rana pentru ca dupa ce am reusit cu chiu cu vai sa scap de obsesia Adventurers, ramasese Tobago pe lista ca varianta interesanta de joc light. Vad ca si production values sunt foarte dragute (m-am ferit sa ma uit la poze de cand il vreau :) )

User avatar
bvicthor
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 269
Joined: 06 Jan 2010, 22:25
Location: Cluj-Napoca

Re: Review Tobago

Post: # 1447Post bvicthor
04 Mar 2010, 22:14

Componentele sunt foarte bine realizate, iar cartile de joc sunt lucioase si de foarte buna calitate. Raportul pret-componente foarte bun.
Vor urma si alte review-uri, am in plan un review si pentru At the Gates of Loyang.

adixor

Re: Review Tobago

Post: # 1448Post adixor
04 Mar 2010, 22:23

despre review-uri, nu pot decat sa te sustin! si-mi faci si mie pofta de un review. Power grid ar fi urmatorul la mine, impresia dupa un joc :). Apoi Tales of the Arabian Nights. Acum daca tot am scris aici, tre sa le fac, nu mai am scuza :)

Ioana

Re: Review Tobago

Post: # 1460Post Ioana
05 Mar 2010, 09:05

Pare un joc interesant, iar componentele arata superb! Pe noi ne-a atras anul trecut cand l-am vazut la Essen, dar se pare ca nu intr-atat de mult incat sa-l adaugam la colectie (cel putin deocamdata :)).
Ce fel de joc e Tobago? Mie mi se pare ca seamana cu Tikal (care este tot cu descoperire de comori, explorare etc.)

User avatar
bvicthor
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 269
Joined: 06 Jan 2010, 22:25
Location: Cluj-Napoca

Re: Review Tobago

Post: # 1463Post bvicthor
05 Mar 2010, 10:07

N-am jucat Tikal, dar din cate am citit din alte review-uri singurul punct comun intre cele doua jocuri este tema, in rest sunt diferite.
Nu este un joc complex, cum am spus in review poate fi jucat si de persoane care nu au pasiunea boardgame-urilor. Fiecare jucator poate influenta locatia comorii prin cartile indiciu. Din cate am citit, Tikal se bazeaza pe area control. In cazul Tobago, in functie de cartile indiciu jucate pentru descoperirea unei comori ai sansa sa primesti un numar egal de carti de comoara (care au diferite valori),

adixor

Re: Review Tobago

Post: # 1464Post adixor
05 Mar 2010, 10:25

intr-adevar, tikal am jucat, e un joc foarte complex (si frumos) dar nu are nici o legatura cu Tobago (poate tema.. aproximativ).

Ioana

Re: Review Tobago

Post: # 1466Post Ioana
05 Mar 2010, 10:40

Se pare ca nu sunt singura care se intreba care sunt asemanarile dintre cele doua jocuri. Iata ce-am citit pe un forum, ca raspuns la intrebarea Tobago sau Tikal:
"Tikal is a heavy action point driven area control game.
Tobago is a rather light card driven locate-treasure game."

User avatar
Indy
Chief Meeple
Chief Meeple
Posts: 191
Joined: 24 Jan 2010, 18:26
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Review Tobago

Post: # 1471Post Indy
05 Mar 2010, 12:09

adixor wrote:despre review-uri, nu pot decat sa te sustin! si-mi faci si mie pofta de un review. Power grid ar fi urmatorul la mine, impresia dupa un joc :). Apoi Tales of the Arabian Nights. Acum daca tot am scris aici, tre sa le fac, nu mai am scuza :)
Sunt curios cum o sa ti se para Power Grid. Pentru mine a fost o mare dezamagire, fata de cate asteptari aveam de la el.

adixor

Re: Review Tobago

Post: # 1474Post adixor
05 Mar 2010, 13:17

pai nu vreau sa incepem o discutie despre el (ca incepem cand fac reviewul) dar dupa un joc mi s-a parut foarte misto. dar nu aveam nici o asteptare, de fapt ma asteptam sa ma dezamageasca si sa fie overrated. este foarte complex in schimb. restul.. in review :)

haretel

Re: Review Tobago

Post: # 1475Post haretel
05 Mar 2010, 13:46

L-am jcuat si eu o data (vinerea trecuta) si mi-a placut sincer
joc de 12+ :)

chrislove

Re: Review Tobago

Post: # 1477Post chrislove
05 Mar 2010, 14:08

haretel wrote:L-am jcuat si eu o data (vinerea trecuta) si mi-a placut sincer
joc de 12+ :)
Daca vb de Tabago, atunci il trec si eu pe lista celor care trebuie incercate :)
Daca vb de Power Grid, nop...

haretel

Re: Review Tobago

Post: # 1480Post haretel
05 Mar 2010, 15:04

de PG vorbeam :)

fixpix

Re: Review Tobago

Post: # 1495Post fixpix
06 Mar 2010, 03:24

Revenind la Tobago ;)

Jocul are un mecanism extraordinar de tematic, in sensul in care comorile sint descoperite dupa un procedeu gen puzzle in care fiecare poate contribui cu bucata lui din harta. Nu am mai vazut pina acum aceasta mecanica si reguli atit de simple care sa garanteze ca fiecare joc va fi diferit de cel de dinainte. E atit de logic si de stupid de simplu incit e genial.

Ce nu mi-a placut este faptul ca jocul e oarecum dedicat jucatorilor ocazionali, familiilor, copiilor, in general oricarui jucator pe care o doza masiva de noroc nu-l trimite urlind prin tavan. In final practic tot sistemul fantastic de care vorbeam mai inainte cade lat in fata sansei, pentru ca distributia comorilor are prea putin a face cu strategia din spatele gasirii lor. E posibil ca un jucator care a pus 2 piese de harta sa gaseasca de 2 ori mai multe puncte (comori) decit altul care a pus 5 piese in alta parte. E posibil ca la comoara descoperita de mine toate cartile sa aiba valoarea 2 iar la comoara descoperita de vecin toate sa aiba valoarea 6. Intr-un fel, e ca si cum s-ar imparti de la inceput cartile de comori, si cine a luat mai multe cistiga. Chestia asta strica un pic jocul daca te astepti foarte tare la o relatie cauza-efect dar sint sigur ca se pot face variante ceva mai strategice.

In afara de asta insa m-as vedea jucindu-l la orice ora, dar nu neaparat pentru puncte, ci pentru placerea de a explora insula intr-un ATV minuscul de lemn.

adixor

Re: Review Tobago

Post: # 3580Post adixor
09 May 2010, 20:48

Am jucat si eu Tobago sapt. trecuta. Intr-adevar mecanica e interesanta (nu exista un loc anume unde e comoara ci in urma hinturilor adaugate de fiecare utilizator se elimina din spatiile posibile si spatiul ramas in urma mai multor astfel de hinturi devine locul unde e comoara) si foarte originala.

Din pacate cum puncta si fixpix actiunile jucatorului nu au nici o legatura cu sfarsitul jocului (chiar mult mai putin decat la Thebes de exemplu unde norocul este de asemenea foarte important). Mai mult, m-am simtit pierdut intre mai multe "decizii" care erau cam meaningless si nu schimbau prea tare rezultatul dozei mari de noroc din joc. Mi s-a parut .. "lunecos" din acest punct de vedere (in lipsa de un cuvant mai bun).

In acelasi timp sunt de acord ca e unul din cele mai aratoase jocuri din ultimul timp (statuile sunt grozave! si imi plac mult si cartile de treasure) si l-as juca si eu doar pentru atmosfera si feelingul de explorare. Intr-adevar un family game si foarte recomandat pentru acest segment. Dar daca vreti ceva mai multa strategie si doriti si ca actiunile voastre sa conteze mai mult, nu e cea mai buna recomandare.

badeamarius83

Re: Review Tobago

Post: # 4504Post badeamarius83
04 Jun 2010, 11:13

Din ce am vazut s-a jucat Tobago la munte.
Ce impresie v-a lasat la un prim joc?

si cateva intrebari pt toata lumea:
Este fun?
Are un grad mare de rejucabilitate?
Fixpix si adixor spun ca norocul are un rol f. important in castigarea jocului, mai sunt si alte pareri? :)

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5065
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Review Tobago

Post: # 4511Post Chuckila
04 Jun 2010, 17:49

Da, am reusit sa dau un Tobago cu unul din cuplurile de prieteni cu care am mers.

1. Q: "Este fun?"
1. A: Este un joc dragut din toate punctele de vedere. Mecanica, componente, implementare. Noi ne-am simtit bine jucandu-l, insa stiam la ce sa ne asteptam - un joc usurel, de "familie".

2. Q: "Are un grad mare de rejucabilitate?"
2. A: Tinand cont ca harta se genereaza aleator, indiciile e aproape imposibil sa iti vina la fel iar pozitionarea elementelor pe harta o fac jucatorii, singura conditie fiind sa nu stea mai aproape de 4 hexuri de un alt element asemanator .... as putea spune ca e aproape imposibil intr-o viata de om ca doua jocuri sa se joace identic.

3. Q: "Fixpix si adixor spun ca norocul are un rol f. important in castigarea jocului, mai sunt si alte pareri?"
3. A: Daca nu ma insel, chiar acum cateva zile a fost o discutie referitoare la efectul zarurilor in jocuri, insa cred ca poate fii extinsa la modul mai general penrtu a acoperi topicul "norocul in jocuri". Evenimentele aleatoare intr-un joc, cu atat mai mult cu cat jocul este considerat un joc de familie, nu sunt lucruri rele. Ele permit si noului venit sau celui mai slab sa castige, sau sa aibe sanse reale de castig, impotriva jucatorilor cu mai multa experienta. Pe unii deranjeaza acest lucru, pe altii nu. Daca un joc de familie nu ar avea aceasta doza de aleator, probabil nu ar mai intra in categoria jocurilor de familie ci ar fi automat incadrat la jocurile de startegie (sau care e denumirea pentru gamer's games). In cazul Tobago, dupa doar o partida, nu imi pot da seama de procentajul in care intervine norocul in rezultatul final al jocului. Insa la "prima auditie", jocul mi-a lasat o impresie buna spre foarte buna. Nu stiu daca am mai vazut un joc care sa arate asa intrigant intins pe masa - daca ar fi jucat intr-un parc, nu m-ar mira sa se adune o gramada de oameni in jur, pentru a vedea cu ce se mananca totemii aia de se tot invart pe harta si produc amulete.

bibicu

Re: Review Tobago

Post: # 4525Post bibicu
04 Jun 2010, 23:56

L-am jucat si nu mi s-a parut ca se bazeaza mult pe noroc.

Cartile de comori trebuie sa le joci astfel incat sa aduci comoara mai aproape de un ATV de-al tau. Apoi decizi daca sa iei amulete si ce sa faci cu ele.
Singura chestie de noroc este legata de cat de multi bani gasesti in comoara. dar nu mi se pare ca e cine stie ce noroc, pt ca (aproape) toti jucatorii impart comoara.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”