Steam

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
criss

Steam

Post: # 5495Post criss
07 Jul 2010, 14:01

Ultima noastra achizitie si ceea ce jucam zilnic este jocul Steam.
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/27833/steam

Image

Apropiindu-se vertiginos de BGG Top10, Steam este momentan cel mai bun joc de trenuri, provenind dintr-un alt joc excelent numit "Age of Steam" (AoS), la fel ca fratele mai mic, "Railroad Tycoon" (RT).

Produs de Mayfair, jocul are componente excelente de tip "made in Germany". Manual foarte bine scris, cu numeroase exemple, usor de invatat, care explica regulile foarte clar.

Nu voi prezenta regulamentul jocului. Jucatorii vor construi cai ferate, vor urbaniza orasele, vor transporta bunuri intre orase si multe altele. Unii poate vor da faliment, altii se vor imbogati dar vor pierde jocul. Doar cei ce vor mentine un bun balans intre cistig si dezvoltare vor avea sanse de cistig.

Image

Dupa citeva zeci de jocuri de "Railroad Tycoon" (RT) la activ voi puncta citeva avantaje aduse de jocul Steam:
- doua niveluri diferite de joc (unul mediu si unul avansat). Nivelul mediu este cu un nivel de complexitate peste RT; nivelul avansat este apropiat ca si complexitate de AoS;
- tabla de joc are doua fete: pe o parte este nordul Americii (pentru mai multi jucatori), pe cealalta parte Germania;
- foarte multe schimbari (in bine): selectare de roluri gen "Puerto Rico" (fiecare jucator alege o abilitate pentru turnul respectiv - a se citi mai jos), noua optiune "City Growth" care adauga cuburi la alegere si inca alte zeci de modificari benefice fac din Steam un joc mai cerebral. La tot pasul trebuie luate decizii, inclusiv dupa transportul de bunuri, cind trebuie facuta alegerea intre obtinerea de "Victory Points" sau alocarea punctelor pentru marirea venitului (Income);
O mica descriere a rolurilor - fiecare jucator poate opta, la inceputul fiecarui turn intre:
1) incepe primul turnul urmator;
2) este primul care va transporta bunuri;
3) poate construi cu o linie ferata in plus;
4) este primul care va construi cai ferate;
5) adauga cuburi (la alegere) intr-un oras;
6) mareste nivelul locomotivelor;
7) urbanizare.
Observatie: in Steam, spre deosebire de RT, in fiecare turn toti jucatorii vor construi cai ferate si vor transporta bunuri;
- cutia si tabla de joc sunt mult mai mici decit la RT. Tabla contine cimpuri speciale ce inlocuiesc piese de joc fizice din RT (actiunile, locomotivele). Pe o suprafata din tabla se pot aseza alte table de joc de la expansiuni sau harti printate. Exista multe harti gratuite pe BGG (format A3) pentru printat, multe pentru 2 jucatori;
- dispare factorul aleator din RT: jocul Steam nu are carti de joc, nici obiective gen "Ticket to Ride" de indeplinit;
- ca o preferinta personala, lipsa licitatiei in jocul de baza (alegerea rolurilor va alege automat si ordinea de joc in fiecare turn).

"Age of Steam" este un joc "neiertator". La cea mai mica greseala jucatorii pot da faliment sau ramine in urma. Steam a fost conceput sa repare aceste probleme. Altfel jocurile se aseamana, exceptind varianta "base game" a lui Steam, care este undeva intre RT si AoS.

Singurul lucru negativ este lipsa in manual a setarilor pentru 2 jucatori. Desi pe joc scrie 3-5 jucatori, Steam ofera un joc foarte bun pentru 2 jucatori. Din fericire, pe BGG se gasesc toate datele necesare, inclusiv harti ce ofera un joc excelent in doi.

Noua ne place sa jucam atit RT cit si Steam. Desi la prima vedere se aseamana, cele doua jocuri sunt complet diferite. Vom alege RT pentru jocuri mai putin complexe, mai relaxate, si Steam pentru jocuri mai complexe, cerebrale, cu multe decizii si pentru multitudinea de harti de joc diferite - disponibile pe BGG.

Imaginea de jos prezinta Steam utilizind o tabla de 2 jucatori (de pe BGG):
Image

-fin-

Ioana

Re: Steam

Post: # 5535Post Ioana
08 Jul 2010, 11:03

Frumos review-ul :). Pare foarte interesant Steam, sunt curioasa daca si aici (ca si in Railroad Tycoon) apare problema runaway leader..

adixor

Re: Steam

Post: # 5536Post adixor
08 Jul 2010, 11:08

e ciudat.. chris zice ca nu a avut problema asta. eu si cristina am avut-o si se pare ca si voi (ioana si dan) total separat de noi.

criss

Re: Steam

Post: # 5538Post criss
08 Jul 2010, 11:29

Pina acum nu am avut probleme de "runaway leader" in Steam si cred ca nu vor aparea pentru ca "urbanizarea" este des folosita si apare si optiunea "growth city". Deci scorurile se pot rasturna frecvent.

In RT cred ca am eliminat aceasta problema prin "varianta imbunatatita" publicata la Costy.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”