The player with FLUXX and fun on the table wins! (review)

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
alexddumitru
King Meeple
King Meeple
Posts: 431
Joined: 21 Jun 2010, 13:47
Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”
Location: Bucuresti

The player with FLUXX and fun on the table wins! (review)

Post: # 5690Post alexddumitru
12 Jul 2010, 21:53

Fluxx este un joc publicat in 1997 de catre Looney Labs, de catre doi designeri ai caror nume este, evident, Looney. Si Looney este si jocul care a iesit din mainile lor.
from http://www.boardgamegeek.com/image/414362


Un lucru pe care va trebui sa il fac cunoscut inca de la inceputul acestui review este acela ca Fluxx este un joc cu o mecanica atipica, mereu schimbatoare, senzatia jucatorilor fiind aceea ca nu prea conteaza ce decizii iau in joc. Lucru partial adevarat, insa asta nu inseamna ca Fluxx nu este un joc care sa plictiseasca. Ba din contra! Este insa un joc nerecomandat celor carora nu le plac decat jocurile pur strategice, pentru care factorul Noroc este un “ntz”.

Sa purcedem, cum scrie la carte, la prezentarea componentelor. Mentionez ca acest review se bazeaza pe modul in care arata jocul in cea de-a patra editie (care se gaseste si in magazinele din Romania).

Prezentarea componentelor este simpla: 100 de carti :). Aceste carti sunt de o calitate medie spre buna, cu desene realizate manual de Andrew Looney si cu (destul de) mult text. Textul este un factor important in Fluxx, deci nu prea merge jucat cu persoane care nu inteleg (binisor) limba engleza.

Prezentarea grafica este destul de simpluta: adica cine se asteapta la carti de tipul Dominion va fi dezamagit. Insa mie mi se par foarte potrivite pentru a intretine atmosfera light pe care jocul o creeaza.

Jocul porneste pe baza unei mecanici simple, de tip draw 1, play 1. Aceasta mecanica este schimbata de diverse carti si duce, intr-un final la indeplinirea telului suprem: castigarea jocului. Revenind cu picioarele pe pamant, cartile sunt de 5 tipuri mari si late:

1. Keeper cards– sunt carti pe care ai vrea sa le pastrezi (nu v-ati fi gandit la asta, nu?). Aceste carti se joaca prin etalarea lor in fata jucatorului. Ele vor ramane tot jocul acolo (sau pana cand un jucator cu intentii criminale schimba aceasta ordine). Functia lor este aceea ca reprezinta cerintele pentru castigarea jocului (voi explica mai jos ce si cum). Keeperii sunt carti cu obiecte sau fel de fel de concepte care nu par sa aiba nicio legatura intre ele.

2. Goal cards – reprezinta conditia de castig. Ele se refera la existenta in fata aceluiasi jucator a unuia (mai rar) sau a 2 Keeperi. Goalurile fac legaturi amuzante intre Keeperi, prin titlurile lor care vor zmulge oricui zambete (spre exemplu, titlul unui Goal care cere Keeperii “Money” si “Dreams” este “Winning the Lottery”. Numai sase’s norocoase...)

3. New Rule cards – Sunt, desigur, carti care implementeaza reguli noi sau modifica regulile vechi. Regulile noi variaza de la „verde in fata” – cum ar fi „Draw 3”, inlocuind regula de baza care zicea sa tragi o singura carte – la reguli „say what?” – cum ar fi „First Play Random” care stipuleaza ca prima carte jucata de un jucator va fi aleasa la nimereala din mana sa de jucatorul din stanga lui. Regulile nu pot fi schimbate sau anulate decat prin Actionuri speciale sau prin reguli care le suprascriu (cum ar fi o regula „Draw 2” jucata in timp ce o regula „Draw 3” e in joc).

4. Action cards – Aceste carti sunt actiuni care se aplica instantaneu atunci cand sunt jucate si efectul lor este singular. Fraza este prea pretentioasa pentru ce fac, de regula, aceste carti, cateva exemple fiind suficiente ca sa va dati seama cum se incadreaza in schema „tembela” a jocului: „Today’s Special” – care ofera 3 carti jucatorului din care are voie sa joace 3, daca este ziua lui, 2, daca este ziua altcuiva de la masa sau 1, daca nu este nicio ocazie speciala sau „Let’s Do That Again” – care ii da voie jucatorului sa caute printre cartile decartate si sa joace o carte de Action sau New Rule din nou. Totusi, cartile de Action reprezinta cel mai bine componenta strategica a jocului, de multe ori fiind indicat sa fie pastrate pentru momente prielnice.

5. Creeper cards – Asemanarea dintre acest termen si Keeper apare si in functionalitatea lor. Sunt doar 5 carti care, spre deosebire de Keeperi, impiedica jucatorul sa castige indiferent daca indeplineste Goalul. In plus, Creeperii mai au si niste functii speciale (de exemplu, Creeperul „Taxes” poate fi indepartat atunci cand langa el apare Keeperul „Money”, in ideea ca, in sfarsit, ti-ai platit datoriile).
from http://www.boardgamegeek.com/image/421380

Acestea sunt cartile din joc, in total 100. Cum decurge un joc? Se incepe cu „Basic Rules”, adica Draw 1, Play 1 si se continua schimband regula de baza cu New Rules, adaugand la tabloul fiecaruia Keeperi si, mai rar, Creeperi, jucand Goals si Actionuri care sa ne ajute pe noi sau sa ii incurce pe ceilalti. Mecanicile de joc sunt usor de urmarit si invatat, insa e posibil sa te pierzi in detaliile diverselor reguli noi, aparute pe parcurs.

Din punct de vedere tematic, Fluxx este un joc bun, care desi nu introduce jucatorul in vreun univers, creeaza legaturi foarte amuzante intre carti prin Goals si intre jucatori prin Actions si New Rules. Totusi, designerii au intuit lacuna tematica a jocului si au scos pe piata diverse variante ale jocului cu carti noi, tematice. Zombie Fluxx si Martian Fluxx sunt cele mai cunoscute si se gasesc si in Romania. Despre ce e vorba in ele? It’s no rocket science...

Concluzia mea este ca Fluxx este un joc foarte fun care puncteaza indeosebi la capitolul interactiune intre jucatori, incadrandu-se din acest motiv la capitolul Party Games. Este un joc foarte amuzant datorita cartilor si descrierilor de pe ele, desi poate deveni frustrant din cauza importantei pe care hazardul il are in mecanicile de joc. Pentru mine, Fluxx este un joc care merita atentia oricui, intrucat este genul de filler care se poate transforma oricand in felul principal.

adixor

Re: The player with FLUXX and fun on the table wins! (review)

Post: # 5691Post adixor
12 Jul 2010, 22:00

oh my god.. nu te-ai lasat :) multumim foarte mult pentru reviewul exhaustiv. Eu am chrononauts de la Looney Games si chiar e looney :) cum pare sa fie si Fluxx. Astept moeciu sa-l vad :)

la mai mare!!

Sigurros

Re: The player with FLUXX and fun on the table wins! (review)

Post: # 5692Post Sigurros
12 Jul 2010, 22:09

a facut un review f frumos, nu-i asa? :D
intaresc si eu concluziile pe care alex le-a tras, adaugand ca este un joc excelent pentru cei care au copii mai micuti, care nu pot juca inca ceva mai complicat. poate fi jucat de exemplu de un copil de vreo 8 anisori fara probleme, e un joc de familie excelent si are marele avantaj ca dureaza putin (intre 10 si 20 de minute, dar sunt si exceptii, rare ce-i drept, cand jocul se termina in primul minut, printr-un noroc fantastic al unuia dintre jucatori).
^^

adixor

Re: The player with FLUXX and fun on the table wins! (review)

Post: # 5693Post adixor
12 Jul 2010, 22:26

Sigurros wrote:a facut un review f frumos, nu-i asa? :D
indeed. sa-l mai pui la munca :)

Ioana

Re: The player with FLUXX and fun on the table wins! (review)

Post: # 5815Post Ioana
14 Jul 2010, 23:02

Super review-ul, chiar ma tenteaza sa incerc si eu jocul! Neaparat sa-l aduceti la munte!

adixor

Re: The player with FLUXX and fun on the table wins! (review)

Post: # 5816Post adixor
14 Jul 2010, 23:08

sa nu-l vada Dan.. la chrononauts a rezistat cam 1 minut 22 secunde :) not his type..

haretel

Re: The player with FLUXX and fun on the table wins! (review)

Post: # 5817Post haretel
14 Jul 2010, 23:12

hahaha

pe mine ma amuza jocu' ; e fun si brainless cu o doza buna de bluff (vbesc de chrononauts, ca fluxx n-am jucat)

adixor

Re: The player with FLUXX and fun on the table wins! (review)

Post: # 5818Post adixor
14 Jul 2010, 23:16

i agree. brainless e cel mai bun cuvant.

Ioana

Re: The player with FLUXX and fun on the table wins! (review)

Post: # 5821Post Ioana
14 Jul 2010, 23:23

adixor wrote:sa nu-l vada Dan.. la chrononauts a rezistat cam 1 minut 22 secunde :) not his type..
:lol: ala nu era cumva Arkham? Sau la Arkham a rezistat mai mult?
Nu-i problema, daca nu-i place nu-l joaca :D

adixor

Re: The player with FLUXX and fun on the table wins! (review)

Post: # 5825Post adixor
14 Jul 2010, 23:49

la arkham a rezistat cred vreo 10 minute. La Tales cam 30 secunde .. din explicatul regulilor :)

Sigurros

Re: The player with FLUXX and fun on the table wins! (review)

Post: # 5830Post Sigurros
15 Jul 2010, 00:46

o sa-l aducem la munte, clar! (dupa ce ca avem putine jocuri, nici p-alea sa nu le aducem?)
e un joc in care ganditul - 10%, norocul - 95% , you do the math :D
in prima saptamana l-am jucat cu alex intr-o seara. el a castigat de 4 ori consecutiv, deja ma apucase tristetea, doar pentru ca I-AU PICAT CARTILE.
:roll:

User avatar
alexddumitru
King Meeple
King Meeple
Posts: 431
Joined: 21 Jun 2010, 13:47
Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”
Location: Bucuresti

Re: The player with FLUXX and fun on the table wins! (review)

Post: # 5847Post alexddumitru
15 Jul 2010, 13:21

Sigurros wrote:e un joc in care ganditul - 10%, norocul - 95% , you do the math :D
Adevarul e ca cred ca jocul asta ar fi pe placul unora dintre invitatii lui Dan Diaconescu (apropo de procente "haioase").
Sigurros wrote:in prima saptamana l-am jucat cu alex intr-o seara. el a castigat de 4 ori consecutiv, deja ma apucase tristetea, doar pentru ca I-AU PICAT CARTILE.
La fel cum in primele (multe) dati de jucat Dominion mi-am luat-o en gros. Io's cu norocul, tu esti cu circumvolutiunile.

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3320
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: The player with FLUXX and fun on the table wins! (review)

Post: # 5862Post VickdaReaper
15 Jul 2010, 22:04

adixor wrote:sa nu-l vada Dan.. la chrononauts a rezistat cam 1 minut 22 secunde :) not his type..
Lasa k o sa il distrag yo! de la astfel de jocuri, k sa va puteti juca in liniste... :P
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

pfinix

Re: The player with FLUXX and fun on the table wins! (review)

Post: # 9574Post pfinix
04 Jan 2011, 00:21

mie mi s-a parut amuzant jocul, l-am primit de Craciun si am jucat de cateva ori pana acum. e foarte usor de explicat si toata lumea prinde repede din mers cum sta treaba. in medie dureaza cam 10-15 min un joc, dar am avut si jocuri de maxim 5 min sau care au durat juma' de ora .... concluzia mea este ca sansele ca jocul sa se termine mai repede cresc atunci cand sunt mai multi jucatori. in rest mi se pare foarte bun de jucat inainte de o sesiune de jocuri, pana se strange toata lumea, sau in pauza, pt k dureaza putin si e super simplu. nu il recomand la sfarsit, deoarece serile noastre de jocuri dureaza pana pa la 2-3 noaptea :) si la ora aia nu mai are nimeni rabdare si chef sa stea sa citeasca atata de pe carticele.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”