Mysterium

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
26octombrie
King Meeple
King Meeple
Posts: 3373
Joined: 30 Aug 2012, 15:24
Custom Rank: winner

Mysterium

Post: # 67901Post 26octombrie
20 Feb 2016, 22:52

M-am gandit sa postez si aici ce-am scris pentru prietenii mei non-gameri, poate mai e util cuiva.

Dupa doua telefoane lungi din Norvegia, pen’ca jocul era pe masa (acolo), dar regulamentul malefic se opunea unei seri frumoase, am explicat pe gura si pe urma m-am hotarat: pentru toti prietenii mei care si-au luat Mysterium si vor sa-l joace, fara sa-l fi incercat inainte (adica pen'cine n-are experienta cu regulamentele mai mult sau mai putin stufoase de joc), va prezint... tadam... Mysterium!

In functie de cati invitati sunt la conac (toti jucatorii minus fantoma), se alege nivelul de dificultate al jocului si se scoate numarul de carti de suspecti/locatii/arme ale crimei agreat (vezi tabel din rulebook). Se pun, sa zicem, 7 carti de suspecti pe masa, cu fata in sus, 7 locatii si 7 arme (pentru un joc cu patru clarvazatori ambitiosi). In acelasi timp fantoma isi alege din deckul propriu de carti (cele de marime medie, ce incap pe paravan) aceleasi carti cu cele puse pe masa. Ia cele 7 carti de suspect, trage 4, cate una pentru fiecare jucator de la masa; le pune in dreptul culorii jucatorului respectiv, in spatele paravanului. Procedeaza exact la fel pentru locatii si arme. Pentru atmosfera, cei sapte au fost in seara crimei la conac, insa numai patru vor fi suspecti si, in final, dintre acestia, unul se va dovedi a fi criminalul. Buun.
Dupa toata pregatirea asta, fantoma trage 7 carti de vis. Dintre astea, va alege una (sau mai multe, nu exista restrictii) care i se pare ca se pupa bine cu un suspect al unui jucator (cartea din spatele paravanului alocata jucatorului A, de ex.) si ii da cartea(cartile) de vis, sa-si stoarca creierii cu ele. Imediat trage pana la sapte carti, ceea ce-l va ajuta, poate ii vine ceva bun pentru un alt jucator. Rinse and repeat, adica o tine tot asa pana da tuturor cel putin un vis. Dupa care isi incruciseaza bratele si rade-n barba in timp ce clarvazatorii au o mina deloc clarvazatoare si fiecare incearca sa-l convinga pe un altul ca e aia si nu a'lalta. Recomand ascunderea clepsidrei in cutia jocului si caderea ei in uitare, pentru un joc savuros. Daca fantoma vede ca nu se mai termina sedinta de decizie, poate scoate intr-un final clepsidra, sa ii readuca cu picioarele pe pamant. Altfel, nu-i vad rostul, usuca jocul.
Dupa ce fiecare s-a gandit cam la ce carte de suspect se refera visul lui, isi pune globul de cristal in culoarea lui pe suspectul respectiv. Atentie, pot fi mai multi jucatori ce voteaza acelasi suspect, fiecare crezand ca celalalt e fraier si voteaza gresit (pot fi amandoi asa).
Dupa vot trece un ceas; fantoma il anunta pe fiecare daca a facut bine sau a dat-o in bara. Daca a gasit suspectul alocat, isi ia cartea de suspect si-o pune in plic, apoi decarteaza visul, ca nu-i mai trebe. Daca nu l-a gasit, pastreaza visul si in ora urmatoare va mai primi o viziune sau mai multe ajutatoare, si-si va aminti sa nu voteze acelasi suspect.
Incepe o noua ora. Fiecaruia fantoma trebuie sa-i dea in conformitate cu ce-a aflat pana acum. Cine a ghicit suspectul va primi indicii despre locatie, cine a ghicit si locatia trece la arma crimei, cine n-a ghicit un nivel insista pana reuseste. Eu, in aparitia mea fantomatica, obisnuiesc sa intorc pe dos cartile aflate de pe paravan, asa vad unde-a ajuns fiecare.

Sfatul meu e ca atunci cand fantoma alege indicii pentru fiecare suspect, sa arunce o privire si la cei trei suspecti iesiti din joc (7-4, in exemplu nostru), pentru ca ei sunt pe masa si risca sa dea unui jucator o carte potrivita suspectului sau, insa potrivita si unuia din cei trei neutri, caz in care s-ar putea sa-l bage in ceata de tot...

Daca ati ajuns in timp util la incheierea investigatiei fiecarui jucator, fantoma ia toate plicurile si va scoate din fiecare plic cele trei carti si le va insira pe un rand, pe masa. intai suspectul, apoi locatia, apoi arma. In dreptul fiecarui rand o sa puna un token cu numar, 1, 2, 3, 4 samd.
Dupa asta se uita in cartile de vis din mana, 7. Gaseste trei ce s-ar putea referi la unul din randuri, sa zicem ca are generalul printre suspecti si are o carte de vis cu niste trupe marsaluid. Daca mai gaseste alte doua carti (remember, se poate decarta oricand si trage vise noi), doua carti, ziceam, care sa se pupe cu camera unde era generalul si posibila arma a crimei alocata lui, poate decide sa aleaga randul ala ca "real killer".
Inainte de a merge mai departe, trebuie sa spun ca in regulamentul ultimei editii Mysterium, asta cu paravanul minunat, apare si povestea cu tokenele de clarviziune si cu discriminarea de la final, pe baza punctajului acumulat din ghiceli intermediare. Eu nu folosesc salata asta, mi se pare ca nauceste si mai tare jucatorii noi si ca distrage atentia de la savuroasa si minunata dezbatere de dupa fiecare sedinta de atipire si visare in grup. My two cents. Faptul ca am jucat Mysterium in toate cele trei variante publicate (ca regulament I mean), m-a facut sa aleg ce ni se potriveste mai bine din fiecare.
So, dupa ce alege trei carti ce se vor referi la unul din randuri, le AMESTECA si le da pe masa; asta inseamna ca prima nu e neaparat despre suspect, sau a doua despre locatie. Fiecare jucator va incerca sa descifreze acest ultim si, probabil, cel mai halucinant vis, votand (cu tokenele nefolosite de clarviziune, numerotate, sau, mai simplu, scriind un nr. pe o hartie, duh!) randul pe care il considera "the evil murderer" Daca randul vizat de fantoma intruneste majoritatea voturilor, atunci YEY, toata lumea e fericita, fantoma obosita se duce la culcare, clarvazatorii se umfla in pene si ne-apucam de-un joc mai serios, sau o dam in Dark Stories, dupa caz si cantitatea de alcool. Daca nu, la fel, da fara umflat in pene, ca fantoma plange nerazbunata intr-un colt. In celelalte variante ale jocului se vota deschis, dupa sfatuire; am ales votul secret pentru ca elimina varianta unui jucator alfa lipsit de imaginatie, care sa-ti impuna parerea neinspirata :-)

User avatar
dmx85
King Meeple
King Meeple
Posts: 596
Joined: 25 Jan 2012, 04:09

Re: Mysterium

Post: # 68324Post dmx85
16 Mar 2016, 16:56

dintre jocurile simple, Mysterium mi se pare unul dintre cele mai bune. Abia astept extensia.

User avatar
rabesandratana
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 282
Joined: 29 Jun 2017, 13:05
Location: Bucuresti

Re: Mysterium

Post: # 81065Post rabesandratana
19 Jul 2017, 12:45

26octombrie wrote:Mysterium
Am jocul si e foarte bun. Sigur mai palpitant decat Dixit. Nu sunt sigur totusi daca merita sa cumpar extensia. A luat-o cineva? Merita investitia sau mai bine adaug carti din Dixit in Mysterium si e de ajuns cat sa ii ofere rejucabilitate?

User avatar
26octombrie
King Meeple
King Meeple
Posts: 3373
Joined: 30 Aug 2012, 15:24
Custom Rank: winner

Re: Mysterium

Post: # 81067Post 26octombrie
19 Jul 2017, 13:21

jocul e fain, vezi si entuziasmul meu de mai sus, insa nu se compara cu Dixit. Mi se par suficient de diferite ca vibe cat sa le am pe ambele. Dixit, dupa 6 ani, inca iese pe masa, Mysterium de multe ori tipa sa-l scoatem, insa ori e prea intunecoasa camera, ori dureaza prea multe, ori... scoatem Dixit. Am luat extentsia de un an si cred ca e tot in tipla... :(

User avatar
DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Posts: 4299
Joined: 20 Dec 2010, 10:32
Custom Rank: Going Cardboard
Location: Timisoara
Contact:

Re: Mysterium

Post: # 81069Post DanielIndru
19 Jul 2017, 13:31

rabesandratana wrote:Merita investitia sau mai bine adaug carti din Dixit in Mysterium si e de ajuns cat sa ii ofere rejucabilitate?
La cat de abstract mi s-a parut gameplay si cat de generice sunt indiciile, cred ca poti sa adaugi carti din aproape orice joc. :twisted:

DeeDee
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 327
Joined: 07 Dec 2014, 21:51
Location: Cluj-Napoca

Re: Mysterium

Post: # 81087Post DeeDee
20 Jul 2017, 13:09

Imi place Mysterium, insa partea de final cu ultimul vis e cam confusing, chiar si in regulament. Parca au lipit si ei ceva la final, ca prea sec se termina.
Partea aceasta efectiv cere un house-rule.

User avatar
rabesandratana
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 282
Joined: 29 Jun 2017, 13:05
Location: Bucuresti

Re: Mysterium

Post: # 81088Post rabesandratana
20 Jul 2017, 13:18

DeeDee wrote:Imi place Mysterium, insa partea de final cu ultimul vis e cam confusing, chiar si in regulament. Parca au lipit si ei ceva la final, ca prea sec se termina.
Partea aceasta efectiv cere un house-rule.
Noi nu jucam de exemplu cu tokenurile de vot. Nu ne place partea aia. La final dam tuturor cartile de vis fara ca unu sa aiba voie sa se uite la o carte altul la 2, etc.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”