Review-uri scurte

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
bvicthor
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 257
Joined: 06 Jan 2010, 23:25
Location: Cluj-Napoca

Review-uri scurte

Post: # 8109Post bvicthor
27 Oct 2010, 20:26

In asteptarea noutatilor de la Essen ne-am comandat trei jocuri: Steam, Giro d’Italia si Hab & Gut. Erau de multa vreme in vizorul nostru, Steam pentru ca e cu si despre trenuri si in plus semnat de unul din designerii preferati, Martin Wallace, Giro d’Italia pentru o alta pasiune, ciclismul, iar Hab & Gut pentru bursa.

Giro d’Italia
De cativa ani am inceput sa ma uit la ciclism, in special la Le Tour de France, iar apoi incetu’ cu incetu’ si la celelalte mari tururi, clasice, si alte curse. Asa ca nu putea lipsi din colectie acest joc. Simuleaza spun eu destul de bine cursele de ciclism, exista suspans, actiune, dar si uneori plictiseala.
Componentele sunt de buna calitate, doar ciclistii sunt putin cam fragili. Traseul fiecarei etape este compus dintr-o serie de hexagoane. Fiecare isi poate crea traseele dorite sau poate opta pentru traseele din Giro 2009 prezente in manualul jocului(pe net se gasesc si trasee din Le Tour). Fiecare hexagon reprezinta o zona de plat, de deal, de catarare sau de coborare. Pentru zonele de catarare se adauga in plus categoria (catarare de categoria 1, 2 sau 3).
In functie de numarul de jucatori fiecare poate avea o echipa completa formata din lider, catarator si sprinter sau doar o parte din acesti rutieri. La inceput toti rutierii fac parte din pluton de unde incearca sa evadeze si au acelasi puncte de energie (cu care trebuie sa termine cursa, exista si zone de „realimentare”, in care isi mai incarca energiile cu cate o „apa plata” sau putina miere), in functie de traseul pe care concureaza. In functie de zona in care se deplaseaza, fiecare rutier evadat are un anumit numar de deplasari gratuite, de exemplu cataratorul are pe zona muntoasa un numar de 3 deplasari gratuite. Pe langa acestea fiecare poate efectua deplasari suplimentare, dar pentru care plateste cu punctele de energie. Pe o zona muntoasa exista riscul ca un rutier sa se extenueze (in cazul in care numarul de deplasari pe care le plateste cu puncte de energie deplaseste categoria catararii), sau pe o zona de coborare poate cadea. Totodata exista si riscul de a sparge, si astfel sta o tura (pana vin mecanicii sa-i schimbe roata).
Pana acum am jucat doar curse individuale, ca sa invatam regulile. Deacum incepe partea faina, sa jucam un tur intreg. Ca si concluzie, un joc interesant, care iti da senzatia de cursa, merita incercat.
from http://www.boardgamegeek.com/image/710864

from http://www.boardgamegeek.com/image/597788


Hab & Gut
Fiecare este un jucator la bursa de unde poate cumpara si vinde actiuni la diferite firme. Jucatorii pot influenta valoarea actiunilor prin intermediul unor carti (cu valori atat pozitive cat si negative), fiecare jucator impartind carti atat cu jucatorul din stanga, cat si din dreapta. Jocul de desfasoara in doua etape, fiecare etapa constand din 4 runde. Fiecare runda consta din doua parti:
A. Fiecare jucator poate efectua 0, 1, sau 2 din urmatoarele actiuni: sa cumpere sau sa vanda actiuni (dar nu amandoua), si sa doneze o actiune (pentru binele comunitatii)
B. Fiecare jucator alege si joaca o carte din stanga lui si o carte din dreapta lui. O carte o joaca la valoarea ei si pe cealalta injumatatita.
Dupa prima etapa fiecare jucator vinde actiunile pe care le-a donat, rezultand astfel contributia sa la binele comunitatii. La finalul jocului cel care a donat suma cea mai mica pierde chiar daca a castigat suma cea mai mare jucand la bursa.
Un joc interesant care contine si o parte de noroc (din cauza distributiei cartilor).
from http://www.boardgamegeek.com/image/596750

from http://www.boardgamegeek.com/image/388867


Steam
Momentan n-am jucat decat un joc de introducere si n-am apucat sa-mi fac o idee mai clara despre el.
from http://www.boardgamegeek.com/image/392515

Ioana

Re: Review-uri scurte

Post: # 8120Post Ioana
28 Oct 2010, 11:52

Felicitari pentru achizitii si la cat mai multe review-uri!

adixor

Re: Review-uri scurte

Post: # 8121Post adixor
28 Oct 2010, 12:02

da, felicitari si multumim pentru review-uri! sa curga VP-urile :)

giro d'italia arata foarte bine .. pana acum nu stiu decat rush & crush pt curse (dar nu l-am jucat prea mult) si formula D care e foarte simplut si mai mult for fun. Sper ca acesta e mai ok.

User avatar
bvicthor
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 257
Joined: 06 Jan 2010, 23:25
Location: Cluj-Napoca

Re: Review-uri scurte

Post: # 8135Post bvicthor
28 Oct 2010, 21:00

mersi. giro d'italia e primul joc pe care il avem de acest fel. mi se pare destul de antrenat, si cum am zis deja simuleaza foarte bine cursele de ciclism. e drept ca sunt si momente in care fiecare doar dam cu zarul sa deplasam plutonul , inainte sa evadeze cineva (dar asta se intampla si in realitate, nu toate cursele sunt antrenante, mai ales cele de plat pana la sprintul final). conteaza foarte mult profilul traseului in stabilirea strategiei.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”