Insula Skye (Isle of Skye)

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
adelindumitru
King Meeple
King Meeple
Posts: 610
Joined: 11 Sep 2016, 01:25

Insula Skye (Isle of Skye)

Post: # 78469Post adelindumitru
05 Apr 2017, 14:31

În 2016 toată lumea era surprinsă când Isle of Skye. From Chieftain to King câștiga Kennerspiel des Jahres în detrimentul mult mai popularelor Pandemic Legacy și TIME Stories. Andreas Pelikan și Alexander Pfister sunt designerii acestui joc, produs de Lookout Games (distribuit în U.S. de Mayfair). În primele luni ale lui 2017 jocul a fost tradus și de cei de la Ludicus, sub numele Insula Skye. De la căpetenie la rege. Eu am achiziționat jocul de la Regat, dar a fost adus de mai toate magazinele de la noi. Un ultim detaliu important: este un joc de 2 până la 5 jucători. Actuala recenzie se bazează pe jocul în 2 (mai precis, pe 15 jocuri).

Insula Skye este un joc de tipul tile-laying, care seamănă destul de mult cu Carcassonne la aspect dar are mult mai multe elemente în comun cu jocuri precum Alhambra sau Castles of Mad King Ludwig din punct de vedere al gameplay-ului. Jocul se desfășoară pe parcursul a 6 runde (5 runde în jocul de 5), timp în care cumperi tile-uri, le atașezi la castelul tău, primești bani și încerci să obții cele mai multe puncte de victorie. Acestea sunt date în principal de 4 cartonașe care indică modul în care se alocă punctele în fiecare rundă. Pe scurt, există 16 cartonașe de scor. La începutul fiecărui joc vei selecta aleatoriu 4 dintre acestea și le vei plasa pe tabla de joc. În funcție de runda în care ești se vor lua în considerare 1 sau mai multe din aceste cartonașe (cu alte cuvinte, în runda 1 ești punctat dacă îndeplinești condițiile de pe un cartonaș, în runda 2 dacă îndeplinești condițiile de pe alt cartonaș, ș.a.m.d.). Este un element interesant care acordă foarte multă rejucabilitate și care face ca fiecare joc să fie diferit. Pasionații de matematică pot calcula câte combinații sunt posibile, și țineți cont că acestea se vor referi doar la cartonașele de scor! Cum arată cartonașele respective? Unele îți acordă puncte în funcție de câte bovine sau ovine sunt pe tile-urile care formează zona ta de joc. Altele îți acordă puncte în funcție de numărul de tile-uri care intră în componența celei mai mari zone complete cu apă. Conceptul de "zonă completă" e foarte important: o zonă e completă dacă e înconjurată de alte tile-uri care au altă formă de relief (sunt 3 tipuri de regiuni: apă, pășuni, zone montane). Jocul vine cu peste 70 de tile-uri diferite, deci aveți destul de multe tile-uri și combinații de tile-uri de explorat!

Pe fiecare rundă vei trage aleatoriu dintr-un săculeț de bumbac care vine în cutie 3 tile-uri. În secret, în spatele panoului tău, vei decarta un tile (folosind un token reprezentând un topor) și vei seta prețul celorlalte 2 (trebuie să dai cel puțin 1 ban). Jocurile psihologice sunt foarte interesante, mai ales în jocul de 2, unde ai un număr egal de runde în care ești primul care cumpără și runde în care ești al doilea care cumpără (e mai bine să fii al doilea pentru că vei avea și banii dați eventual de celălalt jucător pe unul dintre tile-uri). Partea interesantă a jocului tocmai acum vine, deoarece trebuie să fii atent să adaugi tile-uri astfel încât să îți maximizezi scorul, să maximizezi și numărul de bani pe care îi primești pe rundă (via butoiașele de whisky) și să îți păstrezi și suficienți bani pentru rundele viitoare!

E unul din cele mai rejucabile jocuri din colecție, e foarte rapid (20-30 de minute), se aranjează și strânge foarte ușor (2-3 minute), și arată foarte bine. Am înțeles că anul acesta va apărea și o nouă extensie, care va introduce un fel de contracte (De exemplu, să duci whisky la faruri, conectând drumuri ș.a.m.d.). Eu sper doar să introducă cât mai multe cartonașe de scor, deoarece acelea mi se pare cele mai interesant element al jocului. Aspectul spațial e și el foarte fun, și îmi place că nu trebuie să conectezi drumurile neapărat, dar vei vrea de obicei să faci acest lucru pentru a obține cât mai mulți bani pe fiecare rundă. Îmi place și că poți converti la final banii în puncte la o rată de 5 bani pe 1 punct, precum și faptul că în ultimele runde ultimul jucător primește un anumit număr de bani (Care crește pe fiecare rundă). Un catch-up mechanic care nu schimbă radical lucrurile, dar îi mai dă o șansă celui aflat pe ultimul joc și menține jocul amuzant și pentru acesta.

Nu în ultimul rând, dat fiind valul de scepticism pe care l-am văzut în ultima vreme privind calitatea versiunilor în limba română a jocurilor, țin să spun că toate componentele sunt de o calitate foarte ridicată. Jocul e fabricat în Germania de altfel. E și foarte ieftin, ceea ce îl face un candidat perfect pe lista voastră de cumpărături, și nu spun asta prea des :D. Eu am pierdut de nu mai puțin de 14/15 jocuri, dar încă vreau să îl joc mereu când am ocazia. :tu: Asta numesc un joc bine făcut.

http://imgur.com/gallery/UZTRQ

DeeDee
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 326
Joined: 07 Dec 2014, 21:51
Location: Cluj-Napoca

Re: Insula Skye (Isle of Skye)

Post: # 78475Post DeeDee
05 Apr 2017, 16:20

m-ai convins :)

User avatar
alexddumitru
King Meeple
King Meeple
Posts: 403
Joined: 21 Jun 2010, 13:47
Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”
Location: Bucuresti

Re: Insula Skye (Isle of Skye)

Post: # 78486Post alexddumitru
06 Apr 2017, 09:18

Bun review, Adelin! Sunt perfect de acord, Isle of Skye (m-am grabit si am luat versiunea in engleza, deh) e un joc care nu cred ca imi va parasi vreodata colectia. Scurt, (super) rejucabil si suficient de challenging ca sa merite jucat de mai multe ori in aceeasi seara.

A, si mai e si ieftin si intr-o cutie cu adevarat plina de componente, care putea fi macar de 2 ori mai mare (we're looking at you, other companies!).

User avatar
adelindumitru
King Meeple
King Meeple
Posts: 610
Joined: 11 Sep 2016, 01:25

Re: Insula Skye (Isle of Skye)

Post: # 78495Post adelindumitru
06 Apr 2017, 16:00

Mersi! Singurul lucru negativ referitor la componente e că nu vine cu suficiente baggies. Din fericire mai aveam unele de la Ikea pe acasă și am suplinit lipsa acestora. Dar ăsta e un lucru minor, măcar de-ar fi asta singura problemă la majoritatea jocurilor :)). Una din cele mai bune alegeri pe care le-am făcut în materie de board games. Una peste alta, am mai pierdut o dată aseară :)).

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1100
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Insula Skye (Isle of Skye)

Post: # 78497Post danielM
06 Apr 2017, 17:01

Scriu si eu oriunde am ocazia si laud un joc de nota 10, usor de explicat si inteles si care iti ofera rejucabilitate, provocare, totul la un pret si o calitate excelente! Isle of Skye va intra in grupul exclusivist al jocurilor clasice.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”