Barony - Prezentare si concluzii

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
rabesandratana
King Meeple
King Meeple
Posts: 1300
Joined: 29 Jun 2017, 13:05
Location: Bucuresti

Barony - Prezentare si concluzii

Post: # 80789Post rabesandratana
05 Jul 2017, 15:39

Barony

Jocul Barony a ajuns intamplator in "viata" mea. Nu stiam cum se joaca dar am vazut ca are nota 7.1 iar Tom Vasell zicea in video-ul sau ca e un joc interesant care merita cumparat. Pur si simplu uitandu-ma pe site-ul unui magazin mare online(nu dau nume pentru ca cel mai probabil nu am voie sa fac asta pe acest forum), in ziua in care se laudau ei cu mari oferte de pana la 70%, am gasit acest joc si culmea chiar el avea 70% off. Si mai interesant e ca nu era genul ala de oferta artificiala cu pretul umflat dupa care scazut sa para ca faci vreo mare afacere. Am cercetat si comparat cu toate celelalte magazine online de jocuri de la noi, chiar era pe bune 70% off. Nu stiu de ce, nu stiu cum, nu am mai stat sa imi fac eu "probleme" de ce il dau ei la un pret derizoriu si am comandat jocul. Era si ultima bucata. El costa normal undeva la 200 lei. Initial nu credeam ca merita pretul real dar la cate componente din lemn (care mai mult ca sigur sunt lucrate manual la strung si au si destule detalii), are in cutie, nu ma mai mira pretul. Chiar are foarte multe componente asa ca hai sa le si vedem.

Componentele:

Cutia extrem de bine facuta, solida, din material de cea mai buna calitate, cu scris embosat cu auriu.
cutieBaron.jpg
Insertul de calitate si foarte frumos ilustrat. Poate era bine sa fie impartit in mai multe locasuri dar isi face treaba si nu zboara nimic prin cutie. Totul sta fix acolo.
insert.jpg
Plansa de joc e modulara si se formeaza din piese de hexagon. Fiecare jucator ia 9 piese de hexagon si le conecteaza dupa bunul plac. Astfel, harta o sa aiba mereu alta forma si rejucabilitatea este asigurata.
hexa.jpg
Piesele din lemn foarte multe la numar, peste 100, de o calitate excelenta cu multe detalii si pentru care sunt sigur ca s-a depus multa munca. Bunicul meu stia sa lucreze la strung si stiu cat muncea pentru a face un simplu pion de sah.
piese.jpg
Tokenuri foarte multe si ele la numar. Au puncte pe ele care difera in functie de tinutul de pe harta (pasune, padure, munte, campie). Recipientele in care le-am pus nu vin in cutia jocului.
token.jpg
Tablite cu personaje care nu au nicio putere speciala ci sunt doar frumos ilustrate si pe ele regasim fiecare dintre cele 6 actiuni posibile pe care le poti alege in runda ta.
Sunt cam greu de intuit din cauza celor multe iconite prezente si cel mai des le lasam in cutie si nu le folosim.
personaje.jpg
Plansa de scor foarte frumos realizata de calitate foarte buna si foarte utila.
SCOR.jpg
Masa de joc in toata splendoarea ei. E un joc cu multe piese, care ocupa ceva spatiu si chiar daca pare un pic infricosator cand il vezi desfasurat, nu trebuie sa te sperie gandul de a-l juca. Jocul nu este chiar unul dificil cu prea multe reguli si daca in prima partida bajbai putin si faci greseli, inveti din ele si apoi totul capata sens si e oarecum usor de jucat.
MASA.jpg

Cum se joaca:


Povestea din spatele jocului este ca noi suntem niste duci, baroni, care incearca sa castige faima si apoi sa devina regele tinutului. Fiecare jucator are piese din culoarea aleasa care reprezinta Orase, sate, cavaleri si 2 ziduri. Cavalerii sunt de obicei vopsiti intr-o culoare mai pala, ca sa fie mai usor de diferentiat pe harta. Initial fiecare jucator isi pune cate 3 orase pe harta cu conditia sa nu fie adiacente cu alte orase si sa nu le construiesti in padure sau in apa. Prin apa nu se trece si nu se poate construi nimic pe ea. Apoi jocul incepe si prima miscare e ca fiecare sa recruteze intr-un oras al sau, 2 sau 3 cavaleri. Apoi fiecare jucator poate sa aleaga diferite actiuni. Ori mai recruteaza intr-un oras (altul sau acelasi) 2 sau 3 cavaleri ori incepe sa ii mute pe cei deja recrutati runda precedenta, pe harta. Ai voie sa muti doar cate un spatiu cu 2 cavaleri la alegere.

Dupa ce ai ajuns cu cavalerii pe un tinut de pe harta pe care doreai, poti sa creezi aici sate si iti recuperezi cavalerii pentru a-i folosi strategic pentru viitoare recrutari. Ai un numar restrans de cavaleri asa ca rolul lor e sa exploreze harta pentru a forma sate. Pentru orice sat creat o sa primesti tokenul corespondend. Adica, daca ai facut un sat in padure, primesti tokenul pentru paduri. Ideea e sa acumulezi cat mai repede tokenuri cu un total de 15 puncte. Imediat platesti la "banca" cele 15 puncte si muti pe plansa de scor la cifra 15.

O alta miscare este sa upgradezi un sat in oras, cu conditia sa nu fie construit in padure (vezi mai sus regula pentru orase). Inlocuiesti simplu piesa sat cu una oras si pentru asta primesti automat 10 puncte. Acum muti pe plansa de scor la cifra 25 (am avut 15 puncte de la tokenuri si acum mai am 10 de la noul oras).

Exista si combat in acest joc, chiar daca nu e unul prea palpitant, si anume daca ai lasat un sat neaparat de un cavaler sau ai lasat un cavaler sa umble singur hai-hui iar adversarul vine cu 2 cavaleri ori pe satul tau ori peste cavalerul singuratic, le pierzi, in functie de ce a ales sa iti atace. Mai grav e sa pierzi un sat, pentru ca imediat trebuie sa ii platesti un token cu puncte celui care te-a "caftit".

Am spus ca exista si cate 2 ziduri per jucator pe care le poti construi strategic. In locul unde ai construit un zid, niciun adversar nu mai poate trece vreodata si nici nu poate fi daramat. Daca ai noroc sa fie apa prin apropiere si faci si 2 ziduri, e clar ca ai blocat zona si te poti desfasura si cuceri cam tot ce a ramas acolo, fara sa mai vina cineva sa te deranjeze.

Totusi, exista o solutie si pentru asta si anume un fel de sacrificiu. Daca un jucator a blocat o zona si nu mai poti ajunge deloc acolo, poti alege actiunea sacrificiu prin care iei 2 cavaleri din rezerva ta, unul va fi aruncat complet din joc si nu o sa mai revina vreodata in rezerva si apoi poti intra cu cavalerul "erou" prin orice extremitate a hartii doresti tu.

Poate ca mai sunt cateva mici reguli, insa in mare cam asa se desfasoara tot jocul. E o lupta de suprametie, de cucerire a a zonelor de pe harta, de construire de sate si folosire cat mai rapida a tokenurilor pentru a nu le pierde in urma unui combat. Cel care e mai bun strateg va acumula punctele necesare si va ajunge rege.

Concluzii:

Nu sunt un fan al acestor gen de jocuri, cu multe piese, sa zicem destule reguli sau hai mai bine sa zicem, multe interdictii (sunt multe in joc dar nu v-am mai plictisit cu ele) astfel incat o sa ii acord nota 6.8.
Nici nu pot spune ca imi face mare placere sa il joc dar nici nu imi displace. Poate si pentru ca tot timpul am iesit pe ultimul loc in acest joc. Poate si pentru ca dureaza destul de mult pregatirea unei partide. Pana ce asezi harta modulara, pana ce isi aranjeaza fiecare multele piese de lemn pe categorii, apoi asezarea tokenurilor pe categorii. Chiar mananca ceva timp asta. Poti sa faci usor in acest timp un alt joc micut dar bun. (gen For Sale, Hanamikoji, Lost Cities, No Thanks!, etc)

Odata pornit insa, jocul nu are pauze foarte mari si merge destul de rapid odata ce ai inteles regulile. Fratele meu a insistat foarte mult sa luam Game of Thrones dar am refuzat de fiecare data categoric. Numai cand vedeam cate sute de piese (pate chiar peste o mie) are ma lua groaza. Nu imi place sa stau juma` de ora sa aranjez un joc si apoi inca 3-4 sa il joc. Ma epuizeaza, ma enerveaza si am inceput acest hobby cu board game tocmai din motivul de a ma simti bine, relaxat si nu din a fi un chin sa pregatesc/joc un joc.

Pur si simplu ma ingrozesc jocurile cu multe piese si multe reguli si mai ales care dureaza de la 3 ore in sus, dar nu spun ca nu sunt bune. Sunt sigur ca sunt multe jocuri de acest gen foarte reusite, doar ca nu sunt genul meu si nu sunt curios momentan sa le incerc. Imi amintesc doar de Monopoly, pe care il jucam acu` 10 ani si dura 3 ore un meci. Ajungeam la un punct in care ne plictiseam toti si ziceam "Gata, hai ai castigat, ia tu toata averea mea...bani, hoteluri! numai sa jucam altceva"

Spre surprinderea mea, Barony dureaza undeva la o ora sau chiar sub o ora cu tot cu pregatire. Ai o singura mutate per tura din totalul de 6 la alegere si daca ai un plan, fiecare jucator o sa mute rapid. Daca la inceput am regretat putin ca l-am luat (chiar si la oferta avantajoasa) dupa vreo 4 partide, incepe sa ma prinda putin. Nu spun ca "il iubesc" dar nici nu "il urasc". L-am jucat ieri prima oara si cu fratele meu si lui i-a placut. I-a trecut momentan cheful de a mai lua Game of Thrones dupa ce a jucat Barony. Are ceva din povestea cunoscutui serial, in sensul ca toti avem "Casa noastra" cu o armata si cucerim tot mai mult si devenim mai influenti cu ajutorul punctelor de pe tokenuri si apoi unui devine regele tuturor tinuturilor. Momentan o sa il tin in colectie si in cazul in care ma hotarasc sa il vand peste cateva luni sau un an, o sa anunt.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”