Age of War - Prima Impresie

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
rabesandratana
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 282
Joined: 29 Jun 2017, 13:05
Location: Bucuresti

Age of War - Prima Impresie

Post: # 80949Post rabesandratana
14 Jul 2017, 14:08

Dupa ce Liar's Dice mi-a lasat o impresie foarte buna (vezi review-ul meu anterior), am zis sa mai dau sansa unui joc cu zaruri, pentru ca prea le-am ocolit pe toate. Mi-a facut cu ochiul Age of War, datorita recenziilor bune dar si pretului mic, undeva la 40 lei, dar in special si datorita temei japoneze. Am o mare slabiciune pentru tot ce e legat de Japonia si cultura lor. Nota sa pe BGG este de doar 6.4.

Componentele:

Cutia de marime mica din carton de calitate mediocra
IMG_20170710_201503.jpg
Zarurile de calitate buna si cu iconite usor de distins
IMG_20170710_201515.jpg
Cartile, putine la numar (14 daca nu gresesc) dar din pacate nu cu ilustratii atat de frumoase pe cat mi-as fi dorit eu. Culorile parca sunt prea pale. Carton subtire dar tinand cont ca nu trebuie tinute in mana ci se aseaza pe masa pentru a forma o plansa de joc, nu cred ca se vor strica prea repede.
IMG_20170710_201545.jpg
Cum se joaca:

Exista seturi (pe culori) de palate japoneze pe care fiecare dintre jucatori le va ataca in speranta ca va reusi sa le cucereasca. Cand iti vine randul, arunci cele 7 zaruri, le asezi pe categorii dupa care cauti cu privirea pe iconitele de pe carti si alegi pe care crezi ca e mai bine sa il ataci si unde ai mai multe sanse de castig. Atacurile se fac pe linii, asa cum sunt asezate ele pe carti. De exemplu o carte poate avea 3 linii: pe prima linie 3 sabii pe linia a doua 2 calareti si pe a treia, 2 arcasi. Tu iei setul de zaruri pe care sa zicem sunt cele 3 sabii si il asezi pe carte. Apoi cu cele ramase, le arunci din nou si in functie de norocul avut, ataci una dintre celelalte linii ramase. Daca zarurile nu ti-au "oferit" 2 calareti sau 2 arcasi, atunci o sa pierzi unul dintre zaruri si continui sa arunci rand pe rand, pana cand ori pierzi zar cu zar si castelul ramane pe pozitie ori reusesti sa cuceresti celelalte 2 linii de aparare. Daca ai reusit, iei cartea respectiva si o asezi in fata ta. Acum e palatul tau. Problema e ca alt jucator poate sa iti atace palatul doar ca mereu cand cineva atenteaza la cartea deja cucerita de un jucator, va avea o linie in plus de atacat, reprezentand un dragon/dracusor care e mai greu de nimerit pe zar. Exista insa si o metoda de a apara definitiv palatele tale si de a deveni de necucerit. Palatele sunt pe seturi de culori si e recomandat sa cuceresti aceeasi culoare la care ai inceput. Dupa ce ai cucerit un set complet, cartile se intorc pe spate, punctajul devine si el mai mare in acest fel si nimeni nu te va mai putea ataca vreodata. (vormim doar de setul respectiv/daca ai inceput sa cuceresti palate din alt set, ele pot fi atacate).
Cartile de joc au punctaj fiecare dar cand completezi un set si le intorci, punctajul este unul unic si mult mai mare decat suma lor cand erau asezate pe fata. Asa ca mereu e bine sa incerci sa faci un set, doar ca ceilalti jucatori vor incerca sa te opreasca, cucerind din mijlocul mesei exact ultima carte de care aveai nevoie. Dar nu-i problema ca oricum tura viitoare, poti sa il ataci si posibil sa i-l "furi" chiar daca e putin mai dificil.


Concluzii:


Am apucat sa il jucam doar o singura data dar ca prima impresie nu e deloc un joc rau. I-as da nota 6.8, pentru ca nu e la fel de amuzant ca Liar`s Dice dar si aici apar episoade interesante cand cineva incearca sa iti atace un palat si chiar la ultimul zar nu reuseste. Mai mult ca sigur jucatorul in cauza o sa rada de tine si cel mai probabil cand ii vine randul va veni razbunarea sa si va incerca de data asta sa iti fure el o carte. E un joc bazat in mare parte pe noroc dar din fericire decizia de a ataca acolo unde crezi tu ca ai mai multe sanse, ma face sa spun ca norocul sta undeva la 70% iar restul tine de decizia ta. (Ce carte ataci, ce linie, ce set de zaruri alegi din cele 7, ce set crezi ca e mai usor de realizat, cand sa ataci alt jucator). In timpul partidei, o sa apara momente de bucurie cand ai reusit sa cuceresti un palat din nivelul mai avansat sau de disperare cand o sa dai gres chiar la ultima aruncare de zar, stiind ca ai fost atat de aproape.
Momentan va ramane in colectie dar nu pot sa spun ca va sta acolo la nesfarsit.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”