Carcassonne: Over Hill and Dale

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
rabesandratana
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 282
Joined: 29 Jun 2017, 13:05
Location: Bucuresti

Carcassonne: Over Hill and Dale

Post: # 81039Post rabesandratana
18 Jul 2017, 13:56

Carcassonne face parte deja din categoria jocurilor clasice si nu stiu daca mai are nevoie de vreo prezentare dar totusi o sa o fac de dragul nou-venitilor in acest hobby. Dar nu o sa vorbesc despre jocul de baza ci despre o varianta pe care am luat-o de curand si anume Carcassonne: Over Hill and Dale, o varianta cu nota 7.4 pe BGG. Detin si jocul de baza (varianta home made care a iesit excelent) dar pentru ca am dorit sa rasplatesc munca celor care au realizat acest joc am zis totusi sa il cumpar. Dar ca sa cumpar exact jocul de baza parca nu aveam tragere de inima pt ca cel facut de mine a iesit aproape identic, dar dupa cateva cautari am gasit aceasta varianta de Carcassonne care este un joc stand-alone si nu are nevoie de varianta de baza pentru a-l putea juca.

Componentele jocului.

Cutia de calitate si ilustrata superb.
coperta.jpg
Insertul bine realizat
insert.jpg
Piesele de joc frumos ilustrate si de foarte buna calitate
piese.jpg
Figurinele din lemn (Meeples si ferme)
fig.jpg
Tokens reprezentand fructe si legume plus jokeri. Cam mici ca dimensiune
toke.jpg
Tabla de scor superb ilustrata
scor.jpg

Cum se joaca:


Carcassonne: Over Hill and Dale este aproape identic ca mecanica de joc cu Carcassonne jocul de baza si anume, fiecare trage cate o piesa/tile pe care o aseaza astfel incat laturile sa se potriveasca perfect cu laturile piesei vecine iar apoi poti revendica asezand figurina din lemn pe un drum, cetate (gradina in cazul acestei variante), manastire (ferma in aceasta varianta). Diferenta in acest joc este ca in loc de cetati avem ilustrate gradini de unde vom lua recolta cand o vom inchide complet, in loc de mamastiri apar casute din lemn cu ferme care pentru a puncta trebuie ca pe un patrat de 9 tile-uri in jurul sau sa aiba cat mai multe animale ilustrate. SI o alta schimbare majora este ca pe drumul construit si revendicat dar inca neterminat, poti alege sa mergi (muti omuletul tau si daca ai mutat de 4 ori, 4 punte primesti pe tabla de scor.) Cand inchizi o gradina, o sa primesti fruncte sau legume ilustrate acolo iar la final de joc trebuie sa ai un set cuprinzand cate un token din toate cele prezente in joc si astfel primesti 10 puncte (sunt 5 in total dar punctajul se dubleaza). Daca nu reusesti si ai de exemplu doar 4, primesti 4 puncte. Carcassonne este de fapt un fel de Domino/Puzzle, dar care are o tema, niste task-uri de realizat si poate deveni si strategic daca cineva se baga peste ceea ce construiesti tu incearca sa iti fure punctele, unindu-se indirect.

Concluzii:

E greu sa nu iti placa Carcassonne. E un joc frumos, cu o mecanica usor de inteles pentru oricine dar nu tine doar de noroc iar daca l-ai jucat de multe ori, sigur o sa reusesti sa castigi in fata unui incepator. Carcassonne: Over Hill and Dale vine cu cateva lucruri interesante si chiar mi-a placut. Nu spun ca e un must-buy, daca ai deja jocul de baza, dar aduce si niste plusuri. Faptul ca poti sa mergi pe drumul revendicat (dar nu mai ai voie sa tragi un nou tile) si sa faci puncte, faptul ca poti pune o ferma unde doresti si apoi sa incerci sa o inconjori cu animale care sa aduca multe puncte (mult mai buna ideea fata de cea cu manastirea), chiar si tokenurile cu recolta au un farmec aparte. II acord nota 8.5 pentru ca nu poti sa il joci cu jocul de baza sau cu alte extensii. Jocului de baza i-as da nota 9 pentru ca ii poti adauga o multime de extensii. Imi place mult Carcassonne si am jucat atat jocul de baza cat si alte variante de multe ori. Cred ca am vreo 100 de partide la activ. Nu am intalnit pe cineva caruia sa nu ii placa acest joc pana acum. E family-friendly si daca nu aceasta varianta, macar jocul de baza nu trebuie sa lipseasca din colectia oricui. Si ca tot vorbeam reviewul trecut de Catan, Carcassonne e muuuult mai bun si mi-as dori ca mai multi non-gameri sa afle de el si sa il aleaga in dauna altor jocuri gen Monopoly sau Catan.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”